Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
15473
View
74
Reply

kali terakhir ke MUZIUM NEGARA? Sila Beri Pandangan (merged: liesl )

[Copy link]

Author: nasi^impit       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-5-2006 12:25 PM | Show all posts |Read mode
saja nak tanya korang
bila kali terakhir korang jejak kaki ke muzium negara
rata2 yg sebaya aku cakap, last skali masa rombongan sekolah rendah
rombongan tadika pun ada

maybe muzium negara lately nampak kusam jer
takde pameran yg menarik
last yg gempak pun, pameran terokai hantu tu

korang rasa camner?

[ Last edited by  fleurzsa at 17-6-2006 12:25 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2006 02:04 PM | Show all posts

salam

Sebelum ni ada syor nak buat gathering board History, Myth, Legend kat Muzium Negara tapi ada pulak yg rasa tak happening...

Kali terakhir pergi muzium masa pameran Kecantikan Melalui Penderitaan... beberapa tahun lalu.

I tetap suka mural di Muzium tersebut...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2006 02:20 PM | Show all posts

Reply #2 fleurzsa's post

macam sunyi je muzium negara..takde advetising ..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 10:24 AM | Show all posts
last masa ikut rombongan sekolah ...'97 tak silap....lps2 tu penah jugak pegi muzium2 lain....slalunya bila ikut rombongan baru sampai muzium2 nih....bukan tak berminat, tapi sengsorang ja minat, tak dek member gerun gak nak pegi......:hatdown:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2006 10:58 AM | Show all posts
kebanyakkan mesti pergi dalam rombongan.. aku pun mcm ko guidancelight.. suka benda2 artifak ni tapi takde geng nak teman.. hubby pun tak minat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 11:04 AM | Show all posts
masa skolah dulu je pegi. tahun 94. bila nak pegi lagi eh...;)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 11:30 AM | Show all posts
last  skali masa 2003 kut..
pameran hantu....ramai gila masa tu..
tp patung2 kt situ nmpk xelok sgt dah...
dgn habuk...baju buruk...malu kt pelancong asing..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2006 04:20 PM | Show all posts
aku rasa staff dia pun dah malas buat kerja.. :lol
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 04:53 PM | Show all posts
ye betul..masa rombongan sekolah rendah tahun 1988 dulu..lama kan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 06:52 PM | Show all posts
ntah tak ingat pulak...dah 20 tahun kot...ada apa2 perbezaan sekarang ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 07:48 PM | Show all posts

Reply #10 platinum8's post

takde apa2 perbezaan kalau tengok bangunan...tapi isi didalamnya mungkin berubahla kot..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 08:12 PM | Show all posts

Reply #11 lows^man^lyrics's post

Hang Tuah dan Hang Jebat dah gaduh balik ker...he he:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2006 11:04 PM | Show all posts
Originally posted by nasi^impit at 29-5-2006 10:58 AM
suka benda2 artifak ni tapi takde geng nak teman.. hubby pun tak minat..



a'a tui tu.....ada sentimental value kat bahan2 yg dikhazanahkan di muzium tu......rasa cam tenang.....sejuk, w'pun kdg2 seram sejuk....
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2006 06:19 AM | Show all posts
time aku form 2.. tu pun sbb kene wat assignment psl bgn2 bersejarah kat m'sia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2006 09:29 AM | Show all posts
rasanya muzium negara kena buat pameran2 yg gempak2 baru boleh tarik perhatian
cth yg diorang buat pameran mumia dulu, kecantikan melalui kesakitan & pameran terokai hantu
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2006 01:37 PM | Show all posts
aku pun ingat last kali pergi tu pameran hantu. ada satu kali buat pameran 3 inch lotus kaki kecil pun teringin nak pergi tapi terlepas pulak...

kat msia ada tak kursus utk train staff cara2 pengurusan muzium ? sunyi aje i tengok muzium negara kita.. too many static features, tak cukup interactive laah
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2006 02:45 PM | Show all posts
eh, baru nak cakap....
aku pegi sabtu lepas, 20 mei 2006
aku bole anggap tu lawatan pertama aku ke muzium negara...
masa kecik2 dulu penah je pegi tapi dah lupa...
aku expect something yg best kat muzium negara nih...
unfortunately, takde pape...
aku allocate masa setengah hari utk jalan2 kat dalam tuh, last2 setengah jam pusing dah abis dah...
boringnya muzium negara nih...dahla kecik, 2 tingkat jek...
tingkat 1 wing kanan pasal bangsa2 yg ada kat malaysia nih
tingkat 1 wing kiri pasal kebudayaan bangsa2 tersebut, kahwin, berkhatan semua...
tingkat 2 wing kanan pasal seramik & senjata tradisional
tingkat 2 wing kiri pasal alam flora & haiwan kat malaysia
ITU JE KE malaysia?

muzium negeri selangor kat shah alam jauh lagi baik dari muzium negara...
tension kat situ, aku pegi muzium polis kat jalan perdana, atas sikit dari pusat islam, dekat je
puas hati aku tengok...nama pun muzium polis, jadik semua benda pasal polis ada...

aku rasa sebab nama muzium negara tu merangkumi segala benda yg ada dalam malaysia ni
jadi maybe expectation orang tinggi...tapi sebenarnya takde pape pun kat muzium negara tu
kebanyakan maklumat kita dah tau...

ada muzium pasal kraftangan ke ape kat seblah tu, dekat replika istana satu
tapi takde pape jugak..setakat tunjuk kain songket, pua kumbu, tu jela
kat jabatan muzium & antikuiti tu ada pameran kapal karam, tapi kena bayar pulak...
memang tak bestla pegi, huhuh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2006 03:51 PM | Show all posts
tingkat 1 wing kanan pasal bangsa2 yg ada kat malaysia nih
tingkat 1 wing kiri pasal kebudayaan bangsa2 tersebut, kahwin, berkhatan semua...
tingkat 2 wing kanan pasal seramik & senjata tradisional
tingkat 2 wing kiri pasal alam flora & haiwan kat malaysia


benda ni aku rasa dari dulu lagi mende yg sama
mungkin muzium boleh buat pembaharuan ke tapi masih memberi mesej yg sama
patung pun yg dolu dolu punya, yg sejak aku skolah rendah lagi
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2006 02:16 AM | Show all posts
hmm... tahun 1999 kot.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2006 05:35 PM | Show all posts
Alaaaa... dr segi sejarah pun memang dr zaman Tanah Melayu, artifak2 & informasi sejarah memang tidak mendapat perhatian sewajarnya.  Tengok...bila Portugis, Belanda & Inggeris balik kampung habis semua sumber2 sejarah kita diorg angkut.

Atau Melayu memang malas?  I pegi tempat2/ muzium sejarah di S'pore mcm happening je....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089897s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list