Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
158784
View
1108
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-1-2017 08:33 PM | Show all posts
makbudakcomel replied at 6-4-2016 03:38 PM
hai.. sekolah anak ok skrg.. dah daftar untuk sjkc slyg baru.. skrg ni kalau nk masuk sjkc kena bu ...

group wassap tu idea yang bagus kan, dapatlah emak2 tanya direct kat parents lain atau cikgu kalau ada kemusykilan, sebab kadang2 anak kita salah faham apa yang cikgu dia sampaikan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2017 08:55 PM | Show all posts
buluhbetung replied at 13-1-2017 05:29 PM
saya ade pengalaman.saya tak baca semua kisah dalam ni,terus melangkah pages latest,ade masa saya ba ...

sekarang ada khidmat hantar makanan lunch kan, mana tau ada kat tempat you.   Akak dulu tiap2 hari pergi tadika anak hantar fresh lunch.  Cuma ada  1 atau 2 hari dalam seminggu tak sempat sebab akak ada kelas sampai pukul 1, dan kemudian pukul 2 dah masuk kelas lain pula.   Jadi pada hari2 tu, akak ambik delivery burger atau ayam goreng+nasi dari Marrybrown yang cuma 5 minit dari tadika dia.  Bayar bulanan.

Sebelum tu pernah bekalkan makan tengahari pada anak2 yang dibawa dari rumah, masak subuh2 lagi.   Tapi kesian bila tengok makanan tu dah benyek bila tiba time makan.   Sejak tu memang akak beli nasi fresh atau order je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2017 09:07 PM | Show all posts
buluhbetung replied at 14-1-2017 12:44 PM
anak skrg umur berp?maaf tak baca kisah awak.anak tadika cina ke?memg ade sek yang buat test.masa  ...

buluhbetong kat mana, kat Johor ke?  SJKC sekarang memang ramai pelajar melayu.  Masa anak pertama akak masuk tahun 2003 dulu, ada 3 je murid melayu, dan dia sorang yang bertahan sampai tahun 6.   Masa Habel masuk tahun 2013, dah ramai murid melayu masuk, sampaikan cikgu berucap masa hari pendaftaran dan hari penyampaian hadiah, ada disediakan sarikata melayu di skrin besar.  Yang bagusnya anak2 melayu tak de lah takut sangat macam budak dulu2.  Tapi tak bagusnya bila dah ramai kawan melayu ni, anak2 akan susah nak berbahasa cina dan lebih suka berkawan sesama melayu aje.  Masa Habel dulu, cikgu masukkan semua budak melayu yang lemah bahasa ni dalam satu kelas, jadi lagi teruklah dah macam sekolah kebangsaan pula.  Alhamdulillah Habel cepat kuasai bahasa cina, jadi dia dapat keluar dari kelas 'melayu' tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2017 05:34 PM | Show all posts
       <Mandarin Home Tuition >

Lokasi : Klang Shah Alam ,  Setia Alam
Terutama kpd  Murid non- Chinese  belajar di SJKC.

Sila Hubungi  Miss Lee 0169055547

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 12:50 PM | Show all posts
Anak sulung i baru jer graduate sek cina last year. Dulu2 rajin gak bertepek kat benang ni baca tips n tanya itu ini kat yang lebih berpengalaman. Tq semua atas tunjuk ajar anak sulung berjaya jugak antara yg terbaik dalam peperiksaan upsr yg lepas.

Selamat berjaya kepada semua ya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2017 08:34 AM | Show all posts
heidi04 replied at 3-2-2017 12:50 PM
Anak sulung i baru jer graduate sek cina last year. Dulu2 rajin gak bertepek kat benang ni baca tips ...

heidi,  anak sulung you umur berapa sekarang, 13 tahun ye?   kat thread ni, your kid kira batch pertama yang ambik upsr under new system ni kan, kira boleh jadikan rujukan untuk anak2 lain kalau ada sebarang pertanyaan.    Apa yang jauh beza dari upsr dulu2?   My kids semua tak sempat nak merasa, jadi tak boleh bagi apa2 pandangan pun.  Alhamdulillah berjaya  sebab katanya jauh lebih tough dari dulu.  Markah pula kira 100% dari exam atau ada masuk markah kerja dari kelas?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2017 08:43 AM | Show all posts
anak no 3 saya, Basel dah grade 8 atau tingkatan 2 sekarang.  Ada kelas option bahasa asing Jepun atau mandarin.  Dia diam2 je tak bagitau cikgu dia  dari sekolah cina, jadi otomatik cikgu masukkan  ke kelas mandarin bersama budak2 non chineses lain.  Semua budak2 cina yang ramai dalam kelas tu dimasukkan ke kelas jepun.

