Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44209
View
121
Reply

Share your Combat Experiences

[Copy link]

Author: Sephiroth       Show all posts   Read mode

qwert This user has been deleted
Post time 4-7-2006 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 3-7-2006 10:42 PM


haaa ni mesti blaja lum abes lagi nih :lol jgn marah gurau jerrr

kalau saya... tengok laa pompuan tu cun ke tak
kalau cun saya kasi buah kasih sayang jer :love:

kalau tak cun..hodoh lak  ...



ehek ehek yea la ni masih tengah blaja la ni..kalo la pompuan cun melecun takya defend kot..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 04:09 PM | Show all posts

Reply #41 qwert's post

haaa dah pandai dah :cak:
meh saya bagi ijazah :hatdown:

pas kena pukul tu kan... wat ler muka sedih past wat laa dialog "awak kena bertanggungjawab atas apa yang awak dah lakukan"
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 09:08 PM | Show all posts
Ada ramai orang yang tewas semasa real fighting.
1. Jika anda gagal menumbangkan musuh dalam tempoh 5 minit, anda akan keletihan dan pergerakan akan mula kucar kacir. Ramai orang tidak mempunyai stamina untuk tahan berlawan dan bergerak lincah sehingga 30 minit.

2. Kebanyakan seni mempertahankan diri tidak mengajar cara berlawan dalam keadaan sebenar. Mereka diarah supaya menghafal form/kata/jurus. Saya ramai jumpa orang yang ada blackbelt hasil daripada menghafal semua teknik2. Namun bila masuk ke tengah2 gelanggang for real fighting, mereka terpaku dan kaku. Emosi takut, sehinggakan mereka free kene pukul tanpa sempat block kerana tiada pengalaman membaca serangan lawan. maklumlah semasa training, semua hafal sahaja. Jurulatih kata, 'okey, tumbuk dengan tangankanan dan awak tangkis, kemudian balas dengan side kick kat perut'. Dalam real fighting, ada ke lawan anda cakap dia nak pakai tangan sebelah mana, kiri atau kanan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-7-2006 08:42 AM | Show all posts
by WonBin   

1. Jika anda gagal menumbangkan musuh dalam tempoh 5 minit, anda akan keletihan dan pergerakan akan mula kucar kacir. Ramai orang tidak mempunyai stamina untuk tahan berlawan dan bergerak lincah sehingga 30 minit.

Banyak yg tak tahu yg ada dua jenis cara berlawan - cara agresif (keras) dan cara lembut.

Cara agresif, semua orang tahu buat - serang dan tumbuk menumbuk. Cara lembut adalah bertahan dan mengunakan kuasa badan musuh utk tumpaskan musuh dan akan gunakan tenaga secara berkurangan.

Pelatih harus meningkatkan cara2 menambah stamina spt jogging, senaman, yoga dll dan tidak hanya bergantung kpd training je.

2. Kebanyakan seni mempertahankan diri tidak mengajar cara berlawan dalam keadaan sebenar. Mereka diarah supaya menghafal form/kata/jurus. Saya ramai jumpa orang yang ada blackbelt hasil daripada menghafal semua teknik2. Namun bila masuk ke tengah2 gelanggang for real fighting, mereka terpaku dan kaku. Emosi takut, sehinggakan mereka free kene pukul tanpa sempat block kerana tiada pengalaman membaca serangan lawan. maklumlah semasa training, semua hafal sahaja. Jurulatih kata, 'okey, tumbuk dengan tangankanan dan awak tangkis, kemudian balas dengan side kick kat perut'. Dalam real fighting, ada ke lawan anda cakap dia nak pakai tangan sebelah mana, kiri atau kanan?

Badan ini macam machine, boleh diprogramkan utk buat sesuatu. Oleh itu, kalau tidak diprogramkan utk terus bergerak terutamanya dlm situasi pertempuran, anda akan terhenti ditengah jalan dan "berfikir". Masa ini, kamu akan dibelasah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2006 11:36 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 6-7-2006 08:42 AM
by WonBin   

1. Jika anda gagal menumbangkan musuh dalam tempoh 5 minit, anda akan keletihan dan pergerakan akan mula kucar kacir. Ramai orang tidak mempunyai stamina untuk tahan berlawan dan b ...



