Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
45175
View
121
Reply

Share your Combat Experiences

[Copy link]

Author: Sephiroth       Show all posts   Read mode

Post time 27-3-2006 11:07 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 27-3-2006 07:58 AM
by Periuk_api1209

Yalah ... tetapi kalau kita belasah sampai dia boleh lantak di hospital utk 3 bulan atau lebih, kamu fikir dia akan kacau lagi?


sekali lagi disagree wif u.. sori ya :bgrin:

bagi saya jika kita belasah org smpi masuk hospital... ada beberapa akibat buruk yg harus di fikirkan..

1- Being accused as samseng
    Kalau kita belasah org tu kat tmpt ramai org yg leh jadi saksi dia tu crook takper la...
   tapi kalau di lorong sunyi...pastu dia yg wat repot polis dia kena belasah ngn martial artis? bukti dia ialah dipukul sampai masuk hospital... manakala bukti anda yg anda tidak salah ialah ??...

2- Dendam@ hutang darah
    Takper laa kalau dia lepas baik dari hospital cari anda saja kan... but if dia kejar mak atau adik pompuan pastu rogol mereka? Of coz laa diorg takkan tinggal bukti yg diorg yg buat asalkan dpt lepas geram pada anda

3- Jadi insaf spt yg anda kata :cak:
    Mungkin beliau selepas patah tulang rusuk tu akan cari anda dan minta maaf.. pastu minta belajar seni beladiri supaya berbakti kepada masya rakat...

Criminal jarang mempunyai sifat murni jadi it is better not to attract them.

For me what is best just give one or two punch to warn him/ them yg kita ni bukan easy target.

Try to run for your dear life

Ask for help from public

trimas :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2006 11:23 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 02:45 PM
by HangPC2

Banyak Seni Bela diri sekarang ini gunakan Point System tanpa sedari pertapa bahayanya Point System itu kpd Ahli2 Bela Diri itu sendiri.

Dlm Point System, kamu lawan dgn orang lain dan bila tendangan kamu ke atau penumbuk kamu kena pada pihak lawan, juru latih akan hentikannya dan beri markah. Bahayanya ialah, di pergaduhan yg sebenarnya, bila kamu dipaksa menumbuk, kamu akan menghentikan pergerakan anda spt mana anda buat semasa sparing olok2 itu, kerana badan dan minda kamu sudah biasa sangat dgn Point System.


Errr baru terperasan sori...

Betul ker tok guru MA skrg ajar semua anak murid cara figt POINT SYSTEM?
Bahayanyer?

Kenapa mereka tak ajar cara utk survival?

Bukan kah cara Point System hanya di ajar pada peserta pertandingan sahaja?

:hmm::hmm::hmm::hmm::hmm::hmm::hmm:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2006 08:30 AM | Show all posts
by ReuK

1- Being accused as samseng
    Kalau kita belasah org tu kat tmpt ramai org yg leh jadi saksi dia tu crook takper la...
   tapi kalau di lorong sunyi...pastu dia yg wat repot polis dia kena belasah ngn martial artis? bukti dia ialah dipukul sampai masuk hospital... manakala bukti anda yg anda tidak salah ialah ??...


Belasah dulu. kemudian panggil polis. Kalau kamu serang orang, ianya salah di sisi undang2, tetapi kalau kamu menpertahankan diri, terutamanya dr orang gila ataupun mereka2 yg bersenjata dan berniat buruk terhadap kamu, Undang2 tak akan kata kamu salah. Polis mungkin ambil kenyataan dr anda dan minta kamu hadir ke Mahkamah kalau perlu, itu je.

2- Dendam@ hutang darah
    Takper laa kalau dia lepas baik dari hospital cari anda saja kan... but if dia kejar mak atau adik pompuan pastu rogol mereka? Of coz laa diorg takkan tinggal bukti yg diorg yg buat asalkan dpt lepas geram pada anda


Saya tak ada adik lah ... ada dulu tetapi tak ada sekarang.

