Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
155139
View
1100
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Post time 6-3-2006 11:32 AM | Show all posts

aurorae...

saya teringin nak hantar anak belajar di skolah cina. anak saya baru 4 tahun.

ada orang cakap kalo nak skolah cina, kena pergi prasekolah di sekolah cina tu jugak.

lepas tu saya terpikir, nanti kalo anak saya ade kerja sekolah, tapi x tau buat, macam mane ye?

saya nak ajar pun x reti, kena amik guru tusyen ke pulak?

:stp:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2006 03:22 PM | Show all posts
Rotibakar,
anak saya masuk tadika cina masa umur 6 tahun (6 bln aje).  Disebabkan dia langsung tak ada basic Cina, kami minta dia dimasukkan ke kelas pelajar 5 tahun.

Saya tengok buku tu sangat basic, baru nak perkenal perkataan Cina yg mudah seperti ayah, emak, datuk, adik, abang, dan sebagainya.  Kita pun boleh sama-sama belajar.

Kalau anak you masuk dari umur 4 tahun, tentu lagi mudah.  Mungkin masih banyak main dari belajar.

Buku lain pula baru nak ajar stroke.  Kalau tulisan cina tu terdiri dari dua garisan lurus atau bengkok, dipanggil dua stroke.

Kalau buku math pulak, ajar tulisan satu sampai sepuluh dlm bahasa Cina.

So overall, sangat basic lah.   Tapi yg penting you mesti buat research betul2 untuk pastikan tadika tu yg terbaik untuk anak you, dari segi silibus, kebersihan, penyediaan makanan dan apa-apa je lah.

Macam kami, kami round hampir semua tadika cina kat dari Skudai ke Kangkar Pulai, check semua buku teks yg digunakan,dan  tanya polisi tadika tu.  Lagi basic buku yg mereka guna, lebih baik bagi kami.  

Adakah mereka lebihkan development kanak2 atau keputusan peperiksaan.  Development tu dari segi sosial, fizikal, mental dan artistik.   Maknanya pelajar akan jadi well-rounded individual.  Kami lebih suka tadika yg banyak bermain dari belajar, dan tak dera/punish pelajar yg tak buat homework.  To us, let the children play as much as they want.  Their childhood is not that long anyway.

In fact kami beritahu cikgu tadika, we don't force our children to do homework, kalau dia letih, kami biarkan dia tidur.  Lagipun anak kami memang letih pun, sebab dia masuk tadika Cina dan Islam serentak.

When we and cikgu tadika dah capai sefahaman, barulah kami register dia belajar di situ.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2006 05:28 PM | Show all posts
Gitu ye...Terima kasih banyak2 aurorae.

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2006 01:14 AM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 9-3-2006 03:22 PM
Kalau anak you masuk dari umur 4 tahun, tentu lagi mudah.  Mungkin masih banyak main dari belajar.
...

Mmg betul tu...kalau masuk dr umur 4 thn, lebih mudah lg bg anak tertesbut menguasai bah. mandrin
bila masuk drjh 1 nnti.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 03:51 PM | Show all posts
dulu2 i ada niat nak hantar anak i ke sekolah cina bila besar nanti...tp baru2 ni macam pudar sikit...coz my friend...sister dia sekolah cina sampai habis la.......and dia ada tunjuk gambar sister dia...u tau they all buat party kat restoran cina...sister dia join sekali...ialah...maybe sbb semua  kawan2 dia cina...

apa ayat i ni...anywhere i harap you all paham apa i nak sampaikan...

so..i tukar anak pompuan sekolah biasa...anak lelaki sekolah tahfiz...he...actually anak i baru umur 3thn ,and 2nd 2bln...pompuan...lambat lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 07:47 PM | Show all posts

