Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44205
View
121
Reply

Share your Combat Experiences

[Copy link]

Author: Sephiroth       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-3-2006 01:58 PM | Show all posts |Read mode
In Martial Arts, no matter how much training you receive, if you never had any combat experiences (fighting with others), then the training seems to be a waste (in my opinion).

So, come ... share your bruised and experiences here. :cak:
Single Polls, Total 16 Users voted
17.24% (5)
58.62% (17)
3.45% (1)
13.79% (4)
6.90% (2)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2006 09:55 AM | Show all posts
Lah ... tak akan seorang pun tak pernah bertumbuk di sekolah ke, ataupun di gelangan pertarungan (controlled Sparing) ataupun tempat2 lain seumur hidup mereka? :stp:

Martial Artist jenis apa pula ini kalau tak pernah uji keupayaan diri sendiri dlm pertarungan? :stp:
Saya mulakan dulu lah macam itu. Let's see ... (flashback) :hmm:

Saya rasa pertarungan paling awal saya adalah di Darjah 5 dulu. Tengak tension belajar, ada je seekor ini (budak lelaki) mengacau sampai saya terjatuh dr bangku sekolah. Apa lagi, lanyaklah. Dia lari keluar dr kelas, saya kejar (macam hero/heroin film), berjaya tangkap dia dan bagi penumbuk ke bahagian belakang dia.

Mental Note : Bahagian suraf tunjang itu sesuai utk dihendap utk memastikan si mangsa tidak lawan sangat.

Kejadian lain ...

Di tingkatan 5 dulu. Dlm perhimpunan pada hari Jumaat. Seorang budak lelaki tendang saya dr belakang dan nasib baik saya tak jatuh kerana mendakap budak di depan. Saya pusing dan dia tumbuk. Berjaya elak, tarik siku perut dia dan tolak dia ke bawah.

Budak lain cuba tendang tetapi tersekat. Berjaya masuk ke kawasan kangkang, tumbuk hidung dia sampai berdarah dan tolak dia ke bawah.

Mental Note : Dlm khayak ramai, kaki bukannya senjata yg paling effective kerana ia mudah dihalang oleh penghalang spt badan orang lain dan sebagainya.

Ini dua pengalaman saya bertarung di khayak ramai dan belasah orang. Seronok rasa darah orang ... hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2006 10:49 AM | Show all posts
aku kalau mempertahankan diri dari ancaman macam pencuri, kaki pau bergaduh kat sekolah ker?? alhamdulilah tak pernah lah..

citer maser sekolah dulu2...

tapi kalau dari binatang tu ader lah macam anjing... nak dijadikan cerita tah maner anjing giler datang macam nak terkam lalu aku mengunakan Hikmat tendangan tanpa bayangan .. puuuh...:gila::gila::gila: tepat kat muker anjing melambung anjing tu... lari anjing giler tuuu

begitulah alkisah nyer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2006 11:58 AM | Show all posts
O_o ...

Kalau manusia, kamu lawan dgn manusia juga - baru ada rasa syok dan tahu menilaikan ketahanan serta ilmu diri sendiri. Yg kamu lawan dgn anjing tu apasal? ;)

Seni Bela Diri sekarang tak ada Free Fight dgn Control Sparing ke? Tak pernah ada yg Sparing sampai berdarah ke ... K.O ke ... terseliuh satu dua tulang ke ... :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2006 01:40 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 11:58 AM
O_o ...

Kalau manusia, kamu lawan dgn manusia juga - baru ada rasa syok dan tahu menilaikan ketahanan serta ilmu diri sendiri. Yg kamu lawan dgn anjing tu apasal? ;)

Seni Bela Diri sekarang  ...


takan nak biar anjig gigit aku kot.. anjing giler.... lah

ader ker ??? orang sekarang nak sparing sampai berdarah... kalau tinju atau tomoi pernah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2006 02:45 PM | Show all posts
by HangPC2

takan nak biar anjig gigit aku kot.. anjing giler.... lah

Fine ... tak boleh cakap apa2. Kena gigit nanti, kamu yg merana.

ader ker ??? orang sekarang nak sparing sampai berdarah... kalau tinju atau tomoi pernah...

Ada itu ada lagi, bergantung kpd juru latih itu sendiri.

