JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
207760
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 28-7-2006 09:31 AM | Show all posts
Sifu-sifu ku sekelian...

apa beza cream of tar tar ngan ovellette..

Tq.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2006 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by aznee at 28-7-2006 09:31 AM
Sifu-sifu ku sekelian...

apa beza cream of tar tar ngan ovellette..

Tq.





Cream Of tartar

Ia berbentuk serbuk putih  saperti baking powder atau soda bikarbonat..
selalunya digunakan dalam campuran putih telur bagi  menghasilkan pukulan putih telur yg cantik untuk membuat kek.

Kak liza baca dalam majalah RASA November 2005..


Cream of Tartar
Krim ini ada lah berasal dari sejenis bahan yg dihasilkan dari pemerapan beras.

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
PENGUMUMAN NORZAILINA NORDIN
MENGENAI CREAM OF TARTAR


Saya sudah mendapat penjelasan tentang cream of tartar. Dulu (originally) memang ia deposit dari bekas memeram wain. Kini ia diperbuat (secara industrial, lebih meluas) dari deposit bekas memeram beras/nasi.

Sekian.



Ovallate

dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek.
Ia bertujuan untuk memberikan kelembutan dan kegebuan pada kek span terutamanya yg emnggunakan cecair saperti susu, jus buah dah lain2.
Ia memudahkan cecair berkenaan bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 01:57 PM | Show all posts
askum..
korang masak2 ni, korang tau tak temperature dapur yang korang masak??
biase nyer berape suhu dapur gas tu ek??
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 02:44 PM | Show all posts
lagi satu soklan nak tanya nih...
macam mana nak hilangkan rasa pahit pada peria yg kita masak?

p/s :  sorilah kalau dah ada petua ni, arwen dah cari kat petua tu tapi dah berpinar bijik mata nih...tak jumpa pun, kut terlepas pandang tak taulah...tolong yer....


didahului dgn ucapan terima kasih..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2006 04:24 PM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 30-7-2006 02:44 PM
lagi satu soklan nak tanya nih...
macam mana nak hilangkan rasa pahit pada peria yg kita masak?

p/s :  sorilah kalau dah ada petua ni, arwen dah cari kat petua tu tapi dah berpinar bijik mata n ...

apa salahnya makan peria tu pahit pun...
sedap laaa...
kira macam ubat je laaaa.....:cak:

hahahhaha...lol:lol
kakliza acah jer...kakliza rasa punpetua peria ni dah kkaliza bagi tapi kat mana..lupa jugak laa....:nerd:

biasanya kakliza otong peria tu dalam 1 cm dan rendamkan sebentar dengan air garam..
pastu toskan..
masakkan dengn  lada hitam atau cili..biar pedas2 sikit..
so taklah terasa sangat pahitnya..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 04:58 PM | Show all posts
thanx kak liza...
pahit sangat ler kak liza...hari tu dah masak buang jer sbb rasa mcm tak kena jer tak macam masa makan kat kedai..:lol

actually, arwen dah try rendam dalam air garam masa nak buat peria sambal hari tu tapi tulah hasil dia...pahit btul.
lepas ni arwen boh lada hitam lak....tengok camner....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2006 06:48 PM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 30-7-2006 04:58 PM
thanx kak liza...
pahit sangat ler kak liza...hari tu dah masak buang jer sbb rasa mcm tak kena jer tak macam masa makan kat kedai..:lol

actually, arwen dah try rendam dalam air garam masa nak  ...


kesianny Arwen..sayang sayur tu dibuagkna..
rasa macam nak tolong masakkan kat Arwen jeer...

kakiza rasa kalau nak beli peria tu..kalau boleh tenguk yg agak hijau mud..
kalau hijau sangat maybe peria tu mahi muda dan pahitnya terlalu kuat kot...:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 11:53 AM | Show all posts
Urgent.

fine granulated sugar=castor sugar=gula halus?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:02 PM | Show all posts
Originally posted by Nara_Gaara at 31-7-2006 11:53 AM
Urgent.

fine granulated sugar=castor sugar=gula halus?

castor is castor..
tapi kalau gula halus..blend castor sugar atau gula kasar pun sama jugak..
fine granulated sugar tu gula halus..tapi tak halus sgt laa..still berbiji2..

nk guna utk apa nie Nara?!
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:07 PM | Show all posts

Reply #34 Kacip_Fatimah's post

nak wat rich moist coklat kek yg kak hannah tu.leh tak?resepi tu guna dalam 400g gula kastor.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:12 PM | Show all posts
boleh..
kalau nk wat kek seeloknya guna gula kastor laa..
tapi kalau rajin..in case takde gula kastor..
boleh guna gula kasar jugak tapi kena blend sampai halus..
kadang2 saya pun wat camtu jugak..
lagik halus lagik bagus..
sebab tu digalakkan guna gula kastor atau gula halus bila nk beat butter dgn gula..sebab mixer nie tak akan hancurkan gula..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:15 PM | Show all posts

Reply #36 Kacip_Fatimah's post

ok,maksudnya walaupun guna gula pasir,kita timbang sukatan yg sama dgn gula kastor,pastu diblend.gitu ke?kalo resepi cakap 400g gula kastor,kalo guna gula pasir pun 400g gak ke pastu dikisar?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:18 PM | Show all posts
mcm tu laa saya dok buat..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:22 PM | Show all posts

