Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
5269
View
33
Reply

[Komunikasi] SMS dan Anda

[Copy link]

Author: mysara       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-2-2006 10:39 AM | Show all posts |Read mode
Sejauh manakah kepentingan SMS mempengaruhi hidup anda?
pelbagai promosi dan tawaran dibuat oleh pihak kapitalis bagi mewajarkan lagi budaya meng'sms' di kalangan rakyat malaysia, maka apakah kepentingan SMS dalam hidup anda, kerelevanannya dlm menguruskan suatu perhubungan sama ada intim atau tidak atau adakah anda turut sama terperangkap dgn budaya ini lantaran tarikan ketagihan atau menuruti budaya popular?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 10:43 AM | Show all posts
rationally, I like sms-ing...irrationally, I'd rather call...

profesionally...sometimes it's better to make a call, rather than sms-ing...
direct to the speaker...penat ah nak tup-tap kat fon...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2006 11:28 AM | Show all posts
dunia materi ialah dunia pembiusan conscious thinking/pemikiran sedar manusia. bila conscious thinking has been anaesthetised, dibius ianya sedar tapi tak bermaya/tidak berfungsi. bila conscious thinking is not working , the unconsciously will be in charge and it will take charge from emotion/sentimen manusia itu. so any suggestion, iklan, propaganda will thoroughly, bertubi tubi tembak dari sudut audio dan visual membentuk seolah conscious thinking manusia itu sedar dan bekeje (actually this is reactionary thinking)..Ini ialah salah satu kaedah kaum KANAK KANAK mendapatkan input untuk tumbesaran otak mereka.

we call this make believe teknik. so ppl will do what they believe. contoh manusia di suruh percaya pada kepentingan komputer, pengantungan pada komputer keterlaluan hingga satu dunia, globally kecoh satu masa soal Y2K..jumlah kos dunia menghadapi Y2K mencecah 3 trillion USD dan pada tiba taun 2000 abuk pun tarak..ada la glitches sana sini sikit. Dunia dan peralatan teknoloji, mengkayakan sesetengah golongan dalam masarakat contoh pembuat senjata..yang langsung mencipta perang atas alasan ada terrorism tak jauh beza dengan manusia macam Bill Gates, the computer software business TERRORIST.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2006 12:52 PM | Show all posts

Reply #3 ajinomotonosuga's post

bagi sara, SMS dalam kehidupan pelajar spt sara, amat perlu dan menjimatkan... kenkadang teknologi yg dicipta dapat dimanfaatkan semaksimum mungkin utk tujuan yg baik
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2006 12:45 AM | Show all posts
mysara ... naper soalan tu panjang sangat aa ..
susah la nak paham ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2006 12:51 AM | Show all posts

Reply #5 rasyid's post

hehehe.. sara ringkaskan ye..

1.  kepentingan SMS kpd Rasyid dlm menukuhkan hubungan (sama ada formal atau intim)
2.  Kesan SMS kpd diri pengguna
3.  kenapa guna SMS ? sama ada nak ikut teknologi atau dah ketagih?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2006 01:13 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 3-2-2006 12:51 AM

1.  kepentingan SMS kpd Rasyid dlm menukuhkan hubungan (sama ada formal atau intim)



penting dalam mengukuhkan hubungan ..
tidak sesuai dan tidak penting dalam memulakan perhubungan ..

Originally posted by mysara at 3-2-2006 12:51 AM

2.  Kesan SMS kpd diri pengguna



mempengaruhi gaya bahasa dan penulisan pengguna  ... masalah bahasa rojak akan timbul dalam usaha
untuk menjimatkan jumlah perkataan yang digunakan dalam ber'sms'.

Originally posted by mysara at 3-2-2006 12:51 AM

3.  kenapa guna SMS ? sama ada nak ikut teknol ...



SMS bukan lagi suatu teknologi yang boleh dikagumi ...
tapi .. SMS kini merupakan suatu keperluan ...




ff:


sara ni penggubal kertas soalan SPM Bahasa Melayu ke ?
betul betul memerah my otak ...
hua hua hua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2006 01:14 AM | Show all posts
Originally posted by ajinomotonosuga at 2-2-2006 11:28 AM
dunia materi ialah dunia pembiusan conscious thinking/pemikiran sedar manusia. bila conscious thinking has been anaesthetised, dibius ianya sedar tapi tak bermaya/tidak berfungsi. bila conscious th ...




sapa boleh huraikan yang perenggan pertama tu ...
sungguh rumit untuk difahami ..
ekoran tahap ilmu saya yang masih rendah ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2006 01:19 AM | Show all posts

Reply #7 rasyid's post

hehehehe... lulus jadik cikgu pon belum tentu :lol
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2006 01:28 AM | Show all posts
Originally posted by rasyid at 3-2-2006 01:14 AM




sapa boleh huraikan yang perenggan pertama tu ...
sungguh rumit untuk difahami ..
ekoran tahap ilmu saya yang masih rendah ...


sara cuba utk mentafsirkan apa pendapat ahli 'falsafah' Cari ni yer rasyid :


dunia materi ialah dunia pembiusan conscious thinking/pemikiran sedar manusia. bila conscious thinking has been anaesthetised, dibius ianya sedar tapi tak bermaya/tidak berfungsi. bila conscious thinking is not working , the unconsciously will be in charge and it will take charge from emotion/sentimen manusia itu. so any suggestion, iklan, propaganda will thoroughly, bertubi tubi tembak dari sudut audio dan visual membentuk seolah conscious thinking manusia itu sedar dan bekeje (actually this is reactionary thinking)..Ini ialah salah satu kaedah kaum KANAK KANAK mendapatkan input untuk tumbesaran otak mereka.


