Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
26103
View
214
Reply

SWIMMING A.K.A BERENANG

[Copy link]

Author: BabeYSHa       Show all posts   Read mode

ai_ai_ai This user has been deleted
Post time 7-4-2006 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by HerSheys at 6-4-2006 11:24 PM

kes trauma lah ni ek.. hehehehe


trauma sheys... tak pulih lagi nih....
Reply

Use magic Report

leajoena78 This user has been deleted
Post time 14-4-2006 11:05 AM | Show all posts
teringin nak belajar berenangla... kat mana ada ye....
Reply

Use magic Report

cherrycherry This user has been deleted
Post time 14-4-2006 11:10 AM | Show all posts
\
Originally posted by leajoena78 at 14-4-2006 11:05 AM
teringin nak belajar berenangla... kat mana ada ye....

dok kat area  ner?
Reply

Use magic Report

cherrycherry This user has been deleted
Post time 14-4-2006 11:12 AM | Show all posts
aku amik kelas berenang masa kecik2 dulu

pastu dah terer dah hehehe angkuh plak

skang ni bleh kata every week swimming

dah lama tak swimming memula takut gak... masa tu swimming pool paling rendah tahap leher jer

skang ni yg dalam 2.4 meter pon bleh redah... heheheh best wooooo
Reply

Use magic Report

cherrycherry This user has been deleted
Post time 14-4-2006 11:13 AM | Show all posts
aku ajar gak kawan2 aku yg tak reti brenang sebab tempat blaja aku ade swimming pool. free plak tuh.

ade suruh dorang beli surf bod tuh, pastu ajar kayuh2, seminggu jer dah terer.

pas sminggu dah boleh ulang alik kat tempat paling dalam tuh 2.4 m tuh...

tapi aku tak reti terjun laa... tingin nak terjun ngn hebat
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 01:23 PM | Show all posts
memang teringin sangat  nak berenang.. macam syok jer kan tengok org berenang tue..
tapi aku tak pandai berenang dah berapa kali belajar tapi masih tak reti2... masalah nyer badan aku tak
pandai lah nak buat badan aku nie timbul...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 04:18 PM | Show all posts
KasturiPink... belajar kat kelas renang ker? aku tengok orang gi kelas renang, kelas first day.. dah boleh swim sesikit...kira teapung laa..

Aku nih pandai berenang.. tak gi kelas pun.. tapi sebab memang dari dulu rajin ke swimming pool.. lelama pandai sendiri.. kekawan aku sumer ingat aku masuk kelas.. alhamdulillah laa.. tapi bertahun jugak la nak berani ker tempat 2.4 tu...

korang tau dak..kat maner nak ambik kelas untuk jadi professional trainer swimming nih?.. aku interestedla nak ambik lesennya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2006 05:01 PM | Show all posts
sapalahh nak ajar haku berenang2 ke tepian neh...:malu:
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2006 10:00 AM | Show all posts
tips..

1. seeloknya, belajar di swimming pool.. tiada arus.. tak berbahaya macam di sungai/laut
2. bermula di tempat tak dalam.. paras antara pinggang dan dada.. supaya rasa tenang dan tak gelabah.. kerana dapat rasakan kaki kukuh berpijak di dasar.. boleh cepat berdiri/keluar dari air, kan?.. dan memudahkan kaum lelaki mengsekodeng
3. ambil nafas, tutup hidung dengan jari.. dan.. rendamkan badan.. sampai paras air di atas mata/dahi
4. pastikan mata sentiasa terbuka.. ini untuk menenangkan diri kerana dapat melihat keadaan sekeliling (pakai goggle, ye).. jika tertutup, imaginasi liar akan menggelabahkan diri
5. bertenang.. relax.. enjoy.. tahan selama 10 saat.. naik.. ulang 1-5 balik.. sampai hilang rasa takut

semua ini untuk hilangkan rasa takut yang automatik timbul bila kepala tenggelam di bawah air.  
bila rasa takut hilang, secara automatik badan menjadi lembut..

kalau makin berani, angkat kaki dan biarkan badan maintain lembut..
dijamin akan terapung secara automatik..

selepas itu, buatlah style apa pun, jangan terkejut kalau tengok badan elok je terapung dan berenang..

dah cukup.. tak boleh bagi ilmu bebanyak.. nanti lagi pandai dari si mentor pulak.. melampau la tu..

[ Last edited by  Gemukkkkkkk at 15-4-2006 10:04 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

cherrycherry This user has been deleted
Post time 15-4-2006 11:00 AM | Show all posts
owhhhhh...

saya nak bajar brenang ngn cikgu gemukkkkk...  bukak la klas bajar nanti bleh mintak duit ngn dorang hehehehe(naper aku suker sgt buat duit heh)
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2006 01:49 PM | Show all posts
Originally posted by ammall at 14-4-2006 04:18 PM
KasturiPink... belajar kat kelas renang ker? aku tengok orang gi kelas renang, kelas first day.. dah boleh swim sesikit...kira teapung laa..