seronoklah basel, sebab kelas communication yang basic sangat, dia pun dah banyak lupa sebab tak praktis.  si habel yang petah cakap mandarin satu masa dulu pun boleh lupa, agaknya sebab keluar awal sangat.    Bila di amsuk sekolah menengah nanti minta dia amsuk kelas mandarin juga supaya bahasa tu tak hilang.   Cuma Rayyan dan Sarah aje yang masih praktis mandarin kalau bercakap dengan kawan2 cina, atau kalau ada guest  dari China bermalam di rumah (kami buat homestay).




Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 03:26 PM | Show all posts
next year anak saya year1..masuk sjkc yak chee... mcm2 perasaan skrg ni..takut ade risau ade smpai mimpi2...skrg die qdees.cikgu kate mandarin die slow sket sbb bru je 3bulan blajar kan..tp still risau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2017 07:55 PM | Show all posts
faralina04 replied at 6-3-2017 03:26 PM
next year anak saya year1..masuk sjkc yak chee... mcm2 perasaan skrg ni..takut ade risau ade smpai m ...

faralina, biasanya cikgu tadika akan buat pemerhatian dan bagitau kita samada anak bersedia masuk sjkc atau tidak.  Kita kena rajin berbual dengan cikgu tanya perkembangan anak.  Apa kelemahan atau kelebihan anak.  Ada anak cepat menghafal, cepat dapat karakter Cina tapi pendiam, tak mau berbual.  Ada anak tak seberapa akademik, tapi cepat berkawan dan cepat menguasai bahasa pertuturan.  Ada yang boleh kuasai keduanya, dan ada yang tak mahu langsung seperti anak kedua saya.   Kalau kes terakhir tu barulah kita risau anak tak boleh masuk sjkc, bagi kes yang lain insyaaallah anak boleh teruskan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 11:40 PM | Show all posts
Saya ada 5 anak,   4  masuk sjkc,  sorang je tak masuk sebab tak boleh bawa masa tadika.   Tapi alhamdulillah dia pula yang cemerlang bahasa Arab, dan atas usaha sendiri, dia masuk kelas bahasa Jepun pula.  Rajin dia mengulangkaji simbol2 bahasa Jepun.   Kata Aisyah, bahasa Jepun ada 3 sistem tulisan, dan satu darinya ambik dari  tulisan cina.   
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
faralina04 replied at 6-3-2017 03:26 PM
next year anak saya year1..masuk sjkc yak chee... mcm2 perasaan skrg ni..takut ade risau ade smpai m ...

saya tgh survey kindy utk anak bongsu ni. abg2 dia both pg Genius Aulad. tp utk si bongsu ni nak masukkan dia ke SJKC. Qdees ok ke utk prepare mandarin dia?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 02:34 PM | Show all posts
cassriena replied at 15-8-2017 07:48 AM
saya tgh survey kindy utk anak bongsu ni. abg2 dia both pg Genius Aulad. tp utk si bongsu ni nak m ...

sama la.. pernh gk cita2 nk msukan anak skola cina tp mcm xmampu je.. sbb mmg kena tough skit kan dri segi masa, mkn dan belajar... lgpun ioulss ni bekerja so mcm sush lak nk pantau.. nk g office pun dri rumh dah 40mnt baru sampai.. lg nk uruskan ank2 rse mcm xterkejar...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya otai2 sini.. betul ke kalau nk masukkan anak sekolah cina darjah satu ada syarat kena masuk tadika cina dr umur 5 tahun? Maksudnya kalau i masukkan anak umur 6 thn sekolah tak terima?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2017 08:05 PM | Show all posts
Edited by aurorae at 21-8-2017 08:09 PM
SooAh replied at 18-8-2017 08:22 PM
Nak tanya otai2 sini.. betul ke kalau nk masukkan anak sekolah cina darjah satu ada syarat kena masu ...

