Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
178431
View
1232
Reply

Susah Senang Perit Pahit berniaga sendiri

  [Copy link]

Author: Hiven       Show all posts   Read mode

Post time 15-9-2005 09:54 AM | Show all posts
baru ari nih berkesempatan baca tread ni
menarik.. sedey bila baca .. terharu sangat..
bila nak sambung....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2005 10:26 AM | Show all posts
Alamak, bila nak sambung lagi citer Drasmadi ni...:hmm::hmm::hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2005 11:01 AM | Show all posts
haah la bila nak sambung ni. setiap yg berjaya perlu melalui kesusahan terlebih  dahulu
Reply

Use magic Report

me2u This user has been deleted
Post time 19-9-2005 02:47 PM | Show all posts
issshhh... bukan senang nak senang...
semua mesti bermula dari bawah... cuma setinggi mana kita dapat naik jer masih x tahu...:hmm::hmm:
aku pun nk tumpang berkongsi pengalaman dr mereka yg dah berjaya...
nak memotivate diri sendiri... utk berjaya naik ke atas...:pray::pray::pray::pray:amin..amin.amin...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2005 08:54 AM | Show all posts
emm.......selalunya aku dengar org2 yg. berjaya ni....kehidupan lampaunya adalah dr. org.
susah, akibat terhimpit & tertekan membuatkan mrk. bangun dan berazam mengeluarkan diri dr. zone tersebut.  Mrk  lali  & tak kisah dengan masalah yg. sikit2 atau hal yg. remeh temeh ni...Bg. anak2 yg. biasa senang selalunya tak sedar diri.....almaklumlah...celik2 duit dah ada depan mata.........jd. tak boleh susah atau ada masalah sikit dah give up......
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2005 11:19 PM | Show all posts
tu lah..kekadang biler baca kisah2 kejayaan orang..rasa macam terkena pada diri sendiri jugak..cuma mungkin kita masih berada dalam tahap awal...tahap perit nak membangunkan diri sebelum menjadi orang yang berjaya macam drasmadi..drasmadi sebelum berjaya pun susah jugak macam kita rupanya..itulah..pokok pangkalnya azam usaha ikhtiar doa sabar dan tawakkal..yang lain tu serahkan pada Yang Maha Mengetahui..Bukan kah dah dikatakan, takkan berubah nasib kita kalau kita sendiri tidak berusaha mengubahnya??

Fikir-fikirkanlah.


Hmmm... DrAsmadi bila nak sambung cerita..separuh jalan je ni...tak sabar nak tunggu kesudahan cerita..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2005 04:05 AM | Show all posts

sambungan.......

dah hampir 2minggu nie...bila agaknya dr.asmadi nak sambung....
Reply

Use magic Report

mdbiz20 This user has been deleted
Post time 2-10-2005 10:41 PM | Show all posts
Yelah....lamanya menunggu. Tak sabar2 rasanya.
Reply

Use magic Report

dashing This user has been deleted
Post time 3-10-2005 07:26 AM | Show all posts
fuyoo...memang thread ni aku rase thread yg terbaik pernah aku baca...dan yg paling bermanfaat bg aku setakat ni..
aku mmg bebetul teruja tahap gaban dah ni bile baca kisah si hardeyboyz ngn drasmadi nii...menaikkan balik moral aku yg down selama nii..
Reply

Use magic Report

dashing This user has been deleted
Post time 3-10-2005 07:35 AM | Show all posts
bile ler agaknya dr asmadi nak sambung part 5 lak nii...suspen giler dah nii...suspen cam nunggu episod mencari cinta laa plak!!hehehh
apepon tahniah kpd dr asmadi sbb adik ipar dr ..elly dah dapat bakal suami dia...tahniah lerr pada si danial bulat..hehehe
mesti dr asmadi suke lerr tu bakal dpt biras baru...heheh
dr..camne agak2nye...jadi ke x elly nak kawin ngn danial tu..kan janji jejaka pemenang rancangan mencari cinta tu mesti kawin ngn elly..?
oo ye ni nak tanya dr nii...dr asal mane sebnarnye...camne leh masok tg 6 kat sekolah men.padang midin tu...sekolah tu dekat ngn kg saye nii...lgpon ayah sy penah mengajar tg 6 kat situ dlm thn akhir 70an hingga awal 80an..dr masok situ thn biler?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2005 05:45 PM | Show all posts
byknyer drasmadi kena jawab :cak:
Reply

