Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15297
View
67
Reply

KICKBOXING

[Copy link]

Author: baloot       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-6-2006 04:48 PM | Show all posts |Read mode
ader sape2 minat sukan ni ??

bole kongsi pengalaman korang x ?? :nerd:

ape kelebihan martial arts ni ngan lain2..?? macam taekwandoo, silat or anything else..!!

[ Last edited by  dexa at 9-3-2008 05:33 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2006 04:45 PM | Show all posts
kelebihan martial art ni ialah:

1 less cost- uniform wajib cuma seluar pendek je
2 original- mmg diamalkan asli dari dulu sampai skrg
3 leh mkn tomyam free lepas tournament

:lol

opinions are strictly personnel :gila:
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 01:09 AM | Show all posts
tomoi..ler .. kickboxing tak besh ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 01:58 AM | Show all posts
tomoi?? fuh, tulang kering kaki kena keras kalu nak blaja...
Reply

Use magic Report

Taufan This user has been deleted
Post time 28-6-2006 09:05 AM | Show all posts
tomoi ???
memang besh...
boleh jadi pelakon ONG BAK 2...
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 10:38 AM | Show all posts
kickboxing ni sukan berteraskan tinju kan?

wlwpon ada ciri tomoi cam cara sepak tapi aku rasa kickboxing ni lebih gaya bebas... betul ker aku nih: :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 08:12 PM | Show all posts
Master Aikido saya sekarang ini pernah praktis tomoi tradisional tapi bukan olahraga, tomoi tradisional memang tak ada tournament punya. Satu kali kena tumbuk, saya tak dapat macamana untuk imagine apa akan jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2006 11:18 AM | Show all posts

Reply #7 Wong Onn Yong's post

actually latihan tomoi mmg lebih cenderung kpd untuk melahirkan pelawan sejati

i merujuk kepada persediaan pelatih tomoi yg bukan saja dari segi skill but also their physical and mental...

this is what differentiate tomoi and other martial arts...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2006 12:23 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2006 10:21 AM | Show all posts
thanx :love:
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 01:23 AM | Show all posts
Dah ramai budak2 Taekwondo dan Karate makan buah tangan dan lutut tomoi. Budak teakwondo selepas 5 minit berlawan, dah semput tak cukup nafas. Penat dan peluh sampai berat baju. Sekali kena siku pusing Tomoi, terus tak boleh bangun. Budak karate pulak, tension sebab orang Tomoi ni tak reti sakit. Puas tumbuk dan sepak namun tak tumbang jugak. Aku suka tengok Tomoi. Tapi nak belajar memang sakit.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 04:10 PM | Show all posts
tomoi nie memang nampak ganas, praktikal and ringkas..tapi dorang kata bebudak tomoi ni susah sikit kalau lawan budak silat cekak/kalimah, sebab dalam silibus silat2 nie dorang ada belajar teknik2 untuk menangkis buah2 tomoi/boxing..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 10:20 PM | Show all posts

Reply #12 Periuk_api1209's post

ada ker? kebetulan jer kut? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2006 08:51 PM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 3-7-2006 10:20 PM
ada ker? kebetulan jer kut? :hmm:


Bukan kebetulan. Sudah beratus-ratus tahun Silat Cekak bertarung dengan Tomoi kat Kedah. Silat Cekak ni bahaya, nampak sahaja berdiri lurus, namun bila dia masuk ke depan, kau akan terkunci gerak. Buahnya cukup kemas. Kau gerak, kau sakit atau boleh patah sendi. Buah2 nya direka sedemikian rupa dengan mensasarkan kepada bahagian badan yang lemah.
Reply

Use magic Report

f@uzi This user has been deleted
Post time 9-7-2006 12:36 PM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 5-7-2006 08:51 PM


Bukan kebetulan. Sudah beratus-ratus tahun Silat Cekak bertarung dengan Tomoi kat Kedah. Silat Cekak ni bahaya, nampak sahaja berdiri lurus, namun bila dia masuk ke depan, kau akan terkunci ger ...



