CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 13024|Reply: 23

YONG TOW FOO

[Copy link]
Post time 24-5-2006 05:16 PM | Show all posts |Read mode
Kalau dah ada thread ni, harap maap ya..


Sapa tau buat yong tau foo?..boleh share resepi tak..wa ngidam makan yong to fu ni la...tak dpt cari kat sini ingat nak cuba buat sendiri kalau dpt resepi nya..

terima kasih..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


nabialishad This user has been deleted
Post time 24-5-2006 05:24 PM | Show all posts
exact resepi xtau laa nabia nk ckp..tp ada kwn penah ckp sediakn jk ball2 sgala..crab..kangkung sgala kn pastu buat kuah n sosnya..

kuah tu rebuskn ikan tongkol n jgn ditumis nnt kuah berminyak..n buat laa mcm masak sup ikan..kalau boleh bwg putih merah halia semua diblend dlu..then angkat ikan tongkol rebus tu dan buangkn tulang2nya dan diblend..pastu masukkn balik kt kuah tu..ikan tongkol tu jgn laa byk...agak2 bg rs kuah..

then sos: tumbuk cili merah+bwg putih n masakkn atas api dan diletak ayo sket n sos cili. (mcm sos buat nasi ayam)

macam peria ada tepung tu..lada merah sumbat tepung tu..suma kne bancuhkn tepung dgn air+garam..mcm buat batter cekodok tp just letak kiub maggi ikan bilis..then sumbatt dlm cili etc. dan direbus..
sowi la xde resepi yg betul2..leh agak2 jk..tp nabia penah try...sdap bangat

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 05:13 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:41 PM | Show all posts
Yong Tau Fu- Amy Beh, Cyberkuali
Ingredients:
500 to 600g Spanish mackerel (ikan tenggiri) _ flake and keep bones and skin for stock
1 tbsp tapioca flour
1/2 tsp pepper
1/2 to 1 tsp salt, or to taste
4 tbsp ice water
1 block beancurd--halve
1 bittergourd--remove seeds and cut into 2cm thick rings
4 red chillies--slit and remove seeds
5 ladies' fingers--slit and remove seeds
5 small fried beancurd (tau fu pok)--halve

Method:
Mince fish. Add salt, pepper, water and tapioca flour. Stir in one direction to get a sticky paste with a springy texture.

Stuff the paste into the vegetables, beancurd and tau fu pok. These stuffed vegetables can be used for the yong tau fu soup.

Kuah Yong Taufu (hitam) - NORZAILINA NORDIN ,Alaf21
560ml air rebusan ayam/daging
1 camt garam
3/4 camb gula
3/4 camb kicap pekat
3/4 camt serbuk rempah lima + 1 camb air
3 camb sos kacang hitam
2 camb sos tiram
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb tepung jagung + 3 camb air
1/2 camt minyak

Cara membuat:

1. Jerang semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan minyak.
2. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 2-3 minit.
3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah minyak untuk mengilatkan kuah.

Bahan Sos Cili

7 biji cili merah- dibuang biji & dikisar halus
2 camb bijan baker- ditumbuk halus
100 ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
Sedikit garam
4 camb kacang tanah goring - ditumbuk/kisar halus

Cara membuat:

Jerang cuka di atas api perlahan hingga hampir mendidih. Masukkan semua bahan lain, kacau rata. Ketepikan dari api dan biar sejuk sebelum dihidangkan

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 05:15 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-5-2006 05:42 PM | Show all posts
thanks nabia..jadilah at least ada jugak resepi..bahan kena cari kat chinatown ni..yess boleh lah nanti kita cuba buat..

thanks again..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-5-2006 05:45 PM | Show all posts
eii bestnya ada resepi lagi...terimakasih maisya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:47 PM | Show all posts
Sos Yong Tau Foo
Resipi ini dipetik dari buku Resipi Keluarga Ajinomoto

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil renjisan minyak bijan

Satukan semua bahan sos dalam periuk. Kacau hingga pekat. Sukatan sos ini ditambah mengikut kuantiti makanan yang diperlukan.

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 05:16 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-5-2006 05:48 PM | Show all posts
Originally posted by nour2001 at 24-5-2006 05:45 PM
eii bestnya ada resepi lagi...terimakasih maisya!!!


you're welcome....maisya pun dah lama berangan nak buat sendirik yong tau foo ni, tu yg ada simpan resepi....bila entah nak cuba.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:51 PM | Show all posts
Sos Manis dan Pedas untuk Yong Tau Foo _ Resepi.net

Bahan-bahan   
Sos Manis
200gm taucu hitam (siap dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung/ dicampur bersama sedikit air
gula secukup rasa

Sos Pedas
20 biji cili merah/dikisar
1 cawan air
2 sudu makan bijan
2 sudu makan kacang tanah/digoreng dan ditumbuk
1 sudu makan tepung jagung.dicampur bersama sedikit air
garam & gula secukup rasa
cuka secukup rasa
  

Cara Persediaan   

Cara untuk Sos Manis
1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Kemudian masukkan air. Kacau seketika & biarkan mendidih.
3. Masukkan pula kicap & kacau lagi.
4. Masukkan gula secukup rasa, akhir sekali pekatkan sos dengan air tepung
jagung tadi.

