Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
14209
View
82
Reply

[MERGED] Baby susah tido!!!

[Copy link]

Author: wansha       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2006 06:15 PM | Show all posts |Read mode
a'kum...sumer

ekceli wansha baru je dpt 1st baby girl  ..sekarang usia dah 50 hari...sejak bersalin sampai laaa ni..my
baby susah   nk tido...baik siang ataupon mlm...waktu siang my baby cume tido dlm 1 jam...pastu
jaga...tido kejap2 je...mlm plak blh la 2/3 jam....bila jaga dia nak nyusu je...kalo tak nangis.. kalo
nyusu plak amik masa lbh sejam br puas...pernah smpai 2/3 jam...bile lepas je dr mulut dia, nangis......since wansha breastfeed...so tkleh wat kije lain sgt...kene nyusukan je...ni pon kdg2 ajar minum dlm
botol....normal ke camni? any tips agar my baby blh tido dgn nyenyak...dan puas...sian dia mcm tk puas tido je...

[ Last edited by  shinky_pinky at 22-11-2006 12:42 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2006 10:39 PM | Show all posts
sabb pon menghadapi masalah yg sama gak. RAsa cam nak nangis jerk coz hari ni baby genap 30 hari. Ada lagi 30 hari utk naik keje balik. Sabb risau gila sebab nanti nak hantar nursery. X taulah nursery sanggup ke x jaga anak sabb. Skang ni pon mujur ada mak Sabb. So kitaorg mesti ganti2 pujuk baby kalau dia nangis. Ni baby baru tido setelah dr ptg dia bangun n x tido sgt. kalau tido pon 10 minit.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2006 09:47 AM | Show all posts
anak saya pulak susah nak tido malam...siang2 ok lak tido, senang je lena...malam, dah berjam2 dodoikan dia tapi lambat nak lena...dari kecik sampai sekarang. dalam pantang pun sama.. camne nak buat agar dia senang tido...sape2 ade penglaman yang sama, citerla kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2006 10:18 PM | Show all posts
hehehe..samer ngan ngan anak saya si syasya tuh..payah bebenor...tp sejak kecil dah ajo dia tido sendiri..skrg nih kalo nak tido, dia carik bantal...memang payah nak tido sbb dia yg taknak tido walaupun dia ngantuk

byk kali dah syasya nih terantuk dinding la..terantuk kat lantai la..gara-gara mengantuk punyer psl tapi tahan jugak mata tuh..kadang2 tuh, dah tido tetiba bukak mata and nampak permainan dia..terus main sampai luper nak tido...dlm hati...aiseh..kaco..kaco...

kalo mlm plak..kadang sampai 1.. 2 pagi padahal siang tak tido tuh....terpaksa la paksa dia tido jugak....itulah..sampai la dah nak dekat sthn nih..time tido jer kena paksa.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 02:06 PM | Show all posts
baby tig pon sama jugak.. now nie dah 2 bulan... malam tido ok la jugak.. tapi every 4 hrs bangun nak susu...kalau siang tido kejap jelah... tido 1/2 jam pastu dah bangun dahh... susu dah banyak minum.. tapi tak mo tido jugakk
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 04:06 PM | Show all posts
ikut baby kot ade yg suka tido ade yg x...hehehe kena banyak2 sabo.

mcm baby sy dulu mmg x biasakan pakai buai.so ubat nk tido kena breastfeed dulu.

sampai 3 bln dh nk anto kat pengasuh...jenuh pengasuh tu nk tidokan dia hahaha sbb xde buai.btahan sebulan jer..then kitorg anto nuseri.sbbnyer pengasuh mintak belikan buai tp kami xmo sbb dh mula cuak dia start jg anak org dh 7 org.campo anak dia 4 org..dh mcm nuseri umah tu.

dok nuseri kalo dia ngamuk sgt baru dorg masuk buai.balek umah masa umo 4 bln tu teruk gak nk dodoi dia...agaknyer carik buai tp kitorg still xlayan.dh lalok kena dodoi tido la dia.