Saya sudah jumpa ramai mahaguru daripada pelbagai aliran, Melayu, Cina, India, jepun.
Mereka menggunakan cuma sedikit tenaga untuk mengalahkan lawan dalam pertempuran sebenar. Most of the time, mereka gunakan daya gerakan lawan untuk mengalahkan lawan itu sendiri. Konsep sama cuma cara sahaja berbeza. Sebab itulah mahaguru berumur 60 tahun mampu menewaskan 5 orang pemuda tanpa penat atau semput.


Latihan SENSITIVITY amatlah penting.
- Membaca serangan lawan.
- Membiasakan tangan dan kaki untuk bertindak secara automatik tanpa perlu berfikir.
- Ketajaman deria sehinggakan mewujudkan deria ke 6.
- keupayaan melakukan teknik dengan berkesan dalam masa yang pantas. Contohnya anda belajar Judo atau Silat Cekak. Bagaimanakah cara untuk menangkap tumbukan yang sepantas Bruce Lee? Bagaimana hendak mengelak tendangan Taekwondo yang jenis acah2 dan banyak gerakan kaki yang mengelirukan dan amat pantas? Kaki yang mana satu dia akan guna?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2006 02:39 PM | Show all posts
Pernah saya menyaksikan seorang budak silat belt hijau berlumuran darah kat muka dibelasan oleh budak Taekwondo. Memang kalah pukulan knock out budak silat tu. Saya pon tanya,"Kenapa kalah teruk ni?"

Jawabnya, "Jurulatih saya ajar 21 buah pukulan, 21 buah kunci mati, pentas,tapi semuanya pakai tangan kanan. Budak taekwondo ni belasah saya dengan kaki. Dia pakai 2 kaki. Saya langsung tidak pernah belajar mcm mana nak hadapi semua ni."
Saya tanya," Takkan awak nak balas pon tak mampu. Apasal penumbuk pon lembik aja. Pernah tak tumbuk guni pasir"

Jawab dia, "Dah 2 tahun saya belajar, cuma tumbuk dan tendang partner aja,itu pon olok2. Saya tak pernah tumbuk beg pasir"

Saya jawab, " Awak tahu tak budak Taekwondo tu boleh sepak beg pasir sehingga melayang beg pasir tu. Awak ni cuma tumbuk bayang. Kalau awak tak pernah tumbuk guni pasir, boleh patah pergelangan tangan tu."

Sama ada Silat atau Karate, dalam setiap jurus/form/buah pukul/buah kunci mati ada tersembunyi teknik2 yang boleg dipecahkan dan diubah suai. Jika anda cuma hafal membabi buta tanpa memahami dan mendalami setiap pergerakan, maka sia2 sahaja apa yg anda hafal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2006 08:23 AM | Show all posts
by WonBin   

Pernah saya menyaksikan seorang budak silat belt hijau berlumuran darah kat muka dibelasan oleh budak Taekwondo. Memang kalah pukulan knock out budak silat tu. Saya pon tanya,"Kenapa kalah teruk ni?"

Jawabnya, "Jurulatih saya ajar 21 buah pukulan, 21 buah kunci mati, pentas,tapi semuanya pakai tangan kanan. Budak taekwondo ni belasah saya dengan kaki. Dia pakai 2 kaki. Saya langsung tidak pernah belajar mcm mana nak hadapi semua ni."


Teringat pula bab dlm film Pendekar Bujang Lapuk dulu. Penjahat baling batu ke arah P. Ramlee (ataupun Aziz Satar, lupa dah) dan kena. Dia pusing dan complain kpd guru dia. Guru dia kata "Apasal tak mengelak?"

P.Ramlee (or Aziz Satar) jawab - "Kerana Tok tak pernah ajar cara nak elak batu"

Kalau ikut je menbabi buta itu apa yg kamu fikirkan sbg seni bela diri, tak payah belajar lah. Buang masa je. ;)

[ Last edited by  Sephiroth at 10-7-2006 08:25 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2006 07:57 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 10-7-2006 08:23 AM
by WonBin   

Pernah saya menyaksikan seorang budak silat belt hijau berlumuran darah kat muka dibelasan oleh budak Taekwondo. Memang kalah pukulan knock out budak silat tu. Saya pon tanya," ...