Banyak Seni Bela diri sekarang ini gunakan Point System tanpa sedari pertapa bahayanya Point System itu kpd Ahli2 Bela Diri itu sendiri.

Dlm Point System, kamu lawan dgn orang lain dan bila tendangan kamu ke atau penumbuk kamu kena pada pihak lawan, juru latih akan hentikannya dan beri markah. Bahayanya ialah, di pergaduhan yg sebenarnya, bila kamu dipaksa menumbuk, kamu akan menghentikan pergerakan anda spt mana anda buat semasa sparing olok2 itu, kerana badan dan minda kamu sudah biasa sangat dgn Point System.

Sebab itu ada kes2 dimana pakar2 Seni Bela Diri spt TKD pernah ditikam dan dibunuh dlm pergaduhan2 - mereka tak pandai lawan balik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2006 03:17 PM | Show all posts
fuh!!dahsyat jugak yer kamu nie Seph...kira kat sekolah nie dulu kaki pukul la....
haku masa skolah rendah dulu ade ler jugak skali skale membelasah dan dibelasah....tapi bile star belajar silat jer tak minat nak belasah2/pukul2 nie...skarang tengok org lain kena pukul pun aku pulak yg  rasa sakit....kalau bleh aku try avoid ler benda2 nie...

pasal free sparr masa training nie, kalau sape yang belajar silat still ada lagi sampai sekarang, tapi tak sedahsyat budak2 old skul la kot,dulu dorang training sampai patah tgn kaki, luka2 sebab nakkan ilmu,tu cikgu aku cerita lar..tapi  masa aku belajar dulu masih ade free spar nie, selalu kalau salah sorang dah pancit/ luka2/bedarah hidung kena tumbuk ker cikgu akan stopkan spar cepat2..mungkin tu sebab kut aku tak minat nak pukul2 nie...

[ Last edited by Periuk_api1209 at 21-3-2006 03:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2006 07:37 PM | Show all posts
I had few times or combat exprience but long time already, combat is free of rules and a person may does anything his/her want. That while, my specific moves are mainly throws and each time within multipute knocks with knee againts my opponents. I had tried to lock my opponent, he is hard to ressist and escape from my lock.

I had also carry an opponent with bigger size, he felt painful after i slam him down. Actually, those are just punks not really professional participants as i defeated.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2006 01:46 PM | Show all posts
by Periuk_api1209

fuh!!dahsyat jugak yer kamu nie Seph...kira kat sekolah nie dulu kaki pukul la....

Bukan kaki pukul lah ... saya tak cari gaduh tetapi kalau lawan juga, MESTI lawan sampai menang. :cak:

pasal free sparr masa training nie, kalau sape yang belajar silat still ada lagi sampai sekarang, tapi tak sedahsyat budak2 old skul la kot,dulu dorang training sampai patah tgn kaki, luka2 sebab nakkan ilmu,tu cikgu aku cerita lar..tapi  masa aku belajar dulu masih ade free spar nie, selalu kalau salah sorang dah pancit/ luka2/bedarah hidung kena tumbuk ker cikgu akan stopkan spar cepat2..mungkin tu sebab kut aku tak minat nak pukul2 nie...

Saya rasa cikgu kamu pun tak pernah bertumbuk dgn sesiapa kerana itu dia tak sedar akan kepentingan akan kecederaan semasa latihan.

Kalau kamu biasa sangat kena tumbuk di muka dlm masa berlatih, kamu akan rasa biasa sangat. Jadi, bila kamu kena tumbuk dgn tiba2 di perlawanan yg betul, kamu tak akan rasa terkejut atau pengsan spt setengah orang.

Kecederaan akan memaksa seseorang itu biasakan diri dgn keadaan2 tercabar spt kesakitan, oleh itu, kamu ada ketahanan dlm perlawanan.
               

by Wong Onn Yong

I had few times or combat exprience but long time already, combat is free of rules and a person may does anything his/her want. That while, my specific moves are mainly throws and each time within multipute knocks with knee againts my opponents. I had tried to lock my opponent, he is hard to ressist and escape from my lock.

Mental note : Locking is useless in real fight as long as the person who you trying to lock down have strenght and can fight back.

