Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
85747
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 9-8-2006 04:41 PM | Show all posts
ni gambar lg jelas....etot buat yg simple2 jer...sumer yg jenis pkai tali air je..




[ Last edited by  Melur01 at 10-8-2006 09:56 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-8-2006 04:44 PM | Show all posts
nih ade lagi....ehehe sementara ade masa nih etot post byk2 skit..sok dh busy xde masa nk upload gambar dah..so,sila lah menjamu mata ye kwn2



[ Last edited by  Melur01 at 10-8-2006 09:54 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

danisha This user has been deleted
Post time 9-8-2006 05:33 PM | Show all posts

Reply #266 etot's post

hi...
saya baru join cni...
nak tanye ar...etot bubuh ape dlm ni ek..sapu tgn ker?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-8-2006 07:29 PM | Show all posts
danisha...

a'ah etot buh sapu tangan dlm tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 09:35 AM | Show all posts
Kat bawah ni ongoing project crochet Mus..
Pattern ni ambik dari Soda..

Soda..
Mus dah tersalah kait kalu Soda perasan sebab Mus tak selang2..
Adik Mus kata cantik juga.. Alang-alang buat terusla.. :lol
Jangan ketawa.. Kita budak baru belajaq.. :bgrin:



[ Last edited by  musliha at 10-8-2006 10:18 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 09:59 AM | Show all posts
yesterday cari software cross stitch atau memana stitch.. cuma yang ada software untuk crochet and knitting. cam diary katanye......

useful ke rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 10:44 AM | Show all posts
Setelah 5 tahun meninggaklkan dunia crochet ni..tiba2 semalam terdetik hatiku utk mencuba..dan setelah mencari2..ku terjumpa..majalah crochet dan benang2 yg lebih dulu..yeehaaa..akan ku cuba bermula hari ini. Ini semua dek penangan kawan2 kt sini. Thanks yer.
Nak buat yg simple2 jer dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 11:56 AM | Show all posts
ZieA..
Cantik pattern tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-8-2006 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by Melur01 at 10/8/2006 09:57 AM


suka tengok yang bunga tu... macam mana buat ye...




Kak melur, nak tau camner buat bunga tuh ek...ni saya bg cara2nyerr...tapi english version la ek...saya reti buat yg ini jer...kira nih simple sgt2...bg kak melur yg expert sure petik jari je kan..ehehhe...selamat mencuba ..


Sunflowers
Sunflower Centers: (Using Yellow or any color u want)

Rnd 1) With a 5" tail; Ch 4; 13 dc in 4th ch from hook; join with a slip st to 4th ch of beg. ch 4: 14 dc. Fasten off, secure ends.

Sunflower Petals: (Using White)
Rnd 1) Attach yarn to any dc on Sunflower Center; Ch 1, sc in same st, ch 5, sc in 3rd ch from hook, hdc in last 2 chains; * sc in next dc on Sunflower Center, ch 5, sc in 3rd ch from hook, hdc in last 2 chains; repeat from * around; join with a slip st in first sc: 14 petals. Fasten off, secure ends.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 11:27 AM | Show all posts
semalam lindt beli magazine ni.  Tp belum abis belek lg.......

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 03:16 PM | Show all posts
[quote="azima"]nak tunjuk projek2 yg lamaaa dulu & ada yg tak siap sampai la skrg..

bantal2 kecik..


yg tak siap & ntah bila siap.. :roll:  :roll:
yg nie guna 2 kale.. kait satu kale.. ikut suka ati panjang mana, putuskan benang & sambung benang kale len plak..
yg ujung blah kanan, sarung kotak tisu.. siap tapak & badan jer, yg jambol2 blom siap.. huhhuhhuhu
[/quote]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 03:17 PM | Show all posts
sy teringin nak tanya pada siapa yg pandai ttg singkatan2 lam kait2 nie yg sy amik dr internet... cth utk projek nie..

Child's Blossom Purse
Lion Brand? Microspun

BLOSSOM
Note Do not join Rnds.
Petal Motif - Make 10 with A and 2 with B.
Ch 3.
Rnd 1 8 sc in 3rd ch from hook. Place marker for beg of rnd. Slip marker each rnd.
Rnd 2 (Sc, ch 2) in each st around.
Rnd 3 * (Sc, ch 2) in next sc, sk ch-space; rep from * around.
Rnd 4 (Sc, ch 1) in each st and each space around.
Rnd 5 * Sc, ch 2 in the back loops only of each sc, sk ch-space; rep from *. Join with a slip st to first sc. Fasten off.

