Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
29609
View
70
Reply

Any experience dengan Private School?

[Copy link]

Author: mrs~solis       Show all posts   Read mode

mrs~solis This user has been deleted
Post time 1-3-2006 01:43 PM | Show all posts |Read mode
Ada tak parents kat sini yang hantar anak pegi private school? macam sri garden ke, sri cempaka ke, or those yang Islamic style macam Adni (i think nama dia adni lah) yang kat ampang tu, and ada gak satu kat masjid bangi tu.
Selain dari pricey, bagus ke pergi private school?
Ada banyak sangat parents yang complaint pasal public school system nie, ada yang cikgu tak berapa kisah and parents akhirnya berabis duit jugak hantar anak pegi tution/tutorial kat macam2 tempat... end up cost pun lebih kurang macam kat private school
I myself ada experience jumpa this one teacher (cikgu sekolah yang anak i akan masuk darjah 1 next year) yang kata "Ramainyaaaa student kat sekolah ni, RIMASSS"....

any experience or opinion, kindly share

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 02:11 PM | Show all posts
my bro pergi private school , sri utama
nampak biasa jer, dia pun happy dok situ
cuma kadang2 dia komplen homework banyak dan tak sempat habiskan
ye la skolah habis pukul 3.00 ptg, sampai rumah lebih kurang pukul 3.30 ptg
ngaji, main, rehat, tido... terkejar2 tgk dia

yuran belajar - RM 8000.00 setahun

[ Last edited by nasi^impit at 1-3-2006 02:12 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 02:25 PM | Show all posts
anak akak kat private school.

Nak compare tak boleh sebab tak tahu keadaan public school macam mana sekarang TAPI...ada jugak problem private school ni.  Bukannya flawless pun.

Performance dari segi exam pun jarang kita dengar private school yang tip top cam sekolah kerajaan.  In fact top students pun banyak jugak dari sekolah yang tak pernah kita dengar sekarang ni.  Cam Amelina tu.  Cuma itulah...mana-mana sekolah pun kita hantar tak leh depend sepenuhnya on sekolah untuk bagi pendidikan holistic pada anak kita.  Kita tetap major player.Semua ni bergantung kepada sekolah mcm mana kita nak untuk anak kita, system apa, expectations kita.

Kalau nak tulis secara general tentang private school banyak lagi nih.  Tapi cukuplah dulu, tunggu respons orang lain pulak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 02:32 PM | Show all posts
Originally posted by KakFie at 1-3-2006 02:25 PM
anak akak kat private school.

Nak compare tak boleh sebab tak tahu keadaan public school macam mana sekarang TAPI...ada jugak problem private school ni.  Bukannya flawless pun.

Performance d ...


betul tu..yg penting parent mesti memantau anak2 tak boleh nak harap kat cikgu semata2.

i.e. my boss hantar anak dia kat private school but still upsr cuma dapat 4a 1b compare ngan my friend yg hantar kat govn school scores 5As'.

it again depends on the child ability, do not force them too hard just monitor them.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 02:32 PM | Show all posts
My doter baru 22mths... tapi mmg ada plan nak hantar pi private school.. kiranya bagus sangat le thread ni...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 02:45 PM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 1-3-2006 02:32 PM
My doter baru 22mths... tapi mmg ada plan nak hantar pi private school.. kiranya bagus sangat le thread ni...


private school bagus tp duitnyer pun bagus jugak..u sentiasa kena ada financial back coz yurannya pun dah 5 figures tu tak termasuk derma tu & ini.  Paling2 kalau nak donate 4 figures kalau tak anak u akan malu ngan kawan2nya.

boss I yg gaji20K sebulan pun garu kepala bila time buka sekolah.  tu tak termasuk gaji husband dia yg melebihi 20K jugak.

So think wisely kalau nak menghantar anak2 ke private school.

kat private school nie pun budak2nya sometimes terlalu advance such as kalau yg perempuannya dari segi make up.  Kalau cuti sekolah diaorang akan compare sesema sendiri pegi holiday kat maner, takat dlm negara nie kena pulaulah anak u tu nanti.

what i can say it's not easy kalau gaji cukup2 makan nie nak hantar anak ke private school.

so think wisely, just my humble opinion.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 02:50 PM | Show all posts
alhamdulillah setakat ni anak akak tak ada problem peer pressure dari segi appearance ni sebab diorang kat Private Islamic School. Dan tak adalah kes pulau memulau sebab bagi derma sikit ke..tak gi holiday oversea ke..

