Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
85639
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-6-2006 05:11 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Elle_mujigae at 20-3-2017 03:04 PM

Ni beg yg penah saya kait 2 tahun lepas. Beg sandang blakang, smpai skrang saya guna lagi tuk gi keje



[ Last edited by  gucci at 26-2-2007 12:10 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 05:46 PM | Show all posts

Reply #2 etot's post

Ni guna 2 jarum ke utk buat beg ni? Thanks. Memang cantik sgt. Tengok dah berkenan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 06:18 PM | Show all posts
Originally posted by etot at 16-6-2006 04:59 PM
As'kum kwn2...
Nak tanye sini xde ke sape2 yang minat mengait, buat baju,beg ataupon alas meja. Kalo ade meh la share sini, kalo ader gambar lagik bagus :D

kite suka mengait...dah penah siap alas meja makan yg enam kerusi tu....dah anta kat kampung nnt kalo balik kg dan teringat kite amik gamba tepek sini ekkk....lelain tu buat alas coffee table ngan penutup tv ader bnyk jugak....semua tak penah amik gamba lagi kalo ader masa nnt kite amik dan tepek kat sini.....paling mencabar masa buat alas meja makan yg enam kerusi tu....dah tak ingat berapa bnyk benang digunakan....skrg ni ader lagi tgh buat alas meja jugak...mood kurang sbb tu tak siap2 lagi....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2006 07:27 PM | Show all posts
Baiduri Othman, tu saya kait guna satu jarum jerr.tapi jenuh gak la nk menyiapkan...dekat sebulan baru siap
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 08:43 PM | Show all posts
dari this website... http://www.kreinik.com/kshop/pro ... p;cat=33&page=3

Spring Blossoms Picture Frame





Designed by Maggie Petsch
Directions: Intermediate
Size: to fit an 8
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 08:57 PM | Show all posts
Crochet dress ni saya buat sebelum anak saya lahir lagi. Tapi baru recently dia boleh pakai bila umur setahun.

   


[ Last edited by  Izzana at 17-6-2006 04:07 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 09:16 PM | Show all posts
Originally posted by etot at 16-6-2006 07:27 PM
Baiduri Othman, tu saya kait guna satu jarum jerr.tapi jenuh gak la nk menyiapkan...dekat sebulan baru siap


Kalau satu jarum tu kira okaylah. Nak pakai benang apa nak bagi dia kuat mcm beg yg etot buat tu? Betul kata Kak Noor, mcm beg tangan yg selalu jual kat kedai sana.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 09:17 PM | Show all posts

Reply #7 Izzana's post

Kalau pakai kat anak perempuan saya mesti bergaya sakan dia. Sweet je baju2 tu. Teringat kat anak saudara saya masa umur 2 thn lebih dah reti tanya saya samada saya suka tengok baju baru dia. Lawak betul budak tu. :lol

[ Last edited by  Baiduri Othman at 16-6-2006 09:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 09:19 PM | Show all posts
kakliza  ada banyak buku kait..so masa dulu biasalah projek kerjatangan ni mmg rajin..
antara bahan yg kak liza kait..ni jer sempat amik gambar..



Alas dulang
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 09:30 PM | Show all posts

Reply #12 hanieliza's post

Cantiknya Kak Noor. Ada bentuk buah nenas. Macamana Kak Liza boleh buat jadi mcm tu? Kalau dah complicated mcm tu tak reti saya nak buat. Kena berguru dgn Kak Liza je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2006 09:48 PM | Show all posts
masa anak sulong dulu kakliza kaitkan baju sejuk dia..
kebetulan buat masa mengandung ..then masa p UK..kakliza just bawak..rupanya mmg berbaloi sebab most of the time kena pakai..
tapi tu kisah 24 thn lalu..


Baju Sejuk..sila abaikan modelnya..dah remaja pun..


tutup Kepala tu mmg beli tapi kakliza kaitkan tepi tu sebab asik jatuh jer..
so bila kait..boleh ikat..sib baik model tu kecik tak reti buka..kalau tak harus dia buang..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2006 01:27 PM | Show all posts

Reply #4 soda's post

:tq: tq kak noor kasi kite tacang....hehehe

ni nak share lak antara hasil benang yg kite kait....










Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2006 09:32 AM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 16/6/2006 08:58 PM



etot.. mcm beg beli kat kedai..cantik buatan..



timakaseh kak noor, ni hasil pertama saya, saya tak belajar dgn sape2,saya belajar sendiri dr internet.

Baiduri, utk beg tuh saya guna benang kait yg biase jer,yg jenis besar tuh,bukan yg halus tu...saya guna dlm 5 gulung benang,saya nk postkan pattern kat sini, tapi tak jumpa pulak,nanti kalo jumpa saya post kan kt sini share dgn kwn2 yek.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2006 09:34 AM | Show all posts

Reply #33 etot's post

Terima kasih bnyk2 etot. Saya ada cari URL utk crochet & knitting. Ni dia utk sesiapa yg berminat nak belajar. Ada tunjuk steps & gambar sekali.

http://www.knitting-crochet.com/crochet/crosti.html

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2006 11:04 AM | Show all posts
Nak join la..
Merah minat mengait ni..kait satu jarum je..yg dua jarum tu tak pandai lagi..Ada la buat alas meja & chair back.. Tapi kan merah tak pandai la ikut instruction yg guna terms mcm Rnd, Sc..etc...Selalu merah ikut 'plan' or gambar kat buku tu...Tapi tak semua buku ada gambar..Kalau nak cari pattern kat website pun smua guna terms je..

Kalau kakak2 and adik2 kat sini ada instruction yg ada gambar tu..boleh share ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2006 12:43 PM | Show all posts
biasa benag kait jenama apa yerk yg thn ,,kuat untuk megait ni,,
Reply

Use magic Report

sue This user has been deleted
Post time 21-6-2006 01:33 PM | Show all posts
[img=300, 350]http://img.photobucket.com/albums/v512/so_da/tungguhujanreda/DSCF0108.jpg[/img]


sue pun pernah gak buat alas nih.. 2 kali buat ...1 org tempah, 1 sendiri punya...pastu yg wat tuk sendiri
punya plak makcik mintak.. nak wat lagik dah malas...

lama dah tak ngait...nak buat sarung kusyen tu pun terbengkalai lagik...


tapi kan.. sue kalau buat bior ikut rajah.. klu ikut yg mcm kat buku tu jek...(yg camni ----->RND 1: tr + 2 ch + 1 tr in 5th st from hook, work ** 2 ch, sk next 2 sts, 1 tr in next St ** 119 times, 2 ch, (2 tr in same st as last st, 2 ch) twice, 1 tr in )...memang tak reti.. tak paham2 maksud shortcut dia ...

[ Last edited by  sue at 21-6-2006 01:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2006 02:44 PM | Show all posts
Originally posted by merahjambu at 21-6-2006 11:04 AM
Nak join la..
Tapi kan merah tak pandai la ikut instruction yg guna terms mcm Rnd, Sc..etc...Selalu merah ikut 'plan' or gambar kat buku tu...Tapi tak semua buku ada gambar..Kalau nak cari pattern kat website pun smua guna terms je..

Kalau kakak2 and adik2 kat sini ada instruction yg ada gambar tu..boleh share ke? ...



sila lah join merah, seronok buat ramai2...

kak noor ada buku crochet ni...dia punya instructions senang sgt2.. ni tadi suruh abang punggah kotak kat rumah lama... sebab dah cari kat sini tak jumpa.. harap2 dpt buku tu cepat, kak noor akan paste kan cara2 dia step by step..

btw.. baiduri pun ada paste kan link dia untuk beginenrs, tetapi kak noor rasa lebih senang refer buku kak noor tu.. bila2 lama tak buat.. then nak start balik.. kak noor kena start basic balik.. lepas tu, bila semua dah mauk dlm kepala, baru lah lancar stitches tu.. bila dia tulis dc,sc, st.. semua boleh kenal dah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2006 04:49 PM | Show all posts
Assalamualaikum wbt..

ha nih bila dah selongkar balik data pc yg lama2,baru saya jumpe pattern beg sandang blakang tuh, so pada kwn2 yg nk mencuba bole la ikut pattern nih yer.Beg yg kelabu gelap tu yg saya kait sndiri