Dunia kebendaan ialah dunia pembiusan pemikiran sedar manusia.  
Apabila minda sedar telah dibius, keadaan minda tersebut dlm keadaan sedar tetapi pada masa yg sama tidak berfungsi.

Apabila minda sedar tidak berfungsi, minda bawah sedar akan menguasai emosi dan sentimen manusia.  Jadi, sebarang cadangan, iklan, propaganda yg diasak secara bertubi2 (kekerapan tinggi) melalui audio dan visual membentuk suatu keadaan seolah-olah minda sedar manusia itu berfungsi (sedangkan ini hanyalah reaksi berfikir). Inilah satu kaedah kanak2 mendapatkan input utk tumbesaran otak mereka. (apa yg sara faham, kanak2 belajar melalui peniruan akibat dunia kebendaan yg mempengaruhi minda bawah sedar mereka.)


okie tak rasyid?  boleh faham tak? kalu tak faham jugak... PM ajer onyang tuh :lol

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2006 12:53 PM | Show all posts
bebaskan diri dari pengantungan pada materi  keterlaluan..sedar di mana limit keperluan.

kalau setiap materi diperguna sekadar keperluan..idak la kemalangan jalanraya keterlaluan, bukan di beli kereta untuk di modify jadik cam badut sarkis rupa tak macam kereta lagik dah...notice bebetui word Sensational..berkait senses. Design etc diberi pada materi agar ianya memberi impak kuat pada deria manusia menjadikan ianya sensational , a must have material.

saya risau bila kita over emphasize kepentingan materi, secara tanpa sedar minda meletakkan pemilikan materi sebagai asas pertama happiness untuk manusia itu rather just simply live and be happy.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2006 11:49 PM | Show all posts
SMS dan sara,
kini ibarat isi dgn kuku
krn, sara perlukan SMS sbg satu bentuk komunikasi 2 hala (atau beberapa hala) utk menyebarkan maklumat kpd rakan2 sara.  jika nak bertelefon, mungkin soal utk menyusun ayat suatu perkara yg sukar bagi sara yg seorang gadis pendiam.  bercakap hanya perlu dan hal ini melimitisi hubungan sara dgn yg lain.  namun demi kelangsungan persahabatan, SMS telah menjadi jambatan ini antara sara dgn mereka.  sara tak malu2 utk berkomunikasi, hatta dgn teman2 sekuliah yg lelaki.  nah, penggunaan secara positif manfaatnya juga terimbal kpd penggunanya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2006 12:05 AM | Show all posts
hmm... personally i would prefer to talk on the phone instead of sms-ing sbb sms ni bila kita baca, pemahaman kita mungkin berlainan dengan apa yg cuba disampaikan oleh penghantarnya....

cth... bila bergaduh dgn bf, instead of talking on the phone (sbb mungkin takmo lebih meleret), kita guna sms as a tool of communication.... to some, it is better cos no shouting involved... but the message... it can be miscontrued and make pergaduhan itu worse kan?

there are some situations, sms is better than calling... tapi there are some instances where calling a person is better than sms-ing....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2006 12:05 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 3-2-2006 01:28 AM


sara cuba utk mentafsirkan apa pendapat ahli 'falsafah' Cari ni yer rasyid :




Dunia kebendaan ialah dunia pembiusan pemikiran sedar manusia.  
Apabila minda sedar telah ...




dapat masuk da ....
paham maksud nyer dibius tu ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2006 01:14 AM | Show all posts

Reply #14 rasyid's post

okie... so apa pendapat rasyid pula?
maksud sara, kembangkan apa yg rasyid faham ttg topik ni lar
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2006 01:28 AM | Show all posts
Originally posted by mysara at 3-2-2006 11:49 PM
SMS dan sara,
kini ibarat isi dgn kuku
krn, sara perlukan SMS sbg satu bentuk komunikasi 2 hala (atau beberapa hala) utk menyebarkan maklumat kpd rakan2 sara.  jika nak bertelefon, mungkin soal u ...



cigu pendiam ke? camna nak mengajo besok?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2006 01:31 AM | Show all posts

Reply #16 ajinomotonosuga's post

tu la pasal.. ada tips nak bagi 'pandai' bercakap?
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2006 01:37 AM | Show all posts

Reply #17 mysara's post

when the time comes, you will chatter n chatter n chatter...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2006 01:42 AM | Show all posts
...eerrr...per day...my sms can easily reach 100 sms-es...kalau per month...eerr...u guys do the maths lerr...:kant:
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2006 02:06 AM | Show all posts
Originally posted by blackmore at 4-2-2006 01:42 AM
...eerrr...per day...my sms can easily reach 100 sms-es...kalau per month...eerr...u guys do the maths lerr...:kant:



uih rajinnya ko bleki..aku nak sms sebulan sekali pun payah..setaun buleh kire dengan jari..tak payah campur jari kaki

couldnt be bothered ler bleki..i got my own world.:kant:
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095927s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list