Use magic Report

didie This user has been deleted
Post time 3-10-2005 06:54 PM | Show all posts
OOO...dr asmadi ni abang ipar elly dalam mencari cinta tu ye...
tapi saya memang suka tengok dr asmadi cakap dalam program tu
nampak cool je...
Reply

Use magic Report

dashing This user has been deleted
Post time 6-10-2005 01:01 AM | Show all posts
come on hardeyboyz..apsal nyepi nii..cite arr lg kisah menarik ko..aku tgh boring nii
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2005 10:57 AM | Show all posts
Originally posted by dashing at 6-10-2005 01:01 AM
come on hardeyboyz..apsal nyepi nii..cite arr lg kisah menarik ko..aku tgh boring nii



heheh.. menarik ke kisah aku??:stp:

xleh nak celen cerita hiven ngan drasmadi lagik:cak:

well.. aku maleh plak nak nulih panjang2.. kene ada mood dan timing.. hehehe..

pas raya nih aku ada kursus nak menjadi herbalist dan juga jadik tukang bekam islamic way kat perlis nun disana.. hehehe.. sebulan tuh kursus nya..... power kan ilmu nak cek tahap kesihatan through mata dan tapak tangan.. nanti dah master bleh laa aku cek kesihatan korang  forumer nih guna teknik tuh..

mesti time tuh byk bende aku nak cerita kat korang..
for the time being .. biarlaa bebudak nih sronok ngan kisah drasmadi je.. give full support.. kang ramai2 stori yg xleh nak catchup.. heheh..

p/s: nak gak dgr kisah forumer yg lain.. harapkan drasmadi je korang nih.. sendri crita laa.. bila lagi nak mengarang.. hehehe
Reply

Use magic Report

dashing This user has been deleted
Post time 6-10-2005 07:59 PM | Show all posts
hardeyboyz...cube ko selak balik  page 1 tuu..kalo ko perasan..citer ko tu baru separuh jalan lerr...tergantung sampai skang..apsal ko dah xnak sambung2 dah ke..???bg aku lerr...kisah ko lebih klasik dr kisah drasmadi tuu..sbb..bg aku..situasi ko skang lebih serupa ngn aku..masih muda dan baru nak membiak dlm biz...cam drasmadi..dia dah capai tahap terlalu tinggi dah...aku mmg respect gilerr kat ko lerr..pasal ko ni jenis yg sanggup buat bisnes ape aje walopun berkali2 gagal...aku bebenonye dah lame cari org cam ko nii utk aku join wat bisnes skali..pe kate kite kite join tventure nak x hardey..ko ajak ler si svarna skali..sbb pd firasat aku lerr ko dan svarna nii aku tgk paling ade integriti/kesungguhan dlm bisnes..aku lak blom ade pengalaman dlm biz...tp minat gileerrr nak join ape2 pon bisnes(asalkan leh dpt untung)..aku masih cetek ilmu dan kemahiran pasal nak start biz nii(blom berani kalo nak ceburi kalo sorang2)..modal pon ciput jerkk..so ..aku igt..kalo kite dpt join kecik2 tuu..kire leh gak jimatkan modal buat permulaan nii..so..ape pendapat ko hardey..??
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2005 07:53 AM | Show all posts
Aku nak citer gak ...walaupun citer aku tak menarik tapi lantak ler. Aku skang sibuk giler so aku taip jer ni cepat-2 tah salah grammar ker lantak ler.

Aku mula niaga seingat aku masa darjah empat masa tu aku pakat ngan member baik aku todd. Kami bukak gerai jual sayur didepan rumah member aku, sayur ambik yang mak aku tanam blakang rumah. Jual satu batang 1 sen. Darjah 4 mana tau kan. Dalam seminggu tu dapat ler dekat RM60. Masa time bebudak tu seronok giler ler ....bahagi 2 pi perabih kat fun fair.

