JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
209364
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 6-9-2006 09:13 AM | Show all posts
salam semua...

saya nak tanya satu soalan... harap sudi menjawab...
kawan suami baru bali dari china, dia ada bagi beras china... ada kot 3 kg... beras yang putih, gumok2 dan pendek2... tak tau wangi ke tak... saya nak tanya macam mana nak masak beras tu... sama macam masak nasi biasa ke...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 09:48 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 6-9-2006 09:13 AM
salam semua...

saya nak tanya satu soalan... harap sudi menjawab...
kawan suami baru bali dari china, dia ada bagi beras china... ada kot 3 kg... beras yang putih, gumok2 dan pendek2... tak tau ...


tak banyak kanji ke beras tu...:hmm: masa g china dulu, makan nasi diarang tapi mak oiii...banyak kanji...melekit2..:ting:
yg harumanis punya maklang tak tau camner plak...cubalah masak sepot dulu..tengok camner..:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 12:35 PM | Show all posts
ff:ff:

Soalan nie ditujukan khas untuk Kak Liza ....
saya baca dalam archive resipi untuk kuih sarang semut akak ....
nak tumpang tanya.... saya agak kurang fajam bout "PARUTKAN ADUNAN KE DALAM ...."

PARUT?? Means after dah gaul semua bahan tu, dia kan jadi dough yg seketul tu kan .. then..nak PARUT guna yg alat memarut tuh??????? Leh ker??? adunan tu sebelum diparut..ianya lembut ker keras????? leh ker parut yek .... :hmm::hmm:

maaf lah kalu soklan nie sound stupid. ...coz tak leh nak bayangkan camner ..coz kalu dough tu mcm ala ala lembut.... boleh ker diparut.... isshhhh.... konpius ....

Leh kak liza tolong explain.... mekasih kak ... :love::love:
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 01:26 PM | Show all posts
assalmualaikum...

saya nak tanya akak2 sume..selalunya kalu kat kedai/pasaraya ade jual yang frozen kek tu kan??
selalunya derang packing guna macam kertas aluminium(silver karer) tu.so kiranyer derang bakar kek tu pakai kertas tu la kan??soalan saya...kat maner nak dapat kertas silver tu..kalu kat kedai bakery ader jaul ker?sebab saya ingat nak buat bisnen jual kek..so kalu boleh dapat benda tu..senang.. bakar je kek..pastu terus anta kat customer.senagn kan??tak payah nak caik bekas lain utk pindahkan kek tke dlm bekas lain..tapi kertas aluminium tu tahan ke dalam oven?
terima kasih...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 02:06 PM | Show all posts
nak tnye..

1 cup of butter equal to bape gram??
kalu 1 cup of majerine..sama tak dgn 1 cup of butter?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 02:13 PM | Show all posts
Originally posted by melmisha at 6-9-2006 12:35 PM
ff:ff:

Soalan nie ditujukan khas untuk Kak Liza ....
saya baca dalam archive resipi untuk kuih sarang semut akak ....
nak tumpang tanya.... saya agak kurang fajam bout "ARUTKAN ADUNA ...


selalunya kak liza just press doh tu diatas alat ini..gunakan permukaan yg licin..bukan yg sagat tu...

atau begini..







tapi jika tak der alat itu..boleh saja..
adunan tu kena simpan dalam petisejuk selama 1 or 2 jam..
then parutkan kat pemarut ...pastu sudukan juraian tu masukkan dalam paper cup..

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 03:29 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 6-9-2006 01:26 PM
assalmualaikum...

saya nak tanya akak2 sume..selalunya kalu kat kedai/pasaraya ade jual yang frozen kek tu kan??
selalunya derang packing guna macam kertas aluminium(silver karer) tu.so kiranye ...



takder sesaper nak jawab ker???kak liza tolongg... arr..:love:
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 03:35 PM | Show all posts
Originally posted by MAKLANG at 6-9-2006 09:48 AM


tak banyak kanji ke beras tu...:hmm: masa g china dulu, makan nasi diarang tapi mak oiii...banyak kanji...melekit2..:ting:
yg harumanis punya maklang tak tau camner plak...cubalah masak sepot  ...


mak lang...  saya tak tau nak masak macam mana... i mean... sukatan airnya... sama macam masak beras kita ke atau macam mana... ingat nak try campur ngan beras biasa je... tapi teringin gak nak rasa nasi beras china pure...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 03:45 PM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 6-9-2006 03:35 PM


mak lang...  saya tak tau nak masak macam mana... i mean... sukatan airnya... sama macam masak beras kita ke atau macam mana... ingat nak try campur ngan beras biasa je... tapi teringin gak nak ...