Lagipun, orang perempuan bukannya lemah. Dan juga, kalau seorang perempuan bunuh lelaki dlm usaha menyelamatkan diri, tak ada kes. Jadi, kalau orang itu datang cari adik perempuan saya, saya akan bagi tahu - LAWAN dan teruskan kehidupan ataupun MATI BERLAWAN (Fight and Live, OR Die Fighting).

3- Jadi insaf spt yg anda kata
    Mungkin beliau selepas patah tulang rusuk tu akan cari anda dan minta maaf.. pastu minta belajar seni beladiri supaya berbakti kepada masya rakat...


Setakat ini, tak ada orang macam itu. Tetapi kalau dia insaf, itu antara dia dgn Tuhan, tak ada kena mengena dgn saya.

Criminal jarang mempunyai sifat murni jadi it is better not to attract them.
For me what is best just give one or two punch to warn him/ them yg kita ni bukan easy target.
Try to run for your dear life
Ask for help from public


Kerana criminals tak ada sifat murnilah mereka kena belasah. Kalau orang2 yg mampu menpertahankan masyarakat buat tak tahu je, apa akan terjadi kpd anggota masyarakat yg lemah spt warga tua, kanak2 dan kaum wanita? Kamu nak kata biarkan criminals ini berleluasa semata2 kerana kamu tak nak konfrontasi?

Maaf, kalau itu pendapat kamu, kamu tak layak mengelarkan diri anda anggota "Seni Bela Diri". :no:


Betul ker tok guru MA skrg ajar semua anak murid cara figt POINT SYSTEM?
Bahayanyer?


Kan dah kata dah ... kalau minda kamu sudah biasa sangat dgn orang lain menghentikan tumbukan serta sepakan kamu semasa sparing, anda akan jadi terlalu biasa dan lalai dlm perlawanan sebenar. Bila tumbuk, kamu akan terhenti tanpa tahu apasal kamu henti dan boleh kena belasah balik.

Lagi satu, kalau nak survive dlm perlawanan betul, satu atau dua serangan memang tak cukup, adakalanya kamu kena terus serang sampai semua di sekeliling anda kojol. Spt apa yg dikatakan oleh Bruce Lee - "Keep Moving".

Tetapi dlm point system, tak ada macam itu. Satu dua tumbukan, pengadil akan hentikan dan bagi point. Kalau sudah biasa sangat, kamu akan berhenti di tengah perlawanan dan bagi peluang utk orang lain serang anda.

Kenapa mereka tak ajar cara utk survival?
Bukan kah cara Point System hanya di ajar pada peserta pertandingan sahaja?


Kerana banyak orang tak sanggup belajar dgn betul tetapi masih nak gelarkan diri sbg ahli Bela diri. Mereka nak ambil jalan senang je..

Orang dulu2, mentang2 utk dptkan ilmu, sanggup tinggalkan keluarga, hidup secara sederhana, sanggup hamba diri kpd tok guru dan latih bertahun2.

Orang sekarang, tok guru pula kena cari dan promosikan ilmu mereka, hidup dlm duality - satu kehidupan biasa dan satu lagi sbg murid seni bela diri (itu pun dlm gelangan je) - jadi apa yg mereka belajar tidak dipraktikan sepenuhnya. Mereka sanggup hambakan diri kpd benda2 karut spt duit dan pangkat dan kira masa yg mereka peruntukan dgn wang yg mereka bayar.

Bagi murid2 macam ini, kalau di suruh buat kerja2 berat dan menyakitkan badan, mereka tak nak. Malah ada juga kes di mana anak murid tak tahan, keluar dr persatuan tetapi utk menenangkan ego mereka, mereka sanggup merendah2kan persatuan mereka sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2006 10:22 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 28-3-2006 08:30 AM
Lagipun, orang perempuan bukannya lemah. Dan juga, kalau seorang perempuan bunuh lelaki dlm usaha menyelamatkan diri, tak ada kes. Jadi, kalau orang itu datang cari adik perempuan saya, saya akan bagi tahu - LAWAN dan teruskan kehidupan ataupun MATI BERLAWAN (Fight and Live, OR Die Fighting).


amboi mcm diktator nyer.... Adakah LAWAN ialah satu2 nya cara survival? Adakah yg MENANG ialah yg benar? Adakah real MA artis sentiasa menggunakan penumbuk utk menyelesaikan masalah?

