Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15298
View
67
Reply

KICKBOXING

[Copy link]

Author: baloot       Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2006 02:28 AM | Show all posts
Originally posted by Wong Onn Yong at 11-7-2006 12:06 AM


Biasanya, apa-apa seni mempertahankan diri saja sangat berkeras dengan kesedaran, ketangkasan dan juga kebijaksanaan. Itu tak mengapa, tapi saya melihat sebahagian sistem praktis tomoi professi ...



Ianya sudah masuk level Pro. Ianya penuh dengan keganasan dan kekerasan. Tiada lagi harmoni dan tiada ketenangan. Umpama langit dengan bumi jika compare sama aikido.

Mereka berlatih tumbuk batang pokok kelapa yang dililit dengan tali sabut. Mereka lanyak pokok pisang sehingga tumbang dan lumat. Tangan mereka juga sudah cacat. Mereka tak boleh buka dan luruskan tapak tangan. Kerana sudah biasa tumbuk benda keras.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 08:50 AM | Show all posts
nak celah sikit..bole ke ??
pink memang minat Tomoi..sbb hubby memang main Tomoi ...
tapi sekarang dah berenti..dulu dia wakil Perlis..tapi since 1998 sukan tu
berenti sekejap sbb dikatakan sukan yg ganas..jadi bakat hubby pon
terpendam gitu jer..tapi dia masih lagi pegi jumpa tok guru dia yg dok ajar tomoi kat
perlis ni..

suka pergerakan sukan tomoi..pantas dan kemas...
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2006 07:49 PM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 12-7-2006 02:28 AM



Ianya sudah masuk level Pro. Ianya penuh dengan keganasan dan kekerasan. Tiada lagi harmoni dan tiada ketenangan. Umpama langit dengan bumi jika compare sama aikido.

Mereka berlatih tumbuk ...


Pasal itulah saya takut dengan sensei Aikido saya (bekas tomoi juga) yang sekarang, apa kena buat cuma menurut arahan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 10:47 AM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 5-7-2006 08:51 PM


Bukan kebetulan. Sudah beratus-ratus tahun Silat Cekak bertarung dengan Tomoi kat Kedah. Silat Cekak ni bahaya, nampak sahaja berdiri lurus, namun bila dia masuk ke depan, kau akan terkunci ger ...


Oh tentang ini saya baru sahaja tahu :tq:

Saya rapat dengan pengamal cekak sbb masa saya ambil diploma dulu 80% ahli wing adalah ahli cekak manakala saya pula ahli sendeng

Pertandingan antara tomoi and cekak ni ada event ker? tertarik juga nak join sama :lebai:
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 10:51 AM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 12-7-2006 02:28 AM



Ianya sudah masuk level Pro. Ianya penuh dengan keganasan dan kekerasan. Tiada lagi harmoni dan tiada ketenangan. Umpama langit dengan bumi jika compare sama aikido.

Mereka berlatih tumbuk ...


Professional bermaksud mereka adalah full time fighter bukan? well kalau itu kos utk jadi pro they have to take it... same goes to ourselves kalau nak seribu daya kalau tak nak seribu dalih

Hmmm I wonder brader Sephiroth nyer fizikal camaner yer? :hmm:
Ada banyak calar dan bekas lebam ker? dia pro fighter kan?
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 10:53 AM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 10-7-2006 12:22 AM
Saya tidak pernah mempelajari konsep JKD. Sekarang ini saya sudah bersara drpd gelanggang. Dahulu saya suka test power, lebam,retak tulang,terseliuh dan bengkak adalah perkara biasa. Semua jenis se ...


Oh bekas jaguh rupanyer... mesti banyak pengalaman bertarung nih :hatdown::hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2006 03:06 PM | Show all posts
Muay Thai ni ada banyak gaya dan jenis termasuk Tomoi Muay Thai (Selatan Thai/Utara Malaysia), Muay Thai dipraktis kan oleh Tony Jaa tak silap aku Muay Boran (Gaya Utara)
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 11:31 PM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 14-7-2006 10:53 AM


Oh bekas jaguh rupanyer... mesti banyak pengalaman bertarung nih :hatdown::hatdown:


