Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
178571
View
1232
Reply

Susah Senang Perit Pahit berniaga sendiri

  [Copy link]

Author: Hiven       Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2005 10:46 AM | Show all posts
memang senang kalau kiter dah ader member yang sanggup bantu... sebabnyer.. dulu time aku ngan hardey dulu pun.. susah payah sendiri jer redah... nak mintak pihak lain bantu ?? fuh ! lupekan jer lar.....

tapi biler kiter dah tahu betapa susah dan payah nyer untuk bermula niaga... so apa salahnyer kalau kiter bantu membantu... iyer tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 12:42 PM | Show all posts
Kat mana nak baca kisah HIVEN ni, tak jumpa pun...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 12:42 PM | Show all posts
Originally posted by matsalim at 12-10-2005 02:58 AM
aku invest 20K beli share kat  workshop kereta. tapi selepas 8 bulan, partner buat hal, dan sekarang tengah cari peluang biz lain lak. biz workshop tu mmg tinggi sales volume, tapi kena lak partner ...


haa.. bisnes workshop pun aku setuju gak.. tapi jenis investment tinggi.. sebab bisnes camnih mmg customer datang pada kita.. tapi qualiti servis and barangan kene control.. dan marketing plan kene power.. baru laa income fixed dan increasing..

sian ko matsalim.. kene tapau ngan partner.. hampeh sungguh member ko tuh.. rm20 K tuh.. nbaik ko support aku ngan svarna nak open bisnes.. bulan bulan kitorang bagi  duit je kat ko.. heheh..:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 12:44 PM | Show all posts
Originally posted by svarna at 12-10-2005 10:46 AM
memang senang kalau kiter dah ader member yang sanggup bantu... sebabnyer.. dulu time aku ngan hardey dulu pun.. susah payah sendiri jer redah... nak mintak pihak lain bantu ?? fuh ! lupekan jer la ...


wahh.. abang kita dah de avatar baru siottt...!!! siap ade signature tuh.. ahhahahaha
Reply

Use magic Report

matsalim This user has been deleted
Post time 13-10-2005 12:15 AM | Show all posts
Originally posted by hardeyboyz at 12-10-2005 12:42 PM


haa.. bisnes workshop pun aku setuju gak.. tapi jenis investment tinggi.. sebab bisnes camnih mmg customer datang pada kita.. tapi qualiti servis and barangan kene control.. dan marketing plan  ...


aku mmg bengang sebab aku dah plan semua, quality control, inventory control, partnership dgn kedai spare parts, sponsorship, malah berangan nak jadikan franchise. market dah ada sebab workshop tu dekat dengan kawasan perindustrian, so boleh buat service package dgn kilang-kilang, dan macam-macam la aku dah plan. tapi yang tak dapat aku plan ialah kepala otak partner aku.

hardeyboyz, ko nak bisnes apa eh?
Reply

Use magic Report

dashing This user has been deleted
Post time 13-10-2005 04:09 AM | Show all posts
Originally posted by hardeyboyz at 10-10-2005 02:01 PM



hehehe.. adagak org admire crite aku rupanya..

hehehe.. mmg laa tergantung dashing oi.. sebab tak abih lagik.. mmg sampai takat tuh je bisnesnye buat masa skrang.. sebab ada barrier stud ...

alo hardeyboyz...ttg invitation ko utk joint business skali ngn svarna tu mmg ak usetuju sesangat....kecil tapak tangan..tapak kaki gajah aku tadahkan..

hardeyboyz..so...pada asasnya....aku bebetul berminat nak join ko ngn svarna niii...
tp..we need to have a meeting and discuss  first...kenal each other dulu..perhati/tgk perangai bakal2 shareholder ni camne...agak2 ade integriti tak di kalangan kite semua..tgk muke dulu..kalo agak2 muke aku ade iras muke pecah rumah..baik tarik diri jerk..kekekek ....selain tu...kena bincang mendalam berkenaan camna utk buat bisnes tu nampak telus di mata semua pemegang share..supaya x berlaku penipuan/penyelewengan....

