Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13625
View
82
Reply

[MERGED] Baby susah tido!!!

[Copy link]

Author: wansha       Show all posts   Read mode

Post time 27-6-2006 09:58 AM | Show all posts
Baby baru 1 bulan ye, ada orang kata memang budak dalam pantang dia 'buat perangai', dia sedang sesuaikan diri jadi tak mustahil time table dia berbeza ngan kita.

Ada budak dalam pantang kuat nangis jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 10:03 AM | Show all posts
Originally posted by WeAiNe at 27-6-2006 09:58 AM
Baby baru 1 bulan ye, ada orang kata memang budak dalam pantang dia 'buat perangai', dia sedang sesuaikan diri jadi tak mustahil time table dia berbeza ngan kita.

Ada budak dalam pantang kuat na ...


cam anak sahira nasib baik la byk tido, senang la mase kecik2 nih..
ade cousin tuh kesian sgt, mlm2 je anak die mesti nangis. sampai die tido dlm keadaan duduk..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 11:04 AM | Show all posts
untung la sahira ye...anak sy lahir siang so ada org kata kalau anak lahir siang ni mmg susah tido mlm tul ke? kalau siang mmg senang je jaga dia...kalau dia tak tido pun dia tak byk ragam. alhamdulillah anak sy tak kuat nangis kalau dia sihat n kenyang..kalau tak lg tension.

lg satu anak sy ni kuat nyusu maybe sbb boy kot, tp dia tak pernah cukup dgn susu bdn so terpaksa la bg susu formula jgk. dulu plan sampai umo dia setahun br nk bg susu formula or after 6 months ke tapi umo 2 hari je dah start bg susu formula cz ada masa perut dia sampai berbunyi, takut msk angin plk kalau tak bg...

[ Last edited by  iman_kasih at 27-6-2006 11:10 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 11:26 AM | Show all posts
try tidokan baby meniarap....

baby ni..masa dlm pantang waktu tido..x berapa...stabil..
nanti dah lepas pantang..insyaalah..o.k...baby tgh nak sesuaikan diri ngan dunia baru..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 12:13 PM | Show all posts
Masa waktu inilah elok untuk Iman create routine/pattern tidur untuk dia.  Tapi kena sabarlah sikit....tak akan berlaku overnight.  Kalau dari seawal tu kita tak disiplinkan dia , itu yang akan terbawak-bawak sampai besar..ie tidur lambat.

Waktu siang tentukan pukul berapa dia patut tidur, bila malam pulak waktu yang iman rasa iman nak dia tidur make sure dia ada dalam cot dia, atas katil atau sebagainya.  Tak kisahlah iman nak tepuk dia ke, nak biar dia golek-golek sampai tertidur ke, nak nyanyi ke, nak susukan dulu ke, nak bagi dia tidur dengan bantal busuk ke, teddy bear ke, ikut iman lah.

Kita kena wujudkan pattern tidur supaya dia faham..ooo mama nak suruh tidur rupanya...ooo kalau mama buat gini-gini kena tidur rupanya.  Lebih kurang gitulah.

Akak bagi contoh anak akak yang paling kecik ni.  Masa mengandung akak dah decide nak dia tidur dalam baby cot, tak macam abang dan kakak dia yang kena guna buaianlah, bouncer lah, akak rasa susah.  Jadi bila dia lahir je terus "campak" atas baby cot bila waktu tidur.  Bila dia merengek angkat kejap tapi make sure letak balik, alhamdulillah sekarang ni memang senang dia tidur...letak je lah kat mana-mana, cukup time dia tidur.

Tentang waktu tidur pulak, akak tetapkan waktu tidur untuk semua anak.  Cukup time diorang akak make sure diorang atas katil.  Even masa baby dulu...padamkan lampu, ada atas katil, minum susu etc.  Jadi sebab dah didisiplinkan macam tu dari kecik, pattern dan routine tu diorang ikut sampai besar.  Alhamdulillah.

