Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
14262
View
82
Reply

[MERGED] Baby susah tido!!!

[Copy link]

Author: wansha       Show all posts   Read mode

Post time 13-11-2006 02:49 PM | Show all posts
normal je nih.. masa my baby baru lahir.. de tak pernah tido malam selama 40 hari.. adussss tertekan gak time tu. dah la anak pertama pulak. dah la tak tido, mulut tu tak reti2 lak nak diam. pastu nak susu je manjang.. sampai perut de merening2 penuh dengan susu. selalunya de akan bangun start kul 11 malam sampai laa pukul 5 pagi... baru tido balik.

tapi lepas je 40 hari, tiba2 waktu tido de bertukar.. de akan tido mula kul 10 malam.. sampai 3 pagi..bagi susu... pastu tido balik sampai kul 6 pagi.. bagi susu.. tido smpi kul 8 pagi.. bagi susu.. masuk buai sampai kul 11 pagi.. pasni baru laa de segar.. dan akan tido masa citer anak bawang smpi kul 4 pm...  bangun kul 6 pm.. sampai kul 7.. tido smpi kul 9 bangun... tido kul 10... hari2 camtu laaa..

mmg laa untung sebab takde masalah, tapi baby pulak banyak masalah kesihatan.. asyik selsema, demam, batuk, ruam.. lose some... win some..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 03:35 PM | Show all posts
Originally posted by HerSheys at 12-11-2006 06:41 PM
o2... rasanye semua mak face bende yg sama tak? ade ke yg xde..?? psl tgk2 atas tu.. elok laa raupkan muka/mata dia ke bawah... baby kan leh nampak bende2 halus ni... risau gak aku kalo mata dia sp ...



ye la..masa 1st time beranak kecik. tanya2 gak SIL ngn kawan yg dah beranak. Mostly cam anak aku je yg banyak berjaga malam.. leh kata selang 2-4 hrs mesti bangun, diorg la sedap2 je takde kata kerap bangun sekali 2 kali camtu je bagi susu. kejap aje terus zzz balik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:26 PM | Show all posts
Originally posted by O2 at 13-11-2006 03:35 PM



ye la..masa 1st time beranak kecik. tanya2 gak SIL ngn kawan yg dah beranak. Mostly cam anak aku je yg banyak berjaga malam.. leh kata selang 2-4 hrs mesti bangun, diorg la sedap2 je takde ka ...

wah!! ade ek? ingt takde... aku ingt sume ibu yg baru deliver cam mamapotter.. ekekekek

ampon fas!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by baju_merun at 13-11-2006 02:49 PM
normal je nih.. masa my baby baru lahir.. de tak pernah tido malam selama 40 hari.. adussss tertekan gak time tu. dah la anak pertama pulak. dah la tak tido, mulut tu tak reti2 lak nak diam. pastu  ...

alahai siannye kecik2 dah kena sakit2...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 07:24 PM | Show all posts
uh Sheys kutuk tak hingat!!!!

I think it is normal kot Marissa...anak aku luse dah 2 bulan pattern tido dia..uh toksah tanye ikut paler otak dia jer. Mase dlm pantang, 2 minggu pertame tak byk masaalah...siang tido tak hengat...mlm bangun every 2hrs nak nenen...masuk minggu ke tiga...siap bangun nenen..every 2 hrs..kekadang every hour..pastu fight eyes like crazy takmo tido..so bile dah ngantuk dok lawan mate..ngamuk sakan ler...aku lak first time mom...masyaallah panik campur helpless..last2 kerje aku dari midnight sampai ler pagi dok dukung dia tawaf satu umah..letak jer ek ek ek ek..

masuk sebulan...siang lak takmo tido..tido jap jap jer pastu melalak..sbb ngantuk lagi tapi takmo tido...mlm...dari kul 8 tido sampai kul 11 pastu siap ler aku.....

ade ler 2-3 kali dia tido bangun lepas 3 jam nak nenen...dapat ler aku rest sikit,, now the last 1 week buat hal giler balik....mlm melalak kalau bangun...kalau aku lambat buat susu...terus takmo hisap..melalak..menjerit2 sampai takde sore...dah dekat lepas sejam baru mau hisap tu pun aku kene feed sambil berdiri...kalau duduk dia sambung balik melalak..cam tau aku duduk.  Kekadang my hb gi tido bilik sebelah sbb dia nak bangun kerje awal...aku biarkan ler w/pun dlm hati menyumpah gak..dah ler penat peknen..kene potong perut tolong sikit pun susah...

