JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
209290
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-6-2006 07:31 AM | Show all posts |Read mode

Questions & Answers Food n Recipes


Originally posted by honeydew_78 at 27-6-2006 12:32 PM
Assalamualaikum,

Saya tak pasti sama ada idea ini pernah dicadangkan ke belum.. Saya cadangkan diadakan satu thread khas untuk soal jawab tentang dunia masakan secara am. Maknanya, kalau kita na ...

Contohnya ada satu soalan yg simple je dalam fikiran saya ni : macam mana nak tukar sukatan serbuk gelatin kepada agar-agar strip dlm cheese cake?  kalau nak cari kat thread yg berkenaan mungkin memakan masa kan?

Originally posted by NoorMasri at 28-6-2006 05:34 AM

cadangan anda akan dipertimbangkan..

tima kasih



Waalaikumusalam...
Kak liza rasa soklan ni ada kena ngena ngan kkliza kerana kakliza selalu gunakan serbuk agar-agar dalam pembikinan kek keju [chilled]

selalunya kakliza memang gunakan serbuk agar-agar [bukan serbuk gelatin] kerana senang nak mengendalikan peroses kek keju [chilled]
sekiranya tiada serbuk agar-agar pernah juga gunakan agar-agar strip tu..
kakliza potong sedikit [anggaran dalam 2 inci] dan masakkan dengan 150 ml air sehingga hancur dan agak pekat sikit ..
tapiskan dan campurkan dengan adunan keju yg telah dipukul dengan gula halus dan juga bahan yg diperlukan..




[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 17-3-2008 07:48 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 02:42 PM | Show all posts
maknanya kak liza guna sukatan yg sama dgn serbuk gelatin untuk serbuk agar2 ye? hehehe.. sori ye tanya bende2 simple ni.. neway, :tq:tq kak liza..

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 28-6-2006 07:20 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2006 07:11 PM | Show all posts
Thread baru ini berkisar kepada soal jawab sesuatu perkara yang menjadi kemusykilan anda terutamanya mengenai dunia masakan!
Anda boleh bertanya apa sahaja yang anda rasa perlu dan sesuai.
Jadikan thread baru ini sebagai tempat untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan dalam bidang masakan anda!
Tapi saya hendak minta kerjasama dari anda supaya jangan sembang dalam thread ini kerana kalau boleh jadikan thread ini thread yang paling ringkas isinya dan padat dgn info!
Oh ya..sekiranya soalan anda itu tertumpu kepada thread yang telah sedia wujud..tak perlu lagi menanyakan di sini..terus ke thread tersebut.


=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=ll=


Di bawah ini saya beri contoh2 soalan yang sesuai..

Q : Apakah kegunaan serbuk ammonia?
A : Ia digunakan dlm pembuatan kuih cakoi.Jarang ada resepi yang menggunakan serbuk ammonia dalam pembuatan kuih,kek atau biskut selain daripada cakoi.


Q : Apakah fungsi tepung kastard dlm resepi kek?
A : Selain mewangi,tepung kastard akan membuatkan kek lebih padat.Boleh gantikan tepung kastard dgn tepung jagung jika suka.


Selamat Berforem!


[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 28-6-2006 07:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2006 06:44 PM | Show all posts
Bagusnya ada thread ni.Nara pun nak tanya soklan jugakla.Aritu ada tanya tapi takde org jawap sebab Nara belasah jer tanya kat thread yg takde kaitan.:bgrin:

-camner nak buat stok ayam atau daging?kena rebus ayam/daging tu pastu amek air rebusan ke?tq...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 10:41 AM | Show all posts
Originally posted by Nara_Gaara at 1-7-2006 06:44 PM
Bagusnya ada thread ni.Nara pun nak tanya soklan jugakla.Aritu ada tanya tapi takde org jawap sebab Nara belasah jer tanya kat thread yg takde kaitan.:bgrin:

-camner nak buat stok ayam atau dagi ...


betuilah tu...air rebusan ayam atau daging...kalo takder buleh gunakan kiub ayam/daging..(macam bagus2 pulak aku nih..)...sifu tulun jawab..den tak konpidenlah pulak...ekekekek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2006 12:24 PM | Show all posts
apa yg selalu kakliza  buat untuk stok..

STOK AYAM
tulang kerangka ayam atau leher ayam atau bahagian tulang2 ..rebuskan dengan air dan sedikit halia..sampai mendideh..

STOK DAGING
daging yg ada lemak sikit2 tu rebuskan dengan air dan sedikit halia..sampai daging lembut..