5 bln dh kurang meragam.tido normal balik mcm baby dulu.cuma dia conquer satu tilam...hehehe pg2 jaga dh dkt kaki.sibbaik x jatuh

dkt 6 bln ni lg sng tidokn..cumanyer asik nk bkepit ngan mama dia jer..p x jauh mcm dulu..tah makin manja kot hehehe.

apepon kena sabo bab nk tidokn ni.

kdg tuh 3 bln dia dok nangis sbb lapo nk mkn..susu xcukup agaknyer.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2006 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by wansha at 19-2-2006 06:15 PM
a'kum...sumer

ekceli wansha baru je dpt 1st baby girl  ..sekarang usia dah 50 hari...sejak bersalin sampai laaa ni..my
baby susah   nk tido...baik siang ataupon mlm...waktu siang my baby cume  ...


wansha..anak sulung I baby boy pun mcm tu jugak masa dlm pantang & sebelum masuk kerja dulu..kalau menyusu badan tu lama sungguh kdg2 sampai sejam pun ada..of courselah i rasa rimas xleh buat kerja lain..nak kemas rumah lah..mcm2 lagi..tapi lama2 takdelah lama camtu..sekarang my son dah 6 bulan..fully bf..even i kerja..i pam tinggal susu kat bbsitter..sekarang menyusu kejap2 je..kalau mlm tu dlm10 minit je every sejam setengah..masa dia lahir hingga masuk kerja tu i merungut gak kat my hubby..lenguhlah..x leh buat kerja lah..then my hubby kata, nature works its way..kalau nak difikirkan..baby baru lahir nak rapat ngan mak dia sebab diorg fragile lagi..physically & emotionally x secure..dia nak rapat ngan mak dia mcm dlm womb dulu..dengar suara kita..bau kita..and suckling tu baby punya activity utk comfortkan diri dia & rasa selamat..my son masa 2-3 bulan dulu jenis x menangis tapi kalau dia rasa bimbang (ramai org ke..)mulalah nak menyusu..mcm nak menyelamatkan diri pulak..
baby susah nak tido maybe sbb dia rasa x selesa atau x secure..jadi rajin2lah peluk & cuddle baby tu..jgn bimbang insya Allah dia x jadik manja malahan Insya Allah lagi cepat dia independent..
lagi satu my hubby kata..kan baru deliver..rehatlah banyak2..toksah risau pasal kerja2 rumah buat sementara ni..i pernah baca satu artikel katanya bf juga membantu ibu2 berehat sbb bila kita bf secara automatik kita kena stop buat mende lain & bf aje..it's a natural way of bonding between baby & their own mother as well sbb kalau bagi botol sesapa je boleh buat..mcm2 lagilah kalau kita fikirkan kebaikannya..awal2 tu mmg rasa susah sgt..sbb baby nak minum every hour..but as a result..i jadi agak cekap bila buat kerja rumah..sbb i belajar prioritise..planning & tak bertangguh....kalau nak pergi berjalan pun senang x payah nak packing atau risau air panas..bf je dlm kereta..kalau nak shopping pun i pilih tpt2 yg ada nursing room aje..or worst..i pam siap2 bawak bekal 1 botol..but on top of it paling best ialah i takyah bangun mlm prepare susu..my son x yah nangis..ek je..dah dpt minum dah...i rasa sedih ada kawan2 i yg x sabar nak g shopping jalan2 ms dlm pantang..ada yg siap2 beli susu formula tak nak baby melekap sgt kat diorg..
walau apapun kesusahan menjaga anak..ingatlah anak2 adalah rahmat bagi kita..good luck..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2006 11:54 AM | Show all posts
my experience...

masa dlm hari my boy memang susah nak tido mlm.. sebab siang dia kerap tido walaupun sekejap2.. takkan nak kejut plak so biar jelah dia nak tido..mlm pukul 12 @ 1 pagi baru nak tido.. then every 2 hours dia akan bangun nak menyusu.. luckily bf so senang la skit.. masa dlm hari memang kat umah emak atau mak mertua tlg jagakan.. so keje umah memang tak buat langsung...