Jadi belum terlambat untuk iman disiplinkan dia, malah memang sesuai sangatlah waktunya.  Kena sabar je lah sementara dia nak adjust.  Walaupun kita sayang anak, apa pun kita boss dalam mendisiplinkan anak-anak.:pmuka:
Reply

Use magic Report

mama_Bella This user has been deleted
Post time 27-6-2006 02:52 PM | Show all posts
Biasanya Insan.,
Baby baru lahir ni suka sangat tidur....Tapi waktu siang je????
malam-malam mata dia bukak daaa...
Kebanyakan orang ada baby kecik memang mcm tu..
Dulu anak mama pun macam tu....Baby kita tak mau bagi kita tidur waktu malam
so..apa yang mama buat sabar jelah..Baby memang mcm tu nak uji tahap keimanan kot.
mungkin nak dia nak tau kita nie sayang kat dia ke idak...kan,,kan,,

Kata Orang tua-tua....
Kecik-Kecik memang menyusahkan... mana tau bila besar nanti menyenangkan....
Sabar menjaga anak kecil pun satu ibadah jugak.
janji kita selamat melahirkan anak yang COMEL dan SIHAT. tu paling penting
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 04:12 PM | Show all posts
masa anak kakcik baby dulu memang susah gak nak tidokn dia.rasa dah takde kesabaran lagi.pernah kakcik rasa nak meletup sbb dia nangis malam2 time semua org tido.sib baik ayah dia ni jenis sabar.ermm...pastu kakcik baru perasan rerupanya dia klu nangis mesti ada sebab.masa tu gigi dia nak tumbuh.pastu kakcik set kan masa tido dia.so skrg ni mmg senang nak tidokan dia.alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 06:46 PM | Show all posts
Originally posted by iman_kasih at 27-6-2006 11:04 AM
untung la sahira ye...anak sy lahir siang so ada org kata kalau anak lahir siang ni mmg susah tido mlm tul ke? kalau siang mmg senang je jaga dia...kalau dia tak tido pun dia tak byk ragam. alhamdu ...

imam byk2 bersabar mimpi faham sgt. dulu anak mimpi masa dlm pantang mlm tak tido. mimpi berjaga satu mlm
jaga dia. satu hari tido 1 atau 2 jam je. baby memang tak tau lagi bila waktu siang bila waktu mlm dia ikut diri dia bila
nak bangun.

memang tertekan jiwa. pastu selalu nangis susu badan tak cukup siap
bagi susu formula. ingat nak bg susu badan je tapi dah dia kuat susu plak.

kalau susah sgt tido caranya awk baring pastu letak dia meniarap atas badan awk supaya dia dgr
denyutan jantung awk. sbb baby bila dlm perut dia kenal denyutan jantung ibu dia bila
dia dgr denyutan jantung awk dia tenteram. mimpi selalu buat gitu pada anak mimpi masa pantang.
lagi satu pastikan perut dia dibekung takut masuk angin sbb pusat dia tak melekat kuat lagi.

mimpi dulu jaga anak susah hati mata hitam tak cukup tido. dgn perut sakit bergerak sbb ceasor
tapi mimpi buat jugak. byk2 bersabar yea iman semua org baby dlm pantang mengalami yg sama.
bila anak dah 2 atau 3 bulan dia dah tak camtu nanti dia tido malam.