anak aku kalau time dok atas katil standard aar melalak mate melilau tgh atas...kat corner2, lampu, kat dinding..mula2 aku ngeri giler...siap aku sekali tu spray air yassin kat muke dia....but eventually memang habit baby camtu..dah kite carry dia terdongak muke..so dia dah syok ler asyik pandang atas..tapi lame2 boleh bace ler perangai anak kite..

ni pun baru lepas episod melalak...mate dah ngantuk..menguap kat 20 kali dah pastu takmo tido..so melalak ler...last aku letak atas baby cot..aku biar jer..aku dok atas katil tgk dia...then aku gi mandi solat...sekali pusing tgh dah tido sambil hisap mitten...huh..gheti rupher nyer bile org buat bo layan....tapi jgn biarkan selalu ler cam ni...kalau bby dah suke nangis lame2 jadi habit.

aku ni hari2 belajar perangai dia...dah aku nak hafal perangai dia jer..dia tukar lak...last aku ikut je lah ape dia nak...janji tak melalak dah...time laki aku travel...kekadang aku ni sampai tghari baru mandi...lunch kekadang kul 4...kekadang lupe..bile perut dah bunyi baru teringat tak makan lagi.

bile bace baby org lain mcm senang jer tido mlm lame..siang pun tak byk songeh..sedih gak..mula2 then again...bukan nasib/baby semua same..so eventually aku try ikut rentak baby aku..and enjoy the moment...pejam celik pejam celik kang besar ler anak kite dan gheti ler nak tido sendiri....cewah cakap mcm senang jer....tgh malam aku yg kecut perut sbb tak tau hero tu nak buat peel ape lak mlm ni.:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 07:27 PM | Show all posts
Originally posted by O2 at 13-11-2006 03:35 PM



ye la..masa 1st time beranak kecik. tanya2 gak SIL ngn kawan yg dah beranak. Mostly cam anak aku je yg banyak berjaga malam.. leh kata selang 2-4 hrs mesti bangun, diorg la sedap2 je takde ka ...



anak aku mase awal2 dulu kalau susu 2oz dlm 20min habis..pastu tido balik dah cerdik sikit ni...minum 3-4oz, kekadang 2oz jer ikut mood dia....sejam baru habis minum ko..minum2 sikit buat terlelap..aku tunggu 10 min takde tande2 nak bangun aku angkat nak letak atas baby cot sekali bangun balik melalak nak sambung...gitu ler sampai habis sebotol...sejam ler selalu...kirenyer..bangun kul 1am minum...kul 2 baru habis..pastu 30 min pujuk nak bagi tido balik...baru aku nak lelap mate tak sampai sejam..dia dah lapar balik...camtu ler aku.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 07:29 PM | Show all posts
Originally posted by HerSheys at 13-11-2006 02:32 PM
normal ni.. rasanye rata2 baby umor 2 bulan msa tidor dia xmenentu lagik... tunggu about 4 bulan ke.. or some 3 bulan dah dpt tido yg normal...

nak contoh terbaik tanye mamapotter.. dia ni dedik ...



dak Ashmaan dah advance bukan jer malam siang pun dah dera aku.....tapi kekadang biler mood elok..siang bangun minum..tido balik...sampai petang aku ajak main...malam pun camtu...kekadang tido lame baru bangun minum then terus tido balik...kire waktu camni aku cam kene loteri aar..tapi uwaaaaaaaaaaaaa boleh kire aar setakat ni routine ni baru baper kali.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 08:03 PM | Show all posts
Originally posted by mamapotter at 13-11-2006 07:24 PM
bile bace baby org lain mcm senang jer tido mlm lame..siang pun tak byk songeh..sedih gak..mula2 then again...bukan nasib/baby semua same..so eventually aku try ikut rentak baby aku..and enjoy the moment...pejam celik pejam celik kang besar ler anak kite dan gheti ler nak tido sendiri.... ...