sebabnya..setahu aku..ape yg aku dpt perhatikan di sekeliling aku...dan berdasarkan pengalaman member2 aku yg dulu berniaga kemudian ditipu rakan...sebenarnya masalah paling basic dlm membentuk jointventure ni ialah soal trust/credibility rakan kongsi kite tu...masalah modal sebenarnya jatuh no 2...sbb dr dulu sampai skrg kite dpt lihat...perniagaan yg punye lebih dr sorang pemilik,selalunye lingkup bukan disebabkan bisnes x laku..tetapi disebabkan salah sorang rakan kongsi`buat hal`...so..ni laa sebnarnye point yg paling besar yg perlu kite pastikan disettle terlebih dahulu..

maknanye..sehabis daya buat sbrg perjanjian pd peringkat seblom mulakan perniagaan tu supaya semuanya nampak telus(xde seleweng di kemudian hari)--n then bisnes akan mudah utk jalan smoothly after that..at this part..kite just tumpukan kepla hotak kite kpd marketing plan aje memanjang..takyah nak serabut kepla nak bincang pasal sharepartner`buat hal`` ke ape...so..ni semua perlu perancangan rapi/teliti---tp..kalo discuss bebetul pasal nii..dlm tempoh 6 jam pon dah settle dah!!

dan off course yg plg besar kite kena discuss pasal modal....yg ni kite perlu bincang dgn teliti nanti hardeyboyz dan svarna yee...sebab modal aku skang ni ciput sgt...so..camnilerr..esok aku ptg nanti aku pm ko ..for further details  pasal bisnes ni ok?

berkenaan dgn kesungguhan/kerajinan ko dan svarna..setakat dr jauh nii..aku rase aku x sangsi pon..so..kalo kite leh jadik share partner..korang tunjok ajar aku skali laa
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2005 11:10 AM | Show all posts
Originally posted by matsalim at 13-10-2005 12:15 AM


aku mmg bengang sebab aku dah plan semua, quality control, inventory control, partnership dgn kedai spare parts, sponsorship, malah berangan nak jadikan franchise. market dah ada sebab workshop ...


aduh...aku dah reply pasal nih tadi, panjang gila..tapi bila post x jadik.. back balik reply dah ilang.. kene repost balik.. sabar je laa..:agr:

hmm.. bagus jugak ko punya long term planning dan angan2 ko tuh... ad aciri ciri entrepenuer dah tuh.. ahaks. xpe.. for the time being, ko simpan dulu working paper ko tuh.. dah jumpa partnership yg bersesuaian, baru ko kluarkan dan realizekan impian ko... aku mendoakan kejayaan ko.. wait till the times comes!..

hmm.. pasal bisnes aku plak.. planningnye nak establish satu gerai makanan ala-ala yong tau fu yg dipanggil steambot. gerai nih kitorang nak establish high standard kalo dpt.. kira siap fully furnish la.. gerai dah de kat ukay perdana ( svarna punya).. tinggal nak make up kan sket 2. and then lepas raya karang gather more information ( pricing,market,design, daily routine)  and located spesifik tapak niaga and target customer. maybe makan masa 2 paling lama bulan kot.start berniaga kitorang plan bulan 3.

business yg running plak skrang nih, svarna bisnes perfume dan aku bisnes reload kad dan part timer jual nasi lemak (walk door by door) in collaboration with forumer mrdbiz.

other in head planning business is delivery services, yg nih baju company dan logo aku dah setup.(ada masa aku post gambar kat sini) tapi high cost business nih.. turn over quite ok, kalau kene market sedap!.. tapi kene rajin sket cari info dan spesifik customer.yg nih flow dia masih jauh lagi woo.. sebab angan2 aku nak setup macam FeDeX tuh.. ahahhaha..

tapi aku dan svarna still student.. bulan 12 nih tamatlaa title kitorang sebagai student..hehe.. baru laa lepas bebanan study nih.. and the kitorang buat full time business, no more boundaries..yeahh!!..apa apaun further discussion on realizing towards reality lepas raya... sebab masa tuh baru full push!..

