CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5156|Reply: 19

..:: Out Of Mind ::..

[Copy link]
Post time 24-12-2005 01:06 PM | Show all posts |Read mode
Adakah benar perkara perkara seperti berikut.....

Katak sedang memanggil hujan
Secara Logik jika difikirkan bila katak dah banyak berbunyi... macam tahu jer hujan nak turun.. adakah benar katak nie boleh memanggil hujan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-12-2005 06:37 PM | Show all posts
satu lagik...bila kita terasa kita lupa sesuatu...but can't put our finger on what that's
something is...
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2005 10:46 PM | Show all posts
animals sense jek tu

aku tak penah suruh ayam opah aku masuk reban..depa pandai jek masuk reban bila da maghrib:cak:

actually katak beromen waktu hujan..kalo hari panas katak duk bawah kayu kaa bawah tempurung kaa berteduh nak elak dehydration tapi bila hari hujan bechak time tu depa beromen, bercanda ong ong ong

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 07:10 PM | Show all posts
kalau bab rama-rama masuk dalam rumah...tu memang x-files
sungguh...mesti ada org jauh yg bertandang...believe it or not...
Reply

Use magic Report

simplelife This user has been deleted
Post time 5-1-2006 11:31 PM | Show all posts
Mungkin katak merasakan masa yang sesuai untuk berasmaradana ialah ketika hujan renyai-renyai atau lebat. Sikap ini juga banyak diamalkan oleh pasangan filem hindustan dulu dan kini...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2006 05:22 PM | Show all posts
oh..nie sama mcm saper duduk atas bantal, nanti bontot tumbuh bisul eh???

as we grow up, we finally understand that things happen for a rezen....ilmu extra sket, boleh nampak 'hikmah' dier pulak...

thats a wonderful part of 'ilmu' kan? makin tahu, makin tatahu..... :cak:


ps: aku baru tau, katak beromen masa ujan....ekekekke

[ Last edited by tina^^ at 7-2-2006 05:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-2-2006 06:28 PM | Show all posts
sara pulak selalu tgk kucing sara Babe... kalau Babe 'basuh' telinga dia sampai ke belakang (susah nak capai point tuh) mmg mcm ada aje org jauh nak datang. :lol
kebetulan... mmg ada le pulak org jauh datang, paling tidak pon, luar daerah ler
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2006 11:15 PM | Show all posts
Originally posted by adlismel at 24-12-2005 01:06 PM
Adakah benar perkara perkara seperti berikut.....

Katak sedang memanggil hujan
Secara Logik jika difikirkan bila katak dah banyak berbunyi... macam tahu jer hujan na ...

tp saya selalu bunyik katak selepas hujan kat kampung
kan masa cuaca marih redup dan basah2 tu
bunyik la oonggggg..onggggg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2006 11:44 AM | Show all posts
Originally posted by adlismel at 24-12-2005 01:06 PM
Adakah benar perkara perkara seperti berikut.....

Katak sedang memanggil hujan
Secara Logik jika difikirkan bila katak dah banyak berbunyi... macam tahu jer hujan na ...



Hehehe ....... mengikut bangsa katak tu lah seperti:

Afrikaans: kwaak-kwaak
Arabic (Algeria): gar gar
Catalan: cru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2006 11:28 AM | Show all posts
langit mendung sering kali dianggap sebagai petanda malapetaka
manakala hujan panas, ada org anggap akan berlaku kemalangan berdarah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 12:35 AM | Show all posts
hmm... penah gak dengar mende2 camnih :

~ bila 2 tangan (dari org yg berlainan) bertemu ketika nak cedok lauk yg sama, ada org nak mai bertandang...
~ bila telinga tetiba rasa pijar, ada org dok mengata...
~ bila tumbuk sambal dalam keadaan marah, sambal tu pedas dia semacam...
~ bila mimpi orang yang hidup tu meninggal, orang tu akan panjang umur...

ada lagi tapi ingat2 lupa... macam my mum, kalau dia mimpi apa ek, tak ingat lak, but she did tell me and ckp sbb tu dia tak suka mimpi camtu,  tandanya ada org yg dia kenal nak meninggal and it usually is true...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 01:39 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 11-2-2006 11:28 AM
langit mendung sering kali dianggap sebagai petanda malapetaka
manakala hujan panas, ada org anggap akan berlaku kemalangan berdarah.