Backpack Shell Purse


   
Materials
F5 hook
Worsted weight yarn (2 colors)
yarn needle
1 decorative button
2 wooden beads



Starting at base of purse with CC Ch 29

Rnd 1:  3 Hdc in 3rd ch from hook and in next 25 chs, work 4 hdc in next ch, (working on opposite side of beg ch) hdc in next 25 sts, join with a sl st to 2nd ch  of beg ch. (58 hdc)

Rnd 2:  Ch 2 hdc in same st (2 hdc in next st)3 times, hdc in next 25 sts (2 hdc in next st) 4 times, hdc in next 25 sts, join with sl st to beg ch2.  (66 hdc)

Rnd 3:   Ch 2 hdc in same st (hdc in next st 2 hdc in next st)3 times, hdc in next 26 st,(2 hdc in next st 1 hdc in next st) 4 times, hdc in next 25 st, join with sl st to 2nd ch.

Rnd 4:  Ch 2 hdc in same st, (hdc in next 2 st 2 hdc in next st ) 3 times, hdc in next 27 st, (2 hdc in next st, 1 hdc in each of next 2 st) 4 times, hdc in next 25 st, join with sl st to 2nd ch.

Rnd 5:  Ch 2 hdc in same st (1 hdc in each of next 3 st, 2 hdc in next st) 3 times, hdc in next 28 st, (2 hdc in next st, 1 hdc in each of next 3 st) 4 times, hdc in next 25 st, join with sl st in 2nd ch.  (90 hdc)

Cut yarn and join MC

Rnd 6:  Working in BLO, Ch 2, hdc in each st around, join with sl st to 2nd ch.

Rnd 7-11:  Hdc in each hdc around join with sl st to 2nd ch.  (90 hdc)

Rnd 12:  Ch 3, dc in same st, ch 2, 2 dc in same st (beg shell made), (skip next 4 st work shell in next hdc) around, join with sl st to beg ch 3.  (18 shells)

Rnd 13-14:  Sl st in next dc, sl st in ch 2 sp, ch 3, dc in same sp, ch 2, 2 dc in same sp, work shell in each ch 2 sp around, join with sl st to beg ch 3.  (18 shells)

Rnd 15:  Ch 2, 1 hdc in each dc and in ch 2 sp around, join with sl st to beg ch 2. (90 hdc)

Rnd 16:  Ch 2, hdc in each st around, join with sl st.  ( 90 hdc)

Rnd 17:  Repeat rnd 12

Rnd 18-19:  Repeat rnd 13.

Rnd 20:  Repeat rnd 15.

Rnd 21-24:  Repeat rnd 16

Rnd 25:  Working in BLO Repeat rnd 12, fasten off.

To Make Flap

Row 1:  Working in FLO, join yarn with sl st to the same hdc that the 16th shell is worked in, (ch4, sk next 4 hdc, sl st in next hdc) 4 times more, ch2 and turn. ( 5 ch 4 sp)

Row 2:  Work 4 hdc in ch 4 sp, (sk sl st, 5 hdc in ch 4 sp) repeat across, ch 2 and turn. (25 hdc)

Row 3-14:  Hdc in each hdc across, ch 2 and turn.  At the end of row 14 fasten off and weave in ends.  Work shell pattern in CC around flap skipping 4 sts in between shells.

Straps  (make 2)
Ch 66, 2 sc in 2nd ch from hook and in next 63 chs, 3 sc in next ch, working on opposite side of beg chain sc in next 63 ch, 1 sc in same st as first 2 sc, join with sl st and fasten off.  After both straps are made sew them on the back of the purse according to where you want them.

To Make Cord
Ch 76, working in back side of ch, sl st in each st across, fasten off.  Starting at the middle front of the purse, weave cord between shells on rnd 25.  Place wooden bead on the ends of each cord and tie the cord in a knot on each end.

Finishing
Sew a decorative button of your choice to the middle of the purse on rnd 19, use ch 2 sp on the middle shell around the flap as a button hole.

[ Last edited by  etot at 22-6-2006 05:11 PM ]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2006 05:14 PM | Show all posts
ni ader lagi...yg ni sarung potpori,sesuai utk wedding gift.



[ Last edited by  etot at 22-6-2006 05:15 PM ]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.182613s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list