ramai juga di sini yang masukkan anak2 ke tadika cina bermula 6 tahun, sebab masih tak  pasti nak masuk SJKC atau tak sebelum ini.  Kita lebih kenal anak kita.  Kalau nampak macam dia boleh belajar dengan cepat dan boleh sesuaikan diri dengan suasana baru dengan mudah, takde masalah nak bermula dari umur 6 tahun.  Anak pertama saya sempat masuk tadika cina 6 bulan sahaja, di akhir tahun cikgu tadika akan nilaikan samada dia bersedia  atau tidak  untuk masuk sjkc.  Jadi saya teruskan sebab cikgu kata dia boleh buat.
Kalau cikgu kata anak kita tak mampu untuk masuk sjkc, jangan degil dan paksa anak kita masuk juga, sebab nanti dia yang tanggung dan boleh jadi depressed.  

4 orang anak saya masuk sjkc, cuma seorang sahaja tak masuk selepas kami buat perbincangan dengan cikgu.   Dia memang nampak depressed even masa di tadika lagi.  Bila tukarkan ke tadika Islam, terus bersemangat dan jadi aktif di sekolah.




Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
aurorae replied at 21-8-2017 08:05 PM
ramai juga di sini yang masukkan anak2 ke tadika cina bermula 6 tahun, sebab masih tak  pasti nak  ...

Tq sis aurorae di atas pencerahan. Decide nak hantar dia tadika cina next year masa umur dia 5 tahun. Sekarang ni dia di tadika brainy bunch. Cuma ada sedikit kerisauan takut dia lupa pasal doa2 harian & zikir yang di pelajari di tadika lama walaupun kat rumah mmg ajak dia solat sama2 & dedahkan dia sikit2 zikir harian.  Sis dulu ada ke ambil ustazah ajar di rumah or ajar sendiri di rumah bab2 agama ni?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2017 10:33 AM | Show all posts
SooAh replied at 21-8-2017 10:07 PM
Tq sis aurorae di atas pencerahan. Decide nak hantar dia tadika cina next year masa umur dia 5 tah ...

SooAh, tak kira sekolah mana anak kita pergi, sebenarnya cara hidup di rumah dan cara ibubapa didik anak banyak pengaruhi karakter  anak tu nanti. Jangan berhenti ajar dia tentang agama di rumah, solat subuh dan maghrib bersama2,  baca Iqra dan Quran lepas maghrib.   Ajar satu ayat atau satu benda satu hari pun takpe, asalkan berterusan.   Yang lain2 macam doa tu boleh baca masa kita buat benda tu, contohnya masa naik kereta minta anak2 baca ramai2 doa naik kenderaan.

Semasa anak2 umur tadika, selain tadika cina, kami masukkan ke kelas fardhu ain sahaja di tadika islam.  Kelas fardhu ain biasanya pada pukul 3-5 pm.  In between, kami letakkan di transit untuk rehat tidur dan makan tengahari. (boleh pilih nak transit di tadika islam atau di tadika Cina).

Masa sekolah rendah, sebelah petang hantar anak ke sekolah agama, 2 atau 3 jam sehari.     Transit kami letak di tadika Cina, jadi ada cikgu untuk tolong dia siapkan homework esp bahasa Cina.  Homework lain2 kalau masih belum siap, boleh sambung di rumah.  Kena pastikan van sekolah ambil dan hantar dia ke tempat2 yang betul tu tiap2 hari.  Saya memang call cikgu cina  di transit tiap2 hari untuk pastikan anak dah pergi sekolah agama tau belum.  Anak2 memang penat, sekejap je masa rehat dia.  Sebab tu kalau susah cara macam ni,  ambil ustazah datang ke rumah pun baik juga.  2 kali seminggu untuk ajar perkara2 basic yang kita pun tak reti ajar macam quran,  tajwid dan fekah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2017 06:47 AM | Show all posts
Top Languages Employers Want You to Know


Not surprisingly, increasing your career prospects is one of the best aspects of speaking several languages. With worldwide trade ever on the increase, being multilingual is one of the best ways to give yourself an edge in the business world C employers are much more likely to hire you if you are able to communicate with their foreign partners in their native language.

