JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
209288
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 31-7-2006 01:34 PM | Show all posts
a'ahh arwen..
kalau saya pun beli peria/timun sure belek tang kaler dulu..
takut pahit!
[baru semalam masak peria]
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 03:55 PM | Show all posts
buat chef2 yg dihormati.
nak tanya, masa bila yg sesuai nak terbalikkan kek yg dah dimasak untuk buat topping...masa separuh sejuk ke, biar dia sejuk dulu ke..or masa panas lagi ke...konpius la...bukan apa, selalu bila nak terbalikkan kek tu, lekat plak separuh.dah sapu butter ngan tabur tepung..minta tolong kepada chef2 yg budiman, tolongla jawab ya..
thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 04:32 PM | Show all posts
Originally posted by fazy at 31-7-2006 03:55 PM
buat chef2 yg dihormati.
nak tanya, masa bila yg sesuai nak terbalikkan kek yg dah dimasak untuk buat topping...masa separuh sejuk ke, biar dia sejuk dulu ke..or masa panas lagi ke...konpius la... ...

Hai fazy..
selalunya saya akan terbalikkan waktu dah sejuk benor2..
tapi ada jugak kadang2 mai angin nak cepat saya terus terbalikkan kek tu..[pegang loyang pun still dgn kain]panas lagik ler tuu..
tapi saya cadang..tunggu bior dah sejuk betul..baru toppingkan..[buat malam nie so esok dah bleh topping]
mcm baru nie saya wat kek oren..saya biarkan semalaman dalam oven..esok tu baru kuarkan dari loyang..just terbalikkan dan ketuk skett..terus kuar!senangnya..
sebab selama nie tak penah tinggal lama2 dlm oven..sib baik ok plak kali nie..
kalau dah sapu butter n tepung rasanya takkan ada masalah dah..
mcm saya bukan sapu butter skett2..tapi lumur!hikhikhik..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 01:39 PM | Show all posts
mekasih kak kacip..:tq:
oo..lumur ek..fazy just calit2 bagi rata pastu letak tepung agak2 dah rata cukupla..maybe nak kena letak butter tu byk sket kan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 02:10 PM | Show all posts

chuppp!!

Originally posted by Nara_Gaara at 31-7-2006 12:15 PM
ok,maksudnya walaupun guna gula pasir,kita timbang sukatan yg sama dgn gula kastor,pastu diblend.gitu ke?kalo resepi cakap 400g gula kastor,kalo guna gula pasir pun 400g gak ke pastu dikisar?



errrr....
thru experience lah kan...rasanya gula biasa [granulated sugar]  lagi manis dari gula castor,
kalau saya la..biasanya saya akan kurangkan sket timbangan gula pasir kalau tak guna gula castor
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:06 AM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 18-7-2006 03:37 PM
nak tanya skit bley?  
kdg2 bila goreng ayam ada kluar darah..w/pun ayam tu dah masak...kenapa yer?

didahului dgn ucapan terima kasih....

sekian..



rimbun biasa biar ayam tuu defrost betul2 after keluar dr peti ais. or gunakan microwave utk defrost kan.

Ayam tu keluar darah sbb kat dlm tulang nyer masih beku masa digoreng.. mengikut kawan rimbun lerr

[ Last edited by  rimbun at 3-8-2006 09:07 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:29 AM | Show all posts
Originally posted by fazy at 1-8-2006 01:39 PM
mekasih kak kacip..:tq:
oo..lumur ek..fazy just calit2 bagi rata pastu letak tepung agak2 dah rata cukupla..maybe nak kena letak butter tu byk sket kan..


instead of butter boleh brush dengan minyak.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2006 04:31 PM | Show all posts

Apa kegunaan Soda Bikabornat?

A'kum..

SAya baru nak berjinak-jinak dalam 'baking cake' nie.
Kadang-kadang bila saya tengok resepi ada yang suruh letak Baking Powder atau Soda Bikabonat atau kedua-duanya .. kadang-kadang suruh guna Tepung Naik sendiri ..