I remember a training lesson in Subang Lake in 1996 (about that time). There was a gathering in my group between KL and JB students and anyway, I was participating in this grappling and locking techniques. The Teacher managed to push me down and cover my face so I cannot see. S/he hold my arms down, and I pushed left and right to escape. S/he pushed me down, cover my face, and put his/her body toward me so I cannot push left or right, and I raised both my legs up and locked him/her across the neck and pushed him/her back.

Anyway, the bottomline here is, if you want to lock someone, make sure he had no energy to fight back, otherwise, you will end up wrestling and that is bad if the person you are fighting with have friends.

I had also carry an opponent with bigger size, he felt painful after i slam him down. Actually, those are just punks not really professional participants as i defeated.   

In real fight, there is no time to check whether the other guy is punk or professional, so why worry about such things?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2006 09:10 AM | Show all posts
'Saya rasa cikgu kamu pun tak pernah bertumbuk dgn sesiapa kerana itu dia tak sedar akan kepentingan akan kecederaan semasa latihan.'

tak jugak, cikgu haku ni di kira org old skul jugak dalam silat nie,kira cikgu lama,org kata dia nie expert utk seni pentas,buah pisau dan buah keris,dia nie low profile sikit, tak sika menunjuk...
nak kira pengalaman,dia nie kira luas jugak la, kalau tak takkan polis ambik dia utk jadi jurulatih TTS(Tempur Tanpa Senjata) kan??,
aku rasa  ape yang dia buat utk kebaikan/keselamatan kalau ramai sgt org cedera nanti kosong plak gelanggang,kena saman ker..atau ngeri sgt langsung budak2 ni tak nak masuk silat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2006 08:21 AM | Show all posts
by Periuk_api1209

tak jugak, cikgu haku ni di kira org old skul jugak dalam silat nie,kira cikgu lama,org kata dia nie expert utk seni pentas,buah pisau dan buah keris,dia nie low profile sikit, tak sika menunjuk...
nak kira pengalaman,dia nie kira luas jugak la, kalau tak takkan polis ambik dia utk jadi jurulatih TTS(Tempur Tanpa Senjata) kan??,

aku rasa  ape yang dia buat utk kebaikan/keselamatan kalau ramai sgt org cedera nanti kosong plak gelanggang,kena saman ker..atau ngeri sgt langsung budak2 ni tak nak masuk silat...  


Hmph ... Cikgu kamu hanya tahu teori dan tak buat practical. Cikgu kamu hanya boleh tunjjukan pergerakan dan buah dia, tak akan dpt tunjjukan macam mana dan di mana ia boleh digunakan.

Saya pentingkan practical experience. Gunakan apa yg diajar dlm pertempuran yg betul, baru dpt asak kelemahan diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 03:09 PM | Show all posts
mmmm tah ler..selalu org2 yang mcm nie susah nak dengar pengalaman 'fighting''  dia dari mulut dia sendiri...tak suka menunjuk...tapi haku penah dengar ler carita masa dia muda2 dia dan kengkawan penah bertempur dgan gengster  waktu 13 mei sebab gengster  tu cuba nak buat kacau kat kg dorang....itu pun member cikgu haku  yang bagi tau..tak tau ler betul ker tak...bila tanya kat dia, cikgu haku buat tak layan jer...lepas tu malas nak tanya lagik....

btw about my free fight exp. ada ler skali but  i think tak ler kira true combat  kot..sebab aku banyak mengelak dan tolak kasi jatuh...i  can see the fist coming to my face but i just elak and tolak only la...still in peace mode i think...tak suka nak bergaduh sebenarnya
my conclusion after the incident was if u really need to defend youselft,train hard and smart...badan kena sesuai dgn  technic...if not jadi lauk ler...u have to move alot..not like bruce lee la..goyang2 tgn only...dalam silat panggil tapak...gerak kiri kanan...

my rm0.02..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 10:26 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 02:45 PM
by HangPC2

Dlm Point System, kamu lawan dgn orang lain dan bila tendangan kamu ke atau penumbuk kamu kena pada pihak lawan, juru latih akan hentikannya dan beri markah. Bahayanya ialah, di pergaduhan yg sebenarnya, bila kamu dipaksa menumbuk, kamu akan menghentikan pergerakan anda spt mana anda buat semasa sparing olok2 itu, kerana badan dan minda kamu sudah biasa sangat dgn Point System.