tapi kalau ikut post aku yg awal, lepas raya aku kene pergi kursus bekan, ambil ilmu berbekam dan cara mengesan penyakit.. bleh implement utk gerai kitorang nanti later on. Dalam kepala aku satu gerai steambot yg menyediakan makanan, as well as side selling perfume and reload card, health care service as well as delivery service if applicable..

tuh je la buat masa nih..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2005 11:26 AM | Show all posts
alo hardeyboyz...ttg invitation ko utk joint business skali ngn svarna tu mmg ak usetuju sesangat....kecil tapak tangan..tapak kaki gajah aku tadahkan..


you are most welcome to join.. walyatafaddal mashkuro..

hardeyboyz..so...pada asasnya....aku bebetul berminat nak join ko ngn svarna niii...
tp..we need to have a meeting and discuss  first...kenal each other dulu..perhati/tgk perangai bakal2 shareholder ni camne...agak2 ade integriti tak di kalangan kite semua..tgk muke dulu..kalo agak2 muke aku ade iras muke pecah rumah..baik tarik diri jerk..kekekek ....selain tu...kena bincang mendalam berkenaan camna utk buat bisnes tu nampak telus di mata semua pemegang share..supaya x berlaku penipuan/penyelewengan....


stuju benar.. mmg 1st step is meet.. sebab nak tgk ada chemistry ke idak.. karnag cakap je lebih..action xde x guna gak!..


sebabnya..setahu aku..ape yg aku dpt perhatikan di sekeliling aku...dan berdasarkan pengalaman member2 aku yg dulu berniaga kemudian ditipu rakan...sebenarnya masalah paling basic dlm membentuk jointventure ni ialah soal trust/credibility rakan kongsi kite tu...masalah modal sebenarnya jatuh no 2...sbb dr dulu sampai skrg kite dpt lihat...perniagaan yg punye lebih dr sorang pemilik,selalunye lingkup bukan disebabkan bisnes x laku..tetapi disebabkan salah sorang rakan kongsi`buat hal`...so..ni laa sebnarnye point yg paling besar yg perlu kite pastikan disettle terlebih dahulu..


yg nih aku dah pernah experience.. thats y kali nih aku ngan svarna lebih berhati hati.. kitorang x nak mengharapkan orang dah pasnih.. mmg nak gerak dgn daya upaya kerat tangan dan kaki nih selagi terdaya.


maknanye..sehabis daya buat sbrg perjanjian pd peringkat seblom mulakan perniagaan tu supaya semuanya nampak telus(xde seleweng di kemudian hari)--n then bisnes akan mudah utk jalan smoothly after that..at this part..kite just tumpukan kepla hotak kite kpd marketing plan aje memanjang..takyah nak serabut kepla nak bincang pasal sharepartner`buat hal`` ke ape...so..ni semua perlu perancangan rapi/teliti---tp..kalo discuss bebetul pasal nii..dlm tempoh 6 jam pon dah settle dah!!


pergh.. ko dah advance sgt plak dalam bab nih.. 1st meeting lepak lepak dulu.. sessi suai kenal kenal dan background searching.. 2nd meeting baru bincang bisnes.. 3rd meeting baru meeting action.. and then realizing.. jgn terburu buru.. byk bisnes lingkup pasal xde proper planning.. bila xde proper planning tu pasal laa wujud problem..

dan off course yg plg besar kite kena discuss pasal modal....yg ni kite perlu bincang dgn teliti nanti hardeyboyz dan svarna yee...sebab modal aku skang ni ciput sgt...so..camnilerr..esok aku ptg nanti aku pm ko ..for further details  pasal bisnes ni ok?


yup..akan dibincangkan bila kita 2nd meeting.. tuh pun kalo ado..heheh ye x?

berkenaan dgn kesungguhan/kerajinan ko dan svarna..setakat dr jauh nii..aku rase aku x sangsi pon..so..kalo kite leh jadik share partner..korang tunjok ajar aku skali laa

tq for the trust given.. we appreaciate it..