jgn sedey2...betul tu ckp ko enjoy the moment...dia dh besau sok....semua nih akan jd sweet memory kat ko... u r a good mother believe me....kita semua good mother utk anak2 kita
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 09:14 AM | Show all posts

baby 2 months Old tak nak tido

sama la problem baby kite. baby saya dulu mula lahir okey je, tak kuat nangis, 8 hari lepas tu dia masuk wad sbb kuning tapi semalam je sbb tak teruk. lepas balik wad perangai dia nangis menjerit. walaupun semalam je tido kad wad, dia mcam phobia, sebab masa doktor ambik darah kat kaki, dia nangis menjerit sampai tertido. tension jugak. balik rumah, mcam tu la, malam-malam selalu bangun. dah la bangun terus nangis menjerit mcm kena cubit. masa tu mak, MIL semua ada kat rumah. siang tu masa sembang ramai-ramai dengan ipar duai, MIL boleh cakap yang anak-anak dia dulu takde kacau dia dalam pantang, anak-anak dia semua tido pukul 10pm-5am baru bangun. ada ke baby dalam pantang tido direct 7jam tak bangun ye. musykil jugak. terasa la anak saya je yang kuat nangis. Biras pun kata baby dia 'ngek' je kalau nak susu, tak nangis panjang. tension jugak time tu.. Alhamdulillah, sekarang ni dah 9 bulan lebih baby saya, semua orang mcam suka tengok dia. pun dah ok...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 10:04 AM | Show all posts
anak aku bab2 nangis ni mmg xde... tp mata xreti nak pejam.. hahahaha.. tengok je memana dia suka... sakit ati dia xmoh tido... huhu...

tp betullah...  that was a precious moment.. tu yg getikk nak baby baru lg... hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 10:13 AM | Show all posts
Originally posted by mamapotter at 13-11-2006 07:24 PM
tgh malam aku yg kecut perut sbb tak tau hero tu nak buat peel ape lak mlm ni



perasaan yang sama masa aku dalam pantang dulu.. kadang2 punya tension sebab baby tak mau tido.. aku siap nangis tersedu-sedan lagi tu.. lebih2 kalau tengok laki aku tido seolah-olah cam takde apa-apa yang berlaku. ni 2-3 hari ni merasa balik laaa perasaan anak tak mau tido siang malam merengek sebab my baby kena demam ruam (ada orang panggil demam balun).. peluh sikit je.. badan gatal, meraung tak hengat... sampai kadang2 aku rasa cam nak bagi de ubat overdose sket.. bagi ngantuk & tido.  :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 10:26 AM | Show all posts
alamak......semua org mengalaminya ker...So, tak yah la i nak takut sgt. Ingatkan kiter jer. Maklumlah my first daughter tak mcm tu minum susu pukul 10 pm terus tido then pukul 5 am barulah dia menyusu lg. minim pun 2-3 oz jer. This baby boy 2 mths+ dah minum 5-6 oz. Tp x kisahlah cuma nak tunggu habis tu ngantuk gilerrr pastu nak sendawa lg. dah lah paginya nak kena kerja. Tp satu jer dia ni mmg boleh ditinggal sorang2 tak mcm sis dia dulu, suka nangis sampailah skg ni. bibik dia pun cakap senang jaga adik dr kakak. Mau x senang adik dia memalam berjaga...tp tak per best ada anak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 11:17 AM | Show all posts
Originally posted by marissa_raif at 14-11-2006 10:26 AM
alamak......semua org mengalaminya ker...So, tak yah la i nak takut sgt. Ingatkan kiter jer. Maklumlah my first daughter tak mcm tu minum susu pukul 10 pm terus tido then pukul 5 am barulah dia men ...


rasanya baby boy kuat menyusu dari baby girl. pernah dengar orang kata mcam tu.. tak tau la, sebab saya pun first time mom and dapat baby boy. tapi yelah, dia kuat menyusu masa pantang dulu. kalau susu dalam botol tak tau la berapa oz dia minum, sbb menyusu badan terasa kerap jugak dia bangun nak nyusu.. sekarang ni pun kerap bangun malam menyusukan dia...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2006 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by JWA at 14-11-2006 11:17 AM


rasanya baby boy kuat menyusu dari baby girl. pernah dengar orang kata mcam tu.. tak tau la, sebab saya pun first time mom and dapat baby boy. tapi yelah, dia kuat menyusu masa pantang dulu. ka ...