hujan panas tu oang tetua kata harimau beranak ler cigu. lojiknya susah nak berkembang spesis harimau ni ..depa bukan cam puak lembu or kambin tu ..spesis mudah beranak membiak so sama ler cam hujan panas..bukan senang nak temui nak2 negeri ada musim sejuk

ostad aku cite singa kalo nak membiak yang jantan tu kene at least buat hubungan jenis tu beribu kali baruuu dapat sekoq..

bila langit mendung..keadaan macam malam..zaman duluu mana de spotlight , cuma harap muka oang alim berseri macam bulan jek lah..so bila keadaan gelap asik teraba raba..bahaya kang jatuh masuk kolam taik di kampung tuh ..lai satu bila nak hujan langit gelap angin pun agak kuat...tak lojik ler nak usung pelita..tak guna so meraba ler jalan dalam gelap so nak elakkan ppl stay in gelap or dalam bahaya para intelek dulu sepakat menjatuhkan hukum dan cerita..langit mendung itu tanda awal bahaya untuk kehidupan cam manusia so cepat2 masuk rumah tutup seme pintu jendela..jangan duk meraban jejalan. tu jek cikgu. hihihihi:kant:
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 08:58 AM | Show all posts

Reply #12 ajinomotonosuga's post

apa yg sara faham, manusia zaman dahulu berpandukan tanda2 alam untuk dijadikan panduan hinggakan perlakuan manusia pun diasosiasikan dgn tanda2 alam.

cth:  biduk lalu kiambang bertaut
        bagai bulan di pagar bintang
        jangan ikut resmi ayam, bertelur sebiji riuh sekampung
       dll lagi.

pada sara, pada zaman itu, manusia belum melakukan pencemaran alam yg teruk, jadi tanda2 alam masih diguna pakai, tapi zaman moden nih, byk pencemaran, so, tanda2 alam dah tak accurate dah.. ayam bukan setakat berkokok pada waktu subuh.. petang2 pun ayam tu berkokok, atau ayam bela yg dah tak pandai nak berkokok sbb ayam tu sendiri tak tau sama ada dia ayam jantan atau ayam betina atau ayam khunsa
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 09:20 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 12-2-2006 08:58 AM
apa yg sara faham, manusia zaman dahulu berpandukan tanda2 alam untuk dijadikan panduan hinggakan perlakuan manusia pun diasosiasikan dgn tanda2 alam.

cth:  biduk lalu kiambang bertaut
         ...



hahahahaha ayam khunsa hahahha pandai lawok gak ek ko cigu..untung bakal somi ko:kant:

tanda alam tu seme..mende2 natural cam angin hujan sungai pokok seme tu depa living things cigu..depa ada aura gak..ada energy so ada komunikasi bawahsedar dengan part of universe lelain cam manusia masa tu gak

zaman ni kita banyak karya or cipta mende2 plastik..mende tadak jiwa tadak aura tadak feeling cam pc skrin ni haa..pure dumb cam kotak tv plasma kaa henpon tu ka..pure non living items so camna nak amik petanda dari depa..beeep beeep aaa sms untuk cigu sara tu buleh ler hahahahaha

kalo cigu hidup dikelilingi mende non living cam talipon henpon tv tapi depa seme tadak program or diprogram oleh manusia..cigu buleh gila kalo tak kuat jati diri

tapi kalo cigu duk lam utan...tadak seme tv radio manusia lain cuma ada rimo monyet sungai pkok bukit seme tu..boleh happy pasal depa seme tu actually hidup.

pesai tu kita bahsekan diri kita PENGGUNA..kemudahan ciptaan manusia yang tadak jiwa seme ni cam pc nih..oang disebalik pc tu ler buh jiwa macam cigu baca apa aku tulis nih ler sekarang hihihihi

kalo disuruh pilih kucing cigu atau  henpon cigu untuk teman dan cigu di hantor duk soang2 lam gua di hutan..cigu nak pilih mana satu?:gila:
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 09:36 AM | Show all posts

Reply #14 ajinomotonosuga's post

sudah semestinya sara akan bawa Babe sara... Babe sara nih kuceh educated.. bijak menghiburkan hati pada kala sara kerinduan, kesunyian... ekceli.. kucen sara nih dah dikasi.. so dia pon selalu menghadapi krisis gender :lol :lol :lol

apa2 hal, sara setuju dgn pandangan onyang tu... teknologi terkini baik dari satu aspek, tetapi bagi insan2 yg mementingkan 'hubungan' atau kontak mesra dgn alam, mmg akan memusuhi teknologi terkini...