mimpi masa jaga anak siap pergelangan mimpi tisu dlm terkoyak itu pun selepas baby 1 buln lebih  lebih jari tak
boleh bergerak sbb terlalu byk mendukung baby masa dlm pantang utk tidurkan dia. skrg insyaallah
anak mimpi selapas 3bulan dia tidur besok pagi baru bgn.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 11:03 PM | Show all posts
terima kasih pd yg memberi nasihat..sy akn cuba buat. tp baby sy ni dlm terang ke dlm gelap ke kalau dia xkak tido dia takkan tido. lg satu yg kdg2 hilang sabar tu dia tak nak baring...kalau dia jaga dia nak kita dirikan atau dudukkan dia... mana larat dia baru 1 bln blm blh nak buat tu semua. lg satu dia suka sgt tido ngiring..normal ke tu? sbb biasanya baby tgk tido baring je..hmmmmm mcm2..dh ada anak baru rasa mcm mn payahnya mak besarkn kita..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 11:14 PM | Show all posts
siannya iman
my boy sejak umur sebulan sampai la skrg (5 bulan) pukul 7 ptg dah tidur
jaga pukul 3 pagi utk susu then lena balik sampai pukul 6 pagi (alarm clock aku utk solat subuh)
aku paham sgt la perasaan ko sbb masa pantang mmg baby aku suka jaga malam
tapi alhamdulillah, sebulan lepas tu aku dah boleh arrange time tidur dia
cuba u meniarapkan dia utk tidur
setengah orang kat bahaya tapi so far my two kids tidur meniarap sejak baby
but i always keep my eye on them
bila meniarap diorang tidur lama skit..

banyak2 bersabar ok... :hug:
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 11:05 AM | Show all posts
thanks nasi himpit..anak sy pun tido mcm tu juga...kul 7 pm je dia mesti lena tp dia akan jaga semula around 9-10 pm n sampai la kul 12 am baru tido balik. then, dia bgn kul 2-3 am pastu tido n bgn semula kul 5-6 am. waktu lain tu ok..nak tunggu dia tido kul 12 tu je yg seksa skt. mlm td dia buat perangai kul 1 am baru nak tido.

anyway, sy akn cuba meniarapkan dia walaupun sblm ni pernah buat tp dia takleh lena jg..tp tu dulu sy buat masa kat hospital..kena overnight kat ward sbb jaundis..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 01:54 PM | Show all posts
ok iman.. biasa la
dugaan sebagai ibu ni ada macam-macam
so sabar jer la..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 02:46 PM | Show all posts
Originally posted by iman_kasih at 27-6-2006 11:03 PM
terima kasih pd yg memberi nasihat..sy akn cuba buat. tp baby sy ni dlm terang ke dlm gelap ke kalau dia xkak tido dia takkan tido. lg satu yg kdg2 hilang sabar tu dia tak nak baring...kalau dia ja ...

iman anak mimpi mcm tu dulu terang ke gelap ke dia takkan tido semua budak mcm tu. baby tak tau gelap dan
terang dia tau sama je. anak mimpi tak suka tido terlentang dia
suka meniarap atau mengereng. kalau iman nak meniarapkan anak pastikan takde dan jauhi  bantal atau selimut dan tilam yg keras menegang bukan yg lembik sbb takut dia lemas. kalau tilam lembik dia sukar nak pusing kepala dan mungkin
kepala akan terbenam dan takut lemas. jgn pakai selimut pakaikan baju sejuk.

anak mimpi kalau dah bgn atau nak tido dia mesti nak kita pegang awk bayangkan
iman setiap mlm 3-4jam mimpi dodoikan pakai tangan. mimpi tak tido mlm. ada jugak dari pukul 12mlm kita dodoi
sampai kul 4-5 pagi dia tido berdodoi kalau mimpi letak dia merengek mcm tau je kita letak so dari jam
12lah mimpi berdiri pegang dia sampai ke pagi.. dia nak rasa kehangatan badan ibu. kalau letak tempat
enjut2 pun dia taknak. mungkin dia takut.