aku ngan svarna still student.. abih title student bulan 12 nih.. insya Allah.. by sampai time tuh baru kita leh arrange meeting.. agree?:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2005 05:59 PM | Show all posts
Dah lama lover tak msk forum nih.. sibuk niaga bulan ramadhan nih.. tapi keperitan mmg terasa.. sekang ni lover dah tak keje sebb contract dah tamat buln 9 aritu.. mula2 semangt nak meniaga bulan posa nih.. tapi bila melaluinya hari demi hari.. mak oiiii.. memang tensen... dulu bulan2 dah tetap gai.. sekang.. sari nak dapat rm50 pun susah.. sedey.. rasa nak give up pun aada... pk macam2.. mana nak byr kete, rumah.. nasib baik belum ada tanggungan but still nak raya nih.. meti nak hulur kat mak abah sikit.. memang dah tahap kronik nih.. motivasi diri pun dah semakin kurang...

rancang nak jual kete.. tak sanggup nak pk pasal hutang.. tiap2 bulan kena sedia plg kuran 500 utk kete.. belum masuk petrol lagi tu... kuarga kat kpg tak tau situasi sekang.....olong la bagi pendapat...mmg rasa susah nih...:cry: :cry: :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 06:26 AM | Show all posts
travel_lover, awak niaga kat pasar ramadhan ke? Niaga apa? Memula nak merasa meniaga ni memang perit sikit. InsyaAllah, adalah rezekinya. Bebanyak bersabar dan semoga tabah selalu dalam bulan yang mulia ini.
ff:
Hardeyboyz, apasal kat komputer akak ni tak nampak pun avatar baru svarna.....

Akak one time dulu pernah gak share bisness ngan member jadi stokis satu produk cosmetic. Keluar modal 70-30. Akak keluar kat rm7,000. Memang susah kalau meniaga pakai partner. Last-last, terus tutup dan satu sen pun tak dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 10:27 AM | Show all posts
Originally posted by harleena at 14-10-2005 06:26 AM
travel_lover, awak niaga kat pasar ramadhan ke? Niaga apa? Memula nak merasa meniaga ni memang perit sikit. InsyaAllah, adalah rezekinya. Bebanyak bersabar dan semoga tabah selalu dalam bulan yang  ...


hehhehe.. avatar dia link broken kot.. arituh ada.. gambo racoon melambai lambaikan tangannnya..hehe..

hmm.. harleena.. awak ade masuk HPA dulu kan?dulu agak slow, tahun 2004 x silap.. skrang nih dah siap ade kat 3 negara.. ok le tuh.. ..HPA skrang nih dah makin berjaya tau.. tuh laa pas raya nih saya pergi amik kursus berbekam dgn teknik menegsan penyakit kelolaan HPA.. in conjunction with three nation tuh..malaysia  ngan brunei dan indonesia

well, doakan saya sepanjang berada disana.. nak catch ilmu perubatan islam sket..

travel lover... business mmg macam tuh.. ada turun naikknya.. tapi percayalah..kecekalan dan ketabahan hati akan membantu kamu meredah segala susah payah.. andaikata menemui kesukaran..jgn lupa mengadu padaNYA..
Reply

Use magic Report

ace This user has been deleted
Post time 14-10-2005 11:48 AM | Show all posts
hopefully travel-lover bleh overcome the situation dgn cara baik. Dalam pada kita down ni adakalanya famili dapat membantu. Mungkin bukan dari segi kewangan, tapi dari spiritual. Kadangkala kita fikir mereka tak dapat menerima, tapi insyaAllah mereka boleh terima. Even kita sendiri pun takleh nak terima menda macam ni, apatah lagi mereka.

Bab kenderaan pulak, i think it's a wise thing to let go some of your belonging like car buat waktu ni. Nak lepaskan memang sukar, tapi bila dah dilepaskan insyaAllah kelapangan akan tiba. Skrg ni kena start from scratch. Kalo masih nak pakai kereta pun, trade-in dengan kereta yang lebih murah installmentnya. at least bleh gak pakai the balance ya tak..

bisnes mmg upsndown. tapi insyaAllah rezeki tu pasti menjelma pada mereka yang sabar, tekun dan berusaha. Jangan mudah  kalah. kat sini pun ramai yang ada pengalaman dan juga idea.

