JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
140959
View
766
Reply

~ TEKNIK MEMUATNAIK DAN MENAMPAL GAMBAR ~

[Copy link]

Author: NoorMasri       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-7-2005 04:03 AM | Show all posts |Read mode
Oleh kerana ada di antara forumer yg masih kurang jelas macamana nak pamerkan gambar2 terutama gambar masakan mereka ke bod ni, diharap step2 di bawah dpt membantu.

Step 1 - Buka akaun secara percuma di http://photobucket.com/







Step 2 - Upload gambar dari pc ke photobucket






Step 3 - selepas upload, copy URL (warna hijau)






Step terakhir - klik pd


akan keluar spt ini  --> [img ]  paste disini URL tersbt [/img ]

Selamat mencubaaa...:pompom:

Terima kasih kpd Mrs Red di atas sumbangan gambarajah yg simple &  jelas...:tq:


[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 4-9-2007 11:53 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2005 02:11 PM | Show all posts
kalau sesusah rasanya.....:bgrin:

Just Pm us...then e-mail ur picture to us...

Insya Allah, we will help u to paste ur picture..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2005 01:44 PM | Show all posts


sorry aaaa....kak noor n kak catlady just for testing....
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2005 01:48 PM | Show all posts
yezzaaaaa kak noor jadikkkk.....tq :tq: :tq: :tq: :hug:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2005 07:56 PM | Show all posts
Originally posted by eena05 at 3-8-2005 01:48 PM:
yezzaaaaa kak noor jadikkkk.....tq :tq: :tq: :tq: :hug:


TAHNIAH !!!! :clap::clap:
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2005 06:43 PM | Show all posts
Originally posted by eena05 at 3-8-2005 01:44 PM:


sorry aaaa....kak noor n kak catlady just for testing....


bagussss..nah..ambik seketul lang pau.sebab berusaha :cak:
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2005 02:29 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 30-7-2005 04:03:
Oleh kerana ada di antara forumer yg masih kurang jelas macamana nak pamerkan gambar2 terutama gambar masakan mereka ke bod ni, diharap step2 di bawah dpt membantu.

Step 3 - selepas upload, copy URL (warna hijau)



...eerr...actually Noor...u can copy the one in black instead...the very last line which has the word IMG tu...dah tu trus paste jer kat your reply page...tak yah nak clik that url nya thing...so kira we minus one step...lagik senang...and kalau gambar korang kluar besar sangat...what u can do is to click at the word edit yang ketara kat atas gambar tu dan resize kan dia to a smaller size...usually resize by 50% jer dah cukup...so that gambar tu tak lah menyakitkan mata orang lain...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2005 01:27 AM | Show all posts
Originally posted by blackmore at 7-8-2005 02:29 AM:



...eerr...actually Noor...u can copy the one in black instead...the very last line which has the word IMG tu...dah tu trus paste jer kat your reply page...tak yah nak c ...


ye betul :setuju:, terlupa nak habaq cam tu...btw TERIMA KASIH BANYAK2 krn ingatkan pasal tu..:tq:




kita boleh klik amik terus yg kawasan hitam tu..terus je paste kira short cut lah tu, kalau kita nak tampal gambo dr photobucket..kalau kita nak tampal gambar dr website lain..klik sebelah kanan mouse pd gambo tersbt pastu --> klik properties pastu copy kat locationnya amik URL tampal sini..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2005 01:57 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 8-8-2005 01:27:


ye betul :setuju:, terlupa nak habaq cam tu...btw TERIMA KASIH BANYAK2 krn ingatkan pasal tu..:tq:


...no hal...eerr...and thanks for that cap tangan...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2005 12:40 PM | Show all posts
Wahai kaknoorku..

bole ke kasik kaknoor punye email add..ada benda la nak tanyaa.. takpun email MR kat sini lesungbatu@gmail.com

tq :love:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-8-2005 05:29 PM | Show all posts
Originally posted by lesung at 9-8-2005 12:40 PM:
Wahai kaknoorku..

bole ke kasik kaknoor punye email add..ada benda la nak tanyaa.. takpun email MR kat sini lesungbatu@gmail.com

tq :love:


hai lesung selamat dtg ke bod F&R..akak dah email..sila cek..macih :bgrin:

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2005 07:45 PM | Show all posts
Ni nak tanya soklan kat para Mod. atau sesapa yg terror...
Camna kalau kita nak quote ayat2 yg belah bawah shj...biasanya kalau kita quote ayat2 atas yg keluar ... kadang2 kita nak refer ayat dibwhnya...

satu lagi camna nak quotekan ayat dr satu thread ke thread lain?