[ Last edited by KakFie at 1-3-2006 02:51 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 03:20 PM | Show all posts
Originally posted by KakFie at 1-3-2006 02:50 PM
alhamdulillah setakat ni anak akak tak ada problem peer pressure dari segi appearance ni sebab diorang kat Private Islamic School. Dan tak adalah kes pulau memulau sebab bagi derma sikit ke..tak gi ...


ya kalau kat private islamic school yuran pun tak braper mahal so ramai org boleh hantar.  maksud i golongan sederhana.

tp kalu yg private school tu yg problem sket.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 03:25 PM | Show all posts
ader beza tak intenational school ngan private school
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 03:31 PM | Show all posts
Originally posted by kerang_busuk at 1-3-2006 03:20 PM


ya kalau kat private islamic school yuran pun tak braper mahal so ramai org boleh hantar.  maksud i golongan sederhana.

tp kalu yg private school tu yg problem sket.


Ikut sekolah jugak kot dewi....ada jugak yang "boleh tahan" yurannya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 03:31 PM | Show all posts
Originally posted by dewi at 1-3-2006 03:25 PM
ader beza tak intenational school ngan private school


international school lagi mahal, kebykkan anak duta, expat & anak menteri2.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 03:58 PM | Show all posts
I send my kids to Islamic Private school. So far I dont see anything soooo special for being in the private school except for the ease for me... i dont have to worry about them coming and going to different places for different classes. I mean all is there.kelas agama and kelas biasa.. they start at 8am and finish at 4pm.My hubby and I still have to coach them ourselves... otherwise, mmg lingkup. I guess kids are still kids regardless where they study.. nak main memanjang.

However, one thing i notice, so far dorang tak susah nak kerjakan suruhan agama tuuu... kalau compare dgn kitaorg dulu lah masa sekolah2, cukup culas:kant::kant::kant:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 04:10 PM | Show all posts
international school sememangnya prebet kan..kalo i..prebet islamic school ckp la....
Reply

Use magic Report

mrs~solis This user has been deleted
 Author| Post time 1-3-2006 04:23 PM | Show all posts
Betul jugak, private school can be stressful bila anak kita tak setaraf dengan anak2 orang lain, sebab mostly mesti anak2 orang berada. Biasalah budak2, mesti dia nak sama macam kawan2 dia (even kita yang dah tua ni pun camtu gak kan).But i like the idea yang diorang pegi satu sekolah aje sampai petang.
Those Private Islamic Schools tu seems like a really good idea, sebab kalau hantar sekolah biasa pun, petang kang dah nak kena pegi sekolah agama jugak. And at least dalam private school ration teacher students dia low, so cikgu boleh jugaklah concentrate lebih sikit dekat budak2 punya development.
So far, i tengok Sekolah Islam Adni macam quite good, ada full facilities semua... tapi harganya tak taulah pulak. Ada sesapa yang hantar anak kat sini ke? Another thing, kalau Adni ni jauh jugak, nun kat Ampang, sapa dok dekat2 Ampang okaylah. My area kat Cheras ni mostly private school biasa tu mcm Sri Garden, Sri Cempaka....
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 04:31 PM | Show all posts
Originally posted by dewi at 1-3-2006 03:25 PM
ader beza tak intenational school ngan private school


sekolah sri utama tu combine sekolah kebangsaan dan sekolah 'international'
yg membezakannya mungkin dr segi matapelajaran dan koku
my bro dok sekolah kebangsaan

mmg kalau hantar sekolah private ni, duit kena standby jer la
itu tak masuk uniform bla bla bla

lagipun adik aku tu, adik yang paling bongsu (darjah 5)
tinggal dia sorang jer skolah so my parents kata biarlah berhabis utk dia
aku dulu pun sekolah kebangsaan biasa jer (mak aku pun ngajor sek. keb. jer)
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 04:58 PM | Show all posts
Originally posted by mrs~solis at 1-3-2006 04:23 PM
Betul jugak, private school can be stressful bila anak kita tak setaraf dengan anak2 orang lain, sebab mostly mesti anak2 orang berada. Biasalah budak2, mesti dia nak sama macam kawan2 dia (even ki ...


itula solis....ramai orang hantar anak ke private school ni for various reasons.  Tak semestinya sebab sekolah tu bagus academically. That  shouldn't be on top of your priority list .   Akademik tu in the end mana-mana pun  kita jugak nak kena buat kerahan tenaga.
:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 05:05 PM | Show all posts
kalo prebet school islamic nih bayor range baper yek?
alice smith tuh international ker?huhu..ngk fees dio..rm11k...juling mato..awal semester dah kena byr..huhuhuhu..saper mampu leh ler
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 05:55 PM | Show all posts
Originally posted by KakFie at 1-3-2006 02:50 PM
alhamdulillah setakat ni anak akak tak ada problem peer pressure dari segi appearance ni sebab diorang kat Private Islamic School. Dan tak adalah kes pulau memulau sebab bagi derma sikit ke..tak gi ...



