JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
209366
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 9-8-2006 02:11 PM | Show all posts
kenapa bila kita bakar kek tinggi betul gebunya.
bila dah masak dia turun...pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 02:14 PM | Show all posts

cemane nak wat telur separuh masak ngan betul?

assalamualaikum sumer...
1st time posting sini...

eheh,aku nk tye nih...tp korg jgn gelak ek...
pagi td aku ade wat telur separuh masak...
aku letak atas dapur dlm 3minit, gune api paling kecik...
pastu bile dh cukup 3minit aku tutup api...
pastu ready nk mkn dah nih...
bile aku pecahkan je telur tu, kuning telur dia dh keras, putih telur pon same...
cume dlm 30% je yg mcm telur separuh masak...

so soklan aku,cemane cara nak wat telur separuh masak ngan betul?bape lame yg patut kite masak supaye telur xkan mengeras?aku dh try wat 2minit,tp jd telur suku masak plak,huhuhu...aku nk yg betul2 separuh dan telur putih ngan kuning xmengeras...

[ Last edited by  hBk at 10-8-2006 02:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2006 04:47 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 8-8-2006 11:41 PM

pecah santan paling sinonim dgn masak lemak..
pecah santan tu rupa permukaan kuah tu dah jadik minyak atau berminyak..
untuk nak elak pecah santan..kena kerap kacau kuah tu apabila dah tuang sa ...


owwhhh cenggitu eh ... okeh ..thanks kak kacip :love:
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2006 12:28 PM | Show all posts
Originally posted by hBk at 10-8-2006 02:14 PM
assalamualaikum sumer...
1st time posting sini...

eheh,aku nk tye nih...tp korg jgn gelak ek...
pagi td aku ade wat telur separuh masak...
aku letak atas dapur dlm 3minit, gune api palin ...

hai hBk..
soklah susah nie..hmmm...
saya pun tak pass lagik..sebab tu saya beli satu alat utk wat telur 1/2 masak atau 3/4 masak..senang sgt guna alat nie..just sukat air then on kan suis..dah habih dia akan beeepppp!
tapi kalau ikut stail dulu2 masa takdak alat nie..saya guna koleh biasa jaa..
part nie mmg kena jaga time btoi2 kalau kurang sure mentah..kalau terlebih sure keras!saya masak air sehingga panas gelegak..pastu tuang dalam kole nie..letak telur pastu tutup dgn penutup kole..biar dia 'masak' sendiri dalam tu..dah suam skett air tu kuarkan telur..
tapi kalau ikut maid saya dia main hentam je rebus dlm kuali..agak2 dia laa..1-2 minit camtu..dia angkat..serve!
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2006 09:49 AM | Show all posts

popia sira pedas

nak tanya nie.. saya nak try buat resepi popia gulung yang gunting2 tue..

masalahnye bila nk sira sambal tue.. nk buat mcm mana..
hari tue saya buat.. cili, bwg putih dan gula masukkan sekali dengan minyak 1 sudu,
pastu baru bukak api, gaul punya gaul, sambal dah masak tp gule xcair2 pon,
last2 die jadi berketul.. mcm mana nak buat cara betulnye nie..
kesian saye..

pls2... chef2 sekalian..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 06:11 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 11-8-2006 12:28 PM

hai hBk..
soklah susah nie..hmmm...
saya pun tak pass lagik..sebab tu saya beli satu alat utk wat telur 1/2 masak atau 3/4 masak..senang sgt guna alat nie..just sukat air then on kan suis..dah  ...


alat tuh nak beli kat ner kak?
and baper harge dia?
and camne ruper dia?

nak gak beli sbb hubby suka sgt telor separuh masak
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 07:28 PM | Show all posts
assalamualaikum..
saya ni baru nak belajar buat kek hehehe..tgk resepi kek kat sini banyak gune gula kastor...gula kastor tu kalo ganti ngan gula biase boleh ker ? ke akan meng`effect`kan rasa kek??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2006 10:34 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 16-8-2006 07:28 PM
assalamualaikum..
saya ni baru nak belajar buat kek hehehe..tgk resepi kek kat sini banyak gune gula kastor...gula kastor tu kalo ganti ngan gula biase boleh ker ? ke akan meng`effect`kan rasa kek??


bagi pemgalaman kakliza..
gula akstor ni lenih halus dari gula biasa..so ia akan mudah hancur/larut dalam butter bila dipukul..
dan rasanya takla manis sangat  kalau gunakn gula kastor..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 03:33 AM | Show all posts
:geram:ff:

[ Last edited by  celebrity at 18-8-2006 03:34 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 03:38 AM | Show all posts
kak liza, saya pun tinggal di kertih. Meehoon singapore yg masa ana gurun buat baca yassin kat rantau laut baru2 ni, kak liza yg buat kan? Hmmm.....recipies kuih2 talam and the cakes tu, most of it kak liza belajar dari kak rohmah ke? most of the gambar2 recipies yg dlm fotopages kak liza ni, yg kak liza buat sendiri or kak liza ambil gambar dari yg tukang ajar recipies tu? sekadar bertanya ajer.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 12:33 PM | Show all posts

sebab-sebab kuih tak jadi

Sapa-sapa yang ada pengalaman buat kuih tapi tak jadi boleh share disini.
Dan kalau ada sapa-sapa yang tahu sebabnya boleh tolong jawabkan