Sebab itu ada kes2 dimana pakar2 Seni Bela Diri spt TKD pernah ditikam dan dibunuh dlm pergaduhan2 - mereka tak pandai lawan balik


Quite disagree wif u... i dont think its point system to blame

When u are facing wif outlaws, you must remember he is an OUTLAW/CRIMINAL, even in competition if u know ur opponent is kinda rule breaker u have to be extra careful right?

An outlaw will put people lives aside as long he is safe and not been caught while doing his crime.
As for me, if you dont have proper training to take people down (i think its different wif self defense), just ask for help or run for your dear live
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 10:30 AM | Show all posts
Originally posted by Periuk_api1209 at 25-3-2006 03:09 PM
btw about my free fight exp. ada ler skali but  i think tak ler kira true combat  kot..sebab aku banyak mengelak dan tolak kasi jatuh...i  can see the fist coming to my face but i just elak and tolak only la...still in peace mode i think...tak suka nak bergaduh sebenarnya
my conclusion after the incident was if u really need to defend youselft,train hard and smart...badan kena sesuai dgn  technic...if not jadi lauk ler...u have to move alot..not like bruce lee la..goyang2 tgn only...dalam silat panggil tapak...gerak kiri kanan...


this i'm totally agree...

practice your reflex, smoothen your moves and perfect your punch... then you are ready for combat.

if not you are like sitting in an exam without pencil and eraser lah.. better run for your dear life
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 10:37 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 25-3-2006 08:21 AM
by Periuk_api1209

Hmph ... Cikgu kamu hanya tahu teori dan tak buat practical. Cikgu kamu hanya boleh tunjjukan pergerakan dan buah dia, tak akan dpt tunjjukan macam mana dan di mana ia boleh digunakan.

Saya pentingkan practical experience. Gunakan apa yg diajar dlm pertempuran yg betul, baru dpt asak kelemahan diri sendiri.


Hmmm :hmm: saya rasa cikgu tu melakukan perkara yg betul. Teaching the basic but if you want advance you have to work for it.

Ini seperti guru mengajar matematik mudah tambah dan tolak, tetapi adakah cikgu akan ajar bagaimana nak kira baki wang jika shopping di kedai?

Rakan saya yg mahu belajar cara praktikal ada cara yg unik iaitu dgn cabar cikgu sparring.
Of coz lah kena belasah smpi lebam tapi after that diorg faham dgn lebih mendalam bgaimana utk menggunakan ilmu tersebut :cak:

Rasanya setiap guru apa pon aliran mengamalkan cara ni utk praktikal yg lebih mudah difahami
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 10:39 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 09:55 AM
Lah ... tak akan seorang pun tak pernah bertumbuk di sekolah ke, ataupun di gelangan pertarungan (controlled Sparing) ataupun tempat2 lain seumur hidup mereka? :stp:

Martial Artist jenis apa pul ...


garangnyer wanita zaman dulu :lol
Reply

Use magic Report

Sniper_Wolf7 This user has been deleted
Post time 26-3-2006 04:43 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 02:45 PM
by HangPC2
Sebab itu ada kes2 dimana pakar2 Seni Bela Diri spt TKD pernah ditikam dan dibunuh dlm pergaduhan2 - mereka tak pandai lawan balik.

Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 11:58 AM
O_o ...

Kalau manusia, kamu lawan dgn manusia juga - baru ada rasa syok dan tahu menilaikan ketahanan serta ilmu diri sendiri. Yg kamu lawan dgn anjing tu apasal? ;)

Seni Bela Diri sekarang tak ada Free Fight dgn Control Sparing ke? Tak pernah ada yg Sparing sampai berdarah ke ... K.O ke ... terseliuh satu dua tulang ke ...  


Apa guna kita mempelajari Seni bela diri jika kita gunakan untuk tujuan yang begitu, wahai Sep. Jika kita berkelahi, pasti tiada kesudahan. macam kata orang-orang lama, "hutang darah dibayar darah".

Ajal maut ditangan tuhan. Sehebat mana pun orang itu dalam seni, dia pasti akan mati kerana seekor nyamuk.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2006 09:47 PM | Show all posts
controlled sparring : time TKD classes dulu memang saya punching bag for black belts, since the Master liked me very much (urrghh), I was green against all those browns, blacks (me was form 2 vs form 5) , but that was like fun man, reason : coz I was kinda "big size" for my own age partners at that time.

kalau brawl pernah jugak, hantam ramai2, tapi jadi sekali je la, apa lagi pakai batang paip kejar 2,3 ..