nway.. jgn putus asa ok!
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 03:26 PM | Show all posts
Tima kasih kengkawan.. mmg perit kan.. nak buat lagik susah.. mak baru tau semalam tu pun sbb dia main teka sebb bila di atipon asyik ada kat umah je hehehe.. rasa cam tak nak balik ghaya.. sebb adik beradik mesti tanya.. tak best nya..
harap2 akan beubah situasi nih..

apa nasihat kengkawan.. carik keje ke atau teruskan niaga nih..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 04:04 PM | Show all posts
Originally posted by travel-lover at 14-10-2005 03:26 PM
Tima kasih kengkawan.. mmg perit kan.. nak buat lagik susah.. mak baru tau semalam tu pun sbb dia main teka sebb bila di atipon asyik ada kat umah je hehehe.. rasa cam tak nak balik ghaya.. sebb ad ...


hmm.. up to you laa travel..

kalau takut kan ombak jangan berumah ditepi pantai.. camtuh laa..

ko measure tahap ke"ready" an ko tuh..

kalau ko x ready n x sure.. aku rasa ko better go cari kerja laa.. sebab ko mainly concern about duit and sort of having bende nak bayar even gaji lom dpt lagi.. maknanya ko dah de fixed cost every month to pay.

kalau ko dah betul betul bersedia baru ko lompat masuk entrepeneur nih.. x lah kalau nanti rugi jatuh terduduk ko x mampu bangun, sebab ko dah bersedia..

so.. the decision is yours to make.. i just can show you the way.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 08:54 PM | Show all posts
memang ler.. dalam perniagaan yang penting trust among partnership... tapi bagi svarna... komitment create trust and integrity... apa yang dimaksudkan dengan komitmen adalah kepayahan atau kesukaran yang kite sanggup beri dalam perniagaan kiter... macam svarna, dulu dah beli gerai burger tapi siap dengan ukiran kayu dan atap bernilai RM1,600. memang cantik pun... hehehe puji gerai sendiri plak.... so memang dulu mase beli risau gak.. coz dah kuar duit banyak tu... camner nak kuar modal lagi untuk berniaga..... haaa.... mase ni lar partnership memainkan peranan penting... tul tak hardeyz ?? so mase kitorang nak start business nanti... aku cume tunggu investment dari hardeyz je lar.... muakakakakka..... terpulang nak bagi 50% ker.. 25% ker... yang penting, business jalan....
target kitorang nak masuk closed market dulu... meaning macam kat kawasan IPT... coz kat situ customer tetap dan feedback yang diberi more efficient towards future efficiency...
dashing... kalau ko nak join pun memang bagus gak... coz in future kitorang nak bukak lebih banyak cawangan..meaning more francise in klang valley...hehehehee... besau nyer angan-angan aku ni... hanya doa dan tawakal menjadi dorongan.... sebab bagi svarna... myy mission is to built a strong network in business... sebab aper ? sebab memang akan berjaya... sebagai contoh... sekarang ni svarna jual perfumes... dan saya ader sales agent di serata tempat...seperti UITM,UIA,RHB,BCB,MAYBANK,CENTERPOINT damansara dan KUCHING,SARAWAK.
So, biler kiter dah alami pengalaman more than one agent.. so why not we applied the concept of francise to our business ? memang ler... biler sebut francise, ramai orang akan pikir benda ni sukar dan susah coz francise ni benda besar... bagi svarna bukan besar sangat pun cumer kena ader teknik yang betul jer.... baru boleh melekat...
tentang teknik-teknik camner nak start from small tiny scratch business to a big bombastic business..... kena hadir kursus dulu lar... itu lar... insya Allah... in future nanti memang svarna ingin membuat kursus-kursus perniagaan yang efektif kepada usahawan-usahawan bumiputera kiter nie... meaning that... biler diorang habis kursus tu je... diorang dah boleh start business...
sekarang banyak kursus perniagaan di anjurkan dalam keadaan general concept... meaning that, setiap peserta diberi pendedahan peratusan bumiputera yang menganggur.... perubahan paradigma... nak buat aper ?? apa yang penting ... camner nak bukak business.... meaning kat mana nak tempah gerai (burger).. range harga... kat maner nak cari barang mentah.. kalau nak sewa kedai camner plak... budget brapa ? kat mana nak cari bahan mentah... dan macam-macam lagi.. itu yang penting... bukan hanya bagitau general things saje, but then biler abih kursus semangat berkobar-kobar nak buat business tapi business aper yang sesuai dan kat maner nak cari bahan mentah? tak tau plakkk.... apa raaaa !!!
so, itu lar mission svarna... biler berjaya nanti nak tolong orang lain plak..... erk ! tapi nanti diorang akan jadi competitors kier plak yerk ?? hmmmm.......hmmmm.....hmmmm....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2005 03:02 AM | Show all posts
Semua org mempunyai ranjau dan duri utk bergelar seorang AHLI PERNIAGAAN. Byk yg aku setuju dgn hardeyboyz....'kalo takutkan ombak pantai, usah bina rumah tepi pantai'..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2005 03:16 AM | Show all posts
"Semasa hendak meniti kejayaan, toleh2 la belakang, jgn bergerak kehadapan tanpa menoleh belakang, supaya barang2 yg kita galas masih di dalam list yg kekal di dalam beg kita dan tidak tercicir bergelimpangan."