yup.. mmg baby boy lebih kuat nyusu.. cam my baby tak isap susu badan, memang terasa la setin 900g tu 4 hari je abih.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2006 01:31 PM | Show all posts
Originally posted by DARSITA at 15-11-2006 01:29 PM



Sama lah umur your son and my daughter. This is what I always do bila pindah rumah. Saya pasang tape al-quran dua tiga hari sebelum pindah masuk rumah baru. Setakat ini kejadian anak menangis ...


atuk i ajar.. tulis dengan tangan ayat kursi pada kertas A4.. tulis kecik2 pastu kira berapa bucu ada dalam rumah.. tampal pada setiap bucu... insyaallah anak akan kurang mendongak2 kepala ke atas pastu menangis tak tentu pasal.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 10:40 AM | Show all posts
sama la kita... rupanya ramai jugak yang senasib. Ingat masa berpantan kat kampung dulu, paling mencabar kalau tengah malam tu dia bangun and melalak. bagi susu tak jugak tido. dah la tu, hampir every night dia bangun 2am. kadang-kadang nak pujuk dia sampai 1-2 jam.. kadang-kadang dah tido kat tangan, letak atas tilam terus sambung melalak. masa tu sorang-sorang dalam bilik, kadang-kadang mak terjaga and bergilir dodoikan dia.. asal nak tido je melalak. bagi susu pun taknak. entah la time tu susah sangat dia nak tido. tu yang mak kata mcam ahmad albab, asal bangun je nangis...

sampai lah nak masuk 2 bulan saya bawak mak mintak tolong jaga dia sementara nak cari pengasuh. start je keja, memang mak la jaga dia. masa tu hubby kena gi kursus. time lunch balik rumah and beli lauk siap untuk makan dengan mak. memang tau, mak takde masa nak buat kerja kalau jaga baby saya. sian mak.. berbanyak terima kasih kat mak. dah dapat orang nak jaga dia, mak pun balik kampung semula. mulanya mak nak bawak cucu dia, sbb risau orang tak tahan jaga dia nanti. tapi bagitau kat mak, taknak nyusahkan dia.

first day kat rumah pengasuh, dia memang melalak la tiap kali nak tido. masa tu bertahan lagi. 2nd day, pengasuh call tengah time kerja, dia kata tak sanggup jaga, walaupun letak dalam buai, dia taknak tido. memang dia suka tido dodoi kat tangan. pengasuh mengadu takleh buat kerja lain. dia still boleh jaga, kalau ktorng setuju bagi dia biar baby kitorang nangis sampai tido. dengar je macam tu, dalam ujung minggu tu,kitaorang cari pengasuh lain. alhamdulillah okey dia dengan pengasuh sekarang ni...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 06:02 PM | Show all posts
bile bace thread ni kureng rase tension..so far dok bace semua cakap baby senang tido....my baby dah 2mths..first 2wks lepas lahir boleh ler tahan tidor nyer..now adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii pagi2 dia bantai tido puas2 , time tu ler berkejar nak siapkan semua kerje....kul 11am dia dah bangun...main jap..merengek bla bla bla..kul 2pm baru tido balik..sejam jer...then kul 4 tido lagi sejam gak then kul 7pm kekadang 2 jam...lepas tu from 9 or 10pm onwards masak ler aku...dia dah letih  tapi suke tahan mate..pastu melalak mengamuk...kekadang minum sampai 2 rounds dah pun tak tido gak...kekadang sampai midnight baru tidor...tu pun 2jam bangun lagi susu....then kul 1-2am bangun lagi susu..then kul 4am....then 6.30-7am...biler mase haku tido pun tak ingat...sekali minum susu sejam....lepas dia dah tido..aku rase cam baru letak paler nak lelap dia dah bangun balik..

now peel baru....sebelum minum mesti melalak puas2 dulu..kene dokong tawaf satu umah baru dia dah cool sikit baru nak minum.

entah ler sampai biler nak camni....rasenyer aku ni dah 3hari tak sikat rambut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2006 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by mamapotter at 16-11-2006 06:02 PM
entah ler sampai biler nak camni....rasenyer aku ni dah 3hari tak sikat rambut....