oooOO... bestni... jom belajar silat cekak... tapi yang tak bestnya... silat ni kurang aksi....  tiba-tiba aje sipenyerang dah kecundang... kalau tomoi... saya tengok  macam tengok aksi komedi le pulak... tahan gelak dalam perutttt....:lol
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2006 02:22 PM | Show all posts
Apa kata u pi ke gym martial art? Belajar mix martial art? So tak payah pikir mana nak belajar sebab semua akan diajar.
Kalau kau minat BRUCE LEE, boleh belajar Jeet Kune Do. Dulu ada brader nama SAIFUL ZELWANY mengajar konsep JKD kat KL, namun kerana mamat ni mulut celupar mcm Bruce Lee, ramai Melayu, Cina dan India ajak dia lawan sebab nak test power,hebat mana konsep JKD ciptaan Bruce Lee. JKD ni takda teknik, dia cedok mcm2 jenis silat,karate,wing chun,gusti,tomoi/muay thai,dan mcm2 lagi.
Reply

Use magic Report

f@uzi This user has been deleted
Post time 9-7-2006 02:48 PM | Show all posts
WonBin pun belajar kat situ ke?  Kat mana tu....? Pukul berapa dan berapa kali seminggu?   Tomoi pun ada ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2006 06:33 PM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 9-7-2006 02:22 PM
Apa kata u pi ke gym martial art? Belajar mix martial art? So tak payah pikir mana nak belajar sebab semua akan diajar.
Kalau kau minat BRUCE LEE, boleh belajar Jeet Kune Do. Dulu ada brader nama  ...


JKD itu filosofi pertarungan bukan seni, Bruce Lee pernah menyeru orang semua bebaskan diri dari karate tradisional and konservatif. Adakah you ini praktis JKD dekat Allied Gym? Royce Gracie memang tumbangkan seorang tomoi tapi bukan berbangsa Thai, pasti Gracie bakal mampus pada tangan tomoi betul2 berbangsa Thai. Kalau Bruce Lee masih hidup, satu keluarga Gracie pula berbaris di belakang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2006 12:22 AM | Show all posts
Saya tidak pernah mempelajari konsep JKD. Sekarang ini saya sudah bersara drpd gelanggang. Dahulu saya suka test power, lebam,retak tulang,terseliuh dan bengkak adalah perkara biasa. Semua jenis seni beladiri saya cabar. Yang paling saya takut ialah tomoi/muai Thai.

Semasa kami di parking kereta, kawan saya (pengamal Tomoi) menunjukkan skillnya. Beliau menyepak tiang besi di kawasan parking dengan menggunakan tulang ketingnya, kedengaran bunyi tung....tung....tung....... Bergegar tiang besi tu seumpama dipukul dengan batang besi. Dalam hati saya berfikir, jika dia sepak layang ke muka aku, gerenti terus pengsan. Boleh mati.
Saya sparring dengannya, tetapi dengan syarat, dia tak boleh sepak dengan tulang ketingnya. Mak oiiii, penumbuknya keras seperti batu. Tulangnya pulak mcm besi. Jika sempat tangkap tangannya pon, belum tentu boleh dikunci atau dipulas, kecuali anda mempelajari teknik berseni peringkat tinggi. Tulang rusuknya pon cukup keras, tak perlu pakai body protector. Terasa seperti bertarung dengan robot besi.

[ Last edited by  WonBin at 10-7-2006 12:48 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2006 12:06 AM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 10-7-2006 12:22 AM
Saya tidak pernah mempelajari konsep JKD. Sekarang ini saya sudah bersara drpd gelanggang. Dahulu saya suka test power, lebam,retak tulang,terseliuh dan bengkak adalah perkara biasa. Semua jenis se ...


Biasanya, apa-apa seni mempertahankan diri saja sangat berkeras dengan kesedaran, ketangkasan dan juga kebijaksanaan. Itu tak mengapa, tapi saya melihat sebahagian sistem praktis tomoi professional yang memang kena berpraktis selama 4 jam dalam satu sesi berterusan tanpa berehat. Macam ini orang awam tentu tak boleh tahan dengan praktis sebegini, betul tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
2.474482s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list