tu yang tangan mimpi cedera doctor suruh tangan mimpi yg
cedera tu simen sampai 6bulan tapi mimpi taknak kalau semen sape nak jaga dia. dia taknak org lain
kecuali mimpi je. so mimpi tahan je sakit. susah iman masa tu baru mimpi faham mcm mana mak kita membesarkan kita.
tapi skrg selapas cukup 3 bulan dia tak buat hal bila kul 9mlm sampai besok pagi kul 8pagi dia bgn
sampai lah ni 9bln. mimpi baru rasa puas hati.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 10:03 AM | Show all posts
Originally posted by Mimpi at 28-6-2006 02:46 PM

iman anak mimpi mcm tu dulu terang ke gelap ke dia takkan tido semua budak mcm tu. baby tak tau gelap dan
terang dia tau sama je. anak mimpi tak suka tido terlentang dia
suka meniarap atau meng ...




sama la kita...sblm tido mesti nak kena pegang...n lg satu masa nak tido dia taknak susu botol mesti nak susu bdn walaupun kdg2 bknnya dia hisap sgt pun..mgkn kot dia selesa dgn kehangatan bdn ibu kot...skrg ni boleh la buat mcm tu tp kalau sy dah start keje nanti mcm mn...harap2 dlm pantang ni je la dia buat perangai...kesian kat mama dia ni..anyway TQ mimpi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 10:05 AM | Show all posts
Originally posted by iman_kasih at 27-6-2006 23:03
lg satu yg kdg2 hilang sabar tu dia tak nak baring...kalau dia jaga dia nak kita dirikan atau dudukkan dia...

Sama la ngan my baby. Malam2 mesti susah nak tido. Nak pegang dalam tangan jer. Letak bawah jer, nangis. Tiap2 malam lak tu. Kalau bawak masok bilik kol 11-12 mlm tu, kol 1-2 pagi baru dia terlena. Ada satu hari tu sampai 3 lebih. Dah lena, baru dia tido sampai pagi. Kalau siang, senang lak tu dia tido. Menyusu kejap jer dah lena. Kalau malam, menyusu baring la, menyusu duduk la, besar gak mata dia.

BTW, my baby umur sebulan lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 10:28 AM | Show all posts
anak saya dah 1 tahun 10 bulan, dari kecik cam tu le, memang tido lambat, pukul 12 ke atas baru tido, dah macam2 kita buat, tapi dia tetap tido lambat... nak buat camne, sabar je la... bila balik kg mak mertua, mak mertua pun pelik kenapa dia cam tu...kdg2 sampai pukul1 / 2 pagi baru tido walaupun kita dah tutup semua lampu...dia boleh main dalam gelap...
yang peliknye, siang dia tak tido cuma kalau dah tido pukul 12 tgh malam tu, sampai pukul 10/11 pagi baru bangun, pastu tak tido dah sampai tgh mlam... tahan betul mata anak aku ni...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 10:52 AM | Show all posts
mmg susah nak tidokan bb nih...aku tingat time pantang dulu...cepat nau terkejut2...org bukak pintu pun terkejut, org dok atas katil pun terkejut...

so, MIL ajar soh tido niarap...al-hamdulillah lena....

bab2 jaga malam tu, mmg kena tahan matalah sikit...kembung2 perut tuh pun, mmg salu gak r kena nie...sbb dia minum susu formula...so kena standby minyak yuyi n grape water...al-hamdulillah....

po pok po pok dia...kasik dia lena......bersengkang mata gak r....

dont wori, time bb je ni..bila da 4 bulan keatas da maintain....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 12:08 PM | Show all posts
Dulu anak zu boleh tido pagi dn petang....kalau pagi 3 jam,petang pun 3 jam...skrg ni dh setahun lebih ni,,
kalau pagi 3jam,,,petang dh tak nak tido sampailah malam. Kdg bila zu paksa tido gak,,,dia boleh gelak-gelak
lagi masa zu dodoikan di tgn...masa tu rasanya geram sgt,,,tambah kalau zu rasa mengantuk sgt...:geram:
Kalau anak zu tak tido ptg,,,nanti kalau dh maghrib nanti,,mulalah merap,,,serba tak kena...tu yg kalau boleh zu
nak dia tido ptg,,sekejap pun jadilah...janji tak merap...lagi satu time dia tido,,bolehlah rehat skit sambil buat kerja umah.....:hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 01:05 AM | Show all posts
anak mimpi dulu tido elok sgt.. skrg dah masuk 11bln bukan main walaupaun mata tu dah merah
digosok2 mata mulut dah menguap2 dia tak mau tido sibuk kesana sini.. aku geram betul..
bila suruh tido ditunjuklah gigi sebatang tu gelak2..