Reply #22 akubest's post

Aku setuju sbnrnya ngan ko... mmg skrg ni mandarin tu penting utk grab opportunity kerja di masa depan, tapi dia punya kepentingan tu takdelah sampai nak kena korbankan pembelajaran basic agama utk anak2 kita... kalau nak bagi dia bergaul ngan bangsa lain, ajar dia dr rumah lagi supaya tak memilih utk kwn ngan melayu saja & kalau dah nak sgt anak pandai ckp mandarin, hantar je ke kelas b. mandarin.. kan

~aku bukan racist, tapi pendapat adobe & akubest rasanya tak selari sbb kita berbeza bangsa @ negara. Sorry kalau aku silap..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2006 03:45 PM | Show all posts
Mintak maaf.... siapa kata orang cina pandai..... bezanya hanya satu.... orang cina rajin, orang melayu ada sifat malas...

Jika kita ubah sikap kita dari awal, sesiapa saja boleh jadi pandai.... tak ade kena mengena dengan any race...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 01:29 AM | Show all posts
dira dlm dilema sekrg..harap forumer dpt bantu sedikit utk selesaikan masalah ni...

hubby nak anak kami masuk sekolah cina..
dira pula nak anak kami masuk sekolah biasa..

dira dah byk hari discuz pasal ni dgn hubby tapi still tak jumpa jln nak settle..

apa pendapat u all??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2006 10:16 AM | Show all posts
Originally posted by Asdira at 3-7-2006 01:29 AM
dira dlm dilema sekrg..harap forumer dpt bantu sedikit utk selesaikan masalah ni...

hubby nak anak kami masuk sekolah cina..
dira pula nak anak kami masuk sekolah biasa..

dira dah byk hari d ...


Dira kenapa hubby nak anak masuk sekolah Cina?  To me, the only reason  nak masuk sekolah Cina supaya anak fasih berbahasa Cina dan boleh membaca tulisan Cina.  Satu lagi kena tengok keupayaan anak Dira, supaya dia tak tension kat situ.

Kalau reason2 lain, mcm nak anak pandai math atau bergaul dgn bangsa asing, memang tak payah.  Benda tu semua boleh dapat walau sekolah kat mana pun.

Dan kenapa pula Dira tak setuju, any spesific reason?   Saya sedia membantu kalau ada apa2 kemusykilan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 12:36 PM | Show all posts
Biarlah anak mac tak tau cakap cina...... janji dia masuk sek biasa dan terror cakap English dan Bahasa Arab..... Tahniah pada Kementrian PElajaran sebab mewajibkan JQAF disemua sekolah di negara ini..... bangga sangat bila anak darjah satu petah berbahasa Arab.....

Budak2 dari sekolah Cina kebanyakkannya hancus in English..... kat office ni, senang aje nak tau which chinese dari sekolah keb and which chinese dari sek cina..... selalunya yg ckp English hancus tu la dari sekolah cina...... dia punya outlook towards life pun lain sikit....
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 04:23 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 3-7-2006 10:16 AM


Dira kenapa hubby nak anak masuk sekolah Cina?  To me, the only reason  nak masuk sekolah Cina supaya anak fasih berbahasa Cina dan boleh membaca tulisan Cina.  Satu lagi kena tengok keupayaan  ...



tima kasih aurorae sbb bg pendapat..
ekceli hubby dira dr chinese school..dia nak anak kami boleh mengusai bahasa lain selain english..
bukan dira tak setuju..cuma all family takde yg masuk sekolah cina..
dira bimbang anak dira tak boleh menyusuaikan diri kat sekolah cina nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 12:15 AM | Show all posts
Originally posted by macademia at 3-7-2006 12:36 PM
Biarlah anak mac tak tau cakap cina...... janji dia masuk sek biasa dan terror cakap English dan Bahasa Arab..... Tahniah pada Kementrian PElajaran sebab mewajibkan JQAF disemua sekolah di negara i ...


memang mengkagumkan  ...darjah satu petah berbahasa Arab.  Sekolah mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 01:44 AM | Show all posts
ff: JQAF tu apa makna nya??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2006 11:08 AM | Show all posts
Originally posted by Asdira at 3-7-2006 04:23 PM



tima kasih aurorae sbb bg pendapat..
ekceli hubby dira dr chinese school..dia nak anak kami boleh mengusai bahasa lain selain english..
bukan dira tak setuju..cuma all family takde yg masuk ...


