JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
90376
View
318
Reply

Arabic anyone? (merged with bzzts)

[Copy link]

Author: hildaMatt       Show all posts   Read mode

Post time 28-3-2008 10:13 AM | Show all posts
Originally posted by anak_pejuang at 27-3-2008 20:40
الأفعال الخمسة هى كل فعل مضارع لل ...


ada dh install language; i.e. ana pon boleh taip jawi/arab. tp itu la, tak ingat keyboard ni. H=alif yer? hhehehe

tentang fe'el; tips mudah.

tambahkan alif selepas huruf pertama pada Kata Kerja, menjadikan kata kerja itu sebagai kata nama- bahasa melayu seolah menambah PE~.
tp baris mungkin ada berubah; dan bukan absolute rule ntk bahasa arab ini.

kataba=tulis; kaf ta ba.
+ alif selepas huruf pertama; kaf alif ta ba= ka tib = PEnulis.

sharoba=minum
sha rib=peminum

ada perkataan yang tak sesuai guna formula ni; terutama bila ada huruf alif, wau, atau ya dlm perkataannya. hm... tak reti buat contoh.
baka=nangis
akala=makan
qola=kata

tolong...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 10:17 AM | Show all posts
  ni kot orang kata page mendap nih!
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 10:52 PM | Show all posts

Reply #127 yowa2's post

stended ah
pi report kat admin tuh
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 11:36 AM | Show all posts
isim fail dibentuk dengan menambahkan alif setelah huruf pertama Fi'il Madhi (jika Fi'il Madhi terdiri dari 3 huruf selain huruf alif, waw dan ya'). Contohnya:

Fi'il Madhi: كتب - kataba : menulis
Isim Fa'il: كاتب - kaatibun : orang yang menulis (penulis)

Fi'il Madhi: ضرب - dhooraba : memukul
Isim Fa'il: ضارب - dhooribun : orang yang memukul

Fi'il Madhi : كفر - kafara : menutupi, atau kafir
Isim Fa'il: كافر - kaafirun: orang yang kafir (1 orang)
Isim Fa'il: كافران - kaafiraani : 2 orang kafir
Isim Fa'il: كافرون - kaafiruuna: orang-orang kafir

Demikianlah untuk Fi'il Madhi yang terdiri dari 3 huruf alif, waw dan ya', maka membentuk kata benda pelaku sangat mudah, yaitu dengan menambahkan alif setelah huruf 1, dan huruf kedua berharokat kasroh.

Lalu bagaimana kes kalau huruf alif, waw dan ya' . Contohnya kata 'aa-i-din, dan faa'i-zin.

'Aa-i-din & Faa-i-zin

Kita telah bahas asal kata 'aa-idin, yang artinya orang yang kembali (suci). Saya ulangi:
Fi'il Madhi: عاد - 'aa-da : dia telah kembali (lihat huruf kedua adalah huruf alif)
Fi'il Mudhari': يعيد - ya'ii-du: dia sedang kembali (lihat huruf 2 pada Fi'il Mudhari' yaitu alif berubah jadi ya),
Isim Fail: عائد - 'aa-i-dun : orang yang kembali (1 orang)

Terlihat bahwa jika ada huruf alif (huruf ke 2 di Fi'il Mudhari'), maka isim fa'ilnya mendapat tambahan hamzah dan bariskan kasrah(bawah).

Sama dengan Faa-i-ziin.
Fi'il Madhi: فاز - faaza : menang
Isim Fa'il: فائز - faa-i-zun : orang yang menang (1 orang)
Isim Fa'il: فائوزن - faa-i-zuun : orang-orang yang menang (banyak orang)

Terlihat bahwa jika ada huruf alif (huruf ke 2 di Fi'il Mudhari'), maka isim fa'ilnya mendapat tambahan hamzah dan bariskan kasrah(bawah).

[ Last edited by  anak_pejuang at 30-3-2008 11:21 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 12:08 PM | Show all posts
Originally posted by RainbowSix at 13-7-2005 06:23 PM
Introduction:

i).    Fael Mudoriq  - Present Tense

ii).   Fael  Madhi    -  Past Tense

iii).  Fael Ammar    -  Future Tense


pembetulan:

i).   Fael Mudoriq  - perbuatan yang dilakukan sekarang dan di masa hadapan

ii).   Fael  Madhi    - perbuatan masa lampau atau masa lepas

iii).  Fael Ammar    - perbuatan arahan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 07:58 PM | Show all posts
aiwah..taiyyib a'la kullu ashabi iktiram
almanfaah ta'alam fi al-lughatul arabiah kasirah lianna lughatul arabiyah hiya lughatul jannah wa lughatul quran..
tak rugi blajar byk bhs ni lagi2 bhs arab ni..mari sama2 kita belajar n memperbanyakkn vocab n pengetahuan bhs arab ni..man jadda wajada

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 09:29 PM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 31-3-2008 07:58 PM
aiwah..taiyyib a'la kullu ashabi iktiram
almanfaah ta'alam fi al-lughatul arabiah kasirah lianna lughatul arabiyah hiya lughatul jannah wa lughatul quran..
tak rugi blajar byk bhs ni lagi2 bhs ...


mann jadda wajada falnadaammaha waman kasala...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 09:55 PM | Show all posts
aiwah..na'am ya akhi/ukhti
kaifa hal?