STOK UDANG
kulit dan kepala udang direbuskan dengan air dampai emndideh..tapiskan dan hanya gunakan air rebusan sahaja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 12:31 PM | Show all posts
lerr maklang nie..btoi laa tuh..
in case takde ayam boleh jugak guna kiub ayam tu..tapi lagi sedap dan pure kalau guna ayam btoi atau tulang rangka!
dah rebus..stok tu boleh disimpan dalam fridge..bila nk masak apa2 yang menggunakan stok ayam nie [nasik ayam ke..steamboat ke] apa2 jelah..boleh kuarkan dan panaskan sekejap..

Air rebusan ayam segar
Bahan2:-
Tulang rangka ayam - ikut berapa yg kita nak..7-8 ekor
Air - 3 - 3.35 liter [mengikut kuantiti ayam yang diberi]

Cara:-
  • Rebus tulang ayam dengan air di dalam periuk besar.
  • Kecilkan api,tutup periuk dan renihkan di atas api kecil selama sejam.
  • Tapis air rebusan ke dalam bekas bersih dgn menggunakan tapisan besar berlubang halus.Biarkan air rebusan betul2 sejuk.
  • Simpan air rebusan di dalam peti sejuk atau separa dingin bekukannya selama 2-3 jam ataupun sehingga minyaknya membentuk lapisan di permukaan.Cedok lapisan minyak dan buangkan.
  • Simpan air rebusan dalam bahagian2 kecil untuk digunakan apabila perlu.Air rebusan yang didinginbekukan boleh disimpan selama beberapa minggu.Cairkannya terlebih dahulu sebelum menggunakannya.
  • Rate

    1

    View Rating Log

    Reply

    Use magic Report

    Post time 6-7-2006 05:45 PM | Show all posts
    Originally posted by hanieliza at 3-7-2006 12:24 PM
    apa yg selalu kakliza  buat untuk stok..

    STOK AYAM
    tulang kerangka ayam atau leher ayam atau bahagian tulang2 ..rebuskan dengan air dan sedikit halia..sampai mendideh..

    STOK DAGING
    daging y ...


    kalau ada lebih macam mana nak simpan stok2 ni
    Reply

    Use magic Report

    Author
     Author| Post time 6-7-2006 08:11 PM | Show all posts
    Originally posted by katabatik at 6-7-2006 05:45 PM


    kalau ada lebih macam mana nak simpan stok2 ni

    as kacip wrote..sama macam kkliza buat..

    selalnya kkliza akan pack dalam bekas kecil..
    bila nak masak.. just keluarkan dari petisejuk dan boleh gunakan terus..
    Reply

    Use magic Report

    Post time 13-7-2006 01:58 PM | Show all posts
    Kak Lieza,  weekend lps DK try resepi kasui (dari buku kak liza baca masa kat rumah teja).   Nak tanya kapur tu memang kena letak ke?..  Dan  berapa lama kena kukus.. nanti kak liza bagi resepi tu semula.  Buat hri tu 90% menjadi la.. tapi still tak puas hati.

    Air gula tu pulak,, kena campur ngan gula biasa tak?
    Reply

    Use magic Report

    Author
     Author| Post time 14-7-2006 11:26 AM | Show all posts
    Originally posted by DugongKota at 13-7-2006 01:58 PM
    Kak Lieza,  weekend lps DK try resepi kasui (dari buku kak liza baca masa kat rumah teja).   Nak tanya kapur tu memang kena letak ke?..  Dan  berapa lama kena kukus.. nanti kak liza bagi resepi tu  ...



    KUEH KASWI dari Kak Liza MDC

    Bahan A
    5 cawan air
    3 keping gula kerek/roda (banyak dijual di pantai timur)
    atau 3 s/b gula merah
    3 sudu besar gula pasir
    1 helai daun pandan
    Masakkan semua dan sejukkan

    Bahan B
    2 cawan tepung gandum
    ? cawan tepung kanji/ubi atau jagung
    1 sudu kecil kapur kueh [optional]
    Kelapa parut ( yang muda)
    Sedikit garam

    Cara:
    1. Panaskan kukusan.
    2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang 8 inci bulat atau 4 segi yang nak digunakan. [boleh lapikkan pelastik]
    3. Bancuh semua bahan dan tapiskan kan dalam loyang.
    4. Masakkan sehingga masak. [30 minit]
    5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong.
    6. Gaulkan garam dan kelapa.
    7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

    Nota..
    kalau tak letak air kapur kueh agak lembek sikir..air kapur menjadikan kueh kental..
    Reply

    Use magic Report

    Post time 14-7-2006 10:46 PM | Show all posts
    gambar kat bawah nie nama apa dan apa kegunaannya..?![beli jer tahu tapi tak reti guna..]