satu hari tu mimpi geram betul dia bgn pagi kul 8pagi sampai kul 3ptg tak tido2
asyik panjat sana panjat sini yg kita pun dah letih mengejar dia..
mimpi ambil enjut2 tido tu alah kita baring baby atas tu pastu kita henjut2 je.
then mimpi letak atas tu pastu enjut tak sampai seminit tido..
selepas tu bila emengecy case dia taknak tido mimpi letak dia atas  tu baru tido.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2006 12:24 PM | Show all posts
pengalaman  i dulu, masa dalam pantang baby i memang kuta tido..tapi bila jaga dia suka sangat nangih...tensen gak..mak i suruh banyak bersabar..sebab lain baby lain perangainya..
lepas tu dah besar sket masuk 4-5 bulan pulak memang payah nak tido..suka tido lewat...ada kawan nasihatkan i baby ni nak kena ajar dia tido malam awal..jangan bagi main sgt..sbb kalo tak memang payah nak tido..lepas tu dah ok dah..tido pon awal.kalau dia tak tido pon, i temankan dia main2, berbual2 dgn dia..ajak dia tengok2 gambar/buku sambil bercakap2 dgn dia..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 01:02 PM | Show all posts

Baby 2 Months Old Tak nak tido...bahaya tak

Start this week my son tak nak tido malam, dia akan bangun pukut 12 am  or 2 am pastu akan tido balik pukul 5am to 6 am. Siang tu tido dia biasa jer macam selalu tp malam2 tu mata dia asyik pandang2 keliling bilik jer, takut gak. Nak kata nangis kuat tak pulak tp biasa la mana ada baby diam kalau x tido tu. Pastu, satu yg i musykil  Kakak dia plak semalam nangis2 sebut tak nak smbil mata tertutup...selama ni tak der pulak mcm ni. Bibik i cakap budak2 biasa macam. si kakak tu oklah sbb dah besar. Yang i risau adik dia takut ada side effect.

U all pernah tak mengalaminya????or Any Suggestions Plz??
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 02:32 PM | Show all posts
normal ni.. rasanye rata2 baby umor 2 bulan msa tidor dia xmenentu lagik... tunggu about 4 bulan ke.. or some 3 bulan dah dpt tido yg normal...

nak contoh terbaik tanye mamapotter.. dia ni dedikasi betul jaga baby dia yg slalu dera dia memalam tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 02:33 PM | Show all posts
so marissa jangan risau ek... xde ape kot... akak dia masa baby at 2 months tidor nye pon cam ni jugak tak? or time tido dia cam org dewasa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 02:37 PM | Show all posts
Haah normal kot. Saya pun camtu gak masa mula2. Kadang2 takut jugak dia pandang apa2 kan..kalau dia pandang ketas..meann dia mendongak nak tgk apa2 kat atas kepala dia.. cepat2 raup kan balik mata dia..kebawah. Bila terkenang kerap kena berjaga malam2 sbb baby taknak susu.. rasa jeles je dgn mom yg takde prob cam ni. sama cam mamapotter nya feeling la..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 02:41 PM | Show all posts
o2... rasanye semua mak face bende yg sama tak? ade ke yg xde..?? psl tgk2 atas tu.. elok laa raupkan muka/mata dia ke bawah... baby kan leh nampak bende2 halus ni... risau gak aku kalo mata dia spot kat satu tempat.. cpt2 raup mata dia n kalih tempat lain
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057614s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list