TQ in advance
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2005 10:45 PM | Show all posts
Originally posted by inai at 11-8-2005 07:45 PM:
Ni nak tanya soklan kat para Mod. atau sesapa yg terror...
Camna kalau kita nak quote ayat2 yg belah bawah shj...biasanya kalau kita quote ayat2 atas yg keluar ... kadang2 kita nak refer ayat dibw ...


oh cam ni Inai..sebelum tu u copy dulu ayat mana yg u nak quote (highlight pastu right click pastu copy) kemudian pi klik butang quote kat bawah sebelah kanan forumer yg u nak qoute tadi..pastu u delete dulu mana2 ayat yg tak berkenaan pastu u right click balik then paste lah ayat2 tadi...





kalau faham cuba try quote ayat akak yg ni..jika u berjaya akak tahu u dah faham...selamat mencuba :hug:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2005 10:59 PM | Show all posts
Originally posted by inai at 11-8-2005 07:45 PM:
satu lagi camna nak quotekan ayat dr satu thread ke thread lain?


yg ni plaks...u pi thread A pastu u copy ayat2 tu (sama gak kena right click) pastu u buka thread B u guna butang quote yg atas tu yg ke 2 dr kanan pastu paste lah ayat2 tu kat situ

bila u klik butang quote tu ianya akan kuar cam ni

Sample Text <--- paste disini


selamat mencuba..:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2005 01:06 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2005 01:08 PM | Show all posts
yei..yei...dah pandai upload gambo..sorry ye mod, maklang tengah belajo nak upload gambo, tapi camner pulak nak kasik kecik arr..r...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2005 09:43 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 11-8-2005 10:45 PM


kalau faham cuba try quote ayat akak yg ni..jika u berjaya akak tahu u dah faham...selamat mencuba  



Yehhhhhhhhhhhhh....dah berjaya dah....Macih K.Noor...ni yg bertambah cayang ni:hug:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2005 12:46 AM | Show all posts
Originally posted by MAKLANG at 12-8-2005 01:08 PM
yei..yei...dah pandai upload gambo..sorry ye mod, maklang tengah belajo nak upload gambo, tapi camner pulak nak kasik kecik arr..r...






...Maklang...nampak tak the word EDIT kat gambar atas tu...Maklang click that EDIT...pastu akan muncul plak lagik satu options tuk kecilkan gambar....resize kan 50% jer dah cukup....pastu Maklang refresh dan copy the IMG link dia...eerr..satu lagi...kalau dah resize...tak bley nak besar kan balik...kalau nak gambar besar...Maklang kena upload gambar tu balik...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2005 01:02 AM | Show all posts
Originally posted by MAKLANG at 12-8-2005 01:08 PM
yei..yei...dah pandai upload gambo..sorry ye mod, maklang tengah belajo nak upload gambo, tapi camner pulak nak kasik kecik arr..r...


good..semua pintar2 ni..sekali ajar dah faham...

oh kalau nak kecikkan boleh byk cara, salah satu cara boleh buat spt Blackmore ajar tu...cara lain..boleh wat gini


[img=450,420]http://.....

taip kan..depan img tu..spt diatas..ikut suka lah kalau nak lagi kecik..boleh buh angka lain..

ni cth Noor kecikkan gambo katun disney kat atas tu..

gambo ni img=450,420


gambo ni img=350,320
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2005 01:08 AM | Show all posts
Originally posted by inai at 12-8-2005 09:43 PM



Yehhhhhhhhhhhhh....dah berjaya dah....Macih K.Noor...ni yg bertambah cayang ni:hug:


excellent :clap::clap:
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2005 08:36 AM | Show all posts
mod, tolong maklang, ngaper maklang takleh upload gambo, bila submit, takder apa2 pun..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2005 11:43 AM | Show all posts
Satu lagi kalu boleh...nak mintak jasa baik kawan2 sume...bila dah quote & reply gambor....misal kata gambo tu jadik besar maximum size....boleh tak kawan2...tolong RESIZE balik smula gambor tu kecikkan balik sbb kesian tuk saper2 yg pakai dial-up mesti slow giler.....

contoh nyer camni: (ni kalu gambo tu besar lah)

  [img]http://www.cari.com.my.[/img[

Resize balik...kena manually type size dia jadik camni

   [img=300,200]http://www.cari.com.my.[/img[

[ Last edited by speedial at 16-8-2005 11:57 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2005 12:20 PM | Show all posts
aah..ahhlah...maklang punya gambo pun besor, nanti maklang kecikkan sbb baru dok merangkak2 belajo ni...jangan mare kenkawan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2005 04:52 PM | Show all posts
Originally posted by speedial at 16-8-2005 11:43 AM
Satu lagi kalu boleh...nak mintak jasa baik kawan2 sume...bila dah quote & reply gambor....misal kata gambo tu jadik besar maximum size....boleh tak kawan2...tolong RESIZE balik smula gambor tu ...


BETUL TU....kak Noor lah salah sorang yg pakai dail-up...slow giler..kura2 pun laju lagi...boleh lena dulu ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2005 04:55 PM | Show all posts
Originally posted by MAKLANG at 16-8-2005 08:36 AM
mod, tolong maklang, ngaper maklang takleh upload gambo, bila submit, takder apa2 pun..


naper mak Lang?...ari tu dah ok nampak mak Lang upload gambo..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052510s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list