JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
209287
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2006 10:40 AM | Show all posts
thanx kak liza, chempaka...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2006 06:01 PM | Show all posts
kalau goreng ayam..nak menten luar rangup tp dlm juicy..yet tak berdarah senang je...


mula mula masa panaskan minyak tu make sure api kuat..bila dah minyak betul2 panas, masukkan ayam satu persatu[ni teknik 'searing']..immediately tutup rapat kuali dgn penutup pastu slowkan api..[walaupun ayam tu akan dimasak secara perlahan tp dlm keadaan 'pressured']
sesekali boleh la dialih alihkan ayam dlm kuali tu supaya masak secara rata
agak2 ayam tu dah cukup masak...angkat tutup kuali n immedietly kuatkan semula api utk nak garingkan bhg luar ayam..
pastu boleh toskan
teknik ni sesuai both utk ayam goreng atau pun ayam goreng yg nak dimasak utk masakan berkuah
cuma kalau guna teknik ni lama sket la kene tunggu ayam tu masak sbb kita masak api slow

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 10:59 AM | Show all posts
Originally posted by ninoZ at 20-7-2006 06:01 PM
kalau goreng ayam..nak menten luar rangup tp dlm juicy..yet tak berdarah senang je...


mula mula masa panaskan minyak tu make sure api kuat..bila dah minyak betul2 panas, masukkan ayam satu per ...


Kalau mcm tu lagi eloklah kalau kita guna pressure cooker.  Saya ada satu tapi tak pernah guna buat goreng ayam.  Selalu guna periuk tekanan ni masa buat sup ayam, daging atau tulang.  Sekejap aje daging-daing ni empuk hingga ke tulang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 01:22 PM | Show all posts
Originally posted by balqisyia at 27-7-2006 10:59 AM


Kalau mcm tu lagi eloklah kalau kita guna pressure cooker.  Saya ada satu tapi tak pernah guna buat goreng ayam.  Selalu guna periuk tekanan ni masa buat sup ayam, daging atau tulang.  Sekejap  ...

pressure cooker bleh guna utk goreng2 ker?! :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 01:25 PM | Show all posts
pada sesiapa yg pakar..
bleh dak tolong kasik info mengenai pelbagai jenis2 krim yang berada di pasaran..
saya tak mahir lagik bab2 cream nie..
cth:- whip cream..heavy cream..light cream..fresh cream dsb..
kalau bleh..ada gambar lagik bagus dan penerangan yg lengkap dan serba ringkas..
tq!
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 09:31 AM | Show all posts
Sifu-sifu ku sekelian...

apa beza cream of tar tar ngan ovellette..

Tq.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2006 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by aznee at 28-7-2006 09:31 AM
Sifu-sifu ku sekelian...

apa beza cream of tar tar ngan ovellette..

Tq.





Cream Of tartar

Ia berbentuk serbuk putih  saperti baking powder atau soda bikarbonat..
selalunya digunakan dalam campuran putih telur bagi  menghasilkan pukulan putih telur yg cantik untuk membuat kek.

Kak liza baca dalam majalah RASA November 2005..


Cream of Tartar
Krim ini ada lah berasal dari sejenis bahan yg dihasilkan dari pemerapan beras.

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
PENGUMUMAN NORZAILINA NORDIN
MENGENAI CREAM OF TARTAR


Saya sudah mendapat penjelasan tentang cream of tartar. Dulu (originally) memang ia deposit dari bekas memeram wain. Kini ia diperbuat (secara industrial, lebih meluas) dari deposit bekas memeram beras/nasi.

Sekian.



Ovallate

dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek.
Ia bertujuan untuk memberikan kelembutan dan kegebuan pada kek span terutamanya yg emnggunakan cecair saperti susu, jus buah dah lain2.
Ia memudahkan cecair berkenaan bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 01:57 PM | Show all posts
askum..
korang masak2 ni, korang tau tak temperature dapur yang korang masak??
biase nyer berape suhu dapur gas tu ek??
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 02:44 PM | Show all posts
lagi satu soklan nak tanya nih...
macam mana nak hilangkan rasa pahit pada peria yg kita masak?

p/s :  sorilah kalau dah ada petua ni, arwen dah cari kat petua tu tapi dah berpinar bijik mata nih...tak jumpa pun, kut terlepas pandang tak taulah...tolong yer....