1by 1 : pernah beberapa kali, honestly all my TKD moves tak jalan time ni, it was more like Jeet Kune Do hahaha use everything we have (no more tae guk stuffs hahaha) ...

last but not least : lari .... (kena kejar pti pakai parang, that time was like aisehmen, ni sudah gila, better run and save my life), (Even bruce lee, dalam buku dia cakap, running is a strategy) ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2006 07:58 AM | Show all posts
by Periuk_api1209

btw about my free fight exp. ada ler skali but  i think tak ler kira true combat  kot..sebab aku banyak mengelak dan tolak kasi jatuh...i  can see the fist coming to my face but i just elak and tolak only la...still in peace mode i think...tak suka nak bergaduh sebenarnya

Kamu tak boleh asyik menolak je sampai kiamat. Mereka yg jatuh itu, mungkin sekali dua kali jatuh tetapi mereka akan jadi lebih garang. Cara terbaik, jatuhkan mereka dan pastikan mereka tak bangun2 lagi.


by ReuK

Rakan saya yg mahu belajar cara praktikal ada cara yg unik iaitu dgn cabar cikgu sparring.
Of coz lah kena belasah smpi lebam tapi after that diorg faham dgn lebih mendalam bgaimana utk menggunakan ilmu tersebut


Saya tak pernah cabar guru saya lagi lah ... mungkin terlalu hormat. Mungkin satu hari nanti, kita tengok tahap masing2.

Rasanya setiap guru apa pon aliran mengamalkan cara ni utk praktikal yg lebih mudah difahami  

Banyak yg tak. Mereka hanya ajar basic kemudian gunakan Point System serta Prinsip2 karut utk mengikat tangan dan kaki murid mereka, sampai di luar, banyak juga yg kena belasah dgn orang lain.

Martial Arts itu utk mereka yg nak menpertahankan diri dan juga menbaiki diri. tetapi saya tengok banyak murid2 MA (spt TKD, Karate dll) pakai pakaian rasmi mereka, masuk kedai dan berlagak macam orang kuat. Ini bukannya MA yg betul tetapi banyak guru buat tak kisah perangai anak murid mereka di luar.

Dulu, saya training di Pudu Raya (KL). Saya balut bokken (pedang kayu) saya dgn uniform hitam saya kemudian bawa ke tempat latihan. Pucat je muka cikgu saya bila tengok. Dia kata, saya kena hati2 sikit di kawasan KL ini kerana banyak samseng boleh mengacau. Saya kata saya tak buat kacau. Dia kata bukan maksud dia yg saya buat kacau, tetapi ada jenis yg suka mengacau, jadi baik buat low-profile. Sejak itu, saya beli bag golf yg panjang, letakan pedang kayu dlmnya dan bawa macam biasa.


by Sniper_Wolf7

Apa guna kita mempelajari Seni bela diri jika kita gunakan untuk tujuan yang begitu, wahai Sep. Jika kita berkelahi, pasti tiada kesudahan. macam kata orang-orang lama, "hutang darah dibayar darah".

Yalah ... tetapi kalau kita belasah sampai dia boleh lantak di hospital utk 3 bulan atau lebih, kamu fikir dia akan kacau lagi? :cak:

PS : Dah tukar ID baru ke?


by zenslack

last but not least : lari .... (kena kejar pti pakai parang, that time was like aisehmen, ni sudah gila, better run and save my life), (Even bruce lee, dalam buku dia cakap, running is a strategy) ...

Kalau tak boleh lari lagi, kena lawan walaupun dgn orang gila dgn parang. Masa itu, ada confident boleh menang?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 09:20 PM | Show all posts
Kalau tak boleh lari lagi, kena lawan walaupun dgn orang gila dgn parang. Masa itu, ada confident boleh menang?


yups, coz kalau orang gila dengan parang takkan dapat cantas betul2 sebab dia tau pegang tapi tak tahu huyun, tak pun mungkin akan lontarkan parang tu, basically keep distance, ni pun aku tengok depan mata sendiri, camana sorang pakcik ni neutralize sorang gila bawak parang sebelum polis datang ... tapi tak tau la orang lain macamana.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.108751s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list