Maksudnya:
-Jgn lupa ibu dan ayah yg membela kita dari kecil dulu berserta perit dan payah mereka memberi sesuap nasik kpd kita utk kita terus maju, bila dah senang, ingat2 lah kepada mereka.
-Semasa meningkat maju, jgnlah kita rasa kita cukup hebat dgn pengalaman ranjau dan duri sendiri, toleh2 belakang (diri kita sendiri) utk membetulkan lagi kesilapan2 kita dalam perniagaan.
-Dan yg paling penting, jgn lah lupa utk berusaha ke arah kerohanian, iaitu merapatkan diri pada tuhan, kerana tuhan amat suka dgn manusia yg meminta2 kepadanya berkali2 dan insyallah, jalan ke hadapan akan dikurangkan kesulitan. Jgn asik mengejar kekayaan tetapi tidak mengabdikan diri dan rezeki yg diberi dari tuhan. (Rezeki dtgnya drpd tuhan, dari dia kita meminta, dari dia ia kembali, tiada siapa yg nak kembalikan semula rezeki kpd tuhan kecuali kpd org yg sudah melupakanNya).

Selepas sudah berjaya:

"Sewaktu makan, berpada-pada la, ingat2 lah sama pada org belakang yg nak dtg ke meja kita utk makan selepas kita makan" (Nasihat pakcik aku sewaktu kecil kerana duduk dgn nenek di kampung yg bukannya org senang).

Maksud:
-Kalau dah berjaya, jgn lupa pada org yg susah, kalo mereka memerlukan pertolongan, maka hulurlah. Tuhan lagi suka org yg nak berjaya kerana dia sedar bahawa rezeki yg dia dapat bukan utk dirembat sorang2 tapi utk dikongsi melalui pelbagai cara samada bersedekah, membantu org lain yg nak berniaga, dll.

[ Last edited by cz at 15-10-2005 03:17 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2005 07:59 AM | Show all posts
Originally posted by travel-lover at 14-10-2005 03:26 PM
Tima kasih kengkawan.. mmg perit kan.. nak buat lagik susah.. mak baru tau semalam tu pun sbb dia main teka sebb bila di atipon asyik ada kat umah je hehehe.. rasa cam tak nak balik ghaya.. sebb ad ...


Saya cadangkan lovers cari keje dulu.... at least dapat gaji yang tetap.... dan sambil tu buatlah business sambilan... tapi memanglah perit dan penat... but as they say... bukan senang nak senang dam bukan susah nak susah... kalau hardeys yang sambil belajar leh buat, i think u can too... but u need a full support from yr family...

do it DUIT ways... Doa Usaha Istiqamah Tawakal

apa pun, i wish all the best to u... saya suka tengok orang kita berjaya...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2005 09:38 AM | Show all posts
Originally posted by Hiven at 3-9-2005 04:36 PM
Susah Senang Perit Pahit berniaga sendiri ... ceritakan disini.. rasanya drasmadi je la yg start dulu ... ataupun sapa2 start pun oke rasanya.



