Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
85221
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Post time 5-9-2006 06:02 PM | Show all posts
Originally posted by adhwan at 5-9-2006 11:21 AM
cantik-cantiknya...

mus.. tahniah dah siap..

farinata.. gambate.. chayo-chayo..

saya x confident nak buat besar2.. takut makan tahun

projek kecik2 pun berbulan2

etot........ dengar  ...


Adhwan.. Terima kasih..
Mus guna benang yang cam Soda ada paste di page belakang2..
Cuba adhwan selak page belakang..
Mus beli yang gulung besar tu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 08:14 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 5-9-2006 05:59 PM


Kak Noor..
Tak kisahla.. Cakapla apa yang patut..
Mus nak belajar lagi ni.. Tak puas hati boleh tersalah kira..
Tu la.. Tercacat dah..
Mus ada sambung benang yang sama untuk buat meja kopi  ...



ada trick untuk yg salah kira ni mus.. tapi nanti lah senang2 bila mood dah dtg balik.. kak noor tunjuk step2 dia mcmana..

sekarang hati majuk sungguh.. ni benang dah beli 4 bola tau.. nasib baik abang tak tanya.. hihihi.. atau, entah2 nya dia tau semangat kak noor yg hangat2 taik ayam ni.. tapi tak kuasa nak tanya kot. hahaha..

[ Last edited by  noor_hannah at 5-9-2006 08:16 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 10:00 AM | Show all posts
Soda....TQ for d' pattern. Semalan tengok letter box nampak surat dlm envelope beso plak tu..ingat kan apa tgk2 pattern crochet..thanks a lot..:love::love::love:

Project crochet merah dah tergendala seminggu sbb benang dah abis..dah cr kat spectrum, kat kedai jahitan & Sin Yin kat bdr br ampg ni.. kaler yg merah nak tak de pulak..Hari tu sampai ke sg besi cr benang.Nasib baik ada tapi tinggal 1 je..NAk gi kl malas pulak
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 10:07 AM | Show all posts
Originally posted by farhah06 at 5-9-2006 10:54 PM
Noor, apasal hati tu majuk. takpe benang tu boleh simpan, tak kan basi nye. lain kali bila mood ada, da senang takyah gi beli lg.



akak.. majuk sebab ponek dok tetas2 hari tu.. sebab hari tu projek jalan serenta.. XS n krosye.. sekali 2-2 buat hal.. tu yg leceh tu... kita ni dah lah takde bakat.. harap dok polo2 je.. sekali sangkut camni.. kena stop dulu.. sebab ari tu.. saya force juga buat.. lepas tu makin dok salah lagi.. jadi skang ni.. kena stop betul2 dulu.. baru dia dtg balik nanti semangat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 12:24 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 6-9-2006 10:07 AM



akak.. majuk sebab ponek dok tetas2 hari tu.. sebab hari tu projek jalan serenta.. XS n krosye.. sekali 2-2 buat hal.. tu yg leceh tu... kita ni dah lah takde bakat.. harap dok polo2 je.. sek ...


Noor, buat cara akak. klu salah sikit i.e a few stithes, akak buka and buat semula. tapi klu banyak, i unpick again and put aside for a day. we sure to make mistake again klu tgh tension. ni my fr experience la. Ni pun baru akak baru unpick mine pasal ter miss a stitch.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 11:21 PM | Show all posts
ni crochet akak yg da 90% siap. da tak sabar nak abis kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:02 PM | Show all posts
Originally posted by farhah06 at 6-9-2006 11:21 PM
ni crochet akak yg da 90% siap. da tak sabar nak abis kan.