Pastu masa sekolah menengah selalu balik umah tok aku ada gak meniaga di pasar ramadan ker camtu, seronok gak keje pastu dapat duit.

Masuk U, banyak betul MLM, satu jer yang aku join tu pun sebab mak aku yg promote. Bila member terigin barang MLM tu bagi free jer. Tah time tu rasa MLM ni cam menipu kawan2 jer.

Pastu aku join siswa niaga, bukak kedai, tapi tak ler jadi jutawan, so aku still kena cari keje makan gaji... Banyak kali dah nak berkejesama ngan Hiven tapi ...tu aaa masa limited .....nak berenti keje ....takut nanti takde duit plak....

Tapi relax ler skang baru abis ngaji jer, baru tukar keje kat CIDB plak, nanti ada ler boleh cari time tu, kat sini pun duk tgh pulun blajar framework baru language baru bila dah master tu banyak skit time free.

Sorry ni bukan success story.... tapi success in the making ....hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2005 02:01 PM | Show all posts
Originally posted by dashing at 6-10-2005 07:59 PM
hardeyboyz...cube ko selak balik  page 1 tuu..kalo ko perasan..citer ko tu baru separuh jalan lerr...tergantung sampai skang..apsal ko dah xnak sambung2 dah ke..???bg aku lerr...kisah ko lebih klas ...



hehehe.. adagak org admire crite aku rupanya..

hehehe.. mmg laa tergantung dashing oi.. sebab tak abih lagik.. mmg sampai takat tuh je bsinesnye buat masa skearang.. sebab ada barrier studi lagik..tuh pasal laa xleh nak buat full time.. lani pun aku baru je bih kontrak jual nais lemak nga forumer mrdbiz.. kalo ko nak masuk line jual nasi lemak tara hal..

aku ngan svarna tuh mmg kawan kamceng.. bisnes pun sama sama.. in fact kitorang ada planning besar lepas grad nih ( taun baru) nak open stall steambot.. tgh cari  tapak yg sesuai.. dan kalau ko berminat dan x kisah pasal untung rugi tapi kerja jalan.. tara hal punya.. kesanggupan tuh penting.. kelemahan tetap ada.. tapi kita kene sentiasa memperbaiki diri.. tak cuba tak tahu.. dah cuba dah tahu next time  improvise..

rata rata bisnes aku xla dikategorikan gagal.. sebab gagal nih dalam ertikata kamus hidup aku tidak mendapat apa apa.. so bagi aku senantiasa success sebab aku mendapat ilmu baru. aku mendapat kontek baru.. so tiadak istilah rugi dalam kamus idop aku..

cuma itulah aku katakan.. masa itu faktor utama.. Allah pun dah sebut dalam quran pasal masa nih.. kita dok baca surah an-nas tuh.. takkan tak pandai amik iktibar kot.. so
planning masa aku nih masih di tahap fail lagik.. org org alim kata nak blaja planning masa, kene laa planning sembahyang.. sebab smayang laa mengajar erti pentingnye masa.. so kira aku nak ngaji pasal masa kat kursus bekam tuh laa.. cara islam.. moga moga ada feedbak yg baik dan dpt diapplykan dalam bisnes nanti

bleh je kalo ko berminat.. nanti aku bincang ngan svarna.. xpun ko pm je svarna.. sebab aku planning dgn dia.. tapi sebab aku ade plan lain sket.. so aku start lewat.. nak gi kursus bekam tu dulu.. dah bincang ngan svarna.. biar dia gerak dulu..nanti aku support blakang.. kalau ko nak join svarna xda  masalah bagi aku.. .. bleh je nak membantu sesama melayu.. tapi htai mau kene ikhlas.. keje kene mau efisien.. cakap mau ada bukti..
baru hasil kerja mantap.. wokeh.. stop takat sini dulu..

p/s: merasakan  dashing ada ciri ciri sekepala denganku!.. ahaks!..nak no kontek aku pm aa.. xleh nak reveal sini.murrrbahayaa...!..ahaks!
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2005 02:22 PM | Show all posts
hmm.. aku terpikir nak bubuh laa.. ape yg memotivate aku mengubah hala tuju hidup kepada  bisnes..