Cara untuk Sos Pedas
1. Masukkan air & biar mendidih, masukkan cili,kacau sekejap & biar sehingga cili masak
2. Masukkan cuka secukup rasa, kemudian rasakan garam & gula secukup rasa.
3. Masukkan pula iar tepung jagung untuk pekatkan kuah, akhir sekali tabur bijan & kacang tanah hancur di dalan sos.

Sumbangan: Zaini

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 05:25 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


nabialishad This user has been deleted
Post time 29-5-2006 12:08 PM | Show all posts
huhu..nih yg best nih..ada resepi..teringin sgt nk mkn..slalu cina jk yg juai kt luor tu kn
so nih leh laa buat sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 01:16 PM | Show all posts
masa kak top dtg umah weekend baru ni dia kasik rempah sup n sos segera yong tau fuu..tak tau lg cmn rasanya..n tak tau gak bila nak buat
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 11:47 PM | Show all posts

Yong Tow Foo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 10:57 AM | Show all posts
Originally posted by maisya at 24-5-2006 05:47 PM
Sos Yong Tau Foo
Resipi ini dipetik dari buku Resipi Keluarga Ajinomoto

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air
1 sudu besar kicap pekat
...


hai maisya, resipi ringkas jer.. boleh laa cuba lepas ni..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 12:05 PM | Show all posts
yong tau fo kak hanieliza mesti ngancam punyer..fuhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 12:31 PM | Show all posts
wow bestnyer...my feveret...blh try nanti...:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 01:36 PM | Show all posts
ladida pun nak try....teringat la pulak kesedapan yong tau foo nie...cuma tatau buat sos dia jer...thanks to whoever yg bagi resepi sos tuh...muahhss korang
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 02:55 PM | Show all posts
syah suka buat chinese version....memang pun yong tau foo ni originate from the hakka people.

Recipe for soup:
ikan bilis - yg kasar skit...bersihkan
kacang soya - rendam utk beberapa jam
daun bawang atau leek - kerat besar2
garam
lada sulah

rebus bahan ni semua dgn api sederhana utk sekurang2 2 jam. biar didih lama2.

bahan2 dalam yong tau foo ikut suka hati lah...tapi pada syah kangkong, taupok dan terung memang tak tinggal. terung tu disumbat dgn fish paste pastu digoreng dgn guna shallow frying method. boleh buat mcm ni utk cili merah dan hijau juga...cili akan rasa lebih manis bila digoreng mcm ni.

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 05:27 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2006 03:19 PM | Show all posts
ahysa,

taupok tu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 10:34 AM | Show all posts
Originally posted by honeydew_78 at 26-7-2006 03:19 PM
ahysa,

taupok tu apa?


hehehe...sorry honeydew...syah rasa taupok tu istilah org sg. org kl panggil taufu pok kot...

it's beancurd yg kering...selalunya org buat tauhu bakar.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 03:55 PM | Show all posts
Ini version yang kuah pekat kan? Kalau kat muar, kuah clear macam sup tu, boleh juga guna kuah stimbot ..ct suka yang pakai kiub ikan bilis je.Kalau ct buat mcam ni...

bahan :
segala jenis ball yang disukai
tauhupok, semua jenis yang bersumbat-sumbat
sayur kangkung, bayam, cendawan tiram, jagung muda,
bunga kubis...potong ikut bite size

Kuah:
air didih
kiub ikan bilis - kuantiti ikut jumlah air
lada sulah
garam
gula sket - optional
bawang goreng
daun sup
lobak hancur /kimci

- didihkan air, masukkan kiub, biar dia hancur, tambah garam, lada sulah,biar didih selama beberapa lama ,lepas tu masukkan semua bahan, biar didih semula..angkat dan hidang . Tabur bawang goreng,lobak hancur, daun sup ..sedia untuk dimakan.

Sos :
cili kisar - masak dengan bawang putih ketuk dan gula melaka, sedikit garam..rebus hingga pekat.

selamat mencuba

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 05:30 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

semut_merah This user has been deleted
Post time 29-7-2006 12:16 AM | Show all posts
laa...xtau kuah yong tau fu ada byk jenis. dan xtau pulak ada kuah yg pakai ikan. pernah makan sejenis jer....yg kuah kaler itam pekat.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 08:10 PM GMT+8 , Processed in 0.081705 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list