Orang zaman dulu, bila mahaguru ajar 1 buah pukulan, anak murid boleh pecahkan jadi 7 teknik baru daripadanya.
Daripada 7 yang dipecahkan, boleh diterbitkan lagi 7 teknik, maka jumlahnya 49.  Boleh pakai untuk serangan kaki, tangan, tongkat, pisau, rantai, dan mcm2. Budak zaman sekarang, walaupon aku ajar 340 buah semuanya, bila dia masuk berlawan, tetap melompat2 gaya Bruce Lee. Ilmu yang dipelajari semua masuk longkang. Gaya Bruce Lee jugak yang ditirunya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2006 08:23 AM | Show all posts
by WonBin   

Orang zaman dulu, bila mahaguru ajar 1 buah pukulan, anak murid boleh pecahkan jadi 7 teknik baru daripadanya.
Daripada 7 yang dipecahkan, boleh diterbitkan lagi 7 teknik, maka jumlahnya 49.  Boleh pakai untuk serangan kaki, tangan, tongkat, pisau, rantai, dan mcm2.


Itu semua utk orang2 yg berbakat dan ada minat mendalam terhadap sesuatu yg digelar SENI. Orang dulu2 mengelar ilmu Bela diri sbg SENI (ART) kerana ia cantik di pandang serta luas pengertian dlmnya. Baru layak dikatakan seni dan ahli2 seni bela diri di sanjung. :hmm:

Budak zaman sekarang, walaupon aku ajar 340 buah semuanya, bila dia masuk berlawan, tetap melompat2 gaya Bruce Lee. Ilmu yang dipelajari semua masuk longkang. Gaya Bruce Lee jugak yang ditirunya.  

Anda guru Silat ke?

Anyway, jangan salahkan Bruce Lee lah. Dia aliran lain. Mungkin anda tak bagi cukup training utk Free Fighting - pertempuran olok2 dgn apa2 cara pun.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 02:22 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 11-7-2006 08:23 AM
by WonBin   

Orang zaman dulu, bila mahaguru ajar 1 buah pukulan, anak murid boleh pecahkan jadi 7 teknik baru daripadanya.
Daripada 7 yang dipecahkan, boleh diterbitkan lagi 7 teknik, maka j ...


Aku takdaklah guru silat, aku ni just a free thinker dalam martial art. Apa sahaja yang berkesan, aku gunakan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2006 08:10 AM | Show all posts
by WonBin   

Aku takdaklah guru silat, aku ni just a free thinker dalam martial art. Apa sahaja yang berkesan, aku gunakan.  

sigh ... Ingat nak ajak kamu bertarung kalau kamu guru silat. Sudah lama saya minat nak tengok keupayaan Pesilat di medan pertarungan.

Free thinker semua sorrylah ... saya tak rasa mereka ada kelayakan utk bertarung dgn saya. :no:
Silap hari bulan, saya lontar dua tiga ekor hulu hilir, kalau mereka tak tahu macam mana nak jatuh dan bangun, ada je patah tulang kan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 10:55 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 12-7-2006 08:10 AM
by WonBin   

Aku takdaklah guru silat, aku ni just a free thinker dalam martial art. Apa sahaja yang berkesan, aku gunakan.  

sigh ... Ingat nak ajak kamu bertarung kalau kamu guru silat. Su ...


Hoho brader Seph ni pro fighter jadi jgn maen2 ngn dia.. penumbuk keras mcm besi berani ni ;):cool:
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 11:01 PM | Show all posts

Kisah dari Guru Haji Ismail Haji Hamzah

Kisah dari Guru Haji Ismail Haji Hamzah
Guru Utama Pertubuhan Seni Silat Sendeng Malaysia

Pak Mail sudah dikenali seorang guru tua yang lemah lembut dalam tegas,
seperti guru2 lain beliau juga seorang yang sensitif dan menyimpan kenangan
"luar biasa"

Kenangan 1995 di Festival Nusantara di Johor terus terpahat, seorang guru silat
telah cuba 'mencabar' dengan menyindir permain sendeng.