Assalamualaikum Dira,

your hubby punya pandangan tu serupa dgn kami suami isteri.  Kami kalau boleh boleh nak semua anak boleh menguasai berbagai bahasa kat dunia ni, tapi in reality kena tengok keupayaan anak dan kesesuaian sekarang.  Your hubby tentu lebih memahami sebab dia ada pengalaman sendiri.

Mcm my hubby dah plan lepas pandai Chinese ni, masuk sekolah menengah Arab pula, kuasai bahasa Arab, then universiti anywhere in the world, tapi kalau boleh sebelah Jepun, China or Korea.   Kami dah puas merantau ke sebelah barat, so try education sebelah timur pulak.  Lagipun my hubby ada feel connection to Japan (sebelah emak).

Bahasa Arab, kami rasa lebih mudah dikuasai dari Chinese sebab kita dah familiar dgb huruf dan some sebutan.  My hubby dan 2 adik perempuannya memahami bahasa Arab walaupun tak fasih bercakap (sebab tak practise) sebab ketiga2 mereka bersekolah Arab bermula dari tingkatan 1.  Dia boleh detect kalau orang baca Quran atau hadis tak betul, walaupun dia sendiri tak hafal Quran tu, berdasarkan maknanya yg dah lari.

My 2nd daughter yg suka menghafal tu pun, kalau boleh kami nak dia tumpukan pada bahasa Arab aje.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2006 11:15 AM | Show all posts
Originally posted by macademia at 3-7-2006 12:36 PM
Biarlah anak mac tak tau cakap cina...... janji dia masuk sek biasa dan terror cakap English dan Bahasa Arab..... Tahniah pada Kementrian PElajaran sebab mewajibkan JQAF disemua sekolah di negara i ...


Hi Mac,memang kebanyakan pelajar sekolah Cina English diaorang hancus.  Bahasa Melayu lagi hancus. So kalau nak anak kita pandai English, sekolah Cina bukanlah yg terbaik.   My son tu dari darjah 2 lagi dah dilantik jadi tutor English ajar kawan2 sekelas.  Sebab utamanya kebanyakan pelajar memang dari kampung Cina yg tak pernah terdedah pada bahasa lain except Cina je.  But it's good for my children sebab terpaksa speaking Cina kalau nak dapat kawan.

My child yg sekolah Melayu tu pun belajar JQAF tapi tak reti speaking Arab.  Agaknya faktor kecerdasan individu jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 12:30 PM | Show all posts
Asdira.... JQAF = Jawi Quran Arab Fardhu Ain

Kak Fie..... starting last year KEmentrian start JQAF for all standard 1  (muslim). Pemilihan sekolah dibuat secara berperingkat..... Sekolah anak Mac start tahun ni dan kebetulan anak Mac baru masuk darjah 1.....

Nak katakan terror sangat cakap Arab tu.... taklah..... tapi basicnya...... Selamat Petang, Sudahkah anda makan, Siapakah nama nenek kamu....... mereka boleh cakap in full Arab.... ye la considering baru 6 bulan belajar.....

Mac ada hantar anak belajar mandarin for 1 yr, but since family mac tak warna warni macam family auroroe.... so takdelah mereka practis..... tambahan pulak mac pun setakat hantar aje.... no otehr motivation.... so in the end mereka berhenti.....