1) orang kata org bisnes sembahyang payah nak jaga.. masa x terkawal dan x byk aktiviti sosial..

bagi aku plak, org makan gaji lagi payan nak jaga sembahyang.. ye laa time nak semabayang dan makan very limited.. ade time constraint.. nak beribadat pun  kene cepat cepat.. masa plak  mmg x terkawal.. asyik ada barrier jek.keje awal pagi balik lewat malam.. aku sebagai org bisnes.. keje lewat petang abis awal malam.. rehat pun byk..duit pun masuk.. amal x tinggal bahagia pun dpt.. x ke seronok tuh?

2) orang kata  makan gaji lebih secure dan  org bisnes nih income x tetap..

bagi aku plak..orang makan gaji nih secure time employed je.. bila kene buang, mengagau la cari sumber rezeki.. sedangkan orang bisnes income mmg x tetap.. tapi ada target harian.. dan income is increasing.. not decreasing... dan income x tetap turun nailk nih biasanya x istiqamah.. kalau istiqamaha dalam bisnes.. gerenti cash flow stabil..

3) kalkulation aku mengenai income orang berniaga dgn income orang  makan gaji.. kita comparkan pendapatan orang makan gaji sebulan rm1500..

lihat kepada aku seorang penjual nasi lemak yg mendapat untung sebungkus rm 30 sen
sehari aku dapat jual dalam uia nih je 100 bungkus.. meaning dalam rm30 sehari..

dalam sebulan  rm 600.. ciput je.. tapi waktu bekerja hanya dari maghrib sampai isyak..
rm 600 sebulan kerja cuma sejam sehari

comparekan orang yg kerja dpt rm1500 sebulan ( bukan bersih plak tuh.. x tolak socso dan epf lagik).. kerja  dah brape jam sehari? 8 jam.. kira 8 jam x30 hari
maknanya gaji dia rm1500 dan bekerja 240 jam.. pandai pandai la korang bahagikan gaji..

tuh baru ku katekan bisnes nasi lemak yg hanya untung 30 sen sebungkus..

ramai orang bertanya.. cammana nak jual 100 bungkus  sehari? takkan orang hari hari makan nasi lemak.. nak gak makan benda lain..

aku berpegang pada satu teori.. kita usaha, kita rancang, kita istiqamah.. pasti akan membuahkan hasil. dan langkah seterusnya ke arah memajukan diri dari segi teknik , dan x lupa juga amal ibadat. dan apa yg kita lakukan.. jgn lupa kepadaNYA sebab DIAlah yg memberi rezeki  kepada kita.. bukan customer kita..

peganglah teori aku ni.. yg menyembuhkan bukan ubat.. yg memudaratkan bukan penyakit..yg membahagiakan bukan wang.. tapi itu semua hanyalaa penyebab.. sedangkan kita semua tahu siapa yg menciptakan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2005 05:55 AM | Show all posts
Tu dia mr hardeyboyz kita dah bersuara. Memang benar kata-kata dia tu. Nasib baik saya still kat Pahang. Kalau kat KL, nak juga join hardey and svarna. Tak pelah, insyaAllah, tahun depan saya berhijrah kembali ke KL. Kalau u all dah bukak gerai steamboat, bolehlah pulak saya bukak cawangannya kat tempat tinggal saya nanti (tak tau lagi kat mana).
Saya ni pun macam-macam dah pernah niaga. Ingat nak kongsi pengalaman susah senang perit berniaga tapi masa tak mengizinkan. Kena pulak anak-anak tengah demam. Bulan puasa lagi, nak buat lauk berbuka, dessert dan apa lagi nak buat  kuih raya. Nanti ada masa, boleh gak saya kongsi pengalaman saya yang tak seberapa ni.
Reply

Use magic Report

matsalim This user has been deleted
Post time 12-10-2005 02:58 AM | Show all posts
aku invest 20K beli share kat  workshop kereta. tapi selepas 8 bulan, partner buat hal, dan sekarang tengah cari peluang biz lain lak. biz workshop tu mmg tinggi sales volume, tapi kena lak partner ada banyak hutang pribadi, tu yang silap.

hiven: aku masih berminat dgn ebay la, or import/export biz
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076925s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list