JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
90378
View
318
Reply

Arabic anyone? (merged with bzzts)

[Copy link]

Author: hildaMatt       Show all posts   Read mode

Post time 29-2-2008 12:20 AM | Show all posts
hmm..untungnya saper yg pintar berbahasa Arab
Last time kat skola ada gak blaja sket2..

Ismi aki_she_win..Ana bikhair,Alhamdulillah.. tu la yg ingat lagi
Lagi satu aki suka words ni n tu sbb yg still ingat tu
  - Bazinjan maksudnya lada benggala@Capsicum
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 12:36 AM | Show all posts

Reply #76 aki_she_win's post

aku suka capsicum.. kalu kat states  kita panggey  bell peppers or just peppers ( green peppers or red peppers )   biasanya  capsicum ni  aussie  yang panggey...
aku suka bazinjan gak  dalam spaghetti sauce aku  or dalam pizza aku...  yummyyyyyyyyy  ko boleh masakkan kat aku tak?     
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 01:13 AM | Show all posts
Originally posted by amazed at 29-2-2008 12:36 AM
aku suka capsicum.. kalu kat states  kita panggey  bell peppers or just peppers ( green peppers or red peppers )   biasanya  capsicum ni  aussie  yang panggey...
aku suka bazinjan gak  dalam spa ...


Ahaks..i'm amazed..memang ada gak org tergila2kan capsicum ni cam aku..
Well kalau ko nak aku masakkan spaghetti anytime since aku expert wat spaghetti
N of course aku suka buh capsicum ni bebanyak + timun Jepun,,sedap wo..
But spaghetti aku wat not really pure Italian la..aku ubahsuai ikut citarasa lidah melayuku ini
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 08:58 AM | Show all posts
Originally posted by amazed at 28-2-2008 21:23
kat kerja aku pun ada takallamul arabiahjuga.. so aku belajar gak arabic ni...

contoh kat kerja aku cakap arab -

nak gi musolla( tempat sembahyang )

nak gi maktabah ( library )

...

waaah, ente (gunakan ENTE kerana tidak pasti lelaki atau feremphuan) tentulah seorang janitor yg direspek; atleast from me. ana juga suka orang belajar sikit, dan guna banyak. so, jadilah ia sesuatu yg berguna.

syabbas!
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 09:36 AM | Show all posts
aku nie nak kena ikut husband ako dok yamen jadi nak kena lah belajar+fasih bahasa diaorg..
macm mana ek cara tebaik..selain dari ako hari baca alquran nak faham bahasa dia org.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 11:13 AM | Show all posts
Originally posted by ninaTTC at 29-2-2008 09:36
aku nie nak kena ikut husband ako dok yamen jadi nak kena lah belajar+fasih bahasa diaorg..
macm mana ek cara tebaik..selain dari ako hari baca alquran nak faham bahasa dia org.

actually Quran menggunakan bahasa standard, yg sbenarnye byk orang middle east tak guna. biasalah, bahasa perbualan = bahasa komunikasi= bahasa pasar. so, belajar la dari buku tourist kot. ada simple2 words untuk perbualan. (tak igt lak aku nk bg contoh realistik)

tp itula, belajar dan guna. good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 10:47 PM | Show all posts
Originally posted by aki_she_win at 29-2-2008 00:20
hmm..untungnya saper yg pintar berbahasa Arab
Last time kat skola ada gak blaja sket2..

Ismi aki_she_win..Ana bikhair,Alhamdulillah.. tu la yg ingat lagi
Lagi satu aki suka words ni n tu ...

dlm manyak2 capsicum gak ek anti igt
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2008 05:12 AM | Show all posts

Reply #78 aki_she_win's post

Ahaks..i'm amazed..memang ada gak org tergila2kan capsicum ni cam aku.


ko ni kelirukan aku pulak..  aku ingatkan aku amazed.. ko aki_she_win..  ni tak  ko amazed aku amazed..  keliru lak aku... so sapa  aki_she_win...  mkay ke??

