Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
82167
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Post time 27-6-2006 08:33 PM | Show all posts
Originally posted by honeydew_78 at 27-6-2006 04:57 PM
hmmm.. kalau ada pattern diagram lagi mudah kan? betul tak?



harap nanti ada yg boleh paste kan diagram dia.. macam soda tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 08:37 PM | Show all posts
Originally posted by soda at 27-6-2006 06:44 PM
ni lak gamba untuk hasilkan yg kat bawah tu....



http://img.photobucket.com/album ... uhujanreda/DSCF0108 ...



soda.. break lah gambar tu.. camana org nak follow ye.. kalau boleh kecikkan sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 09:21 AM | Show all posts
Ini adalah senarai basic crochet symbol yang dapat Izzana cari dlm simpanan. Tapi maaflah...tak berapa terang


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 04:19 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 27-6-2006 08:30 PM


bagus tu honey.. tutorial tu untuk siapa??  boleh ke share ngan kami di sini?  kalau ada gambar baru lah seronok ye..


ooooh.. project tutorial yang ada dalam buku Learn To Crochet.. design yang paling simple.. nanti i posting kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 08:42 AM | Show all posts
Akhirnya ada jugak thread bab2 mengait ni..
Mus suka bab2 kerja tangan ni, leh release tension..
Mus nak tanya pada kak hannah or kak liza or semua di sini yang terror ni, benang apa yang selalu diguna? Mus selalu guna benang bulu kambing tapi macam tak best jerk..
Lam buku selalu dia cakap benang apa ntah, Mus pun tak berapa pandai..
Tolong yer sesapa beritahu benang apa yang selalu diguna..
Kalu ada gambar lehla paste sekali nak tengok macam mana rupanya..
Sekarang ni tengah wat alas meja untuk raya akan datang..
Tinggal renda tepi ajer lagi..
Seronoknya ada thread ni..
Ingatnya ujung minggu ni nak pegi cari buku mengait ni di kedai..
Nak tengok kalu2 ada pattern lain lagi sebab tengah berangan nak buat baju tapi tak pandai lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 06:54 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 28-6-2006 11:00 AM

merah.. tunggu soda paste yg lain, sebab yg ni break... nanti u buat tak boleh siap!!

kak noor ni saya try upload sekali lagi...saya dah scan baru nih...cuba la tgk pecah lagi tak....saya dah try bukak kat pc saya ni dia dah tak pecah...

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 08:16 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 29-6-2006 08:42 AM
Akhirnya ada jugak thread bab2 mengait ni..
Mus suka bab2 kerja tangan ni, leh release tension..
Mus nak tanya pada kak hannah or kak liza or semua di sini yang terror ni, benang apa yang selalu  ...


Mus ni nak tanya sekali lagila..
Benang apa yang selalu digunakan? Benang bulu kambing ker?
Atau benang yang gulung besar dan halus sikit tu?
No berapa jarum kait tu yang paling sesuai?
Harap adala yang sudi nak jawab..  :pray:
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 10:25 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 29-6-2006 08:16 PM
Mus ni nak tanya sekali lagila..
Benang apa yang selalu digunakan? Benang bulu kambing ker?
Atau benang yang gulung besar dan halus sikit tu?
No berapa jarum kait tu yang paling sesuai?
Ha ...

hi mus...

ader gak benang bulu kambing tp kadang tu kena tgk pattern yg nak buat...kadang ader yg cantik kalo guna bulu kambing....nnt jap ekk kite paste gamba benag tu kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 10:53 PM | Show all posts

Reply #132 musliha's post

mus...ni kat bawah gamba benang dgn jarum...jarum tu yg saya guna size 0.9mm atau tulip 8....





[ Last edited by  soda at 29-6-2006 10:59 PM ]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 11:02 PM | Show all posts
nak share kat sini yg nih lak....tgh buat sikit ajer dah abih benang tak beli lagi...

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2006 08:53 AM | Show all posts
Soda,

Terima kasih..
Mus selalu buat guna benang bulu kambing tapi tak berapa elok la dia punya teksture..
Tak macam dlm thread ni tunjuk..
Ooo.. Benanggulung besar tu yer..
Jenama apa soda guna? Yang mana yang elok?
Lebih kurang RM5 kan satu? Mus takut salah beli benang sebab kakt kedai benang ni banyak sangat benang.. Tak tau dah yang mana satu..
Petang karang balik nak beli yang gulung besar ni la..
Lebih cantikkan dia punya teksture..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2006 03:29 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 30-6-2006 08:53 AM
Soda,

Terima kasih..
Mus selalu buat guna benang bulu kambing tapi tak berapa elok la dia punya teksture..
Tak macam dlm thread ni tunjuk..
Ooo.. Benanggulung besar tu yer..
Jenama apa soda  ...

