Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55592
View
286
Reply

Bahasa Jawa

[Copy link]

Author: riccckyyy       Show all posts   Read mode

Post time 27-1-2006 10:53 PM | Show all posts
Originally posted by idase76 at 25-1-2006 08:59 AM
apa beza nyong dengan que? macam aku ngan saya ker?


Sefaham aku la...

nyong means saya

que means awak

Tapi penggunaan dia bergantung pada masa tempat dan keturunan jawa tu sendiri.

Contoh nak tanya "Awak nak gi mana"..

Kalau cakap ngan kawan sebaya

"Kue arek mareng ndi?"

Kalau nak cakap ngan orang yg lebih tua or orang yg dihormati

"Riko arek mareng ndi?"

Riko/Kue = awak

Contoh lagi, katalah kita nak cakap "Saya orang Johor"

Kalau cakap pada kawan or org sebaya

"Aku wong Njohor"

Kalau cakap pada org lebih tua or yg dihormati

"Nyong wong Njohor"

...  Btw, ni setakat yang aku tau la.  Ayat-ayat di atas adalah bahasa Jawa version mak aku.  Version ayah aku lain sket..

Contoh "Awak nak gi mana" version ayah aku...  

"Koe pak maring ndi?" or "Riko pak mareng ndi"

Tapi aku tak berapa pandai jawa ayah since ngan ayah selalu cakap melayu je.

Bahasa Jawa ni luas.  Perkataan dia specifik dan very descriptive.  Yang org tau biasanya common verbs je.  Banyak verbs lain yang jarang orang luar dengar.  

I am sure, tuan rumah kita buleh tambahkan lagi my explanation.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-1-2006 11:17 PM | Show all posts
monggo mampirrr...
woiii... dah ramai masuk sini dah... masalahnya aku pun tak bahso jowo ni... hahahahahaa... aku iso ngomong sitik ojo.... hahahaha... :malu
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2006 11:18 PM | Show all posts

Reply #21 nenekglamer's post

wahh nenek kok pandei ko ngomong jawa wesss..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2006 11:43 PM | Show all posts
Originally posted by riccckyyy at 27-1-2006 11:17 PM
monggo mampirrr...
woiii... dah ramai masuk sini dah... masalahnya aku pun tak bahso jowo ni... hahahahahaa... aku iso ngomong sitik ojo.... hahahaha... :malu


aik.. duduk kat parit jawa muor pon tak pandai cakap jawa? :lol
wak rckkky.. jgn siro lupo daratan udah lerrrr
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2006 09:46 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 27-1-2006 11:43 PM


aik.. duduk kat parit jawa muor pon tak pandai cakap jawa? :lol
wak rckkky.. jgn siro lupo daratan udah lerrrr

jawa murtad kot tu...bukan jawa totok...:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2006 10:00 AM | Show all posts

Reply #25 seribulan's post

hehehe... malu nak ngaku jowo ko??
ekekekeke

wak ricckkkyy.. nandi siro..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2006 11:49 AM | Show all posts
Originally posted by Pak_Jen at 27-1-2006 11:18 PM
wahh nenek kok pandei ko ngomong jawa wesss..


Buleh la skit skit...  he he he
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2006 12:34 PM | Show all posts

Reply #27 nenekglamer's post

ngomong lar meneh nenek :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2006 01:34 PM | Show all posts
Hi...i pon baru belajar skit bahasa jawa tawwwww

contohnya
ERA rentak MUJIK terkini

Ni semua REJEKI Tuhannn
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2006 03:52 PM | Show all posts
Originally posted by peYno at 28-1-2006 01:34 PM
Hi...i pon baru belajar skit bahasa jawa tawwwww

contohnya
ERA rentak MUJIK terkini

Ni semua REJEKI Tuhannn

Itu pak...bukan Jowo...itu ngomong
Indon...waduh2x...:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2006 12:15 AM | Show all posts
ooo... gitu ya nenek... baru nyong paham la sikit2..

how to say thank you in jawa? hehe... saje nak speaking..
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2006 08:44 AM | Show all posts

Reply #31 idase76's post

nyong fikir...
cumo terimo kasihhhhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2006 08:47 PM | Show all posts
ooo... sama aja..

trimas!!
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2006 11:11 PM | Show all posts
kasuwon ~ terima kasih...

banyu ~ air...

adem ~ sejuk....

nanti fox mintak pakar ckp ni masuk sini k.... fox masa kecik mmg fluent ckp jawa cos my nanny javanese tapi bila tukar nanny malay, terus lupa...ingat la sket2... tapi nak ckp tu slow laa... tadi pun seronok dgr my mum and her sibs ckp jawa dgn org2 tua yg mai kenduri kat rumah...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2006 03:58 AM | Show all posts

Reply #34 Foxey's post

hehehe.. kadang2 dengar cakap jawa nih best jugakkan?
sara pulak jiran opah org jawa..
sara rajin le berborak sitik2 dgn nde'e :lol
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 03:58 PM | Show all posts
Originally posted by Foxey at 31-1-2006 11:11 PM
kasuwon ~ terima kasih...

banyu ~ air...

adem ~ sejuk....

nanti fox mintak pakar ckp ni masuk sini k.... fox masa kecik mmg fluent ckp jawa cos my nanny javanese tapi bila tu ...


Kasuwon ni bahasa bapak aku

Jawapan bagi kasuwon adalah "Nggeh" or 'sama-sama' dalam bahasa malaysia

Kalau jawa mak aku, sama cam bahasa melayu jer.

'Adem'/sejuk ni aku selalu dengar kalu org nak refer pada cuaca, or suhu benda-benda or badan manusia... contonya..

"Mbengi ki ademla.." or "Malam ni sejuk la"
"Banyu ne wes adem" or "airnya dah sejuk"

Satu lagi word yng bermaksud "sejuk" adalah "anyes".  Selalunya anyes orng akan refer pada bahagian tubuh manusia yang sejuk. Well, mostly. Contohnya...

"Sikile anyes"  or "kakinya sejuk"

Nanti aku confirm balik ngan parents aku... he he he...  

Ada satu lagi word yng bermaksud sejuk..  Allahyarham nenek aku belah bapak aku selalu sebut.  Tapi aku cam ingat-ingat lupa.  Nanti aku confirmkan ngan bapak aku

Ketemu neh

Another word for 'sejuk' adalah 'Atis' - baru confirm ngan bapak aku
Kesejukan = kademen, katisen

[ Last edited by nenekglamer at 3-2-2006 12:06 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 04:03 PM | Show all posts

BAHAGIAN TUBUH MANUSIA DALAM BAHASA JAWA

Yang aku tau la...  

Rambut - rambut
Mata - Moto
Dahi - Batuk
Hidung - congor
Telinga - koping
Mulut - cangkem
Gigi - untu
Bibir - lambir
Lidah - ilat
Leher - gulu
Dada - dodo
Tangan - tangan
Siku - sikot
Perut - weteng
Pusal - udhel
Punggung - bokong
paha - pupu
lutut - dengkul
kaki - sikel
belakang specifically spinal chord dekat leher - geger

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 04:30 PM | Show all posts

Reply #37 nenekglamer's post

kasuwon, mbah...ahaks...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 05:31 PM | Show all posts

Reply #38 seribulan's post

Nggeh.. he he he
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 06:06 PM | Show all posts

Reply #39 nenekglamer's post

nyong arek melaku sikel. :lol
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085074s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list