after 2 months nak masuk keje balik.. risau gak.. camne klau baby susah nak tido mlm... utk 1st week my mil duduk sekali... so masih goyang kaki lagi...

after that barulah fully jd housework mum n wife... kelam kabutla dibuatnya.. umah tu jgn ckp.. quite bersepah gak la... baby antar nursery.. susah plak nak tido siang sebab dia biasa berkepit kat maknya time tido... n biasanya sampai umah ptg after susukan dia pukul 6-7 mlm dia da tido... dgn nyenyaknya.. cuma eekkk eekk sekejap bangun menyusu... sy juga akan pastikan persekitaran yg cukup sunyi.. pasang lampu tido je...

bila umur main meningkat waktu tido makin lewat skit..now pukul 8-10 mlm... biasanya pukul 8 mlm sy dah masuk bilik utk tidokan baby...klau dia tak nak tido lagi sy bawak turun balik ke ruang tamu.. sambil buat keje umah.. dia lak main sorang2 ... biar je.. bila nampak dia merengek sambil gosok2 mata tu baru bwk masuk bilik balik... nyusukan sambil tepok2 bdn.. tertido la bujang saya tu.. so far berjaya...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2006 01:52 PM | Show all posts
sambung lagi k...

n tak semestinya berjaya menidorkan dia dgn jayanya.. ada juga hari2 tertentu dia akan akan meragam susah nak tido.. cam last weekend ni.. tak tau nape.. susah betul nak tido.. ada sampai kul 2 pagi baru tido.. sib baik esok cuti.. tak keje.. geram betul dibuatnya.. asyik nak main je.. to kita tau dia da letih.. dok gosok2 mata.. hubby pula keje shift mlm time tu... nak kata banyak tido siang tak juga.. tp tu lah.. mulut tak abih2 bebel... ckp jerman...

puncanya memang sy da tidokan baby dlm kul 9 mlm.. pas tu turun bawah lepak tgk tv.. tak sampai 15 minit dengar dia melalak.. siap duduk menangih kuar air mata.. pujuk2 tak mau.. bila didukung terus bulat mata dia n tak mau tido2.. huh penat melayan.. 2 3 mlm cam tu.. rupa-rupanya dia tak mau tido sorang.. bila terjaga dia jadi takut.. so mlm td kena tido sekali ngan dia.. so bila dia terjaga n nampak mama dia kat sebelah dia akan tido balik.. siap sambil tido tgn dia pegang tgn kita.. so sweet.. tak bagi mak dia tgk tv.. tak dpt tgk Lost mlm td..

so kat bawah ni list down antara perkara yg saya buat buat klau baby susah tido...
- make sure dia betul2 kenyang.. my baby bf.. ada satu mlm tu dia ngamuk bagi susu pun tak nak.. mati akal dibuatnya.. menangis lapar.. last2 buatkan susu formula utk dia.. barulah ok.. memang kadang2 ego kita ni tinggi skit tak nak bagi susu formula (cuma minum kat nursery je)... tp ada masa tu memang terpaksa bagi.. mungkin baby makin besar ni n susu bdn kita tak cukup.. masa dlm hari pun kadang2 saya terpaksa campurkan ngan susu formula nak bagi dia kenyang.. barulah dia boleh lena tido...

- check lampin dia.. basah ker... kadang2 tu memang kita baru salin lampin.. tp cuba check balik.. kot2 dia terberak skit ker.. tu yg dia tak selesa tu...

- bagi pacifier.. ada jenis baby nak menghisap je.. tak larat klau nak berkepit ngan kita je..

-layan dia main sampai dia penat.. tp kadang2 mama dia yg penat dulu

- check perut dia.. kembung ker.. bagi gripe water n sapu minyak yu yee

- klau dia nangis tak henti2 dukung n bawak dia jln.. basuh muka dia skit ngan air

- sebelum nasuk tido.. pastikan bilik tido selesa... pasang lampu tido.. praktikkan since dlm ari lagi... suasana yg sunyi n tiada gangguan.. pasang aircond utk pastikan suhu nyaman.. tak panas..