Actually to know mandarin is good, I would love for my children to have the ability.... but Mac tak minat sekolah Cina ni.... so terpaksala lupakan.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 02:56 PM | Show all posts
terima kasih dgn pandangan anda semua..

dira masih brbincang dgn hubby..but blm dpt capai kata sepakat lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 03:19 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 4-7-2006 12:30 PM
Asdira.... JQAF = Jawi Quran Arab Fardhu Ain

Kak Fie..... starting last year KEmentrian start JQAF for all standard 1  (muslim). Pemilihan sekolah dibuat secara berperingkat..... Sekolah anak Ma ...


Anak-anak akak sekolah integrasi...bahasa Arab wajib...kalau exam memang score habis tapi kalau cakap tak de pun fasih..heh...heh...
Family akak warna-warni jugak....husband cina campur india tapi cakap cina pun tk tahu cakap india pun tak tahu...heh..heh...
Akak pulak belajar bahasa Arab, belajar bahasa German tapi satu pun tak lekat...:bgrin:

Itulah sejarah  bahasa dalam family akak.  Language memang kena praktis, kalau tidak lama-lama hilang gitu je.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 03:38 PM | Show all posts
hehe... kak fie..... mac ni pun dulu2 belajar French, Arab dan Jepun..... tapi semua tak lekat...... apa nak buat.... tak praktikkan...... so basicaally warni warni   tu dah pudar even sebelum kawin lagi.... heheheh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2006 08:50 AM | Show all posts
Originally posted by Asdira at 4-7-2006 02:56 PM
terima kasih dgn pandangan anda semua..

dira masih brbincang dgn hubby..but blm dpt capai kata sepakat lagi..


Asdira, kalau takut anak tak boleh bawa, cuba masukkan tadika dulu - tengok penerimaan dia, boleh ke tak?   biasanya kat situ cikgu dah boleh judge anak kita samada boleh teruskan atau tidak.  Sebenarnya faktor personaliti memainkan peranan penting.  Kalau anak Asdira jenis periang, mulut becok, suka berkawan, cepat tangkap, memang langsung takde masalah.  Anak kami yg pertama dan ke3 mcm tu.  

Anak sulung tu, bukan setakat nakal, malah outspoken dan tak takut sesiapa.  Kalau kat sekolah, dia pulak yg betulkan sebutan English cikgu dia.  Sebenarnya cikgu tu dah sebut betul, cuma slang Malaysia je.   Nasib baik kat kelas dia ada komputer berkamus dgn sebutan sekali, jadi  diaorang selalu check sebutan yg betul kat situ.  

Tapi kalau mcm anak kami yg ke2, pendiam, tak berapa cerdas, tak sosial, tak rasa secure, mungkin jgn paksa kalau dia tak nak.  Lebih baik dia bersekolah di mana dia rasa paling seronok.   Takpelah tak dapat bahasa, yg lebih penting kita nak dia rasa selamat dan happy pergi sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 03:50 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 5-7-2006 08:50 AM


Asdira, kalau takut anak tak boleh bawa, cuba masukkan tadika dulu - tengok penerimaan dia, boleh ke tak?   biasanya kat situ cikgu dah boleh judge anak kita samada boleh teruskan atau tidak.   ...



Fadz pun teringin nak masukkan sekolah Cina. Cuma nak tanya kalau sekolahkan sampai darjah tiga ok tak, dakah cukup penguasaan bahasanya? Pasal Pendidika Islam tu Fadz rasa tak de masalah sebab belah petang gi Sekolah Agama pulak. Isu tak cukup pendidikan Islam tu tak timbul. Malah klu ikut pengalaman masa sekolah dulu, belajar agama kat sekolah biasa sebenarnya kurang sgt compare ngan sekolah agama petang tu. Jadi Aurorae jagn ambik hati kata org.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-7-2006 09:30 AM | Show all posts
Originally posted by Fadz77 at 5-7-2006 03:50 PM



Fadz pun teringin nak masukkan sekolah Cina. Cuma nak tanya kalau sekolahkan sampai darjah tiga ok tak, dakah cukup penguasaan bahasanya? Pasal Pendidika Islam tu Fadz rasa tak de masalah seb ...