Bukan jaguh, biasalah zaman remaja, sama jugak mcm remaja lain, suka carik gaduh dan bergaduh. Everyweek gaduh. Zaman dulu mana ada street socker mcm skarang.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 11:34 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 14-7-2006 03:06 PM
Muay Thai ni ada banyak gaya dan jenis termasuk Tomoi Muay Thai (Selatan Thai/Utara Malaysia), Muay Thai dipraktis kan oleh Tony Jaa tak silap aku Muay Boran (Gaya Utara)


Aku tak takut dengan taekwondo dan Karate sebab aku tahu dan biasa dengan gerak mereka, namun dengan Muay Thai ni aku takut, terasa umpama bertarung dengan mata yang tertutup. Teknik mereka sungguh mengelirukan dan teknik mereka sememangnya dicipta untuk berfungsi di dalam gelanggang.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 01:55 PM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 14-7-2006 10:47 AM


Oh tentang ini saya baru sahaja tahu :tq:

Saya rapat dengan pengamal cekak sbb masa saya ambil diploma dulu 80% ahli wing adalah ahli cekak manakala saya pula ahli sendeng

Pertandingan an ...



Bagus le tu.... setiap individu kena le belajar ilmu mempertahankan diri... untuk itu lebih baik kita gunakan produk tempatan sebab orang luar pun dah mula belajar silat ni...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2006 09:38 PM | Show all posts
memang betul, aku taknak ckap banyak.... aku pernah kena belasah ngan mamat belajar tomoi dulu masa aku gaduh spa...

tomoi memang kuat.....diorang pantas dan stamina diorang mengalahkan kuda...

lagi satu tomoi ni, tengok macma senang nak belasah sebab teknik diorang itu ... itu aja.... macam kita dapat agak..tapi pergerakan dia tu...
Reply

Use magic Report

peluruperak This user has been deleted
Post time 3-8-2006 09:33 AM | Show all posts
Alangkah bagusnya kalau tomoi ni kita boleh tengok selalu cam wrestling kat tv. Setakat ni citer Ong Bak dan Tom Yum Goong contoh citer yang mempamerkan aksi tomoi yang ganas dan menarik. Ada lagi tak citer lain?

Orang tempatan yang ajar tomoi mungkin ramai tapi yg ada website saya jumpa ni jer..
http://www.jakickboxing.com/

[ Last edited by  peluruperak at 3-8-2006 09:35 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 10:50 PM | Show all posts
umur 21 utk belajar tomoi..ada sikit lambat kan
Reply

Use magic Report

AkuKiut This user has been deleted
Post time 4-8-2006 08:47 AM | Show all posts
ye ke..?? umur 21 baru leh blajar tomoi? kalau camtu jom blajar silat. kecik2 dah leh start. hidup silat..!!!
Reply

Use magic Report

peluruperak This user has been deleted
Post time 4-8-2006 08:59 AM | Show all posts
Originally posted by sLapshock at 3-8-2006 10:50 PM
umur 21 utk belajar tomoi..ada sikit lambat kan


Salam

Kalau nak belajar, tak kira umur berapa pun boleh. 21 kira muda lagi tu.
Reply

Use magic Report

AkuKiut This user has been deleted
Post time 4-8-2006 09:54 AM | Show all posts
Originally posted by peluruperak at 4-8-2006 08:59 AM


Salam

Kalau nak belajar, tak kira umur berapa pun boleh. 21 kira muda lagi tu.



tau...tapi blajar martial arts ni tough jgk (bagi warga mas cam sy la..hehe) n keupayaan setiap org x sama. bagi sy lagi muda start lagi bagus...sbb banyak time nk mahirkan diri. lagipun time muda stamina banyak lagi @ ikut pengalaman sendri sbb sy lambat start umo dah 20++ baru nk blajar......sekadar beri pandangan
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 11:29 AM | Show all posts
aku umur 41 boleh lagi kahhh
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 05:14 PM | Show all posts
tomoi ni antara sukan yg paling ganas la...tapi sronok gak kalu bole belajar
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:22 AM | Show all posts
Originally posted by Maxx at 6-9-2006 05:14 PM
tomoi ni antara sukan yg paling ganas la...tapi sronok gak kalu bole belajar


badan kene ringan bru bes
hahahahaa
if x aku msk tomoi heavyweight
ade ke
hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 09:44 PM | Show all posts
Originally posted by Ax at 7-9-2006 12:22 AM


badan kene ringan bru bes
hahahahaa
if x aku msk tomoi heavyweight
ade ke
hehehhe



kita sama la..masuk heavyweight ;)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071109s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list