didahului dgn ucapan terima kasih..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2006 04:24 PM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 30-7-2006 02:44 PM
lagi satu soklan nak tanya nih...
macam mana nak hilangkan rasa pahit pada peria yg kita masak?

p/s :  sorilah kalau dah ada petua ni, arwen dah cari kat petua tu tapi dah berpinar bijik mata n ...

apa salahnya makan peria tu pahit pun...
sedap laaa...
kira macam ubat je laaaa.....:cak:

hahahhaha...lol:lol
kakliza acah jer...kakliza rasa punpetua peria ni dah kkaliza bagi tapi kat mana..lupa jugak laa....:nerd:

biasanya kakliza otong peria tu dalam 1 cm dan rendamkan sebentar dengan air garam..
pastu toskan..
masakkan dengn  lada hitam atau cili..biar pedas2 sikit..
so taklah terasa sangat pahitnya..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 04:58 PM | Show all posts
thanx kak liza...
pahit sangat ler kak liza...hari tu dah masak buang jer sbb rasa mcm tak kena jer tak macam masa makan kat kedai..:lol

actually, arwen dah try rendam dalam air garam masa nak buat peria sambal hari tu tapi tulah hasil dia...pahit btul.
lepas ni arwen boh lada hitam lak....tengok camner....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2006 06:48 PM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 30-7-2006 04:58 PM
thanx kak liza...
pahit sangat ler kak liza...hari tu dah masak buang jer sbb rasa mcm tak kena jer tak macam masa makan kat kedai..:lol

actually, arwen dah try rendam dalam air garam masa nak  ...


kesianny Arwen..sayang sayur tu dibuagkna..
rasa macam nak tolong masakkan kat Arwen jeer...

kakiza rasa kalau nak beli peria tu..kalau boleh tenguk yg agak hijau mud..
kalau hijau sangat maybe peria tu mahi muda dan pahitnya terlalu kuat kot...:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 11:53 AM | Show all posts
Urgent.

fine granulated sugar=castor sugar=gula halus?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:02 PM | Show all posts
Originally posted by Nara_Gaara at 31-7-2006 11:53 AM
Urgent.

fine granulated sugar=castor sugar=gula halus?

castor is castor..
tapi kalau gula halus..blend castor sugar atau gula kasar pun sama jugak..
fine granulated sugar tu gula halus..tapi tak halus sgt laa..still berbiji2..

nk guna utk apa nie Nara?!
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:07 PM | Show all posts

Reply #34 Kacip_Fatimah's post

nak wat rich moist coklat kek yg kak hannah tu.leh tak?resepi tu guna dalam 400g gula kastor.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:12 PM | Show all posts
boleh..
kalau nk wat kek seeloknya guna gula kastor laa..
tapi kalau rajin..in case takde gula kastor..
boleh guna gula kasar jugak tapi kena blend sampai halus..
kadang2 saya pun wat camtu jugak..
lagik halus lagik bagus..
sebab tu digalakkan guna gula kastor atau gula halus bila nk beat butter dgn gula..sebab mixer nie tak akan hancurkan gula..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:15 PM | Show all posts

Reply #36 Kacip_Fatimah's post

ok,maksudnya walaupun guna gula pasir,kita timbang sukatan yg sama dgn gula kastor,pastu diblend.gitu ke?kalo resepi cakap 400g gula kastor,kalo guna gula pasir pun 400g gak ke pastu dikisar?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:18 PM | Show all posts
mcm tu laa saya dok buat..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:22 PM | Show all posts

Reply #38 Kacip_Fatimah's post

ok,tq kak.leh la wat kek ni dgn tenang.bkn apa,takut termanis or terkurang gula je.:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 12:49 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 30-7-2006 06:48 PM


kesianny Arwen..sayang sayur tu dibuagkna..
rasa macam nak tolong masakkan kat Arwen jeer...

kakiza rasa kalau nak beli peria tu..kalau boleh tenguk yg agak hijau mud..
kalau hijau sangat  ...



bestnya kalau kak liza tolong masakkan utk arwen, hari2 mesti makan kat rumah jer...:lol

ooo warna peria pun kena tengok jugak yer....harap2 peria yg arwen beli semalam tu okay ler....:pray:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052349s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list