Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
50420
View
129
Reply

Membuka Pusat Tuisyen

[Copy link]

Author: sherrina       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-3-2006 01:19 PM | Show all posts
zazizu,
wahh...naik balik thread ni. ingatkan tadak dah...camno awak? saya okay aje. tahun nie sy start bikin kelas komputer di umah org. tgh dok promote2 le ni...

boyan,
ko minat programming ka? bagus tu....mmg bleh buat duit. promote kat uni2 ngan kolej2 yg ada course IT. takyah sewa kedai. buat kt umah ko sendiri aje. samada ko sediakan komputer atau suh student bwk laptop (kalau ada). mcm kat kelana jaya, sherrina gi umah satu ex-student unitar. blaja dreamweaver ngan dia. RM250 utk satu subjek (4 jam kelas, pastu kalau ada prob, dia tolong2 lg) sbb tgh wat final year project paper. blaja dreamweaver smbil dia tolong sy guide project saya....xyah sewa kedai. dia buat di umah dia aje.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2006 04:25 PM | Show all posts
Originally posted by boyan at 13-3-2006 10:18 PM


hehehe tq tq sbb reply... em... tadi baca yang digest tuisyen  ni.. yang first page... gabanzack ada post.. pasal nak tubuh institusi pendidikan swasta dan jenis2nye... dan salah satu..

* ...



maksud saya lesen perbandaran tu utk tpt awk nak buka training centre.
klu awk betul2 nak berniaga ikut rules...awk mesti kena cari satu tempat ruang niaga
untuk sewa buat bisnes awk....awk kena apply lesen majlis...bila dioarg dtg sportcheck...
awk terlerpas sbb awk berniaga ada lesen..bukan haram.

faham tak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2006 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by zazizu at 13-3-2006 09:16 PM

yo...ilham _ryana...guano tuisyen sekrang ni? kencamg lagi ke???

sherrina????? kabare?



tuisyen makin slow skrg....
melambak2 pusat tuisyen skrg....yg kat umah2 lagilah byk...

tumpukan pada computer class jer...
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2006 11:18 PM | Show all posts
Originally posted by sherrina at 14-3-2006 01:19 PM
zazizu,
wahh...naik balik thread ni. ingatkan tadak dah...camno awak? saya okay aje. tahun nie sy start bikin kelas komputer di umah org. tgh dok promote2 le ni...

boyan,
ko minat programming  ...


yup... aku ajar programming je. tp kiranya aku target market between futurekids/computertots (superficial word/excel/VB) and certification/degrees (deeply technical). plus ilmu dah ada, bagus gak kita sebarkan. actually buat ni pun bukan untuk profit, just sbb suka ngajar dan nak stay afloat. sbb kelas2 camni kita leh buat off office hours, since market segment is working adults + schoolkids. so masa office hours/daytime, ingat nak buat bisnes lain. insyaAllah.

tp aku rasa aku still kene bukak lab la. takpela beli komp2 murah, and carik 2nd floor shoplot to rent. harap2 murah. baper ye agak2 nye? kalau buat rumah ke rumah, susah nak set time/transportation, sbb kene ikut student, and hehehe takde laptop la. once dah set lab, at least kita bole utilize untuk macam2 benda lagi. tp tu la, rentnye... huhuh haru haru.. nak buat kat umah sendiri, tade ruang kut. duk ngan mak lagi.... kekekekekeke.... kang marah lak...

senang hati sikit tgk ada org2 cam korang leh buat panduan sikit2. insyaAllah aku dah nak tender tak lama lagi, dan cuba keje sendiri. hehehe... doa2kanla...
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2006 11:19 PM | Show all posts
Originally posted by ilham_ryana at 18-3-2006 04:25 PM



maksud saya lesen perbandaran tu utk tpt awk nak buka training centre.
klu awk betul2 nak berniaga ikut rules...awk mesti kena cari satu tempat ruang niaga
untuk sewa buat bisnes awk....awk ...


huuhuhuh paham2.... nanti saya cek baper harganya.. igt nak sekali buat papan tanda/board untuk kedai la.. tu pun guna majlis perbandaran kan... kene cek gak harganye tu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2006 01:23 PM | Show all posts
Originally posted by boyan at 18-3-2006 11:19 PM


huuhuhuh paham2.... nanti saya cek baper harganya.. igt nak sekali buat papan tanda/board untuk kedai la.. tu pun guna majlis perbandaran kan... kene cek gak harganye tu...