Adakah semua bahan-bahan itu tugasnya menaikan kek?
Harap-harap kawan2 boleh membantu. Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2006 01:09 PM | Show all posts
Akum..
Nak tanya kat pro2 masak kat sini..
macrowave jenis ini bleh buat kek ker ?
biasalah tak pernah pun buat kek semenjak hidup





800W Microwave Power
Mechanical
Compact Size
22L Capacity
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 08:51 AM | Show all posts

Reply #12 Kacip_Fatimah's post

Benda ni lah maksuu beli ari tu buat topping kek, topping tu lembik tak keras2 lah, masuk peti sejuk pun gitu gak, nak corakkan pun tak boleh tapi ok jugak rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 09:31 PM | Show all posts
nak tumpang tanyer gak.. pecah santan tu macam maner ruper nyer ? n camner nak elakkan pecah santan nih?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 11:41 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 8-8-2006 09:31 PM
nak tumpang tanyer gak.. pecah santan tu macam maner ruper nyer ? n camner nak elakkan pecah santan nih?

pecah santan paling sinonim dgn masak lemak..
pecah santan tu rupa permukaan kuah tu dah jadik minyak atau berminyak..
untuk nak elak pecah santan..kena kerap kacau kuah tu apabila dah tuang santan..
perlahankan api dan sentiasa kacau dgn cara..kacau2 perlahan pehtu ceduk tuang balik..ceduk..tuang balik...lebih kurang mcm tu laa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 11:42 PM | Show all posts
Originally posted by cruz_gurl at 7-8-2006 01:09 PM
Akum..
Nak tanya kat pro2 masak kat sini..
macrowave jenis ini bleh buat kek ker ?
biasalah tak pernah pun buat kek semenjak hidup



http://i41.photobucket.com/albums/e295/cruzgurl/NN_S215 ...

setahu sayalah kan..
microwave jenis nie tokleh nk buat kek..
hanya convection saja..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 07:15 AM | Show all posts
a'kum.. nak tanya, cream cheese tu ekceli memang dalam bentuk krim ke? ke keras cam keju biasa je?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 07:39 AM | Show all posts
lagi satu, kalau nak buat puding karamel memang kena kukus ye? tak bleh bakar dalam oven? or microwave? lagi, dulu penah buat puding karamel tapi kuah dia ciput je.. kalau beli kat kedai kan banyak kuahnya... nape ek?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:37 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 9-8-2006 07:15 AM
a'kum.. nak tanya, cream cheese tu ekceli memang dalam bentuk krim ke? ke keras cam keju biasa je?

ciku...nie mesti nak wat projek cheese cake kan..hihi..
cream cheese tu dalam bentuk butter yang biasa kita beli tu..ketul2 bentuk dia..
selalunya derang pack siap2 dalam 250gm dan ada jugak pack dalam bundle besor..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:39 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 9-8-2006 07:39 AM
lagi satu, kalau nak buat puding karamel memang kena kukus ye? tak bleh bakar dalam oven? or microwave? lagi, dulu penah buat puding karamel tapi kuah dia ciput je.. kalau beli kat kedai kan banyak ...

kukus..bakar dua-dua boleh..
kadang ikut pada arahan resepi jugak..
yg ciput tu mungkin gula utk dihanguskan tu ciku letak skett kot..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-8-2006 12:37 PM

ciku...nie mesti nak wat projek cheese cake kan..hihi..
cream cheese tu dalam bentuk butter yang biasa kita beli tu..ketul2 bentuk dia..
selalunya derang pack siap2 dalam 250gm dan ada jugak pa ...


nunu takde mixer. smalam nak kasi kembang cheese ngan gula tu sampai nak tercabut tangan. :geram: sebab tu dok pikir, mende ni sepatutnya cream ke ketul? kalau letak kat suhu bilik, lama2 dia lembut cam butter eh?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:58 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 9-8-2006 10:45 AM


nunu takde mixer. smalam nak kasi kembang cheese ngan gula tu sampai nak tercabut tangan. :geram: sebab tu dok pikir, mende ni sepatutnya cream ke ketul? kalau letak kat suhu bilik, lama2 dia l ...

lorr...dok keras2 piang ciku pegi pukul erkk..mmg lenguh laa tangan tuu..
biar laa sekejap pada suhu bilik..
dah agak lembut skett..teruskan projek..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 11:32 AM | Show all posts
iye ke??? mekasih banyak2 kak kacip:tq::tq: jasamu sentiasa ku kenang... chewahhh!!:love:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042690s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list