[ Last edited by  abstruse at 31-3-2008 10:02 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 10:00 AM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 31-3-2008 19:58
aiwah..taiyyib a'la kullu ashabi iktiram
almanfaah ta'alam fi al-lughatul arabiah kasirah lianna lughatul arabiyah hiya lughatul jannah wa lughatul quran..
tak rugi blajar byk bhs ni lagi2 bhs ...

bahasa sorga... tu kita nk tau.
isyaAllah, umat islam masuk sorga. so, otomatikkah kita pandai cakap arab? ehehehe.

p/s: aku mmg suka belajar bahasa. nk blajar bahasa isyarat?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 06:57 PM | Show all posts

Reply #134 yowa2's post

bhs isyarat?
bhs isyarat tu ape?adakah adik beradik dgn lampu isyarat?  
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 09:26 AM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 1-4-2008 18:57
bhs isyarat?
bhs isyarat tu ape?adakah adik beradik dgn lampu isyarat?

La'. allughotul isyarah laisa akhi wa ukhti an misbahul isyarah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 02:36 PM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 2-4-2008 09:26 AM
La'. allughotul isyarah laisa akhi wa ukhti an misbahul isyarah.


ooo..fahimtu. hal lughatul isyarah au ismu isyarah?
ismu isyarah kathirah wa hiya haza, hazihi, tilka, zalika wa ghairu zalik.
iza lughatul isyarah ana la adri..syukran ya akhi/ukhti
maza ta'rif kana wa akhawatuha, inna wa akhawatuha (apa ta'rif adik beradik kana dan adk beradik inna)
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 04:44 PM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 2-4-2008 14:36


ooo..fahimtu. hal lughatul isyarah au ismu isyarah?
ismu isyarah kathirah wa hiya haza, hazihi, tilka, zalika wa ghairu zalik.
iza lughatul isyarah ana la adri..syukran ya akhi/ukhti
maza...

lughatul isyarah wa ismu isyarah; farqu fi lughotiha aidon. wahid billughoh wa akhor bi ism.


maza ta'rif kana wa akhawatuha, inna wa akhawatuha (apa ta'rif adik beradik kana dan adk beradik inna)

apa ta'rif KANA dan saudaranya, INNA dan saudaranya


kana=adalah
inna=sesungguhnya

p/s: maybe yang ente maksudkan ialah ANNA?!kalau ya... ssh nk jawab tu.

maut aku kena exam dengan encik nih!!!

[ Last edited by  yowa2 at 2-4-2008 04:48 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 05:12 PM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 2-4-2008 04:44 PM
lughatul isyarah wa ismu isyarah; farqu fi lughotiha aidon. wahid billughoh wa akhor bi ism.



apa ta'rif KANA dan saudaranya, INNA dan saudaranya


kana=adalah
inna=sesungguhnya
...


ana muannas laisa muzakar ya sadiqi
kana=adalah cth kana muhamadun zakiyan ( muhamad adalah cerdik)
inna=sesungguhnya cth inna muhammadan zakiyun (sesungguhnya muhamad cerdik)
anna adlh solo takde akhwat mcm kana dan inna.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 05:31 PM | Show all posts

Reply #139 abstruse's post

so, memang dari segi bahasa, kana dan inna dah berbeza.

agaknya anti cuba tekankan pada perbezaan baris Muhammadan kepada Muhammadun itu? hehehe.

ustazah rupenya. ana kurang fokus sebenarnye masa kelas nahu wa saraf. stakat ni just normal understanding je. huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 06:57 PM | Show all posts
ana pun igt2 lupa, kalau x praktik lama2 hilg camtu je kan. bgus gak ada thread camni
yup baris muhammadun dan muhammadan berbeza, klu silp baris silap la nahu kita.
kana=tarfa'u khabar wa tansabul isim
inna=tansabul isim wa tarfa'ul khabar
dah lama ke blajar lughah ni? still blajar lg?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 08:48 AM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 2-4-2008 18:57
ana pun igt2 lupa, kalau x praktik lama2 hilg camtu je kan. bgus gak ada thread camni
yup baris muhammadun dan muhammadan berbeza, klu silp baris silap la nahu kita.
kana=tarfa'u khabar wa tans ...

dh lebih 6 tahun tggl skolah menengah. kt u ada blaja... mcm revision lama jek. hehehe

tapikan, rasanya thread ni sbenanrnya nak perkasakan perbendaharaan kata dahulu,... yg ana rasa kalau masuk bab nahu (tatabahasa), dah terlalu berat. tupasal kita masukkan the very simple rules (mcm fa'il) tu je.