- tido sekali kat sebelah baby.. baru dia nyenyak skit. klau tido siang pun macam tu.. sure dia tido lama skit.. klau tak 1/2 jam da bgn

- last solution.. bagi kat hubby biar dia plak yg handle .... bujang aku ni kalau ngan abah dia manja skit.. klau bab2 nangis ni hubby sy jenis penyabar skit n rajin layan dia.. cuma bila dia keje shift mlm tu yg mati kutu skit...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 10:01 AM | Show all posts
my baby masa dalam pantang memang susah nak tidur. tensen gile. tapi nasib baik sunquick ni penyabaor. hehehee...masa siang dia tio ok. kadang2 mragam gak. bila time malam, dia ngantu kul 8 malam. ma baby akan tido dalam sejam dua. pastu dia akan berjaga sampai le kul 5 pagi. tensen nyer time tu. heran betul , camne my baby bleh bertahan berjaga sampai kul 5 pagi. dia tak meragam sgt tapi...mulut nyer bising betul. macam nak main. tapi ada hari-hari tertentu dia meragam gak. adale mende yg kacau tu. now, my baby dah 6mth +++ dah ok tido. cuma kalo nak tido malam, dia kena bf. kalo dah dpt bf lena lah dia tido. kdg2, tgh tido nyenyak tu dia terjaga gak. bagi dia bf, x sampai seminit, tidor balik.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 11:56 AM | Show all posts
kalau baby yang breastfeed mmg akan jaga tgh2 malam sbb nak nyusu....
sbb susuibu kan cepat hadam....
baby daisys skarang umo dah dekat 6 bulan,
dr dia lahir dulu sampai la sekarang....tak penah lagi daisys tidoq direct dr mlm sampai pagi....
mesti jaga jugak 3/4 kali bangun nak menyusu,..
tp mmg senang la, tak payah susah2 nk bangun, selak je baju kasi dia hisap....heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 11:58 AM | Show all posts
satu lagi, seblom nak tido tu memang elok kalau kita sediakan tempat tido kasi selesa...tutup lampu....pastu baru bawak masuk baby....
siap ucap selamat malam...good night...time too sleep.......
letak je atas katil, kasi susu,,,terus..zzzzzzzzz..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 01:02 PM | Show all posts
salams,

my experience 1st baby pun mcm tuu jugak......

dari dalam perut sampailah die lahir, dalam  hari sampailah sekarang umur die dah 4tahun....
cukup susah nak tido, especially waktu malam....pernah masa baby die tak mo tido,
kami bawak die jln2 masa tu dah pukul 2pagi...sebab ada artikel kata kalau baby tak leh tido bwk jln2
nanti die cepat tido...tapi hancus tak tido jugak...semakin buntang lagi ada.....

skrg nie pun tido lewat pukul 1pagi barulah die terlelap....
perangai ya rabbi....hiperaktif..

kami dah lali tidor lambat...
sebab dah mcm2 petua buattt.....tak jalan jugak
kalau dulu tak biasa  tido lewat...kalau pukul 10.30mlm tuu mcm masih awal.....
jiran2 semua dah sleep, my doter masih terjerit2 dgn kartun die.....:geram::geram::geram:

Allah dah bagi bahagian me macam nieee kot...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 03:44 PM | Show all posts