Kalau ini ialah seorang MA sejati maka memanglah saya ni bukan MA artist..

Kamu nak kata biarkan criminals ini berleluasa semata2 kerana kamu tak nak konfrontasi?


Sebelum mmbelasah lawan tengok lah dulu situasinya... kalau dia pegang pisau dan saya pegang pisang bijak kah saya utk melawan beliau?

Staying alive is more important than defeating criminal right? Wajib ke MA tangkap penjenayah? Wajib ke MA selamatkan org yg diserang penjenayah? :stp::stp:

[ Last edited by ReuK at 29-3-2006 11:04 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2006 08:40 AM | Show all posts
by ReuK

amboi mcm diktator nyer.... Adakah LAWAN ialah satu2 nya cara survival? Adakah yg MENANG ialah yg benar? Adakah real MA artis sentiasa menggunakan penumbuk utk menyelesaikan masalah?

Habis apa? Merayu?

"Tolong pak ... jangan bunuh saya pak" atau "Tolong pak ... jangan rogol saya pak" macam itu? Itu cara kamu nak selamatkan diri? Baik tak payah belajar MA. ;)

Kalau ini ialah seorang MA sejati maka memanglah saya ni bukan MA artist..
Mungkin kamu memang tak. ;)


Sebelum mmbelasah lawan tengok lah dulu situasinya... kalau dia pegang pisau dan saya pegang pisang bijak kah saya utk melawan beliau?

Dia pegang apa pun, seorang MA yg sejati tidak akan perduli. Kalau seorang MA sejati nak kan dia jatuh tersungkur sampai tak boleh bangun lagi, dia akan buat tanpa mengira apa yg dipegang oleh orang lain. :no:

Kalau kamu fikir senjata adalah titik penentuan dr sesuatu perlawanan, kamu sudah kalah sebelum bertarung. Sebab itu bagi orang2 macam anda, MA itu bermakna pusing dan lari sembunyi atau merayu. ;)

Staying alive is more important than defeating criminal right? Wajib ke MA tangkap penjenayah? Wajib ke MA selamatkan org yg diserang penjenayah?

Kamu tahu tak kenapa Hang Tuah disanjung sampai sekarang? Dia disanjung kerana dia sanggup bunuh saudara dia sendiri demi utk menegak keadilan. Wajib ke tak wajib bukannya persoalan di sini ... yg jadi persoalan adalah, kalau kamu mampu lakukan sesuatu, adakah kamu akan lakukannya?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2006 02:55 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 27-3-2006 07:58 AM

Kamu tak boleh asyik menolak je sampai kiamat. Mereka yg jatuh itu, mungkin sekali dua kali jatuh tetapi mereka akan jadi lebih garang. Cara terbaik, jatuhkan mereka dan pastikan mereka tak bangun2 lagi.


memang ler tu cara terbaik...pukul sampai mamat tu tak bangun2 tapi macam yang aku cakap ler....aku tak nak lawan...sebab punca nak gaduh tu bodoh betul....pasal rebut perempuan..tak ker bodoh tu...

selalunya kalau kita tolak kali pertama memang dia tak faham punya..kalau 3,4 kali dia pukul  tapi tak kena/kita balas, dengan cara tolak lawan kita tu akan faham kalau dia try lagi,dia akan kena belasah...macam kes aku nie tolak 2 kali dah cukup....bukan sekadar tolak aja...adalah kita guna seni/petua supaya dia faham...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2006 03:23 PM | Show all posts
Masalah dgn tolah menolak ini, apa akan terjadi kalau orang yg nak lawan itu ada kawan beberapa orang?