Kak Farhah..
Dahla besar.. Cantik pulak tu..
Kenan banyak sabar nak buat tu.. Cayalah.. :clap:
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:33 PM | Show all posts
Kite dah lama stop mengait ni. tapi bila tengok projek kat sini, terliur plak nak buat lagi.
ari tu ada la buat yang tiga segi letak kat atas tv.sempat siapkan 3 jenis patern.
sebab dah lama tertinggal, so, nak tanya la soklan...
kalu line tu 2 - dlm patern , korang sume belit 2 jugak ke atau belit 1 je. ?
(paham dok soklan kite) ???
sebab akak kat opis kata belit 1 pun tak pe...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:47 PM | Show all posts
Merahjambu, tq. U tgn mengait ape.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:48 PM | Show all posts
Mus, memang buat dgn penuh kesabaran. lg2 da nak abis ni. tgh buat skirting je, da complete. boleh guna 4 raya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:53 PM | Show all posts
Originally posted by yiyie at 7-9-2006 12:33 PM
Kite dah lama stop mengait ni. tapi bila tengok projek kat sini, terliur plak nak buat lagi.
ari tu ada la buat yang tiga segi letak kat atas tv.sempat siapkan 3 jenis patern.
sebab dah lama tert ...

Yiyie, akak rasa paham soalan u. is it camtu eh. pattern nye adagitu kan: / ,then ada = kat atas nye, betul tak. if gitu u kena belit 2 kali. so your stitch akan panjang sikit. hopefully tis is d answer u nak to u question.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:55 PM | Show all posts
Originally posted by farhah06 at 7-9-2006 12:47 PM
Merahjambu, tq. U tgn mengait ape.


Tgh mengait alas meja..nak pakai raya nnt..he..he..(meja pun nak pakai baju raya tau) Tapi tu lah..stock benang abis pulak..Kat area rumah merah ni susah nak cari benang kait..Kalau ada pun colour yg hampeh2..merah guna minlon tapi kat kedai tu ada brand lain pulak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2006 03:59 PM | Show all posts
Originally posted by adhwan at 5/9/2006 11:21 AM
cantik-cantiknya...

mus.. tahniah dah siap..

farinata.. gambate.. chayo-chayo..

saya x confident nak buat besar2.. takut makan tahun

projek kecik2 pun berbulan2

etot........ dengar  ...



adhwan,
kalo nk pattern tu nnti etot bg sbb xtau letak kat mane, nk kena carik dulu...almaklum la,dkat stahun x usik ehehe...benang yg etot pkai tuh mmg yg jenis benang besar tuh...etot nk cepat siap...x sabar kalo pakai benang halus...rasa cam lambat sgt je siap nyer...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 08:43 PM | Show all posts
kak noor baru je alihkan semua borak2 masuk kedlm thread chit chat.. harap maklum..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2006 10:29 AM | Show all posts


okeh nih etot poskan pattern yg buat cadar tuh. so pd kawan2 yg yg lain tu boleh la try buat yerk....ehehe jgn jd mcm etot dh la..betahun2 bru siap

Rose Bower Bedspread


MATERIALS: J & Coats Knit-Cro-Sheen or Clarks O.N.T. Mercerized Bedspread Cotton. Single size bed: 66" x 108": 35 balls of White, 10 balls of Mid Rose and 2 balls of Hunters green. Double bed: 78" x 108": 42 balls White, 12 balls Mid Rose and 3 balls Hunter green. Steel crochet hook No. 7.

FLOWER MOTIF: Starting at center with Mid Rose, ch 6. Join with sl st to form ring. 1ST RND: Ch 5, (dc in ring, ch 2) 7 times. Join to 3rd ch of ch-5 (8 sps).