perkataan hari ini:

jamil= cantik
jamal=unta
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 02:24 PM | Show all posts
owh..hehe
maridh=sakit
qarib=dekat
ba'id=jauh
baka'=menangis
hubban=suka
akala al-khubzun wa tuffah kulla yaum (saya makan roti dan epal hari2)
uhibbu alnaum (saya suka tidur)
zahaba ilal madinah hazal yaum (saya pergi ke bandar hari ini)
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 04:54 PM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 3-4-2008 14:24
owh..hehe
maridh=sakit
qarib=dekat
ba'id=jauh
baka'=menangis
hubban=suka
akala al-khubzun wa tuffah kulla yaum (saya makan roti dan epal hari2)
uhibbu alnaum (saya suka tidur) ...

cakap pasal tido, ana igt lagi, ustazah cakap (klu xsilap):

ya na ma la tanam = wahai org bernama, jangan la tanam...
gurau.
=wahai orang yg tidur, jagan la kamu tidor!

ya=wahai
nama=pe-tidur
la=jangan
ta=kamu(lelaki)
nam=tidur
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 08:39 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by yowa2 at 3-4-2008 04:54 PM

cakap pasal tido, ana igt lagi, ustazah cakap (klu xsilap):

ya na ma la tanam = wahai org bernama, jangan la tanam...
gurau.
=wahai orang yg tidur, jagan la kamu tidor!

istaiqizu minal naum mubakkiran kullla yaum (sy bgun awal dr tidur setiap hari)
yanamu muhamad kulla yaum fi alsa'ah saniah sabahan (tidur muhamad setiap hari pkul 2 pg)

surur/abshir=gembira
huznun=sedih
harbun=perang
hizzah=goncangan
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 09:55 AM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 3-4-2008 20:39 istaiqizu minal naum mubakkiran kullla yaum (sy bgun awal dr tidur setiap hari)
yanamu muhamad kulla yaum fi alsa'ah saniah sabahan (tidur muhamad setiap hari pkul 2 pg)

hm... kena strict skit tentang penggunaan alif lam samsiah dan alif lam qamariah nih!

minannaum dan fissa'ah
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 12:23 PM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 4-4-2008 09:55 AM

hm... kena strict skit tentang penggunaan alif lam samsiah dan alif lam qamariah nih!

minannaum dan fissa'ah


baik.. ismahli ya sahabi
maza nataa'llamu fi hazal yaum (ماذا نتعلم في هذا اليوم

[ Last edited by  abstruse at 4-4-2008 12:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 02:23 PM | Show all posts
Originally posted by abstruse at 4-4-2008 12:23


baik.. ismahli ya sahabi
maza nataa'llamu fi hazal yaum (ماذا نتعلم في هذا اليو& ...

erm... apa maksud ismahli tu ek? lupe r...

perkataan/huruf negatif:

la; lam; laisa; ma; ghoiro = no; not;= tidak; bukan; jangan


la; la taqrobuzzina = jangan hampiri zina
ma= apa, tp boleh juga bermaksud bukan, ikut ayat.
wa MA ana minal mushrikiiiin = dan BUKANlah saya dari orang2 yg syirik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 03:58 PM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 4-4-2008 02:23 PM

erm... apa maksud ismahli tu ek? lupe r...

perkataan/huruf negatif:

la; lam; laisa; ma; ghoiro = no; not;= tidak; bukan; jangan


la; la taqrobuzzina = jangan hampiri zina
ma= apa ...


maksudnya, maafkan saya=a'sif

albi wa ruhi maak=hati dan jiwa saya bersama kamu (sesuwai tuk org yg bercinta cintun )
ma fi aish illa maak=tidaklah aku hidup melainkan utk kamu
ma fi yakun illa ilaik=tidaklah aku wujud melainkan utk kamu
psst..sesape yg bercinta bg la ayat ni pd yg tersayang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2008 01:32 AM | Show all posts
كانَ وأخواتُهَا
تختصُّ (كانَ ) بالدُّخُول عَلَى الجملَةِ الاسميَّةِ فتَرْفَعُ المبتدَأَ ويَكُونُ اسمَهَا ، وتَنصِبُ الخبرَ ويَكُونُ خَبرَهَا ، وهناك عدَّةُ أفعال تَعْمَلُ هذا العمل إضافةً إلى (كان )، وتُعْرَفُ بأخوات كان وهي :
  • كان : كقَولِهِ تَعَالى : ] وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ وَمَا كَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ[ .
  • ظَلَّ : كقوله تعالى : ] وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالأُنْثَى ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدّاً وَهُوَ كَظِيْمٌ [ .
  • بَاتَ : كقَول الشَّاعِرِ :
وَأَظْـلَمُ أَهْلِ الظُّلْمِ مَنْ باتَ حَاسِداً           لِـمَـنْ بـَاتَ في نَـعْمَـائِـهِ يَـتَـقَـلَّـبُ
أَضْحَى : كقول الشَّاعر-4 :
أَضـْحَى الـتَّـنَائي بَـدِيْلاً مِـنْ تَدَانِيْنَا            وَنَابَ عَنْ طِيْبِ لُـقْـيَـانَا تَجَـافِـيْـنَـا


[ Last edited by  anak_pejuang at 5-4-2008 01:52 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053105s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list