Aku nih pandai berenang.. tak gi kelas pun.. tapi seb ...




tak  lah... laki aku je yang ajar...eheheh:nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2006 06:33 AM | Show all posts
Originally posted by KasTuriPink at 15-4-2006 12:49 AM




tak  lah... laki aku je yang ajar...eheheh:nyorok:

belajar dengan laki,
me, kalau belajar dgn laki, ada yang merajuk...
sebabnya dia ingat sekali tolak kita dlm air, kita dah boleh berenang cam ikan duyung.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2006 02:59 PM | Show all posts

Reply #59 Gemukkkkkkk's post

Mekasih bang..

Jumpa kang..leh ajar..?  :devil:
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2006 03:07 PM | Show all posts

reply cherrycherry's & babeysha's posts

nak belajar? boleh..

tapi tak nak le ajar sampai power sangat.. jatuh la standard cikgu nanti.. cikgu pun mesti mau kontrol macho kan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2006 08:46 AM | Show all posts
ku baruuuu je start belajar benang.... mlm ni de kelas... :pmuka:

smlm baru je beli goggle..punye ler bersemangat..

aku tak ler reti sgt benang..tapi..klu campak kat air..Insyaallah lah tak lemas...takat2 floating tu..blehlah lagi.. :lol
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 09:36 AM | Show all posts
sebenarnya.. bukan perlukan skill.. cuma perlu hilangkan rasa takut..

floating, tak susah.. tahan nafas, lembutkan badan dan biarkan badan terapung.. kesilapan ialah orang asyik nak angkat kepala atas air semasa terapung.. konon, senang bernafas.. tak boleh macam tu.. memula kena biasakan diri terapung dengan badan dan kepala semuanya dibawah paras air..

bila dah biasakan diri.. baru ada rasa berani.. baru boleh try terapung dengan kepala di atas paras air.. secara automatik boleh buat..

berenang, konsep sebenarnya ialah terapung saja.. yang kaki tangan dok hayun tu, tak yah ikut stroke pun takpe.. hentam cemana pun boleh bergerak jugak.. janji terapung..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2006 08:09 AM | Show all posts
Dengarnya macam seanng saja nak terapung tu......

Kak umie teringinnnnn sesangat nak pandai berenang tp mmg jenis takut air. Kalau mandi shower pun kak umie tutup mata ni kan pulak nak masuk kepala dlm air. Eeeiiii.... seriau. Tp mmg teringin sesangat sbb nak join anak2 & suami berenang weekends tu. Anak2 kak umie dari 4 tahun dah di ajar berenang so la ni depa dah macam "duck to water". Ibunya saja menganga.

Kalau snorkeling tu kak umie pakai life jacket, lepas tu anak2 kak umie akan pegang kiri kanan kak umie make sure kak umie ok. Padahal bukan boleh tenggelam pun tp rasa takut tu yg buat kak umie panic. Nantilah satu hari nanti mmg kak umie akan belajar jugak. Lagi pun orang kata boleh slim kalau rajin berenang ni kannnnn.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2006 08:18 AM | Show all posts

Reply #67 umie's post

bila dah hilang takut.. memang sangat-sangat senang..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2006 09:27 AM | Show all posts
negara kita di kelilingi dgn laut...penduduknya mestilah pandai berenang...lagi pun kita dah berstatus negara membangun..penduduknya sepatutnya mahir berenan..yang aku meluat sekali la orang melayu kita takut nak berenang sebab takut mati...takut lemas... aku yang keja baywatch ni naik meluat tengok perangai orang aku sendiri jadi penakut.. bila nak ajar cakap la kita gatal.
Reply

Use magic Report

cherrycherry This user has been deleted
Post time 21-4-2006 01:37 PM | Show all posts
oh naz

ko keje baywatch ker bes nyer

ko jumpe orang malu2 memang la camtu

cuba ko carik orang cam aku ehehehehe tapi malangnyer aku dah reti berenang

apa kata ko bagi kursus kesedaran pentingnya pandai berenang

haaa... sure ramai nak join. cam kat sini, kan ramai nak bajar sebenarnya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2006 08:17 PM | Show all posts
tak pandai langsung..how i wish i pandai berenang!!
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2006 07:56 AM | Show all posts
tak susah kalau nak belajar.. cuba lah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2006 02:19 PM | Show all posts
citer ler lagi pasal berenang ni ... syok dengar citer u all
Reply

Use magic Report

Awang Sulung This user has been deleted
Post time 29-4-2006 06:15 PM | Show all posts
Originally posted by kubus at 21-4-2006 08:17 PM
tak pandai langsung..how i wish i pandai berenang!!


Berenang dlm kolam yg ada buaya mesti pandai punya :gila:
Reply

Use magic Report

Awang Sulung This user has been deleted
Post time 29-4-2006 06:16 PM | Show all posts
Originally posted by kubus at 21-4-2006 08:17 PM
tak pandai langsung..how i wish i pandai berenang!!


Kolam yg memisahkan pengguna lelaki fdgn ppuan dan penyelamat lelaki ngan penyelamat ppuan x byk kat msia nih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065267s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list