2ND RND: In each sp around make sc, half dc, 3 dc, half dc and sc. Join.
3RD RND: * Ch 4, sc between next 2 petals. Repeat from * around. Join.
4TH RND: In each loop around make sc, half dc, 5 dc, half dc and sc. Join.
5TH RND: Repeat 3rd rnd.
6TH RND: In each loop around make sc, half dc, 7 dc, half dc and sc. Join.
7TH RND: Repeat 3rd rnd.
8TH RND: In each loop around make sc, half dc, dc, 7 tr, dc, half dc and sc. Join and break off.
9TH RND: Attach Hunter's green to center tr of any petal, sc in same place, * ch 7, holding back on hook the last loop of each tr make 3 tr in center tr of next petal, thread over and draw through all loops on hook (cluster made), ch 4, in same tr make 3-d tr cluster, ch 4 and 3-tr cluster; ch 7, sc in center tr of next petal. Repeat from * around. Join and break off.
10TH RND: Attach White to any 3-d tr cluster, ch 3, 2 dc in same place, * ch 1, 3 dc in next sp, (ch 1, in next sp make 3 dc, ch 1 and 3 dc) twice; ch 1, 3 dc in next sp, ch 1, in tip of next cluster make 3 dc, ch 3 and 3 dc. Repeat from * around, ending with 3 dc in same place as first 2 dc, ch 1, dc in top of ch-3.
11TH TO 14TH RNDS INCL: Ch 3, 2 dc in sp just formed, * ch 1, 3 dc in next sp. Repeat from * around, making 3 dc, ch 3 and 3 dc in ch-3 sp at each corner. Join as before. Break off at end of 14th rnd.

PLAIN MOTIF: Starting at center with White, ch 5. Join with sl st to form ring. 1ST RND: Ch 3, 2 dc in ring, (ch 3, 3 dc in ring) 3 times; ch 1, half dc in top of starting chain.
2ND RND: Ch 3, dc in sp just formed, * dc in next 3 dc, in next sp make 2 dc, ch 3 and 2 dc. Repeat from * around, ending with 2 dc in same place as first dc, ch 1, half dc in top of starting chain.
3RD TO 9TH RNDS INCL: Ch 3, dc in sp just formed, * dc in each dc across to corner, in corner sp make 2 dc, ch 3 and 2 dc. Repeat from * around. Join as before.
10TH RND: Ch 3, 2 dc in sp just formed, * (ch 1, skip 3 dc, make 3 dc in next dc) twice; (ch 1, skip 2 dc, make 3 dc in next dc) 8 times; ch 1, in corner sp make 3 dc, ch 3 and 3 dc. Repeat from * around, ending with 3 dc in same place as first 2 dc, ch 3. Join and break off.

For a single size spread, make 77 flower motifs and 76 plain motifs. For double size spread make 94 flower motifs and 93 plain motifs. Sew motifs neatly together, alternating flower and plain motifs and making 9 rows of 17 motifs for single spread and 11 rows of 17 for double spread.

FRINGE: Cut 10 strands of white, each 12" long. Double these strands to form a loop. Insert hook in first sp on one long side of bedspread and draw loop through. Draw loose ends through loop and pull up tightly to form a knot. Make a fringe in each sp around two long sides and one short side. Trim ends evenly.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 12:05 PM | Show all posts
rajinnya etot wat cadar..kak zie setakat alas meja kopi bolehlah tp lebih pada tu..bla..bla..bla..tp tengok gambar alas cadar tu cam menarik jer.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 08:12 PM | Show all posts
Originally posted by farhah06 at 7-9-2006 12:48 PM
Mus, memang buat dgn penuh kesabaran. lg2 da nak abis ni. tgh buat skirting je, da complete. boleh guna 4 raya.


Tahniah Kak Farhah.. Dah siap rupanya.. :clap:
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 08:42 AM | Show all posts
Originally posted by musliha at 8-9-2006 08:12 PM


Tahniah Kak Farhah.. Dah siap rupanya.. :clap:


mus, tak siap lg. ada skirting nye lg. hampir siap, minggu depan kot.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 08:47 AM | Show all posts
Etot, cantik la. tapi kan akak ni ada malas sikit part membaca ni, and tak brapa pandai. memang tak ada chart nye ke,yang biasa kita ikut tu. memang cantik.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 03:57 PM | Show all posts
Mus kekadang ni confius nak paham jenis benang yang diaorang tulis kat arahan tu..
Macam mana kita nak recognise benang yang betul or main suka hati pakai benang apa yang kita suka ka? :hmm:
Please if ada sesapa leh tolong..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083941s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list