lesen majlis dan lesen iklan papan tanda dalam rm200-rm300 jer....
kena renew setiap tahun.

nak buat papan iklan pulak...ada saiz yg telah ditetapkan oleh majlis...
koman2 sediakan dlm rm2k...kena design siap2 dan hantar contoh gambar kat majlis.

yg lecehnya prosedur tu...pastu lambat nak tunggu org majlis dtg sportcheck dan approve.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2006 09:22 PM | Show all posts
saja nak bring up topic ni sekali gi. anyway just nak update, ini bisnes yang aku tgh ceburi.. aku akan bukak satu computer kelas (lab) and ajar kelas2 komputer... tq pada semua org yang pernah contribute dulu (ilham, sherrina).

so far aku dah sewa tempat, dah beli komputer, tgh setel lesen. insyaAllah sebulan dua lagi jalan la.

question yang ingin aku tujukan...

1) kelas apa korang ajar
2) how long per session? how many times a week? how many weeks?
3) how much?
4) how big is the class
5) how many new students per month can you get?

sbb aku nak tau gak harga/demand market... huhuuhhu... harap leh bantu sumbang market info... tq tq tq....

plus sape2 ada soalan pun leh post gak hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2006 04:06 PM | Show all posts
boyan, saya nak blaja MATLAB, ade sediakan kelas tak? brp ek n kat mana ur learning centre ni?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2006 04:12 PM | Show all posts
elooo white_eagle... alhamdulillah ada gak demand2 org nak belajar.... emm.. tp saya kene mintak ampun dulu la.. sbb tempat pun lum ready.... and saya takde prepare course matlab lagi.. saya buat sorang2.. insyaAllah bile dah maju.. saya akan cuba meet demands....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2006 01:08 PM | Show all posts
Originally posted by boyan at 30-6-2006 09:22 PM
saja nak bring up topic ni sekali gi. anyway just nak update, ini bisnes yang aku tgh ceburi.. aku akan bukak satu computer kelas (lab) and ajar kelas2 komputer... tq pada semua org yang pernah con ...


boyan, cerita la sket perkembangan lab computer hang... esp camane pasal lesen2 tu? lesen ape yg hang kene apply? lesen Jabatan Pendidikan Swasta camane?? tq.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2008 10:34 PM | Show all posts
salam...sy newbie kat sini......pengalaman mengajar dalam 4 tahun since ms study dulu lagi...uhuhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 09:22 AM | Show all posts
sorry...upkan balik thread yg lama ni sb takkan nak buat new topic..

u all yg dah penah bukak pusat tuisyen ni..berapa modal permulaan yg u all guna?

i tak plan nak buat besar2 dulu..like 3 classrooms jer as a start up..

tq!
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2009 09:47 AM | Show all posts

Balas #112 norsha\ catat

Nak tanya kalau buka pusat perkembangan minda macam kumon and enopi tu berapa modal
diperlukan serta macamana keuntungan dikira. Overall bukaka business macam ni okay tak.Tq.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 12:26 AM | Show all posts
Originally posted by norsha at 17-11-2008 09:22
sorry...upkan balik thread yg lama ni sb takkan nak buat new topic..

u all yg dah penah bukak pusat tuisyen ni..berapa modal permulaan yg u all guna?

i tak plan nak buat besar2 dulu..lik ...


Salam

Yg saya tahu kerusi yg ada meja leh lipat tu dulu saya beli (3 mth ago) RM59 satu..Whiteboard size sederhana dalam RM230. Kalau pasang aircond, rasanya wajib pasang sebab Malaysia ni panas elok pasang yg 2hp n brand Malaysia cam Acson ke dalam RM2,000 siap pasang.

Kalau nak pasang carpet yg quality sederhana dalam RM1.50 per kaki persegi.

Kalau nak beli alat bantuan mengajar cam Lcd projector dah semakin murah sebab leh dapat RM1,700 je kalau yg SVGA. maybe kalau ada 3 kelas leh beli satu dulu n kongsi pakai.