Saya pernah buat kek kukus tapi buahnya mendak kebawah dan macam tak cukup masak walaupun dah kukus
selama 4 jam. Ada tak sesiapa yang tahu sebab apa?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 12:57 PM | Show all posts

Reply #71 zuraini's post

buah turun ke bawah boleh jadi sebab buah tu basah, boleh campur dengan tepung sedikit sebelum menggaul dengan adunan kek yang lain.....

tak cukup masak....itu tak sure....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 12:58 PM | Show all posts
tumpang tanya ... kalau nak buat sos pizza tu dlm resepi kata buh oregano .. tapi kat ceruk sini tak der oregano.. jejas rasa tak kalau tak bubuh? atau leh ganti dgn bahan lain?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 01:35 PM | Show all posts
aslm

nk tny le..camne nk bt air gula utk kuih keria?sbb kiter bt,gula tu tak melekat n jadi putih...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 04:03 PM | Show all posts
Originally posted by azisha at 16-8-2006 06:11 PM


alat tuh nak beli kat ner kak?
and baper harge dia?
and camne ruper dia?

nak gak beli sbb hubby suka sgt telor separuh masak

azisha...
saya mmg dah lupa beli kat mana..
tapi saya boleh tunjuk gambar dia mcm mana..
nanti saya tangkap gambar dan tepek kat sini..
nak guna dia senang sgt..
just sukat air guna cawan yg dia bagi aje..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-8-2006 05:05 PM | Show all posts
Originally posted by ladyblues at 18-8-2006 03:38 AM
kak liza, saya pun tinggal di kertih. Meehoon singapore yg masa ana gurun buat baca yassin kat rantau laut baru2 ni, kak liza yg buat kan? Hmmm.....recipies kuih2 talam and the cakes tu, most of it ...


ff:
tak sangka ada soklan cepumas untuk kakliza kat sini..
kakkliza x masuk topik ni sejak cuti sekolah..
alkmaklumlah kakliz ada tetamu kat umah dan kebetulan anak2 cuti..so a bit bizi layan depa..

TQ for visiting my fp...  anyway..nama kita sama la.. but which one U ni ...tak perasan pulak  masa dalam majlis tu...
mmg betui..ini lah bihun yg kakliza buat masa jamuan kat rumah ana gurun aritu..
anyway.. semua gambar dalam fotopages ni adalah hasil dari cubaan/masakan kakliza setiap kali membuat masakan..
n talam or cakes dalam fotopages ni adalah hasil kakliza sendiri.. bukan belajar dari Rohmah..atau dari cekgu mana2..
cuma baru sekali aritu kakliza p belajar buat talam keladi dan roti dari Rohmah..
and ada sekali sebelum dia p Mekah kakliza ada belajar buat how to crean the cake ngan fresh cream..

so hoped u enjoyed tenguk gambar dan cerita dalam fotopages dan forum ni...
nampaknya u banyak missed my stori dalam forum dan fotopages ni...
hoped u rajin join us kat sini bincangkan citer masak2 ni...

nn now everybody kat majlis panggil kakliza LIZA.Com ..
nanti kakliza dapat camera babru..lagilah ligat sessi bergambar..
but so far kakliza x suka buh gambar orang.. just stik to food presentation jer..
kalau kak liza ambil gambar masa majlis2 tu kakliza just simpan in my folder jer..
cuma gamabr aktibiti kapalterbang jer kakliza tepek gambar orangr yg terlibat...

mmg kakliza looking foward nak berkenalan ngan U as u wrote dalam my fp tu..
hoped kita boleh jumpa one day nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2006 10:17 PM | Show all posts
....................

[ Last edited by  ladyblues at 17-7-2007 11:48 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2006 10:57 PM | Show all posts
hai ladyblues........

cam kenal jer ek !!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2006 09:20 AM | Show all posts
Originally posted by ladyblues at 26-8-2006 10:17 PM
ff: Thanks for your reply kak liza.  Yeah....I do enjoy looking at yr fotopages and the recipies but so far mungkin I haven't tried tasting the food that u made and brought to the gatherings in K ...

Petronita selalu tempah food from kak liza ke?



jom kita sembang kat topik JOM BORAK di FnR ni.. so boleh kita berbual dengan orang lain juga...
kita boleh borak bab masakan dan ehwal semasa disana juga..
sebab disini  kita hanya bincang mengenai kemuskilan masakaan..

kak liza baru jer dapat tempahan so far hanya untuk kumpulan kecil2 dalam 50 org makan jer sebab kakliza masak sensorang..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2006 10:41 PM | Show all posts
.............

[ Last edited by  ladyblues at 17-7-2007 11:49 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043640s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list