aku mmg berminat sgt bab niaga nie

penggalaman aku berniagaa......wachaaaaaaaaaaa

aku dulu kat opis...mmg ramai yg kenal..suka sgt berniaga...tapi aku suka menda2 simple ahhh....macam suar jeans siam...keta remote Q D..macam2 lagi
aku masih ingat lagi tahun 2000...aku kena VSS...aku buka kedai runcit dekat padang jawa...alhamdulillah...ok...
kalau nak kira perit dia ah....mmmm

aku berniaga barang runcit dengan barang basah...masa tu aku tak de keta...aku guna keta kakak untuk pi pasar borong...setiap hari dalam pukul 3 pagi aku dah ada kat pasar borong untuk cari bahan niaga...macam ikan..sayur...daging...ayam...mee..macam2 lagi...setiap hari aku akan ke pasar borong....abis cari brg aku akan ke kedai untuk antar brg tu...sebelum pukul 6 aku kena antar keta balik ke kakak aku..sebab dia nak pi keje..
kat pasar borong...mmm...biasalah..org melayu yg baru nak try meniaga brg basah nie...mana ada cina yg boleh bagi kedit..semua aku beli cash...tu satu hal...kalau nak cari hrga yg ok..aku terpaksa round satu pasar tu 2 3 kali....sejeuk weiii...air batu melambak sana sini...

yg best nya...dalam sibuk aku meniaga nie...sempat jugak aku attend class degree aku kat UITM..aku buat studi luar kampus...aku ambik coz marketing..( minat meniaga nya hal lah nie aku ambik coz nie...)alhamdulillah dapat aku habiskan degree aku.

nti sambung ekk....:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2005 10:25 AM | Show all posts
masa berniaga kedai runcit tu....aku buka kedai dari kul 7 sampai kul 10 malam...
aku nya persaingan masa tu dtg dari sorang india yg berniaga bawak lori satu tan....( nie dalam hal barang basah ahhh...) dia dah lama berniaga....modal dia lagi besar..brg dia pun lagi bnyk..tapi tak pe...aku percaya rezeki memasing allah dah tentukan yg penting kita usaha kan je...tapi org kita nie pun satu hal jgk....bukan nya nak tolong bangsa sendiri meniaga...bab nie aku mmg respect kat org indon...dia kalau tgk org melayu berniaga..semuslim..dia akan dtg beli kat org melayu...bukan macam org melayu m'sia nie...apa salahnya kalau harga beza dalam 10sen 20sen...hmmmmmm....tapi takpelah....kebanyakan dia org nie beli brg basah berhutang dgn india tu....aku tak leh bagi hutang semua capital aku tak sebesar india tu...

kebanyakan barang kering aku beli di kedai borong barang2 runcit...ada jgk yg aku beli kat makro..tu pun kalau makro ada buat sale untuk sesuatu produk tu...heheh..aku masih ingat lagi...bila aku beli barang makanan ringan....hehehe..moto aku penuh dgn plastik barang2 tu...aku yg bawak moto dah tak nampak dah....ada yg cakap...aku dah macam BAI jual roti...hehehehe
ooppss..lupa nak bagi tau....modal awal aku berniaga kedai runcit kecil2an nie..tak lebih dari 15k..
macam2 hal yg aku alami watu berniaga kedai runcit kecil kecilan nie.....tapi semua aku terima sebagai pengalaman aku berniaga...aku hanya mampu bertahan dalam setahun untuk jalankan bisnis nie...aku tutup bukan atas kedai tu tak dapat sambutan....kedai dapat sambutan..walaupun tak lah byk sgt untung nya..but masih ada untung..cuma..aku di tawarkan keje balik..dan kedai aku tak de yg nak uruskan...aku tak dapat cari org ganti aku pi pasar...sebab barang basah yg banyak bagi aku untung compare to barang kering..so aku decide tutup kedai..dan kedai tu..aku jadikan umah sewa..

