Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
85825
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Post time 4-7-2006 11:37 AM | Show all posts

something to share

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 12:01 PM | Show all posts

topi

Izzana topi yang itu saya pakai.. pattern pulak, saya tgk orang lain punye design, lepas tu saya edit coraknye. kalau nak buat baby punye pun boleh, tp kena kecilkan. yang ini pula bekas telur dr rumah orang kenduri kahwin. comel..



[ Last edited by  masliana at 4-7-2006 12:14 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 12:19 PM | Show all posts
Mas,
Topi merah tu cantik..
Mus suka bunganya.. Bunga dia cantik..
Wah, pandainya..
Guna benang bulu kambing ker? Or benang yang gulung besar tu?
Mus ni tak pandai nak bezala..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 01:35 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 4-7-2006 01:08 PM

kdgkan soda, bila dah complete satu baris.. bila kita tgk dia finished elok je ngam... so, ingat dah ok lah... tu lah psl... ni mmg malas kira.. jadi lah camtu..

saya pun penah gak kena camtu kak noor...mmg geram gak kadang tu...tp dah salah sendiri tak tgk bebetul...hehehe...sbb tu skrg ni saya mmg akan kira bebetul...kalo tgh mengait tu mmg tumpu kat situ ajer...mengait ni sebahagian dr pada ujian pada penumpuan kita bole fokus ke tak....

[ Last edited by  soda at 4-7-2006 01:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 01:45 PM | Show all posts
su pun penah salah kire gak dulu.... penah nak buat alas meja bulat tapi lelamer dier jadi melengkung lak.... jenuh gak nak bukak balik nak kire smuler.... biler dah give up tu... tinggalkan camtu je ler.... tapi tu maser memuler belaja lerrr.. skang ni tak tau ler... dah lamer tak stat.... baru teringin rase nak muler balik.... tu yang sibuk nak cari buku...  penah tanyer kat kedai buku yang kecik2 tapi derang kater tak der buku tuuu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 03:00 PM | Show all posts
Originally posted by soda at 4-7-2006 01:32 PM

mus....
saya bole photostatekan untuk mus pattern tu....nak saya poskan ke..?
nnt pm me ur address ekkk...saya photostate kat A3 lagi nampak jelas...
mmg buku tu buku lama...kertas dia kaler k ...


Wah.. Bestnya..
Soda.. Mus nak pattern yang Soda scan dua kali tu..
Dan mana2 lagi pattern yang cantik, asalkan ada diagramnya ok saja..
Lehla Mus try wat projek baru selain xstitch..
Kalu Mus dekat sana Mus dah lama pinjam buku Soda photostatkan saja satu buku tu..
Buku lelama ni susah dapat sekarang ni kan..
Nanti Mus pm alamat..
Mus ni susah2kan Soda, tak baik betul rasa..
Tapi dah excited dah ni..
Alang2 Soda nak kirim, kirimla diagram apa yang patut..
Soda, Mus bayarler kos penghantaran + photostat tu nanti..
Wah.. Terima kasih yer..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 03:40 PM | Show all posts
pakai benang bulu kambing. tp bunga tu Xjadi actually.. cube2 tengok mcm mane kawan buat, kita tiru..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

sue This user has been deleted
Post time 6-7-2006 11:51 AM | Show all posts
ni project yg sue tgh buat...dah separuh...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2006 02:04 PM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 7-7-2006 01:55 PM



lindt dah beli buku ni last year.  Tapi tak buat2 pun lagi...penat selak page depan blkg aje...  Lindt prefer ikut rajah mcm Soda tepek tu.  Mula2 belajar masa drj 5 dulu ikut buku mcm tu, bu ...

sbb tu la saya reti ikut rajah tu ajer lindt...tulisan dia jepun tak reti nak baca s'pai skrg ni pun tak pandai nak buat kalo ikut tulisan tu...mesti nak guna yg ader rajah....
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2006 02:04 PM | Show all posts
Originally posted by merahjambu at 7-7-2006 09:12 AM
Ada sesapa tau kat mana kedai jual brg2 kait mengait/jahit menjahit kat area ampang? Merah ada jumpa kat Bnr Br Ampg tapi kat situ bnyk jual barang menjahit je..benang kait pun tak banyak colour..a ...


hai cik merah yg jambu,

lindt ada jumpa benang yg 2 kaler tu kat kedai DMC, Ampang Park.  Lindt ada beli benang tu tp tak ingat beli kat Ampang Park ke kat IOI Mall.  Jarum kait pun Lindt beli kat kedai DMC Amp Park tu...dekat RM100 1 set.