ko takpe gak tak sikat rambut.. anak aku dari khamis lepas malam dah laa tak mo tido pastu bantai mengamuk sampai biru-biru bibir.. cam kena sampuk.. sampai kul 8 pagi baru de nak lelap.. camno aku nak keje semalaman tak tido. dah la keje aku membosankan. pada tido kat pejabat.. lagi nak drive baik aku tido je kat umah.. cuti dah sehari.. pastu sabtu ahad.. tak kisah laa de tak tido sbb aku balik umah parents.. so atuk ngn nenek de laa layan malam.. malam tadi balik umah aku dia buat pulak.... tido 15 minit.. bangun 1-2 jam.. pastu tido kejap bangun lagi.. sampai kul 6.30 pagi baru laa de betul2 nak tido.. dah aku gak yang kena cuti tak pergi keje lagi... 2 hari dah cuti berderet laki aku cakap.. aku sengaja mengada-ngada malas g keje.. ada ke patut !!!!!

[ Last edited by  baju_merun at 20-11-2006 02:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 10:09 AM | Show all posts
adusssss anak aku buat dah peel malam2 takmo tido... sakit kepala kat opis
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 12:27 PM | Show all posts
Originally posted by baju_merun at 22-11-2006 10:09 AM
adusssss anak aku buat dah peel malam2 takmo tido... sakit kepala kat opis


siannyer, nasiblah anak aku dah kurang skit tahap berjaga dia tu..tp ada gak lah. dah lah aku ni ada migraine, sabar jerlah.

[ Last edited by  marissa_raif at 22-11-2006 12:29 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 12:42 PM | Show all posts
aku ingat aku yg teruk sebab anak aku pun jenis berjaga mlm masa dlm pantang.. tp nasib baik la takde nangis melalak teruk cuma dia nk bergayut je..kejap2 nk nenen..mana tahan oiii.. mcm nk patah pingang aku. lama2 aku kasi susu tin, so tahan la dia tido 3 4 jam. ada sekali kejap2 dia jaga, bila aku bangun tgk dia diam, aku letak kepala, dia gawang2 tangan, ek ek balik..after few times ulang alik aku terus amik letak bawah ketiak..tu pasal now dah takmo tido dlm cot.. err cam nyesal la pulak wat camtu. mulanya aku dok ckp dlm ati takpe sabar.. karang besar dia pandai la tido sendiri..hmmm hampeh, now dah 8 bulan pun stil nk kulum nenen baru leh tido, pandai lak tu aku kasi puting ngamuk2 taknak. now dah 8 bulan jugak la aku dah tak tido dgn amannya.. kdg2 rasa cam nk amik pil tido, belasah tido puas2, pepandai la bapak dia jaga anak dia lak kan
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 12:44 PM | Show all posts
anak korang yg berjaga mlm ni lahir siang ke mlm? org ckp kalau baby lahir tghr mmg dia akan berjaga mlm sebab cycle dia stat fr that time.anak aku lahir tepat masuk zohor, and so far aku jumpa few babies yg mengkonpemkan teori ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 01:01 PM | Show all posts
Originally posted by baju_merun at 22-11-2006 10:09 AM
adusssss anak aku buat dah peel malam2 takmo tido... sakit kepala kat opis


anak baju_merun dah berapa bulan? anak pertama ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 03:05 PM | Show all posts
Originally posted by JWA at 22-11-2006 01:01 PM


anak baju_merun dah berapa bulan? anak pertama ke?



dah 3 bulan.. yup anak pertama. selalunya kalau siang opah de kasi tido cukup2, malam siaplah aku. nnt sabtu ahad kenalah aku tune balik tido de supaya siang kurang tido malam tido.. tapi hari keje pergi balik umah opah de.. mula la de siang tido malam jaga.. tension!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2006 03:21 PM | Show all posts
Originally posted by ananur at 22-11-2006 12:44 PM
anak korang yg berjaga mlm ni lahir siang ke mlm? org ckp kalau baby lahir tghr mmg dia akan berjaga mlm sebab cycle dia stat fr that time.anak aku lahir tepat masuk zohor, and so far aku jumpa few ...

ye kot... tp xtaula sbb anak aku lahir kol 3 pm.. masuk 3-4 bulan kol 11 dh tido.. bangun kol 6

tp skang dh masuk 7 bulan.. tido dia kol 12 or 1am.. kol 8-9 am baru bangun....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053638s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list