KakFie,

I like d idea... mmg plan nak pi hantar kat Private Islamic School.. all in one kan... Private Islamic School.. dgn Sekolah Integrasi.. sama ke.. sbb my pren hantar anak dia kat Sekolah Integrasi gak.. ada sekolah agama, ngaji.. semua kat situlah kiranya...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 06:35 PM | Show all posts
sapa mampu go ahead..

sapa rasa tak mampu hantar je sekolah biasa..

nak jadi pandai bukan sebab anak belajar kat private school or govt school..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 08:26 PM | Show all posts
Private scool selalu provide small student in a class. So teacher boleh pay attention to student. Fees RM 1,500++

Local study International Islamic School, Gombak <> RM 1,100 for 3 months. International >RM 10,000++ they provide with many facilities ie. swimming pool

International scholl for those stay more than 3 years kat oversea. Harga memang cecah RM 10,000++
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 09:06 PM | Show all posts
Originally posted by honeybee1802 at 1-3-2006 05:05 PM
kalo prebet school islamic nih bayor range baper yek?
alice smith tuh international ker?huhu..ngk fees dio..rm11k...juling mato..awal semester dah kena byr..huhuhuhu..saper mampu leh ler


Private Islamic School ni ada banyak honeybee...Sekolah Al Amin Gombak dan Keramat, , Internatinal Islamic School Gombak, Integrated Islamic School Kota Damansara. Sekolah Islam ADNI Ampang,Sekolah Integrasi Assyakirin Shah Alam, Sekolah Islam Hira' Kelang dan Sekolah Integrasi Subang Jaya ada lagi kalau tak silap.  Fees dia berlainan ikut sekolah.  

Selalunya sekolah yang privately owned, tak attach dengan jabatan agama islam lebih mahal fees dia sebab tak subsidised.  Segala expenditure sekolah bergantung pada yuran semata-mata.  Itu yang mahal tu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 09:15 PM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 1-3-2006 05:55 PM



KakFie,

I like d idea... mmg plan nak pi hantar kat Private Islamic School.. all in one kan... Private Islamic School.. dgn Sekolah Integrasi.. sama ke.. sbb my pren hantar anak dia kat Se ...


Sama je tu kot Iman.  "Integrasi" sebab diintegrasikan matapelajaran KBSR/SM dan jugak matapelajaran Diniyah.  Tapi pendekatan still lain-lain jugak.  Ada sekolah yang ajar matapelajaran KBSR pada sessi pagi dan matapelajaran agama pada waktu petang. Dan ada jugak sekolah yang tak segregate, campur in between matapelajaran KBSR. Medium of instruction pun lain-lain ikut sekolah.

[ Last edited by KakFie at 1-3-2006 09:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 01:16 AM | Show all posts
sajer nak mencelah

kalau kat UTMJB, ramai staf hantar anak ker private islamic school- Sekolah Hidayah. kat senai kalau tak silap. academic bagus, combined sek kebangsaan dan  sek agama. so, bebudak pi satu sekolah jer la, mak ayah tak ler penat nak kuar masuk amik anak. Kami pun balik nanti Insya-Allah akan hantar anak ke sana. cuma sekolah tu, nak masuk kena interview. limited place ler pulak... silap haribulan, nanti aku pi apply ngajar kat situ

Sek kerajaan pun makan duit jugak, mcm sek men aku dulu. asyik mintak duit jer kerja, mengalahkan private school. kalau sekali mintak derma, 10 ringgit cikgu tak pandang la.. cesss lepas tu, parents aku lak kena spend beratus bayar tution kat luar, nak cover yg cikgu tak sempat cover kat sekolah sebab cikgu sooooooooooooooooooooooooooooo busy. memang struggle la ingat masa belajar kat sek kerajaan dulu. so, dari aku sakit hati memikirkan kelatah sek kerajaan, baiklah dari skang aku menyimpan duit, hantar anak masuk private islamic school.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 08:36 AM | Show all posts
Originally posted by putumayam at 1-3-2006 03:58 PM
I send my kids to Islamic Private school. So far I dont see anything soooo special for being in the private school except for the ease for me... i dont have to worry about them coming and going to  ...



untung orang gaji kak put....8-4 tu kira waktu rest dier........
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 09:37 AM | Show all posts
Kak fie,
ada contact no sek.integrasi kat subang tu x..?kalau kita nk find up contact no.for integrasi cam nee yee.cause along memang nk hantar anak sulung along ke integrasi school by next yr..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067052s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list