Kamu masih nak berdamai dan harapkan perlawanan tak mula ke? Kalau mula juga, macam mana? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2006 02:11 PM | Show all posts
sebab 1 by 1 ler kitarang main tolak2....kalau ramai kita main sepak tendang....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2006 02:52 PM | Show all posts
Kalau kamu sudah biasa sangat main tolak2, boleh ke kamu main sepak tendang?
Saya rasa tak boleh kalau tak di pratikan betul2 dlm latihan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2006 01:58 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 4-4-2006 02:52 PM
Kalau kamu sudah biasa sangat main tolak2, boleh ke kamu main sepak tendang?
Saya rasa tak boleh kalau tak di pratikan betul2 dlm latihan.


emmm jadi lebih praktik kalau tak berlawan kan? selamat dan sihat hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2006 09:02 AM | Show all posts
by ReuK   

emmm jadi lebih praktik kalau tak berlawan kan? selamat dan sihat hehehe

Baik tak payah gelar Ahli Seni Bela diri, baik gelarkan diri "Ahli Seni buat lawak sendiri". ;)
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2006 11:10 AM | Show all posts

Reply #31 Sephiroth's post

hahaha kelakar laa awak ni :lol :lol
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2006 09:05 AM | Show all posts
by ReuK   

hahaha kelakar laa awak ni  

Kelakar ye? Saya tak rasa ianya kelakar pun. O_o

Kamu tahu tak kenapa Maha guru2 dulu dulu tak senang terima anak murid dan kalau terima pun, latihan dia bertahun2 lamanya? Kerana meraka tak nak "Ahli Seni buat lawak sendiri" yg biasanya tak serious belajar datang belajar.

Kalau tak nak belajar, jangan belajar. :no:
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 11:13 AM | Show all posts

Reply #33 Sephiroth's post

i can agree with dat...

cara tu sama laa cam zaman skrg... kalau nak blaja kena bayar fee yg tinggi...kalau tak minat mesti tak sanggup bayar punyer

anyway attitude org zaman dulu ngn skrg laen...

contoh dlm menuntut ilmu kalau dah blajar mesti sampai habis... kaalau tak mau blajar plak gi kerja, cari rezeki jgn menyusahkan keluarga

attitude zaman skrg bnyk kpd free thinker... bebas tanpa sempadan..

dulu kalau belajar menumbuk mesti sampai boleh padamkan api lilin baru lulus bab menumbuk tau
Reply

Use magic Report

qwert This user has been deleted
Post time 2-7-2006 03:29 AM | Show all posts
hmm saye MA jugak...support ape yang seph akap..sebabnye senang je kalo la ade ilmu takan tak guna ....' with great power comes great responsibility' <-- ni akat from spiderman..hehe ...tapi kalo la 10 lawan saye satu mesti lari jugak..kena tengok situasi ...saye kalo bruce lee boleh akat 10 orang anytime..tapi saye ni MA biasa je bukan power sangat..
Reply

Use magic Report

qwert This user has been deleted
Post time 2-7-2006 03:36 AM | Show all posts
hmm ni nak tanya sket..kalo la pompuan yang attack korang amacam ? say 3 pompuan samun korang..hehe nak lawan style keras ke lembut...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 01:46 AM | Show all posts
My Real World Combat Fighting:
1. Free hand vs Knife: Jika anda berlawan dengan pakar senjata tajam (contohnya pisau belati), kemungkinan untuk anda survive tanpa sebarang luka adalah 0%. BAIK LARI SAHAJA.

2. Lawan tangan kosong: Belum pernah lawan secara adil 1 lawan 1, kerana dalam keadaan sebenar, sampai 10 orang lawan 1. Banyak juga pukul curi dari tepi dan belakang.