Reply #13 Amiizaa's post

dasyat anak u ni.. siang dia tido tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2006 09:22 AM | Show all posts
amiieza, kita senasib..tapi anak i mmg dengar kata, katakan mak dia dah ngantuk tahap dewa, tapi dia belum tido lagi (skrg dah setahun 8 bulan) i masuk tido kol 11, pastu dia dgn sendiri panjat katil, buat apa2 yg patut,hehe...dah boring dia mula merengek, selak baju i lah etc...dan kta dodoikan dia....dan memang 4-5 kali mesti dia jaga, nak susu, bila lagi susu, senyap jap, pastu sejam kendian bangun lagiu...mcm tulah seterusnya...cuma yg heran, kol 6 ke atas mmg dia tido lena sampaikan nak hantar ke umah babysitter, terpaksa kejutkan dia dulu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2006 10:38 AM | Show all posts
Nasib baiklah ada forum2 macam gini, bolehlah share2 info. Baby Ina pun masa dlm pantang, memang menguji kesabaran ibubapa. Siang dia tido...tapi malam tak mahu tido. Dahlah asyik mengamuk aje...bila dodoi dia and dia dah tido...letak aje kat tilam terus terbeliak mata bulat dia and melalak... Tension Ina dibuatnya.
Tapi lepas habis pantang 40 hari, jadi elok pulak. Siang dia tido dlm baby cot and malam Ina pindahkan tido sekali dgn Ina. Dua2 sekali baby akan tido lena dan hanya bangun utk minum susu, itupun kadang2 susah nak sendawakan sebab lena sangat atas bahu.
Masa dia nak main ialah pukul 6 pagi sampai pukul 10.30 - 11.30 pagi. Dan pukul 4.00 ptg sampai 7.30 ptg.
Masa malam baby akan bangun utk minta susu antara kul 2.00 - 3.00 pagi and biasanya lepas habis minum dan sendawakan dia Ina atau hubby akan letak aje dia atas tilam dan dia akan tido sendiri.
Sekarang ni bila time main, pantang di ajak bercerita, panjang lebar cerita dia semuanya tak paham. Mak I cakap, anak I ni takut besar kuat membebel sebab ada aje nak bercerita...ekekek.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2006 10:51 AM | Show all posts
Anak zu sekarang bila dh masuk setahun ni,,,,dh makin susuh tido tambah kalau ada org kat umah. Kalau dulu zu dodoikan ditangan sambil minum dh lelap,,sekarang siap berkungfu lagi ngn zu,,,,rasanya mencabar sungguh nak tidokan dia. Sekarang ingat nak main aja,,,nak memanjat nak explore....kadang-kdang bila kita mengantuk snagat petang2x tensennya bila paksa dia tido,,tapi tak nak tido....:geram: rasa mcm nak beli buai aja,,tapi  my hubby tak bagi pakai buai plak.......bersabarlah...mungkin ada rahmat di sebaliknya...lagi satu anak zu ni kalau malam,,,bila zu bangun gi toilet ke keluar jap  ke,,,dia mesti perasan dn terus merangkak keluarr kdg dengan mata pejam2x.....:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2006 04:08 PM | Show all posts

Reply #17 zurin_79's post

dah nak dkt setahun dah anak zu yek... anak ida baru 3 hari lepas masuk setahun... kejap jer masa berlalu... mmg sekarang dia susah sgt nak tido... kalau siang time coti jgn harapla saja2 nak bg dia tido.. sekrg ni tiap2 mlm pun ida tido kol 1... adei... pening2 jer rasa bila bangun pg....  he..he...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2006 04:27 PM | Show all posts
anak nr lak dah 4 bulan .. memang cukup susah nak kasi dia tidur.. siang lagi susah.. kalau nak lama kena la menyumbat je puting kita kat dia.. cabut je ada lah tak sampai 5 minit je tidurnyer.. tension..mlm2 lak.. nr biasa ajak dia tidur kul 10 ..11 ..part tidur mlm ni nr syukur.. sbb kalau dia dah tidur.. bunyi la bising camner pun ( kakak dia suka ngigau.. ckp kuat2) dia tak jaga pun.. sampai kul 6 lebih pagi baru dia jaga.. lapor le tu..pastu nr bagi susu dia akan cont' tidur sampai kul 7 lebih.. pastu bgn gi umah bb sitter..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 10:28 AM | Show all posts
been there too! sampai skgr dah 6 th & 4 th pun susah tidur. siang ke mlm ke.. mmg susah tido. pukul 11 pm lebih blm tentu tidur..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 02:23 PM | Show all posts
uisshhh..tgk topik ni terus jer za reply...

