Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
85517
View
1598
Reply

CROCHET

[Copy link]

Author: etot       Show all posts   Read mode

Post time 22-8-2006 12:15 AM | Show all posts

Reply #353 noor_hannah's post

itule..tapi klu x cukup sifat xpe kan???
ini beli kat myanmar..masa tgk 1st time mmg berkenan btl..pastu murah pulak tu..memacam design lain ade, tp ini yg paling lawa..
ini saje nak bg inspiration..kot2 sape2 boleh buat lg better than tis..klu yg 3d bentuk bunga..cantik tu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 12:32 AM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 8/20/06 22:15
alahai.. kak noor dah stuck lah!!  kak noor tgh on project dari buku crochet yg farinata bagi hari tu.. tapi ada sesetengah stitch tu kak noor tak pernah buat.. kalau ada bahasa omputeh leh gak fah ...


alamak..kaknoor :
:tq:sorry kaknoor buku tu buat project kaknoor terbantut.
diagram dia tu berbelit2 ke?
selalu saya tengok diagram jer tu yg bagi buku tu.:nyorok:
kaknoor tulis apa yg kaknoor tak faham.
nanti saya minta tolong kawan tolong translate kan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 03:41 PM | Show all posts
istimewa untuk musliha dan sesiapa yg belum pernah buat crochet lagi..  juga buat akak melur (ada makna tuuu!!!)



ini yg baru siap utnuk di tegangkan..


mula2, letakkan doily atas tilam keras... dan pinkan mcm ni... tarik setiap kali nak pinkan..


pinkan pada baris2 tertentu.. tak perlu setiap baris lah.. menghala sampai ke luar..


tgk ni.. pinkan sampai tegang mcm ni.. jgn segan2 nak tarik..


buangkan semua pin dan tinggalkan pin di bahagian luar sahaja.. gosok perlahan2.. awas suhu!! kak noor malas nak guna starch.. selalu renjis air biasa je..


selesai..

[ Last edited by  noor_hannah at 22-8-2006 05:47 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 10:37 PM | Show all posts

Reply #356 FARINATA's post

klu pandai buat crochet..bolehlah cuba..mane tau jadi perintis kat msia buat yg 3D pulak..
ade lg satu design camnie..tp x secun yg nie..
nanti nak cari lg..klu jumpa yg lawa lg..nanti boleh tempek kat sini..buat inspiration
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 10:40 PM | Show all posts

Reply #364 Izzana's post

iutlaa..hari tu tgk 3R, ustaz cakap klu x cukup sifat xpe, klu salah..minta ampunnya..
bukan setakat itik je..peacock pun ade..turtle pun ade..dah x ingat le, nanti esok boleh pergi survey lg..kot2 ade design lawa lg
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2006 12:36 PM | Show all posts
kak noor,

saya hari ni baru tau rupanya lepas crochet tu kena regangkan and iron...:nerd:  :nerd:
nasib baik masuk sini, kalau tak sampai bila2 tak tau
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2006 12:22 PM | Show all posts
Originally posted by mias_2004 at 24-8-2006 12:36 PM
kak noor,

saya hari ni baru tau rupanya lepas crochet tu kena regangkan and iron...:nerd:  :nerd:
nasib baik masuk sini, kalau tak sampai bila2 tak tau



mias, koshe ni kalau tak regangkan mmg buruk je rupa dia.. kalau dah regangkan, cantik sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2006 12:51 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 26-8-2006 12:22 PM



mias, koshe ni kalau tak regangkan mmg buruk je rupa dia.. kalau dah regangkan, cantik sgt...


hmmmmmm:hmm:.....boleh ker jadi elok wa punya tu???....tapi ye lah kan..tak cuba tak tahu......

sangat berterimakasih lah sebab dah tunjukkan cara tu....:tq:

nanti ajar wa bab saiz benang dan jarum dia pulak ok?
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2006 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by cikdak at 26-8-2006 12:51 PM


hmmmmmm:hmm:.....boleh ker jadi elok wa punya tu???....tapi ye lah kan..tak cuba tak tahu......

sangat berterimakasih lah sebab dah tunjukkan cara tu....:tq:

nanti ajar wa bab saiz benang ...


cikdak.. wa selalu guna benang yg halus tu.. tak suka dan tak appreciate langsung kalau benang yg kasar dan tebal tu.. sori ye..

wa jatuh cintan pun sebab ternampak jenis2 halus ni lah.. baru2 ni.. wa terbeli yg lagi halus.. lepas tu wa try lah kait.. eh, lagi cantiklah.. means, lagi halus lagi lah cantik.. psl size jarum.. masa beli benang, tanya toke tu jarum size apa yg sesuai.. sebab, kalau size benang besar.. sedanglan jarum kecik.. susahlah nak kait2 benang tu.. kalau takat terbesar or terkecik sikit still ok, tapi sakit lah jari.. n terkial2 nakmenarik benang.. ni wa tgh experienced skang sebab benang wa halus.. tak tau size berapa sebab plastic cover semua dah hilang.. jarum wa guna sekarang size 1.1..

wa tak pernah ikut instruction kat buku.. benang size apa nak pakai.. jarum size apa.. wa bedal je lah.. not to forget.. wa baru nak siapkan 2 projek - yg ke-5 dan ke-6 dlm seumur hidup wa.. means.. ilmu wa ni masih terlalu etek sangat2 laaaa lagi.. cuma untungnya.. sebab wa ada buku basic dia.. dlm tu ada lah ajar cara nak gosok ni semua.. itu yg wa tau.. kalau tanya my opis mate.. akak cleaner tu dulu.. hmm alahai.. akak pun tak reti.. akak main buat je.. nak ajar pun tak reti.. tu psl yg wa terus singgah kedai n beli buku.. now buku tu.. sampai kat baby wa yg ni.. dan nak naik lunyai.. punyalah lama wa jaga baik2..  