Kalau nak beli laptop beli je yg saiz kecik ie netbook n leh dapat dalam RM1,200 (twinhead). tak yah high spec pun.

Permulaan sewa biasanya 4 bulan sewa so ni pun banyak makan modal awal.

So you kira le apa2 yg patut.

Satu lagi kalau bilik tu kosong x ada partition ni pun banyak makan modal sebab mahal gak rasanya. Yg ni saya tak tahu harga dia berapa.

kalau berminat nak JV saya leh join in kalau kelas BI sebab saya dah buat full time dah 3 tahun and Alhamdulillah dah ada training centre di Sunway. email me at cikgutuition@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 12:29 AM | Show all posts
Originally posted by zoomin at 18-5-2009 09:47
Nak tanya kalau buka pusat perkembangan minda macam kumon and enopi tu berapa modal
diperlukan serta macamana keuntungan dikira. Overall bukaka business macam ni okay tak.Tq.


RAsanya kalau franchise mmg mahal kena bayar mula2..So kalau kurang modal elok start kecil2lan untuk build up your name..

Kalau modal banyak then leh go ahead sebab kelebihan ambik franchise ni dia org seperti Kumon dah ada nama n dah ada syllabus and complete notes..

Keuntungan = Yuran pelajar - kos operasi - bayaran royalti kepada franchisor eg (Kumon)

So kena gak hati2 sebab walaupun ambik franchise nama yang besar2 tak semestinya menjanjikan keuntungan yg besar sebab banyak faktor lain yang perlu diambil kira seperti lokasi, permintaan, tenaga pengajar, marketing, operasi dan sebagainya..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 12:35 AM | Show all posts
Sherrina dan others,

Sherrina dah bukak ke tuition centre?

Kalau korang nak reduce cost n lower your risk leh sewa training centre saya pada hari weekdays sebab saya tak gunakan pun..kelas2 Bi saya gunakan waktu pagi je..Ahad thari ke petang pun kosong..

Kelas leh muat 30 org tapi setakat ni kerusi (yg ada meja lipattu) ada 20 je..Whiteboard ada n aircond pun sejuk jenis ceiling aircond 2hp York..Nak sewa lcd projector sekali pun boleh ..

Lokasi di Leisure Commerce Square di PJ. Depan Motorola dan bersebelahan dengan Stesyen Komuter Setia Jaya (hala Port Klang). Setempat dengan Hq Kurnia Insurance. Tak jauh juga dari Stesyen Lrt Putra Kelana Jaya.

Ada jugak kemudahan buat air dalam kelas saya tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2009 03:06 AM | Show all posts
Costing am bukak pusat tuition:-

1. Sewa dan deposit
2. Kos perjanjian sewa
3. Carpeting - kalau kena letak carpet baru
4. Papan tanda
5. Kerusi dengan meja lipat
6. Reception area
7. pejabat pentadbiran
8. air cond
9. kipas - kalau x pasang aircond or sebagai standby kalau aircond rosak
10. partitioning
11. kemudahan buat air -eg petiais ke, water filter ke
12. white board
13. computer
14. lcd projector
15. lighting kalau existing lighting x cukup terang
16. photostat machine - Untuk nota dan latihan

Ni yg saya teringat..Kalau ada lain2 sila tambahkan

[ Last edited by  cikgutuition at 29-5-2009 03:07 ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 11:38 AM | Show all posts
Erm... Aku penah gak hitung-hitung tentang bisnes tuition ni.. Memang boleh buat untung. Sebab modal paling besar adalh modal yang tak melibatkan wang ringgit iaitu keupayaan untuk mengajar sahaja. Erm, actually aku pun plan nak buka bisnes ni gak tapi bukan le nak kaut untung semata-mata tapi kebetulan aku suka kids.. tak salah aku wat bisnes nih aku rasa!! huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 04:01 PM | Show all posts
kalau ade sape2 nak pakai cikgu tuisyen,boleh lah amek aku,,aku takde experience.tp aku suke ngajar orang.hehe,,nak cari pengalaman,,sape tau tempat nak register jadi cikgu tuisyen,,nak buat part time aa malam2
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2009 11:45 PM | Show all posts
ko pegi daftar kat www.tuitionpalza.com.my
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074293s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list