Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15474
View
74
Reply

kali terakhir ke MUZIUM NEGARA? Sila Beri Pandangan (merged: liesl )

[Copy link]

Author: nasi^impit       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 31-5-2006 11:24 PM | Show all posts
fleurzsa,

yup
nasi pernah pergi muzium kat canberra australia
w/pun takde pameran2 hebat, tapi ramai orang tempatan yg pergi tiap2 hari (jgn katakan pelancong)
nak jalan satu hari pun belum tentu habis explore

muzium negara ni, setengah jam pun cukup

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2006 02:09 AM | Show all posts

Minta Kerjasama, pandangan semua ttd MUZIUM NEGARA

nak buat research tulis essay sikit... apa kekurangan muzium negara kita, mengapa kah kebykan org kita sendiri tak suka melawat muzium?

err... selain drp itu adakah mana2 bahagian dlm muzium ini yg u rasa masih boleh dikira puas hati..

dan last kali. pameran yg mcm mana u suka dan harap muzium negara akan buat? atau antara pameran2 bertema yg pernah dibuat dulu, yg mana satu kah u rasa agak berjaya?

thank you all tolong jawab yer... luv u all...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2006 02:10 AM | Show all posts
oh, satu lagi. cara2 yg u rasa sesuai utk memperbaik muzium negara kita.  terima kasih byk2
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2006 10:12 AM | Show all posts

Salam,

Zaman sains & teknologi ni I suka pameran yg berbentuk interaktif/ mobail.  

Nanti komen lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2006 12:11 PM | Show all posts
aku dah komen dalam thread muzium negara yg lagi satu tuh...
muzium negara kena di'overhaul' secara besar2an...
banyak perubahan kena dibuat...ruang lantai kena diperbesarkan lagi, maybe 2 kali ganda (mane nak carik tuhh??)...info sejarah kt muzium negara statik, tak berkembang, padahal tiap2 hari banyak benda terjadi & semalam dah jadik sejarah...dah tu tak comprehensive, banyak lompang...sejarah penjajahan, rombongan kemerdekaan, raja2 melayu (hanya sebut beberapa), takde langsung..sejarah2 terkini takyah cakapla, contohnye perkembangan kereta nasional, satelit malaysia,etc...

tapi kalo nak list kan semua, terlalu besar lak muzium negara ni nanti...tapi memang itu la tuntutannya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2006 12:19 PM | Show all posts
aku rasa muzium negara bole collaborate dengan muzium2 negeri yg ada kat malaysia nih...
aku penah pegi muzium selangor, melaka, kelantan & terengganu...
muzium kat kelantan tu walaupun kecik, tapi information & pamerannya lengkap, dari zaman kewujudan kelantan sampailah ke pentadbiran tok guru nik aziz...zaman jepun, zaman komunis, sejarah sultan2, semuanya lengkap...2 jam aku abiskan masa kat situ, although muziumnye kecik..

dari segi ape pun, muzium2 negeri ni lagi best & updated dari muzium negara
sejarah negeri2 membentuk sejarah negara kita, jadi ape salahnya muzium negeri salurkan maklumat2 yg perlu utk mewakili negeri masing2....takkanla kita expect setiap pelancong nak pegi tiap2 negeri utk tau pasal sejarah negeri tersebut...tambah2 yg sabah, sarawak tu...kite sendiri kat semenanjung pun banyak tak tau pasal sejarah negeri borneo tuh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2006 04:44 PM | Show all posts
Originally posted by iscol_klang at 1-6-2006 12:19 PM
takkanla kita expect setiap pelancong nak pegi tiap2 negeri utk tau pasal sejarah negeri tersebut...tambah2 yg sabah, sarawak tu...kite sendiri kat semenanjung pun banyak tak tau pasal sejarah negeri borneo tuh...


:setuju:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2006 04:44 PM | Show all posts
tadi lalu muzium negara
lengang jer
sepatutnya cuti sekolah ni parking kereta biarlah penuh kan?
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2006 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by nasi^impit at 26-5-2006 12:25 PM
saja nak tanya korang
bila kali terakhir korang jejak kaki ke muzium negara
rata2 yg sebaya aku cakap, last skali masa rombongan sekolah rendah
rombongan tadika pun ada

maybe muzium negara la ...


last pergi masa ada pameran destar... a few years back la kalo tak silap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2006 03:31 PM | Show all posts

Reply #22 iscol_klang's post

aku penah pegi muzium terengganu...besar n luas sgt.
penat kaki lepas round semua  tempat.
n aku rasa lg best dr muzium negara.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2006 03:33 PM | Show all posts
aku ada kwn keje kurator kt muzium negara. n dia mmg pemalas pon. so aku tk heranla naper muzium negara tak best. ahaha... :lol
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2006 03:52 PM | Show all posts
ye ke ida?
sapa nama kurator tu?
aku pun ada sedara kerja kat situ
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2006 01:20 PM | Show all posts
ahahaks.. at first pun nak apply kat muzium negara.. skarang rasanya tidak perlu sama skali. lebih baik i apply kat overseas lagi baik..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2006 09:28 PM | Show all posts
Originally posted by liesl at 1-6-2006 02:10 AM
oh, satu lagi. cara2 yg u rasa sesuai utk memperbaik muzium negara kita.  terima kasih byk2