Reply #38 Kacip_Fatimah's post

ok,tq kak.leh la wat kek ni dgn tenang.bkn apa,takut termanis or terkurang gula je.:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:49 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 30-7-2006 06:48 PM


kesianny Arwen..sayang sayur tu dibuagkna..
rasa macam nak tolong masakkan kat Arwen jeer...

kakiza rasa kalau nak beli peria tu..kalau boleh tenguk yg agak hijau mud..
kalau hijau sangat  ...



bestnya kalau kak liza tolong masakkan utk arwen, hari2 mesti makan kat rumah jer...:lol

ooo warna peria pun kena tengok jugak yer....harap2 peria yg arwen beli semalam tu okay ler....:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 01:34 PM | Show all posts
a'ahh arwen..
kalau saya pun beli peria/timun sure belek tang kaler dulu..
takut pahit!
[baru semalam masak peria]
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 03:55 PM | Show all posts
buat chef2 yg dihormati.
nak tanya, masa bila yg sesuai nak terbalikkan kek yg dah dimasak untuk buat topping...masa separuh sejuk ke, biar dia sejuk dulu ke..or masa panas lagi ke...konpius la...bukan apa, selalu bila nak terbalikkan kek tu, lekat plak separuh.dah sapu butter ngan tabur tepung..minta tolong kepada chef2 yg budiman, tolongla jawab ya..
thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 04:32 PM | Show all posts
Originally posted by fazy at 31-7-2006 03:55 PM
buat chef2 yg dihormati.
nak tanya, masa bila yg sesuai nak terbalikkan kek yg dah dimasak untuk buat topping...masa separuh sejuk ke, biar dia sejuk dulu ke..or masa panas lagi ke...konpius la... ...

Hai fazy..
selalunya saya akan terbalikkan waktu dah sejuk benor2..
tapi ada jugak kadang2 mai angin nak cepat saya terus terbalikkan kek tu..[pegang loyang pun still dgn kain]panas lagik ler tuu..
tapi saya cadang..tunggu bior dah sejuk betul..baru toppingkan..[buat malam nie so esok dah bleh topping]
mcm baru nie saya wat kek oren..saya biarkan semalaman dalam oven..esok tu baru kuarkan dari loyang..just terbalikkan dan ketuk skett..terus kuar!senangnya..
sebab selama nie tak penah tinggal lama2 dlm oven..sib baik ok plak kali nie..
kalau dah sapu butter n tepung rasanya takkan ada masalah dah..
mcm saya bukan sapu butter skett2..tapi lumur!hikhikhik..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 01:39 PM | Show all posts
mekasih kak kacip..:tq:
oo..lumur ek..fazy just calit2 bagi rata pastu letak tepung agak2 dah rata cukupla..maybe nak kena letak butter tu byk sket kan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 02:10 PM | Show all posts

chuppp!!

Originally posted by Nara_Gaara at 31-7-2006 12:15 PM
ok,maksudnya walaupun guna gula pasir,kita timbang sukatan yg sama dgn gula kastor,pastu diblend.gitu ke?kalo resepi cakap 400g gula kastor,kalo guna gula pasir pun 400g gak ke pastu dikisar?



errrr....
thru experience lah kan...rasanya gula biasa [granulated sugar]  lagi manis dari gula castor,
kalau saya la..biasanya saya akan kurangkan sket timbangan gula pasir kalau tak guna gula castor
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:06 AM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 18-7-2006 03:37 PM
nak tanya skit bley?  
kdg2 bila goreng ayam ada kluar darah..w/pun ayam tu dah masak...kenapa yer?

didahului dgn ucapan terima kasih....

sekian..



rimbun biasa biar ayam tuu defrost betul2 after keluar dr peti ais. or gunakan microwave utk defrost kan.

Ayam tu keluar darah sbb kat dlm tulang nyer masih beku masa digoreng.. mengikut kawan rimbun lerr

[ Last edited by  rimbun at 3-8-2006 09:07 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:29 AM | Show all posts
Originally posted by fazy at 1-8-2006 01:39 PM
mekasih kak kacip..:tq:
oo..lumur ek..fazy just calit2 bagi rata pastu letak tepung agak2 dah rata cukupla..maybe nak kena letak butter tu byk sket kan..


instead of butter boleh brush dengan minyak.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2006 04:31 PM | Show all posts

Apa kegunaan Soda Bikabornat?

A'kum..

SAya baru nak berjinak-jinak dalam 'baking cake' nie.
Kadang-kadang bila saya tengok resepi ada yang suruh letak Baking Powder atau Soda Bikabonat atau kedua-duanya .. kadang-kadang suruh guna Tepung Naik sendiri ..

Adakah semua bahan-bahan itu tugasnya menaikan kek?
Harap-harap kawan2 boleh membantu. Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2006 01:09 PM | Show all posts
Akum..
Nak tanya kat pro2 masak kat sini..
macrowave jenis ini bleh buat kek ker ?
biasalah tak pernah pun buat kek semenjak hidup





800W Microwave Power
Mechanical
Compact Size
22L Capacity
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 08:51 AM | Show all posts

Reply #12 Kacip_Fatimah's post

Benda ni lah maksuu beli ari tu buat topping kek, topping tu lembik tak keras2 lah, masuk peti sejuk pun gitu gak, nak corakkan pun tak boleh tapi ok jugak rasanya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043098s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list