Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
178570
View
1232
Reply

Susah Senang Perit Pahit berniaga sendiri

  [Copy link]

Author: Hiven       Show all posts   Read mode

Post time 7-9-2005 01:02 PM | Show all posts
aku pun teruja gak....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 02:21 PM | Show all posts
drasmadi...teruskan...nanti dh habis kalau nmpk ada market..boleh aku tolong terbitkan...jual secara terus kepada end user...bisnes ni... encik azizi ali, encik chef li yg dh boleh dikategorikan sebagai berjaya tu pun byk terbitkan buku...at least di samping buat income leh gak bg pengajaran kepada org2 muda cam aku ni...

lgpun hang mesti expert dlm bab bg nasihat..so..aku harap cerita hang ni penuh ngan pengajaran...

atau nanti aku kumpul kisah2 member2 dlm ni mcm cite hiven ngan hardeyboy tu...buat buku...ok tak??

[ Last edited by imdudic at 7-9-2005 02:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 03:05 PM | Show all posts
teruskan la cite..
kita baru nak carik idea utk biz..
kalo nak b'jaya, mmg kena kuat semangat kan..

hiven, you tak sambung study ke?
kira biz skrg dah kencang ye..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 03:05 PM | Show all posts
best2nnya dengar cerita korang semua... ish best2... aku ada cerita gak tapi tak best lagi cerita sebab tak berjaya lagi...aku pun bnyak dugaan... tak apa lah aku baca citer korang semua.. buat renungan aku untuk berjaya...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 10:43 PM | Show all posts
Originally posted by sinar_inspirasi at 7-9-2005 03:05 PM
best2nnya dengar cerita korang semua... ish best2... aku ada cerita gak tapi tak best lagi cerita sebab tak berjaya lagi...aku pun bnyak dugaan... tak apa lah aku baca citer korang semua.. buat ren ...

Jangan la plak berenti tengah jalan nanti.

Berusahalaaahhh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 10:57 PM | Show all posts
alhamdulillah aku tak berenti... aku rasa insyaALlah aku tak akan berenti.. aku akan teruskan sehingga termampu... aku ingin berjaya seperti korang yang berjaya semua... aku akan usaha sedaya mungkin... aku sedang usaha sekarang denga rancangan yang aku ciptakan dan aku cedok dari orang2 yang telah berjaya.. aku harap korang semua doakan aku dan orang kita semua satu bangsa dan agama agar terus berjaya... aku tak penah lagi putus asa dalam bisnes nih ..aku baru 3 tahun buat bisnes... cuma tak naik2 lagi dari segi kewangan.. tapi dari segi bisnes tu aku dah  buat beberapa bisnes dan pemasaran.. alhamdulillah cuma belum dapat merasai kewangan yang boleh disimpan... aku sedang berusaha nih.. aku sekrang ada buat poster motivasi.. perancangan aku nak pasarkan kat sekolah2.. mmg banyak positif dari cikgu2 cuma masa dia kata kurang sesuai sebab dah dekat nak pereksa sangat nih.. so aku masih masuk sekolah2 gak cuma sambutan tu tak besar sangat.. tapi alhamdulillah ble la... tu pasal aku nak buat tread poster motivasi tu.. sebab nak cari dealer seluruh malaysia... ok thank
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2005 11:39 PM | Show all posts
Originally posted by sinar_inspirasi at 7-9-2005 10:57 PM
alhamdulillah aku tak berenti... aku rasa insyaALlah aku tak akan berenti.. aku akan teruskan sehingga termampu... aku ingin berjaya seperti korang yang berjaya semua... aku akan usaha sedaya mungk ...

Actually business aper yg ko tgh wat nih? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 07:15 AM | Show all posts
mmg seronok dengar cerita mereka yang dah berjaya.....pada yang masih belum berjaya jgn putus asa ...like my self...insyallah bila juju dah berjaya nanti ......akn juju kongsikan pengalaman disini ....buat masa nie juju buat part time business......antaranya

1. Buat company account
2. Jual kain ela
3. Jual barangan dari korea- perhiasan wanita

tapi sebenarnya angan2 juju nak buka butik & restoren sendiri....tu yg kena ambil kursus menjahit...bakat tu ada cuma masa & keadaan buat masa nie tidak mengizinkan...insyallah akan diuasahan. Doakan moga juju berjaya

pada mereka yang telah berjaya tu jangan lupa zakat fitrah , anak2 miskin dan org susah.....kerana kesenangan harta itu bukan milik kita seorg.....

[ Last edited by Juju at 8-9-2005 07:17 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 10:14 AM | Show all posts
bila lah En.Drasmadi ni nak sambung citer?? agaknya siapa u ni yerk..sebab kata pernah kuat kat RTM, Astro,TV3 :hmm::hmm: Poison ni tak der lah pengalaman2 besar dlm berniaga ni..cuma kecil-kecilan a.k.a suka-suka ada lah..ni pun tgn bersemangat ler ni sejak baca kisah dan pengalaman u all dlm berniaga..jadi sumber inspirasi gitu...

[ Last edited by poison_ivy at 8-9-2005 10:45 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 10:34 AM | Show all posts
drasmadi cepat2 laa sambung weh citer ni... tetiba plak bersemangat... :bodek::bodek:
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 11:41 AM | Show all posts
menarik semua kisah2 pengalaman kat sini....semangat je baca
Reply

Use magic Report

inett This user has been deleted
Post time 8-9-2005 01:51 PM | Show all posts
Originally posted by Hiven at 4-9-2005 06:23 AM
* aku ada perniagaan berdaftar di Malaysia dan UK dan ada partner setia di UK, Sweden, China, France, Australia, NZ dan beberapa negara lagi..