kalu beras cina ni buat sushi...sedap woo...:love:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 03:53 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 6-9-2006 01:26 PM
assalmualaikum...

saya nak tanya akak2 sume..selalunya kalu kat kedai/pasaraya ade jual yang frozen kek tu kan??
selalunya derang packing guna macam kertas aluminium(silver karer) tu.so kiranye ...


mmg kakliza ada gunakan bekas aluminium tu untuk buat kek..termasuklah buat kek jualan..mmg senang..
bekas tu boleh beli kat kedai jual bahan kek saperti BAGUS atau Bake With Yen tu...

ni dia contoh kek yg kkliza buat..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 05:12 PM | Show all posts
kak liza,
nak tau kenapa kuih talam crystal atasnya beralun yer.. :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 05:18 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 6-9-2006 03:53 PM


mmg kakliza ada gunakan bekas aluminium tu untuk buat kek..termasuklah buat kek jualan..mmg senang..
bekas tu boleh beli kat kedai jual bahan kek saperti BAGUS atau Bake With Yen tu...

ni  ...

thanks kak liza...brapa harga dia??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 05:52 PM | Show all posts
Originally posted by crystal_biru at 6-9-2006 05:12 PM
kak liza,
nak tau kenapa kuih talam crystal atasnya beralun yer.. :stp:


agaknya alunan tsunami kotttt...lol

jangan mara..

aceli kemungkinan api yg digunakan tu besar sangat..
so biarkan pada sederhana..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 07:44 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 6-9-2006 05:18 PM

thanks kak liza...brapa harga dia??


rasanya dalam 70 sen 1 unit kot...:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 08:58 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 6-9-2006 09:13 AM
salam semua...

saya nak tanya satu soalan... harap sudi menjawab...
kawan suami baru bali dari china, dia ada bagi beras china... ada kot 3 kg... beras yang putih, gumok2 dan pendek2... tak tau ...


kak liza... leh tak tolong jawab soklan kita ni... macam mana nak masak nasi ngan beras china... sukatan airnya sama mcm beras kita ke...:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 11:07 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 6-9-2006 02:13 PM


selalunya kak liza just press doh tu diatas alat ini..gunakan permukaan yg licin..bukan yg sagat tu...

atau begini. ...




perghhhhhhhhhh.............mekacih kak liza:love::love:....siap ada gambar lagi tuh.........hebat!!!! :tq::tq:

oooo.... kena sujukkan dalam lemari es dulu ya ....Ok kak ... nnt saya cuba try test buat before raya .... kalu menjadi nnt saya bgtau akak OK....

again..thanks a bunch .....:tq::love:
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 11:10 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 6-9-2006 07:44 PM


rasanya dalam 70 sen 1 unit kot...:hmm:



so kalu guna bekas yang nie...still nak kena sapu butter ngan tepung ye kak???????????:hmm::hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 12:53 PM | Show all posts
Elloppp.. sy  ader satu soklan...  Saya memang zero pasal biskut2 nih...Aritu try one recipe dari magazine..yang paling simple la..
mmg ikut sukatan...Tapi bile lepas bakar dia kembang n mcm cair sampai dh x nampak bentuk...pastu dia mcm x nak rangup...x Sedap aaa makan... sape2 boleh tolong...

Ader kaitan ngan oven x? hehe..oven murah je i beli .. sbb konon2 nk test ..

Tolong yer..:tq::tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 03:57 PM | Show all posts
Originally posted by moonlite at 7-9-2006 12:53 PM
Elloppp.. sy  ader satu soklan...  Saya memang zero pasal biskut2 nih...Aritu try one recipe dari magazine..yang paling simple la..
mmg ikut sukatan...Tapi bile lepas bakar dia kembang n mcm cair  ...

selalunya..
part kembang-kembang nie ada kaitan dgn cara kita beat adunan tu..
untuk biskut kita tak boleh pukul mcm kita wat kek..[pukul terlalu lama]
agak2 adunan dah sebati..dah cukup..then kacau plak dgn senduk kayu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 06:11 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 6-9-2006 05:18 PM

thanks kak liza...brapa harga dia??


gubra, kat kedai2 biasa pun ada jual bekas ni...mcm kat tesco, K4
kat Giant maybe ada kut...dah lama tak ke Giant x ingatlah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045780s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list