JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
91198
View
318
Reply

Arabic anyone? (merged with bzzts)

[Copy link]

Author: hildaMatt       Show all posts   Read mode

Post time 1-2-2008 08:13 PM | Show all posts
aku suka ayat ana adrusu fi madrasah
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 08:15 PM | Show all posts

Reply #61 mizsela's post

saya belajar di sekolah

~betul x aku translate

syg la weh....dh byk x igt perkataan arab
nak wat ayat pon x pndai dh
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 09:37 PM | Show all posts
assalamualaikum....

nk join jugak la bhs arab pnye klas neh....dah lame tgal....lupa abih dah....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2008 12:44 AM | Show all posts

Reply #63 wb_8w's post

waalaikumussalam
tafaddol..tafaddol~
tya je mr forensics tuh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2008 09:13 AM | Show all posts

Reply #64 mkay98's post

mr forensic tere arabic ek?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2008 04:58 PM | Show all posts

Reply #65 iza_yuss's post

hang rujuk la post 52
mcm kamus straight
x gitu Mr For?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2008 01:18 PM | Show all posts

Balas #66 mkay98\ catat

ok2....................
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 12:54 AM | Show all posts
baguih la klau dapat A dlm PMR iza-yuss.....cuma tulah, mmg sayang kan bila kita tak praktis...

my fav words/phrase yg dok guna sampai sekarang (ni jer yg dok ulang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 01:23 AM | Show all posts

Reply #68 notebook's post

pink nk ingatkan beberaper perkataan ni seblum luper, kalau salah tlg betulkan...
senarai anggota badan:
ainun-mata, uzunun-telinga, fahmun-mulut, telinga tak tahu... butnon-perut.. yadon -tangan.. klg.. tak ingat.. berkarat sungguh otak ku...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 01:24 AM | Show all posts

Reply #68 notebook's post

yg bi sur'ah tu betul sbb ustaz selalu guna bila nak suh cepat jwb...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 01:43 PM | Show all posts

Reply #66 mkay98's post

Dia dah MIA...RIP...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 05:38 PM | Show all posts

menyampuk/sharing yer

Originally posted by pink_lavender at 20-2-2008 01:23
pink nk ingatkan beberaper perkataan ni seblum luper, kalau salah tlg betulkan...
senarai anggota badan:
ainun-mata, uzunun-telinga, fahmun-mulut, telinga tak tahu... butnon-perut.. yadon -tang ...


fa mun=mulut
telinga ente dh tulis=uzunun.

ntk telinga, nk igt, bila azan, tgn buuat takbir (azan, takbir=uzunun)
hidung= rakyat dulu2 cakap "ampun..."; i.e. anfun=hidung.

my fav. la budda= tidak dapat tidak(mesti)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 09:12 PM | Show all posts
Originally posted by seribulan at 28-2-2008 13:43
Dia dah MIA...RIP...

is it??
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 09:17 PM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 28-2-2008 17:38


fa mun=mulut
telinga ente dh tulis=uzunun.

ntk telinga, nk igt, bila azan, tgn buuat takbir (azan, takbir=uzunun)
hidung= rakyat dulu2 cakap "ampun..."; i.e. anfun=hidung.

my fav. la  ...

anta tulis ni baru ana terperasan
ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 09:23 PM | Show all posts
kat kerja aku pun ada takallamul arabiah  juga.. so aku belajar gak arabic ni...  

contoh kat kerja aku cakap arab -

nak gi musolla  ( tempat sembahyang )

nak gi maktabah ( library )

nak gi solat ( sembahyang )  arabic wokey  

nak gi mesyuarat  - arabic gak - mesyuarah..



dan yang paling selalu dan HARI HARI  aku cakap  --


AGSILUL HAMAM...   ( aku sedang cuci tandas )  al maklum aku ni janitor  


agsilu dari perkataan  -->  ghasala  = basuh  --  fe'el madhi   
yagsilu  = dia sedang basuh (utk lelaki)  -- fe'el  mudhariq  
so agsilu = aku sedang basuh
hamam = tandas  

sekian  dari karam walla singh  utk mari belajar bahasa arab malam ni  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 12:20 AM | Show all posts
hmm..untungnya saper yg pintar berbahasa Arab
Last time kat skola ada gak blaja sket2..

Ismi aki_she_win..Ana bikhair,Alhamdulillah.. tu la yg ingat lagi
Lagi satu aki suka words ni n tu sbb yg still ingat tu
  - Bazinjan maksudnya lada benggala@Capsicum
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 12:36 AM | Show all posts

Reply #76 aki_she_win's post

aku suka capsicum.. kalu kat states  kita panggey  bell peppers or just peppers ( green peppers or red peppers )   biasanya  capsicum ni  aussie  yang panggey...
aku suka bazinjan gak  dalam spaghetti sauce aku  or dalam pizza aku...  yummyyyyyyyyy  ko boleh masakkan kat aku tak?     
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 01:13 AM | Show all posts
Originally posted by amazed at 29-2-2008 12:36 AM
aku suka capsicum.. kalu kat states  kita panggey  bell peppers or just peppers ( green peppers or red peppers )   biasanya  capsicum ni  aussie  yang panggey...
aku suka bazinjan gak  dalam spa ...


Ahaks..i'm amazed..memang ada gak org tergila2kan capsicum ni cam aku..
Well kalau ko nak aku masakkan spaghetti anytime since aku expert wat spaghetti
N of course aku suka buh capsicum ni bebanyak + timun Jepun,,sedap wo..
But spaghetti aku wat not really pure Italian la..aku ubahsuai ikut citarasa lidah melayuku ini
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 08:58 AM | Show all posts
Originally posted by amazed at 28-2-2008 21:23
kat kerja aku pun ada takallamul arabiahjuga.. so aku belajar gak arabic ni...

contoh kat kerja aku cakap arab -

nak gi musolla( tempat sembahyang )

nak gi maktabah ( library )

...

waaah, ente (gunakan ENTE kerana tidak pasti lelaki atau feremphuan) tentulah seorang janitor yg direspek; atleast from me. ana juga suka orang belajar sikit, dan guna banyak. so, jadilah ia sesuatu yg berguna.

syabbas!
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2008 09:36 AM | Show all posts
aku nie nak kena ikut husband ako dok yamen jadi nak kena lah belajar+fasih bahasa diaorg..
macm mana ek cara tebaik..selain dari ako hari baca alquran nak faham bahasa dia org.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061741s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list