sama-sama mus....

benang bulu kambing tu tgk pattern kadang tu baru nampak cantik...mcm nak buat tutup td yg 3 segi tu pattern mcm buah anggur tu pakai benang bulu kambing nampak lagi kemas....tak ingat la benang nama aper mus...tag dia dah ilang...kalo tak silap minlon ke camtu la nama dia....kalo kat kedai jahitan tu ckp nak benang untuk mengait....lebih kurang camtu la rega dia mus...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 10:51 AM | Show all posts
Kat mana boleh kita beli buku tentang mengait ni?
Mus ada pergi popular tapi tak banyakla macam yang ditunjuk oleh semua di thread ni..
Mana nak dapat buku yang ada diagram?
Mus nak print yang diattach kat sini tapi tak boleh sebab bila print dia jadik kembang, xnampak..
Nampak macam buku2 lama jer? Mana leh cari lagik yer?
Or mungkin ada sesapa boleh tolong belikan?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 07:35 PM | Show all posts
uiishh.. laju jugak thread ni ye..

musliha
mmg susah dah nak carik buku crochet dgn diagram tu sekarang ni. tapi kalau baru nak belajar, boleh try carik buku ni,
[img][/img]

ada banyak jugak projek dalam tu..

[img][/img]

boleh la try..

manakala buku yg MIL kak linn tulis tu, ada jugak i beli n bagus.. cuma tak der diagram, semua instruction bertulis..

dengan izin ye kak linn, i paste cover buku MIL u yg dah banyak membantu i tu..

[img][/img]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 07:42 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 27-6-2006 08:30 PM


bagus tu honey.. tutorial tu untuk siapa??  boleh ke share ngan kami di sini?  kalau ada gambar baru lah seronok ye..


kak noor ni laa 1st project i.. hehehe..


[img][/img]


[img][/img]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 08:35 PM | Show all posts
Honeydew,
Yang buku learn to crochet to ada diagram yer?
Berapa harga satu buku tu?
Mus dah carik merata kedai tapi takda pun jumpa buku MIL Kak Lin tu..
Ah.. Susahnya nak cari buku crochet sekarang yer..
Tu la.. Mus berminat jugak yang buku MIL Kak Lin tu tapi tempat Mus ni susah nak cari MPH, jauh..
Takder ker sesapa yang sudi jual ker atau apa ke?
Yang learn to crochet tu pun cam best gak kan..
Ada diagram.. Mus cuma mudah ikut diagram jer..
Berapa harga buku tu? Kat MPH jugak ker kalu nak cari?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 08:42 PM | Show all posts
musliha,

buku tu regenya RM39.95, kat MPH..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 09:44 AM | Show all posts
Melur01

Mak mertua saya memang pakar dalam bidang Kait Mengait ni...kalau nak tahu..dalam gelap, sambil tengok tv, sambil berborak  pun dia boleh mengait taw..saya memang kagum dengan kehandalan dia..MIL saya pernah ditemuramah oleh Selamat Pagi Malaysia dan Utusan pernah menyiarkan cerita mengenai beliau yang handal mengait awal tahun ini...kalau nak tengok sila ke  http://www.utusan.com.my/utusan/ ... ga&pg=ke_05.htm

mak mertua saya jugak sudi mengajar sesiapa yang berminat untuk belajar.  

tapi sayang menantu dia sorang ni "tangannye keras", pernah ler dulu masa mula mula kahwin Linn belajar sikit sikit..tapi tak pernah ler lagi buat projek besar besaran cam korang ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 10:33 AM | Show all posts
Yang ni ialah gambar langsir yang makcik Izzana buatkan waktu hari perkahwinan Izzana dulu. Izzana ambik patternnya dan rombakkan jadi alas coffee table.



Yang ni pulak pattern langsir tu. Diambil dari buku "Gorgeous Crochet Laces for Interior Decoration" from Ondori



This one is for the trimming...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 11:21 AM | Show all posts
Originally posted by musliha at 4-7-2006 10:46 AM
Wah.. Izzana..
Cantik giler.. Mesti lama kan nak ambil masa buat langsir tu, besar..
Buku yang macam Izzana tunjuk tu Mus tahula baca..
Takleh jadik ni, kena rajinkan diri merantau ke kedai buku..


Makcik Izzana mengambil masa 6 bulan untuk siapkan langsir buat majlis perkahwinan. Izzana pula mengambil masa 2 bulan untuk siapkan alas coffe table. Itupun ada kalanya tak buat langsung sebab busy. Izzana beli buku tu di popular bookshop.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091964s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list