Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
29804
View
70
Reply

Any experience dengan Private School?

[Copy link]

Author: mrs~solis       Show all posts   Read mode

Post time 2-3-2006 10:36 AM | Show all posts
Originally posted by AlongCute at 2-3-2006 09:37 AM
Kak fie,
ada contact no sek.integrasi kat subang tu x..?kalau kita nk find up contact no.for integrasi cam nee yee.cause along memang nk hantar anak sulung along ke integrasi school by next yr..


akak kena call kawan akak yang hantar anak dia ke sana.  Nanti akak PM Along okay?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 11:20 AM | Show all posts
ok along tunggu....

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 12:45 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 2-3-2006 08:36 AM



untung orang gaji kak put....8-4 tu kira waktu rest dier........


bukan 8-4 tina... 6.45am to 5pm! hahahahah..... tp kita ada sorang lagi anak kat rumah dia jaga...mmg tak susah pun.. next year dah nak masuk tadika....takpe lah tina... kita ikut style company kita...memberi peluang pekerjaan kpd org:bgrin::bgrin::bgrin:

tapikan tina, my family members selalu dtg ke rumah akak.. so kira dah compensate la extra work dia kena buat bila dorang seme kat rumah... mintak2 dia tak berkira:nerd::nerd:

btw, sek integrasi kat subang tu kalau tak silap i, dicontrol oleh JAIS kan.. kalau yg ni lah, susah nak masuk sbb process dia mcm nak masuk sekolah asrama penuh.. kena apply kat kementerian ke apa.. anak my fren apply lepas PMR hari tu.. belum dpt result lagi.... mcm susah jek nak masuk walaupun dia dpt 9A.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by putumayam at 2-3-2006 12:45 PM


bukan 8-4 tina... 6.45am to 5pm! hahahahah..... tp kita ada sorang lagi anak kat rumah dia jaga...mmg tak susah pun.. next year dah nak masuk tadika....takpe lah tina... kita ikut style company ...


Betul put...my friend ada beritahu dulu sekolah subang tu under JAIS dan anak dia kena sit for exam.  Bukan semua sekolah kena sit for exam ke put?  My children mula nak masuk dulu kena jugak walaupun bukan under JAIS.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 01:52 PM | Show all posts
Originally posted by KakFie at 2-3-2006 12:48 PM


Betul put...my friend ada beritahu dulu sekolah subang tu under JAIS dan anak dia kena sit for exam.  Bukan semua sekolah kena sit for exam ke put?  My children mula nak masuk dulu kena jugak w ...


kalau private, tak semua sekolah ada exam.. esp kalau Islamic school sbb some parents complained... kita nak bagi ilmu kat budak2, nak kena exam2 la pulak.. so some school mmg dah tak buat lagi exam tuuu. kalau ada pun cuma nak determine placement kat kelas mana jek... .. tp kalau sekolah govt yg terpilih mmg kena sit for exam/apply thru kementerian sbb kalau tak buat mcm tu, semua org lah nak masuk sedangkan tempat terhad. But I dont really know the details lah sbb belum ada experience.. cuma dengar citer2 sekerat from friends aje.

[ Last edited by putumayam at 2-3-2006 01:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 04:39 PM | Show all posts
Jap nak tanya, kalau masukkan anak kat private school
dia boleh masuk ke IPTA kat Malaysia ni?
Sebab terasa cam syarat nak masuk IPTA kene sekolah kerajaan
iye ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 04:52 PM | Show all posts
kak putt dan kak fie hantar anak dkt islamic private school yer???

care to share schedule mereka bagaimana??? menarik nie.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 04:57 PM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 2-3-2006 04:39 PM
Jap nak tanya, kalau masukkan anak kat private school
dia boleh masuk ke IPTA kat Malaysia ni?
Sebab terasa cam syarat nak masuk IPTA kene sekolah kerajaan
iye ke?



IPTA I am not sure... maybe kot.

Yang I tahu kalau sekolah menengah pun dah susah.. sbb tu I was thinking of transferring my son to public school early this year since dia pun dah qatam quran... tapi dia tak moh lah pulak sbb dah suka sekolah sekarang. Adik pun sibuk nak tukar jugak kalau abang tukar sedangkan dia belum qatam lagi... so I still send him to the current school.. cuma I dengar, alhamdulillah sekolah dia sekarang dah diterima oleh JAIS... so kalau nak pergi mana2 sekolah under JAIS tu insyaallah lah.. Tapi before this, ada jugak students sekolah dia dpt continue studies kat sek2 kerajaan.. kena usaha lah kot.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 05:10 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 2-3-2006 04:52 PM
kak putt dan kak fie hantar anak dkt islamic private school yer???

care to share schedule mereka bagaimana??? menarik nie.....