Bro Hiven , mintak ilmu sikit ....,
macammana Bro Hiven buat marketing strategi sampai ada partner kat oversea....nie nak tau nie..., website dan lain lain tu Inett bleh buat pasal ada sikit kemahiran IT ....nie tang marketing nie ..takder idea laaaa......
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 03:00 PM | Show all posts
Drasmadi, tak sabar nak tunggu sambungan cerita.
Hiven, kongsi gak cam mana hiven bisness sampai ada partner kat overseas.

Saya ni masih terlalu kerdil kalau dibandingkan dengan pengalaman-pengalaman forumers kat board ni. Masih tercari-cari bisness dan masih terkontang kanting lagi. Terlalu banyak dugaan. Hingga kini saya masih tak mencapai apa-apa yang boleh dibanggakan lagi.:cry::cry::cry:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2005 02:52 AM | Show all posts
Originally posted by inett at 8-9-2005 01:51 PM



Bro Hiven , mintak ilmu sikit ....,
macammana Bro Hiven buat marketing strategi sampai ada partner kat oversea....nie nak tau nie..., website dan lain lain tu Inett bleh buat pasal ada sikit ...



sebenarnya bila ada customer yg beli kat kita apa2 jenis barang.. kita boleh tanya dia untuk jadi kawan ngan dia atau nak jadi business partner.. kalau diorang mmg jenis yg suka pada business.. mmg diorang takkan tolak offer kita nie.

disini la kita bermula.. mintak la ym atau msn mesengger, dan kebetulan saya slalu online kat situ.. maka slalu jugak la saya chat ngan diorang..

biasanya orang Asia akan chat hanya untuk amik duit diorang.... ini masalahnya orang tak percayakan kita.. kita boleh pilih apa2 saja topik2 lain yg berkaitan dengan hobi dan minat diorang.. yg biasa skali adalah pasal Bolasepak... diorang akan happy gila bila kita kenal nama2 player diorang... tapi aku pun takde la kenal sangat.. kalau setakat Zidane tu mmg aku tahu la..


Lagi satu adalah kita kena bina  'kepercayaan' diorang kat kita... kita kena percayakan orang.. dan kalau kita percayakan orang.. Insya-Allah orang yg kita percaya tu takkan tipu kita.

contohnya time aku mula2 nak masuk market sweden, aku kenal ngan sorang mat salleh  nie yg sebaya ngan aku dan aku kenal pun kerana kebetulan ada email dia dalam satu file nie.. (nie perkara pelik gak) ... tapi dia baru nak start business dan takdak modal sangat lagi.. so.. aku pun bantu dia dengan menghantar barangan dulu tanpa sebarang bayaran dari dia.. lepas tu.. aku hantar lagi dan hantar lagi.. tak silap aku.. aku hantar 3-4 kali barang kat dia tanpa bayaran dari dia. Lepas tu dia dah start buat bayaran dan alhamdulillah mmg tip top mamat nie..

Sampai harinie.. macam2 barang yg dia mintak suruh aku carikan.. henpon la.. frame gamba la.. dan sekrang nie tengah planning nak buat yg besar sket..

aku taktau pendapat orang lain.. tapi bagi aku.. Kita kena percayakan orang dulu.. dan orang akan percayakan kita.. dan sentiasa kena ikhlas dalam perhubungan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 06:01 AM | Show all posts
Originally posted by Hiven at 9-9-2005 02:52 AM
contohnya time aku mula2 nak masuk market sweden, aku kenal ngan sorang mat salleh  nie yg sebaya ngan aku dan aku kenal pun kerana kebetulan ada email dia dalam satu file nie.. (nie perkara pelik gak) ... tapi dia baru nak start business dan takdak modal sangat lagi.. so.. aku pun bantu dia dengan menghantar barangan dulu tanpa sebarang bayaran dari dia.. lepas tu.. aku hantar lagi dan hantar lagi.. tak silap aku.. aku hantar 3-4 kali barang kat dia tanpa bayaran dari dia. Lepas tu dia dah start buat bayaran dan alhamdulillah mmg tip top mamat nie.

Kes ko nih mmg kena jadik risk taker gegiler la.

Nasib baik dia bayar, nasib tak baik kita yg rugi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 08:07 AM | Show all posts
kener byk belajar lagi nih .. hiven, boleh mengaji dari ko tak ? kau clock in time lar ..he!
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 12:28 PM | Show all posts
bila nak berniaga nie kena banyak bersabar dgn karenah pelangan.lepas tu bila nak keje sesuatu tu bioar ikhlasdan jujur.percayalh keje sendiri lagi seronok dari makan gaji
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2005 01:52 PM | Show all posts
mengaji Quran aku tak tere sangat kot..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2005 06:40 PM | Show all posts
hehehe ..jgn ler cam tu .. nak belajar dari ko nih ..
Reply

Use magic Report

didie This user has been deleted
Post time 9-9-2005 07:08 PM | Show all posts
jgn cakap soul je yg nak belajar...
kitorang semua ni pun nak....
perturunkan ilmu tu sifu....

oooo.....
tunjuk ajar ku sifu...
yg jitu..yang satu...

dr
protegee'  mu sekalian...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072836s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list