Fadz, sebenarnya darjah 3 ni merupakan bench mark untuk menilai samada budak tu boleh terus sekolah Cina atau transfer ke sekolah kebangsaan.  Setakat darjah 3, kalau anak you very sosial (suka berbual, suka berkawan), penguasaan bahasa Cina kira oklah.   Kalau dia jenis pendiam, mungkin dia faham  tapi tak fasih lagi bercakap.

Biasanya cikgu akan advise parents untuk tukar ke sekolah Melayu, sebelum masuk darjah 4, sekiranya mereka dapati anak kita tak boleh cope dgn bahasa Cina tu.

Darjah 4 really mencabar.  Aku tengok hampir tiap hari anak aku ada hw tulis essay dlm bahasa Cina.   Kiranya kalau dulu banyak isi tempat kosong, sekarang dah banyak buat ayat dan mengarang aje.  Anak jiran kami yg mak dia Chinese, ayah Melayu pun transfer ke sekolah Melayu sebab mak dia kata anak dah tak boleh bawa.  Tapi kalau bercakap tu memang tak ada masalah.

Thanks for your support.   To me,  pendidikan agama ni depends on parents.  Kita yg tentukan, mereka nak ke arah mana, tuju ke mana.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2006 04:40 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 6-7-2006 09:30 AM


Fadz, sebenarnya darjah 3 ni merupakan bench mark untuk menilai samada budak tu boleh terus sekolah Cina atau transfer ke sekolah kebangsaan.  Setakat darjah 3, kalau anak you very sosial (suka ...


Ok gak cadangan tuh. Try dulu sampai darjah 3, kalau takleh transfer g sek kebangsaan balik @ private Islamic school. At least tercapailah hasrat mak dia nak ada anak boleh cakap cina, kih..kih..kih
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2006 05:28 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 5-7-2006 08:50 AM


Asdira, kalau takut anak tak boleh bawa, cuba masukkan tadika dulu - tengok penerimaan dia, boleh ke tak?   biasanya kat situ cikgu dah boleh judge anak kita samada boleh teruskan atau tidak.   ...



aurorae..
kata sepakat kami dah capai..
dira & hubby bg peluang sethn kat tadika cina..
seandainya anak kami tak boleh catch up,ayah dia tukarkan dia ke sekolah biasa..
tak nak dia stress sbb tak dpt nak kuasai bahasa cina..

cikgu kat tadika cina tu pun kata..kita tgk dlm tempoh 3 bulan pertama..kemudian 3 bulan kedua..klu masih tak boleh juga,maknanya anak kami tak boleh teruskan ke sekolah rendah cina..kami terima pendapat cikgu tu...:setuju:..


terima kasih pada u all sbb bg pendapat..lega dah kepala ni:pompom:;)
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 12:45 AM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 4-7-2006 11:15 AM


Hi Mac,memang kebanyakan pelajar sekolah Cina English diaorang hancus.  Bahasa Melayu lagi hancus. So kalau nak anak kita pandai English, sekolah Cina bukanlah yg terbaik.   My son tu dari darj ...


Jika di sekolah Cina, mata pelajaran Mandrin, BM diajar hampir setiap hari.
Cthnya jika drj 1, kelas Mandrin diadakan 12x seminggu (Isnin-Jumaat), manakala
BI pula cuma 2x seminggu ajer. Mungkin atas sbb ni, BI mereka agak kureng selain
drp pengaruh faktor didikan dsb, pertuturan di rumah yg kebanyakannya mereka
gunakan bahasa ibunda mereka.

Tapi sekiranya anak td mmg telah terdedah dgn penggunaan BI/BM dan sering digalakkan membuat
latihan buku kerja BI/BM, insyaallah tiada masalah atau takkan hancus.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064120s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list