Well kalau ko nak aku masakkan spaghetti anytime since aku expert wat spaghetti
N of course aku suka buh capsicum ni bebanyak + timun Jepun,,sedap wo..
But spaghetti aku wat not really pure Italian la..aku ubahsuai ikut citarasa lidah melayuku ini


aku tak kisah ko nak ubah ikut lidah melayuko ke  lidah boya ke  sop lidah ke..  aku nak aje  free kan??   mesti sedap ko masak... tak sabo aku  nak rasa lidah melayu ko tu..  ehhh maksud aku spaghetti sauce perasa lidah melayu ko.. tersasul lak pagi pagi buta ni  
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2008 05:14 AM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 29-2-2008 08:58 AM

waaah, ente (gunakan ENTE kerana tidak pasti lelaki atau feremphuan) tentulah seorang janitor yg direspek; atleast from me. ana juga suka orang belajar sikit, dan guna banyak. so, jadilah ia se ...


ko kena panggey aku  ENTA..  tak apa  ente ke enta  ke  jangan antu  dah ler  
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2008 12:12 AM | Show all posts
yowa2 - sama la....suka gak guna 'la budda'...

haa!! lg satu baru teringat...
"alaithaka zaalik?" (err..klau tak salah maknanya 'tak gitu?')
dijawab pula dgn "bala" i.e 'ya begitu'...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2008 08:11 PM | Show all posts
Originally posted by mkay98 at 29-2-2008 10:47 PM

dlm manyak2 capsicum gak ek anti igt


Suka hati ana la mau ingat yg mana satu
Lagi satu ana ingat gak perkataan "Tafaddal"..maksudnya "silakan" if ana not mistaken..

[ Last edited by  aki_she_win at 3-3-2008 08:12 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2008 08:17 PM | Show all posts

reply amazed post

Amazed, aku bukan sapa2..aku tetap aki_she_win..
Nway anytime if got da chance akan ku buatkan spaghetti ku yg berperisa lidah Melayu itew
Plus akan ada "bazinjan" dlm spaghetti tu

[ Last edited by  aki_she_win at 3-3-2008 08:19 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2008 08:27 PM | Show all posts

Reply #87 aki_she_win's post

Aku usik ko aje.. ko tetap aki_she_win pada aku sampai bila bila..

Aku nak try tulis  yg aku tak sabar nak makan spaghetti ko...

jap aku try:

asbiru...   (aku sedang sabar)

la  asbiru??

aku tak sabar?   aku pun tak tahu nak tulis camana...

tapi pokoknya  mmg tak sabar nak rasa spaghetti ko dgn sauce yang ada capsicum tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2008 09:38 PM | Show all posts
Originally posted by amazed at 3-3-2008 08:27 PM
Aku usik ko aje.. ko tetap aki_she_win pada aku sampai bila bila..

Aku nak try tulis  yg aku tak sabar nak makan spaghetti ko...

jap aku try:

asbiru...   (aku sedang sabar)

la  asbiru ...


Assabar jgn x sabar..harus ku pegi carik Bay leaf n oregano lepas nih..but the thing is bila nak wat ek..
Kena carik mood gak..pastu bila dah buat nak kena delivery 2 u?? No delivery service la..

Ops..macam dah off topic je..Sekian..Syukran
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2008 08:01 PM | Show all posts
Originally posted by aki_she_win at 3-3-2008 21:38


Assabar jgn x sabar..harus ku pegi carik Bay leaf n oregano lepas nih..but the thing is bila nak wat ek..
Kena carik mood gak..pastu bila dah buat nak kena delivery 2 u?? No delivery service ...

nasib baik sedaq
baghu nk sound
ekeke
shukran jazilan
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2008 08:48 PM | Show all posts
Originally posted by mkay98 at 4-3-2008 08:01 PM

nasib baik sedaq
baghu nk sound
ekeke
shukran jazilan


"Affuan" tuan mod
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2008 07:24 PM | Show all posts
Originally posted by aki_she_win at 4-3-2008 20:48


"Affuan" tuan mod

time kat skola tuh je la yg aku rajin sebut

Skuron - Affuan
Illaliqok yaumul ....
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 12:22 AM | Show all posts

Reply #76 aki_she_win's post

kalau buah tu saya cuma igt

at-tuffah je
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 12:23 AM | Show all posts

Reply #92 mkay98's post

yaumul khomisah insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 12:34 AM | Show all posts

Reply #94 mrs_livingstone's post

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 12:36 AM | Show all posts
heh...ketawa pulak dia
limaza anta ketawa?
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 01:24 AM | Show all posts

Reply #96 mrs_livingstone's post

wa limaza anti yaumul khamis illalliqok?
grammar tunggang abeh
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 01:30 AM | Show all posts
kerana ana sambung ente funya ayat lah!
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 01:44 AM | Show all posts

Reply #98 mrs_livingstone's post

hahahaha
masya-Allah
anti ini sangat kelaka lah!
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2008 04:46 PM | Show all posts
Originally posted by mrs_livingstone at 6-3-2008 12:22 AM
kalau buah tu saya cuma igt

at-tuffah je


Attufah a day keeps da doctor away.

Saper2 leh tolong translate ke Arabic pls..

Lagi satu if tak salah ada buah Burtuqoolun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046755s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list