Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
85355
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2006 06:04 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 13-8-2006 11:11 AM
Kak Noor atau sesapa yang disini..
Lepas habis crochet kita kena seterika yer?
Nak seterika tu macam mana? Macam biasa seterika baju yer?
Mus tak paham sangatla..
Tolong sesapa.. :tq:



mus..

lepas kita kaitkan.. then, tegangkan dia ... biasa kak noor guna jarum peniti banyak2..

mula2, letakkan crochet tu atas tilam (senang guna tilam sebab dia keras)
lepas tu mula lah menegangkan dia, tarik skit lah.. then letakkan peniti.. banyak nak pakai peniti ni.. biasa kak noor buat selang 2-3 row.. sampai habis row yg last kat luar tu.. baru dia kembang dan cantik..
lepas tu baru lah gosok..

sekarang kak noor takde stok nak tunjuk.. ni tgh crochet 2 pattern sekali gus.. kalau fdah siap, kak noor tunjukkan gambar step by step dia..
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2006 08:09 AM | Show all posts
Thanks Kak Noor..
Mus memang tak paham kalu baca ayat Kak Noor saja..
Baru belajar..
Reply

Use magic Report

Melur01 This user has been deleted
Post time 14-8-2006 11:50 AM | Show all posts
KakMelur dok baca buku photostate yang Honeydew bagi last Friday... dating kejap dengan honey... cantik-cantiklah... tak sabar nak buat ... dah lama sangat tak mengait ni... last sekali mengait masa darjah 3 kot...

masa tu nak beli benang susah sebab mak abah tak seberapa... so sekarang ni dah bolehlah... sesapa yang nak buku tu ... inform kakmelur nanti kakmelur hantarkan... bagi email...pm kakmelur ye...

honey ...thank you very much... malam tu dok selak-selak je buku tu... dapat yang colour lagi tak tidur dibuatnya.... :geram::geram:
Reply

Use magic Report

Melur01 This user has been deleted
Post time 14-8-2006 04:23 PM | Show all posts
Sesiapa yang belum mahir jahit crochet macam kakmelur ni dan nak tahu macam mana nak baca notes crochet ni sila pm kakmelur...

kakmelur baru je dapat info kat .... tapi tak boleh nak paste kat sini because of copyright...

pmkan email address...insyaAllah kakmelur akan hantar via email ok...

semangatlah...nak gi beli benang petang ni....
Reply

Use magic Report

Melur01 This user has been deleted
Post time 15-8-2006 11:27 AM | Show all posts
Originally posted by honeydew_78 at 15-8-2006 11:03 AM


hehehe.. kak melur, seronot gak kita dating haritu..

next time dating, kita bawak yg original copy.. hehehehe.. lagi laaa tak senang duduk dibuatnya..


semalam dah start buat dah... tak sabar rasanya... pegi beli benang kat kedai cash and carry... choice tak banyak... shophouses dekat dengan hotel concorde...

dah 3 kali bukak sebab permulaannya salah.... tadipun tengok video clip yang evasirnasari paste pun rasanya ada step yang salah buat...

dah siap nanti kakmelur paste ye... semangat berkobar ni...

[ Last edited by  Melur01 at 15-8-2006 11:29 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 11:51 AM | Show all posts
terima kasih pada kak noor & kawan2 semua..

ok gak kalau dpt buat lapik cawan dulu.. at least boleh belajar lembutkan jari jemari nie dulu.. sebenarnya saya nie ada masalah tak reti & baca & tgk step2 yg kengkawan post kat sini.. mungkin saya nie kan kena ada org tunjuk dpn mata kot..

tp tak per kita boleh cuba dulu kan.. belum cuba belum tau kan.. :jeling:
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 10:35 PM | Show all posts
Originally posted by zieA at 21-7-2006 12:49 PM
Ini adalah antara hasil kerjatangan zie yang tak seberapa..


tp macamana cara yg betul utk joint small mat tu? yang ni lepas basuh..dia pu ...

aritu ziea ader tanya camner cara nak cantumkan pattern....ni ader sikit antara cara2 mencantum...kite baru jumpa buku ni minggu lepas....lupa dah letak kat mana....so pada ziea tgk2 la ekk kot2 leh gunapakai....























Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 11:13 PM | Show all posts
mungkin dah ader yg paste cara nak wat bulatan ngan empat segi ni...
kite paste lagi kalo bole nak dibuat rujukan kepada forumer yg baru belajar kait mengait nih....









Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 08:12 PM | Show all posts
ni my two WIP - buat masa dlm kereta.. hehehe..




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 08:13 PM | Show all posts
ooopss tercicir..

[img][/img]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2006 02:40 PM | Show all posts
Ni gambar projek topi crochet saya yg dah siap.. x de la cantik sgt pun, sbb amatur :nyorok:



Nama projek: Topi crochet Izzah
Start : Actually projek yg lama terbengkalai dan disambung semula
Benang : Acrylic 100%
Jarum : 1.5mm  (2)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 10:49 AM | Show all posts

Reply #327 soda's post

Terima kasih bebanyak soda..sekarang zie dah faham..rupanya, kena buat hingga pattern membulat jer..yang selebihnya(bingkai setiap small mat) kena sambung masa nak cantumkan..sayang kt soda..kalau tak sampai sekarang tak faham lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2006 01:33 PM | Show all posts
Post Last Edit by etot at 20-1-2011 00:05

BakuL cOmeL...

Bakul nih kecik jerr actually...boleh muat telur tuk org kawen...so yg ni pon sesuai buat special gift tuk kawan2 time kawen...cume kena rajin la...leceh skit buat bakul nih sbb kiter kena guna 2 helai benang skali gus tuk kasi dier kuat&kukuh...so bila siap nmpak cantik teletak.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

evasirnasari This user has been deleted
Post time 18-8-2006 02:50 PM | Show all posts

Free Crochet Patterns

Kepada sesapa yang ingin mendapatkan peten crochet, di web ni ada sangat banyak peten untuk anda kait:

http://www.crochetpatterncentral.com/directory.php

Zaman sekarang ni dah tak susah nak beli buku atau majalah crochet, print saja dari internet, jimatkan wang anda.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 02:45 PM | Show all posts
Originally posted by evasirnasari at 18-8-2006 02:50 PM
Kepada sesapa yang ingin mendapatkan peten crochet, di web ni ada sangat banyak peten untuk anda kait:

http://www.crochetpatterncentral.com/directory.php

Zaman sekarang ni dah tak susah nak b ...



eva.. pattern free ni mmg banyak kat internet.. tapi tak secantik kalau beli punya..kan..!!
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 10:15 PM | Show all posts
alahai.. kak noor dah stuck lah!!  kak noor tgh on project dari buku crochet yg farinata bagi hari tu.. tapi ada sesetengah stitch tu kak noor tak pernah buat.. kalau ada bahasa omputeh leh gak faham.. ni bahasa italiano.. dah lah kak noor tau bahasa itali ni 2-3 patah je.. pizza, oregano, yg tu tau lah.. kantoi!!

ada sesiapa yg boleh tolong??  kalau tak, hmm.. ontah lah!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2006 09:14 PM | Show all posts
Kak Noor..
Memandangkan Kak Noor ada project crochet baru, so sudila kiranya nanti Kak Noor ajar Mus macam mana nak iron bila dah habis nanti yer.. Boleh yer Kak Noor.. Mus tengok semua project Kak Noor regang elok jer.. Bolehla yer Kak Noor.. :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2006 09:34 PM | Show all posts
Kak Noor..
Cuba pi kat thread Mus attach ni..
Kak Noor leh translate italiano tu pi english..
Cubala kalu2 leh membantu Kak Noor..

http://www.wordreference.com/
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2006 10:00 PM | Show all posts
mak datok mus.. jenuh nak translate word by word..

soalnya.. stitch symbol dia tu, tak jumpa on-line ni (ekceli tak cari banyak sgt lah).. kalau jumpa.. senang sikit ceritanya..

btw mus, kak noor tgh cari jarum peniti ni.. ari tu sorokkan sebab baby kacau.. la ni tak jumpa.. adoii!! sabar no...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2006 11:14 PM | Show all posts
Ini ade satu design crochet..x taule klu dah ade tempek kat sini..atau pernah tgk, klu dah,  ignore jelah..
klu belum..bolehlah take tis as new inspiration ntuk buat project baru..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085998s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list