Handle
With C, ch 51.
Row 1 Sc in 2nd ch from hook and in each ch across ? 50 sc.
Row 2 Ch 1, turn, sc in each st across.
Row 3 Ch 1, turn, fold first two rows over and working through both layers, (sc, ch 2) in each st across ending with a sc. Fasten off.

FINISHING
Following photograph, overlap 5 A Petals to make a circle. Sew together for Purse front. Sew B motif in center. Repeat for Purse back.
From RS, sew front and back together, leaving top edge open.
Insert 1″ [2.5 cm] at each end of Handle into Purse and sew in place. Weave in ends.


utk sc & ch tue apa maknanyer?? ada yg tau tak? meh citer sket...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 03:56 PM | Show all posts
Originally posted by azima at 11-8-2006 03:17 PM
sy teringin nak tanya pada siapa yg pandai ttg singkatan2 lam kait2 nie yg sy amik dr internet... cth utk projek nie..

Child's Blos ...


azima,

sc = single crochet
ch = chain stitch
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 04:02 PM | Show all posts

Reply #292 azima's post

kat web yg akak amik design tuh ada bg cth2 basic crochet.. so ble refer kat situ sbb saya pun ada jumpa gak patern tuh.. tp x try buat lagi..

sbg cth.. saya tlg translate 1 row nih

Handle
With C, ch 51. >> kelopak c kene buat 51 tali air

Row 1 Sc in 2nd ch from hook and in each ch across ? 50 sc. >> pd tingkat 1, buat single crochet pd taliair ke 2, teruskan buat single crocet sampai habis, anggaran ada 50
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 04:54 PM | Show all posts
assalamualaikum/hai semua,

saya org baru kat sini.. seronok betul la tgk org pandai mengait nie.. teringin gak nak cuba.. benang & jarum dah ada tp tak tau cam ner nak mula..

ada tak kengkawan kat sini yg boleh bg patern paling simple utk org yg baru nak mula belajar mcm saya nie.. :nyorok:
Reply

Use magic Report

evasirnasari This user has been deleted
Post time 11-8-2006 11:54 PM | Show all posts
Hi cik-za,

Anda juga boleh lihat video clip bagaimana nak crochet, lebih jelas dan terang. Lawati web ni:

http://www.nexstitch.com/v_chain_stitch.html

Dulunya saya belajar sendiri dari buku dan majalah,  banyak kali cuba baru menjadi. Sekarang ni dah senang nak belajar ,boleh belajar guna web technology

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2006 01:09 AM | Show all posts


ini yg kak noor buat untuk exchange gift hari tu..sekarang tgh jahit 2 pattern serentak.. nantilah.. dah siap kak noor tepek sini..
Reply

Use magic Report

evasirnasari This user has been deleted
Post time 12-8-2006 10:42 PM | Show all posts
Disamping knitting saya juga minat crochet, ni  gambar alas meja yang dah siap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 12:54 AM | Show all posts
Originally posted by azima at 12-8-2006 12:00 AM
terima kasih pada yg sudi membantu..:tq: almaklom, belajar pon tgk org buat jer.. bila tgk petern kat internet nie cecantik tapi pening la plak singkatan belambak-lambak.. bila free nanti leh cuba. ...


azima..

u cuba buat yg simple punya dulu.. masa u nak buat satu2 stitch tu.. cara kak noor belajar dulu, takde siapa pun yg ajar.. kak noor mula terjebak bila ada tea lady kat opis dulu2 sibuk mengait.. bila kak noor minta ajar, dia "berat hati" nak turunkan ilmu dia tu.. so, kak noor pun skodeng kedai buku dan jumpa lah buku basic crochet ni.. dari situ, kak noor mula mengcrochet pelan2.. kak noor follow setiap steps dia.. ada diagram dia lkat dlm tu yg kita boleh ikut..

sebenarnya kak noor rasa ralat sebab cuba nak paste gambar dlm buku tu kat sini, tapi bila snap pakai camera, dia silau and tak kabur.. scanner rumah ni pulak dah out dated.. nanti lah.. kak noor akan cuba juga paste kan.. sementara tu.. u boleh lah bli benang and jarum dulu.. selagi benda tu takde depan mata.. u takkan start mana pun..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2006 11:11 AM | Show all posts
Kak Noor atau sesapa yang disini..
Lepas habis crochet kita kena seterika yer?
Nak seterika tu macam mana? Macam biasa seterika baju yer?
Mus tak paham sangatla..
Tolong sesapa.. :tq:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.502765s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list