lah nie aku beralih ke bidang lain...bidang yg selama nie aku jalankan secara sambilan...
bidang construction...dalam bidang nie aku selalu dapat job2 kecil dari link2 yg aku ada...bila dapat aku akan bagi kat kawan2 yg buat full time bisnis nie...tapi lah nie...aku tak jadi org tengah lagi....sampai bila aku nak jadi org tengah..?..
alhamdulillah TREE SEAS SDN BHD telah di daftarkan..menjadi parents company untuk FIRST TOUCH DESIGN N CONSTRUCTION..3Cs di punyai oleh 3 org...salah sorang dari nya full time...mbr aku nie jaga bab technical dan andle site..dia ada 15 tahun penggalaman dalam bidang construction sebagai Project manager dan berkelulusan dalam bidang interior design.
aku dan sowang lagi lebih di dalam bidang marketing dan opis mngmt..pejabat 3cs di ukay perdana. Macam2 kerenah yg aku dah jumpa dalam bidang construction nie..dari kerenah staff..clients...org tengah...hmmm..semuanya aku jadikan panduan dalam terus berniaga. hampir setahun 3cs hanya menjalankan projek di bawah 10k je...tapi masih boleh survive lagi...alhamdulillah..patner aku yg full time tu..banyak berkorban utuk company..pada awal nya aku hanya jemput dia sebagai patner untuk salurkan duit...sebab masa dia jadi projek manager dulu...rezeki dia mmg besar....aku mmg 9terkejut bila dia bagi tahu...yg dia nak berenti keje..then nak buat full time busines nie...aku tanya dia...kau sanggup tinggal kan gaji besar kau..? dia kata..dah sampai masa aku dgn dia kena tumpukan bidang nie betul2...so dia mulakan dulu...insyallah kalau semua berjalan lancar by next year..aku akan berenti keje plak...
rezeki di tangan tuhan....sekarang nie 3cs semakin maju dan aku harap ianya akan berterusan...current projek yg sedang di jalan kan ada 3

1.di melaka...buat umah sebuah..total kos pojek 100k..80% dah siap
2.di bukit jelutong--interior renovation...70k umah semi d..90% dah siap
3.di sek 7 shah alam...interior design and renovation modern  concept..umah semi d..350k..20% dah siap..dijangka hand over disember 2005

for the next year..insyaallah...masih dalam perbincangan.
1.Laman Sanur..sek 13 shah alam..renovation interior 60k
2.bangi ...renovation interior 50k
3.kajang..floor tiling...still nego price

showroom 3cs dengan satu lagi company kitchen kabinet akan di buka di klang dalam bulan 11nie..buat masa nie showroom tgh dalam pembinaan interior nya..dan hampir 90% dah siap

sepanjang perjalanan dalam menguruskan 3cs nie..mmg banyak dugaan yg kami hadapi...dan aku berharap satu hari nanti 3cs akan maju di bidag ini..
pada dasar nya 3cs bukan di daftarkan dalam bidang construction je
3cs juga menjalankan urusan ADVERTISING, MARKETING.SOFTWARE..cuma buat masa nie..3cs sedang menumpukan di bidang construction dulu.
di bidang marketing..3cs...masih di dalam perbincangan dgn sebuah company yg berstatus nasional company untuk menjadi agent tunggal dalam memasarkan produk mereka..nie dah 4 kali dah aku pi buat presentation niee...heheheheh...kata mulut dia org kata kompommm...tapi surat tak kuar2 lagi...ampehh...heheh...
ok ahh....buat masa nie tu je lah pengalaman yg serba sedikit yg aku ada dalam bidang niaga nie...dan aku berharap satu hari nanti org melayu akan terus berjaya dalam bidang niaga nie...satu lagi....jangannnnnn lah sesekali kita lupa diri bila ALLAH memberi kita rezeki yg lebih...kita kena sentiasa ingat mengingati...bahawa ALLAH sentiasa mmenduga hamba nya dari segi kebendaan atau pun bukan...jangan biar diri anda di seliputi misteri..muahahahaha...hehehe:cak:
k ahh..choww nak pi site....

[ Last edited by GENG JAHAT at 15-10-2005 10:56 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079470s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list