Berikan kesedaran kepada masyarakat awam dengan membuat program atau kursus yang melibatkan mereka. Adakan kelas-kelas berkaitan 'muzium dan antiquity' dan jadikan muzium itu sebagai pusat pembelajaran.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2006 09:31 PM | Show all posts
Originally posted by sayangidaku at 2-6-2006 03:33 PM
aku ada kwn keje kurator kt muzium negara. n dia mmg pemalas pon. so aku tk heranla naper muzium negara tak best. ahaha... :lol


Kurator yang rajin pun kalau peruntukan tak ada, tak boleh jadi jugak beb. Kurator tu Encik Jamaluddin lagi ka??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2006 10:44 PM | Show all posts
u mean en wan jamaluddin ke? dia dah jadi pengarah la...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2006 10:58 PM | Show all posts
Lantik beberapa pegawai yg ada kelulusan bagus dlm bidang Seni Halus.  Biasanya students seni halus ini kreatif, pentingkan kualiti, rajin bla bla bla bla...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2006 02:13 AM | Show all posts
ha.. saya sendiri ini degree dari bidang Museology. tapi bila aje nak sebut ttg muzium negara kita dgn kawan2 negara lain malu pulak.. rasanya tak de yg byk yg boleh kita tunjukkan.  rasanya tak yah balik tolong usahakan kalo kawan2 di atas pun telah sebut kawan mereka sbg kurator dlm muzium negara kita ni bersifat malas.

difahamkan peruntukan utk muzium negara selalu di-limit-kan. yes i agree , muzium sepatutnya sbg satu tempat pelajaran,selain drp skolah. kalau di skolah pengajaran dan pembelajaran macam passive kan, tapi di muzium sepatutnya ianya menarik pengunjung utk mendekati item dan collection di sana dan mendapatkan pengetahuan dari sana.

saya rasa interaktif harus dijalankan.  ingatan saya masa lawatan terakhir saya ke muzium, nampaknya suasana muzium itu muram sekali, agak hampa kerana dari luarnya dinampakkan muzium negara kita sebuah bangunan yg indah tetapi pameran di dalam agak menghampakan.. terlalu biasa.. tidak menawan sekali, mannequin yg digunakan pun tidak menunjukkan org Asia sebaliknya lebih merupakan org2 Barat..

byk skali yg kita sebenarnya boleh buat untuk membuat muzium kita nampak lebih menarik.  thematic exhibition haruslah menarik. itu satu. lagi satu, jadikan muzium negara sbg satu tempat org ramai yg slalu akan pergi, a leisure place, kalaulah ada restoran yg bagus pun boleh dijadikan 1 attraction juga. more public space needed. boleh jalankan aktiviti2 di sana.

kalau bicara ttg pottery and ceramics, painting and calligraph all that stuffs kita boleh train kalo ada youngsters yg berminat dlm kursus restoration ini. saya hairan kenapa interative antara penduduk tempatan sendiri dgn muzium tidak baik langsung.  sampai tak ada yg berminat sungguh2 dgn muzium dan anggap tempat itu membosankan.  adakah talk atau kursus diadakan selalu?  apakah usaha2 yg ditunjukkan oleh pihak muzium selama ini utk menarik lebih ramai pengunjung ke muzium negara kita?  adakah mereka pernah fikirkan, apakah yg pengunjung tempatan dan luar negara harap utk nampak dlm muzium negara kita, ataupun informasi yg macam mana kah mereka harap utk mendapatkan dari muzium negara kita?  

lastly. pekerja dlm muzium ini adakah mereka terlatih? walaupun saya terlatih tapi saya masih menganggapkan itu tidak mencukupi. pd pandangan saya, jikalau pekerja2 itu di-hire ke muzium semata2 utk kerja dan bukan atas minat sendiri, itu agak menyedihkan... lebih2 lagi yg bekerja dlm itu menganggap bekerja di muzium sbg satu pekerjaan yg senang. memang menyedihkan.  mereka kekurangan pengetahuan dan kemahiran yg professional dlm menangani kerja2 dlm muzium, dan lagi susah kalau mereka tidak passionate towards kerja mereka.

apa yg boleh i harapkan dari muzium? entah. rasanya tak nak balik malaysia dah.. prospect tak baik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2006 02:14 AM | Show all posts
ah. panjang lebar ucapan saya.

anyway, thanks kawan2 yg berikan komen2 anda.

and one more thing, for your information. the latest url is http://www.jmm.gov.my/ . no more jma.gov.my.
jabatan muzium dan antikuiti sudah tukar nama jadi jabatan muzium malaysia. harap maklum.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2006 02:16 AM | Show all posts
mod, boleh tak buat lagi satu thread tanya forumners kat sini mana muzium yg best korang pernah visit?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.248607s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list