Lain2 tempat kat Ampang yg lindt pernah beli benang kait - Bintang kat Spectrum tu, tkt atas sekali kut...yg ada jual barang2 dapur, cadar etc...  Kat Jusco Maluri pun dulu lindt selalu beli benang kait.  Skrg tak perasan lak ada lagi ke tak.  Dulu ada jual jarum knitting (kait 2 jarum) tu kat Jusco, pastu dah tak jual lg.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2006 02:23 PM | Show all posts
yg ini lindt buat masa di Afrika aritu.  Benang dia kasar sket dpd benang minlon.  2 tahun tau buat niiii....start dekat2 krismas 2005, pastu break pergi safari...bulan 1 2006 baru siapkan  :lol



ada 1 lagi tp tak jumpa lak kat mana save gambar tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2006 10:08 AM | Show all posts
Originally posted by soda at 7-7-2006 09:53 PM

sue amik yg kali kedua saya paste ke...?
sbb saya try gak amik yg tu pastu print kat A3 nampak okey ajer...
sue guna program aper masa nak print tu...?
saya tgk okey sbb saya dah printkan untu ...


Soda,
Mus dah pun beli benang gulung besar yg 2 kaler dan jarum kait tulip no. 8..
Tinggal tunggu pattern sampai ke rumah saja.. :nerd:
Mak Mus duk sibuk tanya nak buat apa pulak dah anak aku sorang ni..
Dia juga pening dah ngan anak dia ni tak reti duk diam..
Dalam duk wat xstitch sempat lagi duk beli benang kait..
Bunga ros tu dah nak abih, sambung wat alas meja lak..
Abah Mus dah geleng kepala dah sebab dia la tukang teman Mus buat menda2 ni..
Sian kat Abah.. He.. He.. He.. :love:
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2006 09:35 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 10-7-2006 11:02 PM

soda.. cantikke pakai benang kaler2 tu.. cuba paste gambo kak noor nak tgk.. kalau berkenan next time boleh try..

ikut pandangan memasing la kak noor...
ni saya paste sekali lagi....





Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 11:37 AM | Show all posts
Tie pun kalau buat crochet kalau pakai rajah bolehlah sikit2 (bantai aje asalkan nampak bentuk sbb tak faham dia tulis dalam bahasa jepun - tu yg bantai aje) tapi kalau pakai perkataan sc ke dc ke st ke langsunglah tak reti

tapi Tie ada jumpa website (stitch guide) yg guna sc, dc ni - rasanya bolehlah faham sikit kot...

http://www.anniesattic.com/crochet/content.html?type_id=S

cubalah ye kot-kot boleh paham...

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 02:03 PM | Show all posts
Soda,
Gambar yang di atas tu semua guna benang bulu kambing ker?
Macam mana kita nak tau masa bila nak pakai benang bulu kambing, masa bila nak pakai benang gulung besar tu? Tak pahamla..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 06:54 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 12-7-2006 02:03 PM
Soda,
Gambar yang di atas tu semua guna benang bulu kambing ker?
Macam mana kita nak tau masa bila nak pakai benang bulu kambing, masa bila nak pakai benang gulung besar tu? Tak pahamla..

mus....
yg gamba kat bawah ni guna benang bulu kambing sbb tak cantik kalo guna benang yg halus tu....corak dia tu nnt jarang2 pattern ni tak cantik kalo nampak jarang2...yg ni saya tiru ikut yg dah siap kait...saya tak ader pattern dia...tp nnt la saya cuba tgk kat dalam buku saya ni kot la ader saya ajer tak penah nampak....





yg dua lagi tu guna benang minlon yg saya ckp tu...kat benang2 tu semua ader nombor yg akan menentukan warna dan saiz benang tu...kalo dah beli kena ingat nombor benang tu sbb nnt kalo tak cukup benang nak beli lagi tak ader la salah kaler lak....selalunya saya akan tulis kat pattern tu nombor benang tu...sbb dia bungkus dgn plastik ajer kalo dah bukak nombor tu nnt terbuang sama....

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 11:03 PM | Show all posts
soda,

erm.. biasanya kan, kalau benang bulu kambing ni sesuai kait guna jarum nombor berapa? tak pernah lagi kait guna benang ni, asyik guna benang halus je..

[ Last edited by  honeydew_78 at 12-7-2006 11:50 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 11:04 PM | Show all posts
nak share jugak la kat sini, salah satu hasil tangan mak kita.. anak dia ni tak tau laa bila rajin nak buat projek2 cam dia.. hehe..



[ Last edited by  honeydew_78 at 12-7-2006 11:44 PM ]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 11:48 PM | Show all posts
mus,

ni i paste antara buku-buku crochet yang my mom ader.. semua buku lama yg i m sure kebanyakan forumers kat sini pun ada.. buku "Elegant Crochet Lace" tu ke yg u tanya?


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2006 08:34 AM | Show all posts
Bukan..
Mus dah lupa sapa yang paste kat sini ari tu..
Page yg belakang2 ada..
Banyaknya buku koleksi mak Honey..
Semuanya ada diagram ker?
Yang alas meja bulat tu memang cantik sangat..
Sweet jer ngan kaler camtu.. Cantik..

[ Last edited by  musliha at 13-7-2006 08:35 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081590s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list