mcm ni.. mlm td anak za yg kecik punya payah nak tido.. coz slps maghrib za susukan baby seraya lps mandikan dia.. tak sabar2 nak mengopek, baby za menyusu dan terlena sehingga isyak... lps tu.. dia tersedo dan tak mau tido2 sampi la mlm td.. maybe kol 1 lbh kot.. susah sgt dia nak tido.. aku dah mengantuk dan rasa bdn letih pulak mlm td... konon nak puasa ari ni..tp tak bangun... mmm rasa letih sgt coz baby za buat perangai lak mlm td.. mmm ari ni nak birokndia berjaga dr za balikkerja nin nnt.. sure mlm nnt dia nyenyak tido... insyaAllah....
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 04:09 PM | Show all posts
my baby pun ada peel susah tido mlm tp lately dah ok skit kasi ke ubat tido karang dia lali terus letak atas katil dengan aku sekali hanyut.. sekali tu dia tak tido sampai 6pg! dahla nk pi keja mmg tensen aku dah la pesen kalau takleh tido mula la nk angin satu badan, mula lah nak bebal dah kena marah ngn hubby hehek.. aku bukan angin ngn baby tp actually angin ngn bapa baby tahapa2 kita dahle penat nyusu tak berenti sampai sakit pinggang dia bukannya reti nak tolong dodoi ke apa tp dibantainya melayan budak tu bersembang la camna dia nk tido.. mlm tu je hhhee nasib baik laki aku kira bertimbang rasa la jugak kalau aku dah penat nnt dia amik baby bagi tido. now aku dah belikan mobile tu enjut sikit2 senang dia doze off zzzzz..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2006 07:36 PM | Show all posts
anak mama lak masa dlm pantang je buat kerenah xmau tido mlm..dia start bjaga dr kol 9mlm sampaila subuh..tu pun xlelap2 gak..kalau xlelap baring kat tilam xpe,ni tak,nak dok kat riba jer..dahla dlm pantang tu bdn kita masih penat..sakit bdn dibuatnye asyik duduk jer..taruk kat tilam je nangis..ish ish ish..dgn maknye skali mnangis sal xcukup rehat..sabo2..dugaannnn!!!

siang elok lak dia tido..org bising camne pun dia tido..cuit dia pun dia buat xlyn jer..qada tido mlm  agaknya.tp pas abih pantang dia dh ok sikit..tu pun tido dlm buaian,mak yg suruh sal sian kat kita yg xcukup rehat.skrg dah masuk 4bln xmau buaian,dia nak tido peluk sambil nyusu dgn maknye..mujurlh susu bdn,xdelah letih nk bgn bancuh susu..

semua org alami nasib yg sama masa mula2 coz bayi lom reti bezakan siang dan mlm..lama2 dia ok sdiri jer.. Insyaallah..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 05:29 PM | Show all posts
kalau macam tu biasanya...baby tu lapar agaknya...maybe susu badan tu tak cukup...try campur dgn susu botol...at least sekali...sehari...i dulu masa baru2 dulu...campur sbb masa tu susu tak banyak ..now 2bln... oklah susu dah banyak...tp kekadang campur jugak....tido tu...cuma tiarapkan dia...mesti lena...sianglah..malam tido cam biasa...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 09:06 AM | Show all posts

Help : anak susah tido

anak sy baru sebulan tapi payah sgt nak tido malam. dia hanya blh tido bila kul 12 am ke atas sedangkan maknya ni dah ngantuk2 nak tunggu dia tido. sy tgk anak2 member sy kalau baru lahir tu elok je tido. kadang2 hilang sabar dibuatnya. sapa2 ada cadangan mcm mana nak buat dia tido awal ye? sy risau coz bln julai nanti dah start keje.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087666s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list