TAPI, dgn teknologi terkini yg tanpa roh inilah sara dapat menglobalisasikan hubungan kasih sara dgn si dia
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 09:54 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 12-2-2006 09:36 AM
sudah semestinya sara akan bawa Babe sara... Babe sara nih kuceh educated.. bijak menghiburkan hati pada kala sara kerinduan, kesunyian... ekceli.. kucen sara nih dah dikasi.. so dia pon selalu men ...



ayat akhir tu aku nak muntahhhhhhhhh..uwekkkkkkkkkkkkkk

sebenonya tadak alat canggih pun kalo udah dia ketetapanNYA untuk cigu..maka itu ler hasil apa pun cigu buat gak kang. tok nenek kita dulu tak berjumpe tak kenal maka tak cinta pun tadak deting tadak sms tadak globalisasi tapi depa kekal ke anak cucu bahagia gakk..apasal?

pasal komunikasi bawahsedar tu ler...komunikasi natural camna burung bleh pindah beribu batu ikut musim camna binatang tau impending danger tsunami so depa pindah ke tempat lebih tinggi dari air yang akan datang tu

btui la tuhan kata..btui sesangat, manusia hancurkan idup depa dengan ciptaan tangan meke sendiri, maksud dengan kuasa apa depa ada tuh..kerakusan pembuasan napsu seme2 nak mudah jek..nak kekayaan seme tu..nak senang kenal bakal suami isteri..tapi penghujungnya salu cite sedih salu tadak apa makna..kosong ..yelekkkkk resah jiwa. manusia mahu mengatur hidup dengan menambah mudahkan lagik padahal hidup manusia sudah diatur dan di mudahkan gak..cuma perlu kesedaran, berfikir tak semestinya membawa kesedaran tapi kesedaran itu bermula dengan berfikir dan kesedaran yang bawak kita kenal DIA, itu ler petunjukNYA. ws,

[ Last edited by ajinomotonosuga at 12-2-2006 10:02 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-2-2006 10:12 AM | Show all posts

Reply #16 ajinomotonosuga's post

hahahaha.. nak muntah yer... entah2 onyang ngan onyang pompuan pon dating bawah pokok pisang kot

Allah dah beri akal, maka wajib le kita eksplore setakat mana keupayaan akal dan minda kita.  jika lebah yg ada otak sekecil otak mancis itu dpt memaksimumkan otaknya dlm mencari dan memorikan jalan pulang beribu-ribu batu, sudah tentu kita sbg khalifah di muka bumi ini harus melakukan penyiasatan terhadap alam agar ilmu yg datang tak akan menjadi spt pohon tak berbuah.  namun, ilmu tanpa amal pun tak guna jugak sbb akan membejatkan keilmuan itu sendiri yakni akan mendatangkan kerosakan pada muka bumi itu...

onyang....
betul ke onyang kawin dulu suruh mak  ayah yg aturkan? :cak: tak de dating2 ? hek eleh.. mcm tak caya jer
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 10:15 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 12-2-2006 10:12 AM
hahahaha.. nak muntah yer... entah2 onyang ngan onyang pompuan pon dating bawah pokok pisang kot

Allah dah beri akal, maka wajib le kita eksplore setakat mana keupayaan akal dan minda kita.   ...



aku tuleh tok nenek kita dulu dulu tu ler cigu..bukan aku maksudkan aku..sapalah aku nihh ..insan marhain melukut ditepi gantang..terbuang terbiar musapir kelana :mll:
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2006 10:38 AM | Show all posts

Reply #18 ajinomotonosuga's post

hahahaha.. tetiba ajer berpuitis bahasa dan molek pulak ejaan :cak:

terbaca kisah musafir... teringat lagu "Musafir di aidil fitri" :lol
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2023 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Tersurat dan tersirat..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 04:59 PM GMT+8 , Processed in 0.579908 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list