JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
207761
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 8-8-2006 09:31 PM | Show all posts
nak tumpang tanyer gak.. pecah santan tu macam maner ruper nyer ? n camner nak elakkan pecah santan nih?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 11:41 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 8-8-2006 09:31 PM
nak tumpang tanyer gak.. pecah santan tu macam maner ruper nyer ? n camner nak elakkan pecah santan nih?

pecah santan paling sinonim dgn masak lemak..
pecah santan tu rupa permukaan kuah tu dah jadik minyak atau berminyak..
untuk nak elak pecah santan..kena kerap kacau kuah tu apabila dah tuang santan..
perlahankan api dan sentiasa kacau dgn cara..kacau2 perlahan pehtu ceduk tuang balik..ceduk..tuang balik...lebih kurang mcm tu laa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 11:42 PM | Show all posts
Originally posted by cruz_gurl at 7-8-2006 01:09 PM
Akum..
Nak tanya kat pro2 masak kat sini..
macrowave jenis ini bleh buat kek ker ?
biasalah tak pernah pun buat kek semenjak hidup



http://i41.photobucket.com/albums/e295/cruzgurl/NN_S215 ...

setahu sayalah kan..
microwave jenis nie tokleh nk buat kek..
hanya convection saja..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 07:15 AM | Show all posts
a'kum.. nak tanya, cream cheese tu ekceli memang dalam bentuk krim ke? ke keras cam keju biasa je?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 07:39 AM | Show all posts
lagi satu, kalau nak buat puding karamel memang kena kukus ye? tak bleh bakar dalam oven? or microwave? lagi, dulu penah buat puding karamel tapi kuah dia ciput je.. kalau beli kat kedai kan banyak kuahnya... nape ek?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:37 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 9-8-2006 07:15 AM
a'kum.. nak tanya, cream cheese tu ekceli memang dalam bentuk krim ke? ke keras cam keju biasa je?

ciku...nie mesti nak wat projek cheese cake kan..hihi..
cream cheese tu dalam bentuk butter yang biasa kita beli tu..ketul2 bentuk dia..
selalunya derang pack siap2 dalam 250gm dan ada jugak pack dalam bundle besor..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:39 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 9-8-2006 07:39 AM
lagi satu, kalau nak buat puding karamel memang kena kukus ye? tak bleh bakar dalam oven? or microwave? lagi, dulu penah buat puding karamel tapi kuah dia ciput je.. kalau beli kat kedai kan banyak ...

kukus..bakar dua-dua boleh..
kadang ikut pada arahan resepi jugak..
yg ciput tu mungkin gula utk dihanguskan tu ciku letak skett kot..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-8-2006 12:37 PM

ciku...nie mesti nak wat projek cheese cake kan..hihi..
cream cheese tu dalam bentuk butter yang biasa kita beli tu..ketul2 bentuk dia..
selalunya derang pack siap2 dalam 250gm dan ada jugak pa ...


nunu takde mixer. smalam nak kasi kembang cheese ngan gula tu sampai nak tercabut tangan. :geram: sebab tu dok pikir, mende ni sepatutnya cream ke ketul? kalau letak kat suhu bilik, lama2 dia lembut cam butter eh?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 10:58 AM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 9-8-2006 10:45 AM


nunu takde mixer. smalam nak kasi kembang cheese ngan gula tu sampai nak tercabut tangan. :geram: sebab tu dok pikir, mende ni sepatutnya cream ke ketul? kalau letak kat suhu bilik, lama2 dia l ...

lorr...dok keras2 piang ciku pegi pukul erkk..mmg lenguh laa tangan tuu..
biar laa sekejap pada suhu bilik..
dah agak lembut skett..teruskan projek..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 11:32 AM | Show all posts
iye ke??? mekasih banyak2 kak kacip:tq::tq: jasamu sentiasa ku kenang... chewahhh!!:love:
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2006 02:11 PM | Show all posts
kenapa bila kita bakar kek tinggi betul gebunya.
bila dah masak dia turun...pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 02:14 PM | Show all posts

cemane nak wat telur separuh masak ngan betul?

assalamualaikum sumer...
1st time posting sini...

eheh,aku nk tye nih...tp korg jgn gelak ek...
pagi td aku ade wat telur separuh masak...
aku letak atas dapur dlm 3minit, gune api paling kecik...
pastu bile dh cukup 3minit aku tutup api...
pastu ready nk mkn dah nih...
bile aku pecahkan je telur tu, kuning telur dia dh keras, putih telur pon same...
cume dlm 30% je yg mcm telur separuh masak...

so soklan aku,cemane cara nak wat telur separuh masak ngan betul?bape lame yg patut kite masak supaye telur xkan mengeras?aku dh try wat 2minit,tp jd telur suku masak plak,huhuhu...aku nk yg betul2 separuh dan telur putih ngan kuning xmengeras...