Cara terbaik ialah cuba berunding dan elakkan bergaduh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2006 01:03 PM | Show all posts
by WonBin   

1. Free hand vs Knife: Jika anda berlawan dengan pakar senjata tajam (contohnya pisau belati), kemungkinan untuk anda survive tanpa sebarang luka adalah 0%. BAIK LARI SAHAJA.  

Kamu tahu ke siapa pakar dan siapa tak? Adakah mereka ke hulu hilir dgn signboard atas kepala?

2. Lawan tangan kosong: Belum pernah lawan secara adil 1 lawan 1, kerana dalam keadaan sebenar, sampai 10 orang lawan 1. Banyak juga pukul curi dari tepi dan belakang.

Betul, sebab itulah banyak MA spt Judo, Free Style, Kick-boxing, JKD dan Ninjutsu ajar benda2 spt macam mana nak elakan diri dr luka bila jatuh akibat dilontar, di tentang dr belakang dll. Mereka ada juga ajar cara2 mengelak dan larikan diri tetapi hanya dlm keadaan terpaksa.

Cara terbaik ialah cuba berunding dan elakkan bergaduh.

Kerana sibuk merundinglah seorang wanita belt hitam TKD di Klang mati ditikam 2 tahun lalu.
Kerana tak tahu mana nak lari, seorang jurulatih TKD mati dibelasah di KL 5 tahun yg lepas.

Belajar berunding dgn betul ye. ;)
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 10:38 PM | Show all posts
Kamu tahu ke siapa pakar dan siapa tak? Adakah mereka ke hulu hilir dgn signboard atas kepala?

Few tips to know your foe:
1. Kalau yg pegang pisau tu suka baling pisau dia kiri kanan haa tu mmg badut jer lah... chance nak menang still ada
2. Real blade fighter akan rahsiakan yg dia ada pegang pisau... tau tau jer zap zap kita dah luka dah
3. Kekuda blade fighter akan sendengkan badan dah tangan yg pegang pisau akan lurus kemas di sisi badan

Learn to be a blade fighter is the best way to figth a blade fighter... alaa kalau kita tumbuk kawan pastu reaksi dia pantas jer mesti kita tau dia ni ada ilmu kan? :cak:
tak payah bwk sepanduk expose diri .... poyo jer

Betul, sebab itulah banyak MA spt Judo, Free Style, Kick-boxing, JKD dan Ninjutsu ajar benda2 spt macam mana nak elakan diri dr luka bila jatuh akibat dilontar, di tentang dr belakang dll. Mereka ada juga ajar cara2 mengelak dan larikan diri tetapi hanya dlm keadaan terpaksa.

Hmmm kalau belakang kepala dah kena hentak ngn benda keras leh "elakkan diri dari cedera" lagi ker? Not quiet realisable to me... Lari jer kalau dah lawan sampai 10 org... Jackie Chan pon lari satu bandar tau kalau kena kejar ngn satu geng

Kerana sibuk merundinglah seorang wanita belt hitam TKD di Klang mati ditikam 2 tahun lalu.

Haaa nak berunding biarlah ngn org yang boleh dirunding... kalau dengan kawan yg marah sbb kita guna baju dia tak cakap ke...ngn org yg kita tak sengaja pijak kaki dia boleh laa berunding...

kalau ngn perompak, penyamun and perogol patut ker kita berunding? the answer is either fight or run..

a man's real strenght is to hold his anger :hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 10:42 PM | Show all posts
Originally posted by qwert at 2-7-2006 03:36 AM
hmm ni nak tanya sket..kalo la pompuan yang attack korang amacam ? say 3 pompuan samun korang..hehe nak lawan style keras ke lembut...


haaa ni mesti blaja lum abes lagi nih :lol jgn marah gurau jerrr

kalau saya... tengok laa pompuan tu cun ke tak
kalau cun saya kasi buah kasih sayang jer :love:

kalau tak cun..hodoh lak tu siap laa saya ganyang hehehehe

ps: tak baek tau pukul pompuan...cubit takper hehehehehe :nyorok::nyorok:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list