selalu nya first half of the day its filled with sekolah agama punya subjects like hafazan, sirah, al-quran, pendidikan teras islam, bahasa arab, (ada lagi kot..lufeeerrr).. petang pulak subject kbsr mcm math, science, bm, english, computer, co-co, jawi, sivik, etc... byk subjects dorang dan di schedulekan campur2 lah... hari jumaat yg paling best sbb ringannnnn sgt.. lebih kurang lah mcm kita dulu sbb walaupun subjects dorang byk, time dorang pun lama
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 05:34 PM | Show all posts
lebih kurang la sekolah anak akak pun..cuma tak segregate subject agama dan kbsr.  Contohnya jadual hari Isnin susunan dari pukul 8 : Hafazan, Maths, Bm, Bahasa Arab, Art,  Science, Islamic Studies, English, Qiraati.  Lebih kurang gitulah contohnya.  Habis pukul 3.30.  In between tu adalah 3 kali makan dan solat zohor.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2006 10:29 AM | Show all posts
anak k.fie & putumayam sek kat integrasi islamic  kat mana tu..so hows both u all found school integ.islamic nie yee..
along memang nk apply for my son.
k.fie & putumayam anak u all sek kat mana..?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2006 11:40 AM | Show all posts
Originally posted by putumayam at 2-3-2006 05:10 PM



selalu nya first half of the day its filled with sekolah agama punya subjects like hafazan, sirah, al-quran, pendidikan teras islam, bahasa arab, (ada lagi kot..lufeeerrr).. petang pulak subj ...


put antor kat abim ke.wa pun cam nak antor si abg tu kat situ.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2006 12:00 PM | Show all posts
i pun nk tau jugak kak fie ngn putumayam antar kt sek mana yer.i ni anak baru 7 bulan. dah berkira2 nk antar kt sek integrasi as-syakirin kt shah alam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2006 12:36 PM | Show all posts
i pun nk tau jugak kak fie ngn putumayam antar kt sek mana yer.i ni anak baru 7 bulan. dah berkira2 nk antar kt sek integrasi as-syakirin kt shah alam tu..

AS -SYAKIRIN tu sek berapa & ada contact no x..?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2006 12:46 PM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 2-3-2006 04:39 PM
Jap nak tanya, kalau masukkan anak kat private school
dia boleh masuk ke IPTA kat Malaysia ni?
Sebab terasa cam syarat nak masuk IPTA kene sekolah kerajaan
iye ke?

katak,
UTM confirm boleh apply dan masuk :bgrin:
maksud lin, kalau student tu amik SPM la
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 07:00 AM | Show all posts
menarik perbincangan ni... siapa yang ada pengalaman hantar anak ke Sekolah Agama Integrasi di Kota Damansara atau di sekolah agama sekitar shah alam, boleh tak nak tahu berapa anggaran yuran? Dan usia masuk sekolah bila? Umur sekolah rendah boleh masuk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 10:26 AM | Show all posts
assalammualaikum, menarik topik ni. Bole yuzz join?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 10:29 AM | Show all posts
3 org anak yuzz asalnye masuk sekolah integrasi private tapi tahun ni dah pindah ke sekolah integrasi jais kat sec19. Pada saya sekolah tu sama bagus cuma persekitaran & pergaulan bdk2 jek yg beza.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 10:53 AM | Show all posts
yuzz,

persekitaran dan pergaulan mcm mana tu ye?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 02:03 PM | Show all posts
as-syakirin yang kat sek 13 tu ker?..adn sape tahu pasal SRIP shah alam..kat maner pulak yer?..utk sekolah2 ni..kalau ada sesiapa nak share info pasal fees..TQ
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 02:12 PM | Show all posts
SRIP Shah Alam di Bukit Jelutong.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 03:21 PM | Show all posts
byk rupenyer private school ni yer....

baru ingat nak survey int school tuk anak2.. tapi yang ada bahasa mandarin sekali...pastu sekali ngan islamic edu. teruk gak bebudak kalau sekolah dari pagi smpi ptg..sure malam lepak..sb dok pepagi nak gi sekolah balik.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 03:45 PM | Show all posts
maksud saya, dari segi persekitaran tu kalau sekolah private dia kurang la bebasnye, bila anak yuzz masuk sekolah jais tu, dia excited sangat sbb sekolahnye besar, ada padang, kawan pun ramai so bertambah la competitornye. kat sekolah private lama tu 1 darjah cuma ada 1 kelas jek.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 03:46 PM | Show all posts
setahu yuzz SRIP tu kat section 7. Dekat dgn Unisel
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 04:34 PM | Show all posts
Originally posted by yuzzy at 27-3-2006 03:45 PM
maksud saya, dari segi persekitaran tu kalau sekolah private dia kurang la bebasnye, bila anak yuzz masuk sekolah jais tu, dia excited sangat sbb sekolahnye besar, ada padang, kawan pun ramai so be ...


Oh I see....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048850s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list