Naturally, the best languages to learn for getting hired, vary from country to country and industry to industry. While taking a look at a list of your countrys main trade partners might give you an idea of what employers would be most interested in, there are certain languages that can help you in nearly every business sector.


1.Mandarin

With Chinas influence on world economy rising by the year, speaking Mandarin is one of the best ways you can remain competitive through the changing business climate. The country is already the second-biggest economy in the world and, although it has a lot of catching up to do, China is projected to overtake the current leader C the United States C by around 2030.

Although the Chinese speak hundreds of different dialects, Mandarin is the official language and spoken by around 1 billion people. Although it is often considered one of the hardest languages for native English speakers, learning Mandarin is an investment that will pay off in the long run.

2. English

While China might be gaining ground, the United States and the Eurozone still lead world trade and these regions are very much English-centric. English is also the lingua franca around the wor
ld and used for international business communication more often than not. Even in non-English speaking countries, many of the international corporations use the language in their day-to-day communication.
The only reason why English isnt at the top of this list, is its wide prevalence C while knowing English is almost mandatory in international business, it is so common that speaking it will not give you much of an edge.

3. Arabic

Knowing Arabic will open many doors if youre looking to do business in the Middle East. Naturally, this language is especially important for the petroleum industry and diplomats, but Arabic is also the official language of many of the emerging economies around the world. Additionally, the oil-rich Gulf countries are currently investing heavily in transport and construction, leading to numerous lucrative opportunities in the region. All of this means that the possibilities this languages grants are only increasing.

Unfortunately, Arabic is also notoriously difficult for English-speakers but the benefits of learning it will definitely outweigh the costs. As there is a demand for Arabic-speakers that is currently not being met, knowing this language will greatly increase your career prospects. Although Arabic-speaking countries have widely different dialects, knowing Modern Standard Arabic is a great starting point for business.

4. Spanish

Behind Mandarin, Spanish is the language with the second highest numbers of native speakers, uniting most nations in Central and South America. More importantly, in many of these countries, English is not widely known. So, if you are looking to do business in Latin America, speaking Spanish is vital. In addition, it is also the biggest minority language in the United States C with the exception of only seven states, Spanish will be the most common second language youll come in contact with throughout the country.

The good news for prospective learners is that Spanish is a relatively easy language. You will find a lot of the vocabulary similar, or at least recognisable, and, unlike number one and three on this list, Spanish uses the Latin alphabet, is completely phonetic, and does not present many challenges in pronunciation.

5. French

Sadly, French has fallen from grace in the last couple of centuries. It used to be the uniting language of European aristocracies and the go-to diplomatic language of the world until English took over. Nonetheless, French is still spoken by over 75 million people and is the official language in some the most important international organisations, such as the European Union, NATO, and OECD.

One of the reasons French is expected to remain important in the world is that it is also widely spoken in Africa, due to the long history of colonisation. With many African countries on the list of the fastest growing economies (and populations), French can be the natural gateway into this region for people who feel less up to the challenge of learning Swahili or Arabic.


6. Japanese

With one of the biggest economies in the world and a notoriously reclusive culture, knowledge of Japanese is a must if youre looking to take advantage of the opportunities this high-tech country offers. Japan leads the world in robotics and scientific advancement but due to the complicated language, the demand for Japanese speakers far outreaches the supply.

With the Japanese population expected to shrink, the country faces some tough decisions going forward and, while it has been reluctant to accept much immigration in the past, this policy might be forced to end. If and when that happens, knowing Japanese will open many doors in this advanced and innovative nation.

Conclusion

While the most beneficial foreign language to learn might depend on which country and what sector you are working in, there are some choices that can open doors across the globe. Focusing on languages with a high number of speakers and promising business opportunities will definitely help to keep you competitive in the global economy.


https://www.lingholic.com/top-la ... s-want-you-to-know/
Author bio: This post was written by Liisi C a language enthusiast herself, she is also the co-founder and marketing whiz at Teacher Finder C a platform that helps language lovers find private teachers quickly and easily.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053580s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list