apa2 wa tau lagi.. kalau ada lah.. wa sharelah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2006 01:07 PM | Show all posts
Originally posted by cikdak at 26-8-2006 12:51 PM


hmmmmmm:hmm:.....boleh ker jadi elok wa punya tu???....tapi ye lah kan..tak cuba tak tahu......

sangat berterimakasih lah sebab dah tunjukkan cara tu....:tq:

nanti ajar wa bab saiz benang ...



cikdak.. mmhg boleh jadi elok.. mana lu punya projek tu?? bagi wa tgk.. nanti lu buat mcm wa buat tu.. guna jarum peniti.. tarik tegang2.. tapi gn sampai putus sudah lah.. kalau tarik.. selalu wa buat 4 penjuru dulu.. lepa tu baru tarik keliling..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2006 11:49 PM | Show all posts
letak kat sini alas meja yg dah kite wat lama dulu.....

Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2006 10:32 PM | Show all posts
tegah berusaha nak siapkan...:nyorok:





:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2006 10:39 PM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 29-8-2006 01:36 PM


cantiknya soda buat ni.
rumah lindt nye dining table bulat tau...6 krusi  :cak:

lindt nak siapkan yg kecik pun tah brp x bukak.  Sbb baru start, nnt tgk pattern lain dah berangan nak buat y ...

tu pun sbb malas tu yg labuh dia setakat itu ajer...hehehe
patutnya labuh sikit lagi tu baru nampak cantik...
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2006 11:40 PM | Show all posts
Originally posted by farhah06 at 9/3/06 22:46
Helo Fari. Cantik. Yg tengah tu kena buat piece by piece, den cantum kan. Letak kat dressing table kat bilik pun cantik.


yer kak..kena buat piece by piece tu yg lambat tu...
kalau org rajin,saya rasa kejap jer angan2 nak buat mcm tu
tu yg tersangkut..tak siap2 lagi.:nerd:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2006 05:19 PM | Show all posts
yg nih actually etot nk buat cadar,tapi still in process lagik...terbengkalai projek nih ehehe..since last year, ye la sebok wat preparation kawen lg..keje lg...nih ntah bila la boleh jd cadar eheheh..x pasti lagik...kalo keje yg x sure nih boleh masuk thread My Work In Progress ke kak noor??..ehehhe takyah la ek.. x pasti bila siapnyerr

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2006 05:21 PM | Show all posts
yg nih secara dekat...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 06:01 PM | Show all posts
Mus punya projek crochet pattern ambik dari Soda hari tu dah siap..
Ni la hasilnya..



Kak Noor..
Mus seterika seperti Kak Noor ajar..
Amacam? Pas tak Kak Noor?

Soda..
Mus ada terlupa buat satu bunga..
Pas seterika baru perasan.. :lol
Soda perasan tak? Malu pulak.. Macam manala boleh salah kira.. :hmm:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 07:28 PM | Show all posts
Originally posted by Lindt at 4-9-2006 06:18 PM
lindt teropng mus lak...
cayalah Mus.  cantik pun dah siap.
berapa lama mus ambik masa nak siapkan tu?


Lindt..
Mus start dalam penghujung bulan tujuh..
Rasa lega dah siap tapi rasa malu sikit sebab cacat dek tersalah kira..
Cemana la boleh tersalah kira bunga hujung tu..
Dah tu pas seterika baru perasan.. :geram:
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 11:29 PM | Show all posts
Originally posted by musliha at 4-9-2006 06:01 PM
Mus punya projek crochet pattern ambik dari Soda hari tu dah siap..
Ni la hasilnya..



Kak Noor..
Mus seterika seperti Kak Noor ajar..
Amacam? Pas tak Kak Noor?

Soda..
Mus ada terlupa buat satu bunga..
Pas seterika baru perasan..
Soda perasan tak? Malu pulak.. Macam manala boleh salah kira..  



mus.. dah cun dah tu.. kalau seterika baru terserlah bunga2 dia tu.. ni mesti jenuh kan mus nak seterika.. kak noor ada buat pattern ni dulu.. tapi tu lah.. itu sahaja lah.. entah mana lah pulak.. tu maa mula2 belajar dulu..

pada kak noor kan mus.. cantik lagi kalau guna plain kaler.. sebab crochet ni dia ada pattern / design dia.. kalau dah corak2 kaler dia gini.. tak nampak apa dah.. sori mus.. ni ikhlas from my deep inside..

soal salah kira tu.. biasalah.. mcmana jaga pun, mesti ada salah..

selalu, kak noor gunting short cut je.. pastu main sambung je kat situ.. tak lah nampak sgt.. tapi leceh skit.. tapi hati puas..


mus.. dulu kak noor cadang nak buat chair back lah.. tapi buat satu je dah jemu.. camana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 05:59 PM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 4-9-2006 11:29 PM



mus.. dah cun dah tu.. kalau seterika baru terserlah bunga2 dia tu.. ni mesti jenuh kan mus nak seterika.. kak noor ada buat pattern ni dulu.. tapi tu lah.. itu sahaja lah.. entah mana lah pu ...


Kak Noor..
Tak kisahla.. Cakapla apa yang patut..
Mus nak belajar lagi ni.. Tak puas hati boleh tersalah kira..
Tu la.. Tercacat dah..
Mus ada sambung benang yang sama untuk buat meja kopi yang sedang tu..
Habis tu, nak buat langsir untuk bilik sendiri yang sedang on progress..
Masa buat langsir ni nak buat guna satu kaler, nak kaler pink.. :bgrin:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098068s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list