    Reply

    Use magic Report

    Post time 15-7-2006 09:22 AM | Show all posts

    Reply #12 Kacip_Fatimah's post

    nestle cream......buat bingka cheese (ada recipe di sini dulu), campur cocktail
    Reply

    Use magic Report

    Post time 17-7-2006 10:33 AM | Show all posts
    Originally posted by Kacip_Fatimah at 14-7-2006 10:46 PM
    gambar kat bawah nie nama apa dan apa kegunaannya..?!


    Kacip,
    Sm panggil benda kat gambar tu  'Nestle Cream'. Ianya bleh buat topping utk kek..... cuma kos membuat topping kek menggunakan 'nestle cream' nie agak mahal......

    nie resipi dari kelas memasak yg SM sertai kat JB last week......
    Bahan
    1 tin Nestle Cream
    300gm coklat masakan (potong kecil2)

    Cara-caranya
    1. panaskan nestle cream sehingga naik wap sahaja
    2. kemudian masukkan coklat masakan yg telah potong kecil2
    3. kacau hingga coklat masakan tadi larut dan rata...
    4. setelah itu tuangkan/leper kan pada kek.......
    ATAU
    1. double boil coklat masakan sehingga cair
    2. kemudian masukkan nestle cream
    3. gaul sehingga rata n larut
    4. akhir sekali tuangkan ke atas kek..........


    [ Last edited by  Kacip_Fatimah at 17-7-2006 11:13 AM ]

    Rate

    1

    View Rating Log

    Reply

    Use magic Report

    Post time 17-7-2006 11:15 AM | Show all posts
    ooOOoo...baru faham...
    terima kasih pada chem dan Sweetmum...
    Reply

    Use magic Report

    Post time 17-7-2006 04:56 PM | Show all posts

    kek saya hangus!!!!!

    kelmarin beli microwave baru sbb sblm ni biasa guna oven jer..
    lepas beli test  masak ayam panggang..memang best masak luar dlm n warna pun cantik...masak ayam nbi terus je letak atas glass plate dia. then mlm smlm cuba nak buat cake plak...letak adunan dlm tupperware yang microwave safe tuh..set masa 25 minit (max 30 minit) & suhu medium..dulu bila pakai oven biasa cake i set time 45minit & api atas bwh....
    bila timer 25minit abis i tgk kek tak naik mcm biasa pun..so i tambah timer 10 minit lagi..dlm 5 minit tuh bau hangus...wadduuuuuhhh..pegi tengok berasap 1 dapur..microwave pun penuh asap n kek jd hangus...malah tupperware yang tu pun cair kat bwh..sblm tu ptg pakai tupperware yg sama masak maggi ok jer...
    so leh tau tak apa silap saya ek? al maklumlah tak pernah pakai microwave nih.... adakah set suhu medium tu tak sesuai utk bakar cake?panas sgt bantut la kot ek...?naper ek?
    Reply

    Use magic Report

    Post time 18-7-2006 03:37 PM | Show all posts
    nak tanya skit bley?  
    kdg2 bila goreng ayam ada kluar darah..w/pun ayam tu dah masak...kenapa yer?

    didahului dgn ucapan terima kasih....

    sekian..
    Reply

    Use magic Report

    Author
     Author| Post time 18-7-2006 10:26 PM | Show all posts
    Originally posted by Arwen at 18-7-2006 03:37 PM
    nak tanya skit bley?  
    kdg2 bila goreng ayam ada kluar darah..w/pun ayam tu dah masak...kenapa yer?

    didahului dgn ucapan terima kasih....

    sekian..


    selalunya masa menggoreng api hendaklah dalam keadaan sederhana..
    dan potong ayam tu hendaklah tidak terlalu besar..
    Reply

    Use magic Report

    Post time 18-7-2006 10:30 PM | Show all posts
    Originally posted by Arwen at 18-7-2006 03:37 PM
    nak tanya skit bley?  
    kdg2 bila goreng ayam ada kluar darah..w/pun ayam tu dah masak...kenapa yer?

    didahului dgn ucapan terima kasih....

    sekian..


    ada pernah saya dengar, jika ayam yang digoreng ada kluar darah, berkemungkinan tidak sempurna proses sembelihannya.. betul ke? ada sesiapa yang boleh confirmkan fakta ni?

    wallahualam..
    Reply

    Use magic Report

    Post time 18-7-2006 11:34 PM | Show all posts
    tak pernah dengar pasal penyembelihan ni......tapi kalau goreng berdarah most probably api terlalu kuat....luarannya masak cepat....
    kalau grilled atau ayam oven.....kalau warna airnya masih merah, masih berdarah ertinya belum masak.......
    Reply

    Use magic Report

    You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

    Points Rules

     CARI App
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.056692s Gzip On
    Quick Reply To Top Return to the list