[ Last edited by  hBk at 10-8-2006 02:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 04:47 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 8-8-2006 11:41 PM

pecah santan paling sinonim dgn masak lemak..
pecah santan tu rupa permukaan kuah tu dah jadik minyak atau berminyak..
untuk nak elak pecah santan..kena kerap kacau kuah tu apabila dah tuang sa ...


owwhhh cenggitu eh ... okeh ..thanks kak kacip :love:
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 12:28 PM | Show all posts
Originally posted by hBk at 10-8-2006 02:14 PM
assalamualaikum sumer...
1st time posting sini...

eheh,aku nk tye nih...tp korg jgn gelak ek...
pagi td aku ade wat telur separuh masak...
aku letak atas dapur dlm 3minit, gune api palin ...

hai hBk..
soklah susah nie..hmmm...
saya pun tak pass lagik..sebab tu saya beli satu alat utk wat telur 1/2 masak atau 3/4 masak..senang sgt guna alat nie..just sukat air then on kan suis..dah habih dia akan beeepppp!
tapi kalau ikut stail dulu2 masa takdak alat nie..saya guna koleh biasa jaa..
part nie mmg kena jaga time btoi2 kalau kurang sure mentah..kalau terlebih sure keras!saya masak air sehingga panas gelegak..pastu tuang dalam kole nie..letak telur pastu tutup dgn penutup kole..biar dia 'masak' sendiri dalam tu..dah suam skett air tu kuarkan telur..
tapi kalau ikut maid saya dia main hentam je rebus dlm kuali..agak2 dia laa..1-2 minit camtu..dia angkat..serve!
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 09:49 AM | Show all posts

popia sira pedas

nak tanya nie.. saya nak try buat resepi popia gulung yang gunting2 tue..

masalahnye bila nk sira sambal tue.. nk buat mcm mana..
hari tue saya buat.. cili, bwg putih dan gula masukkan sekali dengan minyak 1 sudu,
pastu baru bukak api, gaul punya gaul, sambal dah masak tp gule xcair2 pon,
last2 die jadi berketul.. mcm mana nak buat cara betulnye nie..
kesian saye..

pls2... chef2 sekalian..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 06:11 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 11-8-2006 12:28 PM

hai hBk..
soklah susah nie..hmmm...
saya pun tak pass lagik..sebab tu saya beli satu alat utk wat telur 1/2 masak atau 3/4 masak..senang sgt guna alat nie..just sukat air then on kan suis..dah  ...


alat tuh nak beli kat ner kak?
and baper harge dia?
and camne ruper dia?

nak gak beli sbb hubby suka sgt telor separuh masak
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 07:28 PM | Show all posts
assalamualaikum..
saya ni baru nak belajar buat kek hehehe..tgk resepi kek kat sini banyak gune gula kastor...gula kastor tu kalo ganti ngan gula biase boleh ker ? ke akan meng`effect`kan rasa kek??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2006 10:34 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 16-8-2006 07:28 PM
assalamualaikum..
saya ni baru nak belajar buat kek hehehe..tgk resepi kek kat sini banyak gune gula kastor...gula kastor tu kalo ganti ngan gula biase boleh ker ? ke akan meng`effect`kan rasa kek??


bagi pemgalaman kakliza..
gula akstor ni lenih halus dari gula biasa..so ia akan mudah hancur/larut dalam butter bila dipukul..
dan rasanya takla manis sangat  kalau gunakn gula kastor..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 03:33 AM | Show all posts
:geram:ff:

[ Last edited by  celebrity at 18-8-2006 03:34 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 03:38 AM | Show all posts
kak liza, saya pun tinggal di kertih. Meehoon singapore yg masa ana gurun buat baca yassin kat rantau laut baru2 ni, kak liza yg buat kan? Hmmm.....recipies kuih2 talam and the cakes tu, most of it kak liza belajar dari kak rohmah ke? most of the gambar2 recipies yg dlm fotopages kak liza ni, yg kak liza buat sendiri or kak liza ambil gambar dari yg tukang ajar recipies tu? sekadar bertanya ajer.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 12:33 PM | Show all posts

sebab-sebab kuih tak jadi

Sapa-sapa yang ada pengalaman buat kuih tapi tak jadi boleh share disini.
Dan kalau ada sapa-sapa yang tahu sebabnya boleh tolong jawabkan

Saya pernah buat kek kukus tapi buahnya mendak kebawah dan macam tak cukup masak walaupun dah kukus
selama 4 jam. Ada tak sesiapa yang tahu sebab apa?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 12:57 PM | Show all posts

Reply #71 zuraini's post

buah turun ke bawah boleh jadi sebab buah tu basah, boleh campur dengan tepung sedikit sebelum menggaul dengan adunan kek yang lain.....

tak cukup masak....itu tak sure....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 12:58 PM | Show all posts
tumpang tanya ... kalau nak buat sos pizza tu dlm resepi kata buh oregano .. tapi kat ceruk sini tak der oregano.. jejas rasa tak kalau tak bubuh? atau leh ganti dgn bahan lain?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 01:35 PM | Show all posts
aslm

nk tny le..camne nk bt air gula utk kuih keria?sbb kiter bt,gula tu tak melekat n jadi putih...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 04:03 PM | Show all posts
Originally posted by azisha at 16-8-2006 06:11 PM


alat tuh nak beli kat ner kak?
and baper harge dia?
and camne ruper dia?

nak gak beli sbb hubby suka sgt telor separuh masak

azisha...
saya mmg dah lupa beli kat mana..
tapi saya boleh tunjuk gambar dia mcm mana..
nanti saya tangkap gambar dan tepek kat sini..
nak guna dia senang sgt..
just sukat air guna cawan yg dia bagi aje..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045601s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list