"Saya disindir oleh guru silat itu... ketika itu saya terasa seperti kehadiran Allahyarham
mengajar dengan meminta saya bersabar dan biar hingga tiga kali perbuatan guru berkenaan"

"Sekali lagi guru itu menyindir sendeng, saya terima sahutan guru itu dan memberitahu guru
berkenaan bahawa jangan selepas beradu kita bermusuh"

"Guru itu bersetuju dan kami masuk dalam bilik. Saya pun buka langkah sendeng dan menyerang..
dia cuba tangkis, saya terus potong dan sebat menepati sasaran.

"Sesudah itu , guru berkenaan sering menemui saya dan menyampaikan hasrat untuk menuntut
tetapi saya terpaksa menolak" cerita beliau.

Cerita lucu turut disampaikan. Kisah seorang India keturunan sikh sering menggosok janggut
Pak Mail. Sekali dilakukan, Pak Mail diam. Kali kedua digosoknya, Pak Mail tetap sabar.
"Tiba kali ketiga...saya angkat tangan dan sauk dengan Pukulan 7 Hari kepada India itu".

"Benggali itu tidak melawan walaupun badannya besar. Mungkin beliau terkejut dengan pukulan
dan sakit yang dirasai...keesokannya, beliau datang ke rumah mengadu kepada isteri saya.

(Direct copy dari majalah Seni Beladiri)
(saja aku copy sbb thread ni menarik tapi dah terbiar lama dah :bgrin: )
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-8-2006 10:33 AM | Show all posts
Source : http://news.yahoo.com/s/hsn/2006 ... cisecanslowtheheart

Sigh ... Ahli Sains ini memang jenis bendul. ;)

[Qoute]

By Ed Edelson
HealthDay Reporter
Wed Aug 2, 7:10 PM ET

WEDNESDAY, Aug. 2 (HealthDay News) -- Doctors studying what is probably the most intensive physical effort on earth have found that if the body is pushed hard enough, the heart will slow down.

The finding came as a bit of a surprise, because until recently, the conventional wisdom was that the heart never slowed down, according to lead investigator Dr. Euan A. Ashley, an assistant professor of cardiology at Stanford University.

"Your heart is going to beat two or three billion times in your lifetime," Ashley said. "It was believed that in the absence of disease, it would not slow down. What we showed was that if you exercise for 19 or 20 hours at a time, your heart will tire a bit, about 10 percent."
[/Qoute]

The Heart doesn't get tired, it gets readjusted. Scientists should study hearts of people who are in martial Arts for years.

My heart beat per minute is just 87 beats (that 34 beats every 30 seconds, 1-2 beat per second) while people my age (depends on their lifestyle) could have anywhere between 120 - 170 beats per minute. It doesn't mean my heart got tired (of me) but more like it readjusted.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2006 05:22 PM | Show all posts

Reply #54 Sephiroth's post

:setuju:

statement nak cari pasal namanya tuh...

anyway bleh ker dia letak standard tetap org ni mesti cmni org tu mst camtu?

cari publisiti murahan cara doktor mwahahaha :lol :lol
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2006 10:50 AM | Show all posts
senyap pulak Sephiroth   nih ?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2006 12:35 PM | Show all posts

Reply #56 HangPC2's post

dah bersara dari berforum kut?

setahun rasanya dia tak masuk sini dah :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2007 12:48 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 20-3-2006 09:55 AM
Lah ... tak akan seorang pun tak pernah bertumbuk di sekolah ke, ataupun di gelangan pertarungan (controlled Sparing) ataupun tempat2 lain seumur hidup mereka? :stp:

Martial Artist jenis apa p ...


Dasat ko ni, apa ko pakai? Tandori payat ke?? :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2007 07:53 AM | Show all posts
oh idup lagi thread ni yer?
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2007 11:50 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 4-8-2006 10:33 AM
Source : http://news.yahoo.com/s/hsn/2006 ... cisecanslowtheheart

Sigh ... Ahli Sains ini memang jenis bendul. ;)



By Ed Edelson
HealthDay Reporter
Wed Aug 2, 7:10 P ...



want to know how many beat your heart should beat??

take 220 minus your age.....

so you age please... i`ll do the math   
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087719s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list