Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
152004
View
1100
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-1-2017 08:33 PM | Show all posts
makbudakcomel replied at 6-4-2016 03:38 PM
hai.. sekolah anak ok skrg.. dah daftar untuk sjkc slyg baru.. skrg ni kalau nk masuk sjkc kena bu ...

group wassap tu idea yang bagus kan, dapatlah emak2 tanya direct kat parents lain atau cikgu kalau ada kemusykilan, sebab kadang2 anak kita salah faham apa yang cikgu dia sampaikan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2017 08:55 PM | Show all posts
buluhbetung replied at 13-1-2017 05:29 PM
saya ade pengalaman.saya tak baca semua kisah dalam ni,terus melangkah pages latest,ade masa saya ba ...

sekarang ada khidmat hantar makanan lunch kan, mana tau ada kat tempat you.   Akak dulu tiap2 hari pergi tadika anak hantar fresh lunch.  Cuma ada  1 atau 2 hari dalam seminggu tak sempat sebab akak ada kelas sampai pukul 1, dan kemudian pukul 2 dah masuk kelas lain pula.   Jadi pada hari2 tu, akak ambik delivery burger atau ayam goreng+nasi dari Marrybrown yang cuma 5 minit dari tadika dia.  Bayar bulanan.

Sebelum tu pernah bekalkan makan tengahari pada anak2 yang dibawa dari rumah, masak subuh2 lagi.   Tapi kesian bila tengok makanan tu dah benyek bila tiba time makan.   Sejak tu memang akak beli nasi fresh atau order je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2017 09:07 PM | Show all posts
buluhbetung replied at 14-1-2017 12:44 PM
anak skrg umur berp?maaf tak baca kisah awak.anak tadika cina ke?memg ade sek yang buat test.masa  ...

buluhbetong kat mana, kat Johor ke?  SJKC sekarang memang ramai pelajar melayu.  Masa anak pertama akak masuk tahun 2003 dulu, ada 3 je murid melayu, dan dia sorang yang bertahan sampai tahun 6.   Masa Habel masuk tahun 2013, dah ramai murid melayu masuk, sampaikan cikgu berucap masa hari pendaftaran dan hari penyampaian hadiah, ada disediakan sarikata melayu di skrin besar.  Yang bagusnya anak2 melayu tak de lah takut sangat macam budak dulu2.  Tapi tak bagusnya bila dah ramai kawan melayu ni, anak2 akan susah nak berbahasa cina dan lebih suka berkawan sesama melayu aje.  Masa Habel dulu, cikgu masukkan semua budak melayu yang lemah bahasa ni dalam satu kelas, jadi lagi teruklah dah macam sekolah kebangsaan pula.  Alhamdulillah Habel cepat kuasai bahasa cina, jadi dia dapat keluar dari kelas 'melayu' tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2017 05:34 PM | Show all posts
       <Mandarin Home Tuition >

Lokasi : Klang Shah Alam ,  Setia Alam
Terutama kpd  Murid non- Chinese  belajar di SJKC.

Sila Hubungi  Miss Lee 0169055547

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 12:50 PM | Show all posts
Anak sulung i baru jer graduate sek cina last year. Dulu2 rajin gak bertepek kat benang ni baca tips n tanya itu ini kat yang lebih berpengalaman. Tq semua atas tunjuk ajar anak sulung berjaya jugak antara yg terbaik dalam peperiksaan upsr yg lepas.

Selamat berjaya kepada semua ya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2017 08:34 AM | Show all posts
heidi04 replied at 3-2-2017 12:50 PM
Anak sulung i baru jer graduate sek cina last year. Dulu2 rajin gak bertepek kat benang ni baca tips ...

heidi,  anak sulung you umur berapa sekarang, 13 tahun ye?   kat thread ni, your kid kira batch pertama yang ambik upsr under new system ni kan, kira boleh jadikan rujukan untuk anak2 lain kalau ada sebarang pertanyaan.    Apa yang jauh beza dari upsr dulu2?   My kids semua tak sempat nak merasa, jadi tak boleh bagi apa2 pandangan pun.  Alhamdulillah berjaya  sebab katanya jauh lebih tough dari dulu.  Markah pula kira 100% dari exam atau ada masuk markah kerja dari kelas?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2017 08:43 AM | Show all posts
anak no 3 saya, Basel dah grade 8 atau tingkatan 2 sekarang.  Ada kelas option bahasa asing Jepun atau mandarin.  Dia diam2 je tak bagitau cikgu dia  dari sekolah cina, jadi otomatik cikgu masukkan  ke kelas mandarin bersama budak2 non chineses lain.  Semua budak2 cina yang ramai dalam kelas tu dimasukkan ke kelas jepun.

seronoklah basel, sebab kelas communication yang basic sangat, dia pun dah banyak lupa sebab tak praktis.  si habel yang petah cakap mandarin satu masa dulu pun boleh lupa, agaknya sebab keluar awal sangat.    Bila di amsuk sekolah menengah nanti minta dia amsuk kelas mandarin juga supaya bahasa tu tak hilang.   Cuma Rayyan dan Sarah aje yang masih praktis mandarin kalau bercakap dengan kawan2 cina, atau kalau ada guest  dari China bermalam di rumah (kami buat homestay).




Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 03:26 PM | Show all posts
next year anak saya year1..masuk sjkc yak chee... mcm2 perasaan skrg ni..takut ade risau ade smpai mimpi2...skrg die qdees.cikgu kate mandarin die slow sket sbb bru je 3bulan blajar kan..tp still risau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2017 07:55 PM | Show all posts
faralina04 replied at 6-3-2017 03:26 PM
next year anak saya year1..masuk sjkc yak chee... mcm2 perasaan skrg ni..takut ade risau ade smpai m ...

faralina, biasanya cikgu tadika akan buat pemerhatian dan bagitau kita samada anak bersedia masuk sjkc atau tidak.  Kita kena rajin berbual dengan cikgu tanya perkembangan anak.  Apa kelemahan atau kelebihan anak.  Ada anak cepat menghafal, cepat dapat karakter Cina tapi pendiam, tak mau berbual.  Ada anak tak seberapa akademik, tapi cepat berkawan dan cepat menguasai bahasa pertuturan.  Ada yang boleh kuasai keduanya, dan ada yang tak mahu langsung seperti anak kedua saya.   Kalau kes terakhir tu barulah kita risau anak tak boleh masuk sjkc, bagi kes yang lain insyaaallah anak boleh teruskan.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052619s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list