JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
207776
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 10-9-2006 12:00 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 7-9-2006 08:58 AM


kak liza... leh tak tolong jawab soklan kita ni... macam mana nak masak nasi ngan beras china... sukatan airnya sama mcm beras kita ke...:hmm:


sorilah kkliza terlepas baca/pandang..
aceli kkliza  x pernah makan  atau gunakan ebras dari China ni..
so tak tahu rasa camner atau nak komen apa...
maybe orang lain yg biasa makan akan jawab soklan ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2006 12:02 AM | Show all posts
Originally posted by melmisha at 7-9-2006 11:10 AM



so kalu guna bekas yang nie...still nak kena sapu butter ngan tepung ye kak???????????:hmm::hmm:


kakliza  tak sapu majerin atau alaskan dengan kertas..
just masukkan adunan kek dan bakar jer.. insyaAllah akan ok.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2006 12:04 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 7-9-2006 08:58 AM


kak liza... leh tak tolong jawab soklan kita ni... macam mana nak masak nasi ngan beras china... sukatan airnya sama mcm beras kita ke...:hmm:

mrs pakai sukatan biasa aje..tp bukan buat makan camtuh,mmg utk buat shushi
kalau beras ni try n error aje.tp beras ni tak pe kut pasal kalau air sedang elok pun dia melekit,terlebi air sikit pun melekit gak..cuma jgn lah terlebih byk air dia
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:15 AM | Show all posts
saya ni baru nak belajar masak...

kalau ak buat mee rebus i ad satu baha dia adalah tetel.

apa tetel tu ye?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 04:06 AM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 6-9-2006 09:13 AM
salam semua...

saya nak tanya satu soalan... harap sudi menjawab...
kawan suami baru bali dari china, dia ada bagi beras china... ada kot 3 kg... beras yang putih, gumok2 dan pendek2... tak tau ...


harumanisz..beras tu cam dlm gamber nie tk..klu serupa lebih kurang cam beras kt sinilah..ok beras nie..agak berkanji skit..jng letak air bnyak nanti dia lembik dan mual....nk mcm masak pulut jg...

klu rajin buat jer ar-ruzlaban..resepi dia ada soulha letak kt threads..dessert in the world tu....sesuai untuk anak2lah..

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 07:01 AM | Show all posts
Originally posted by aniraz at 11-9-2006 02:15 AM
saya ni baru nak belajar masak...

kalau ak buat mee rebus i ad satu baha dia adalah tetel.

apa tetel tu ye?


kalau tak silap...daging lebihan, daging berlemak, urat-urat dan yang sewaktu dengannya....
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 09:28 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 9-9-2006 03:57 PM

selalunya..
part kembang-kembang nie ada kaitan dgn cara kita beat adunan tu..
untuk biskut kita tak boleh pukul mcm kita wat kek..
agak2 adunan dah sebati..dah cukup..then kacau plak dgn send ...

Originally posted by hanieliza at 9-9-2006 08:05 PM

betui saperti kacip terangkan tu..
biskut ni tak boleh pukul lama sampai kembang..esp telur..
kkdg penggunaan tepung.saperti tepung naik sendiri..soda bikarbonate..baking powder..puti ...



First Of all Thanx  Kak Liza N kacip Fatimah..:tq: :tq: :tq:

Nanti I paste recipe tu ...Tapi mungkin jugak butter telur n gula tu terlalu kembang.. Sbb recipe tu tulis pukul hingga kembang.
So maybe terlebih kembang...tepungg plak tepung gamdum jer guna ..letak soda or baking ppowder lupe la mane satu ...tapi
kalo berketul2 tu boleh guna x... I beli yg dlm tin kecik kan..dia mcm keras nak berketul-ketul... kene gali n hancurkan balik serbuk penaik tuh..

Emmpp.. Aper beza soda bikarbonat  n baking powder ? kene letak dua-dua ke dalam biskut ?   Emplex n softener tu perlu ape plak?  
Adakah biskut tu lembik sebab softener (pelembut)...

Byk plak soklan :nerd:
Thank you all.. u ol memang best :ting::ting::ting:
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 01:56 PM | Show all posts
nk tny sapa ada resepi bubur pulut hitam
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 6-9-2006 02:06 PM
nak tnye..

1 cup of butter equal to bape gram??
kalu 1 cup of majerine..sama tak dgn 1 cup of butter?



wehh soklan aku ni...bila org nak jwb nii...
adehhh..terbantut aku nak buat sekut..hehehe
tlong....tlong...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 03:28 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 11-9-2006 02:50 PM



wehh soklan aku ni...bila org nak jwb nii...
adehhh..terbantut aku nak buat sekut..hehehe
tlong....tlong...hehehe


kalau ikut allrecipes.com

Converting Cups to Grams

Butter or Margarine
U.S. Cups To Grams
1/8 cup ...... 30 grams
1/4 cup ...... 55 grams
1/3 cup ...... 75 grams
3/8 cup ...... 85 grams
1/2 cup ...... 115 grams
5/8 cup ...... 140 grams
2/3 cup ...... 150 grams
3/4 cup ...... 170 grams
7/8 cup ...... 200 grams
1 cup ...... 225 grams

1 cup Butter (salted) = 1 cup margarine OR 1 cup shortening plus 1/2 teaspoon salt OR 7/8 cup vegetable oil plus 1/2 teaspoon salt
1 cup Butter (unsalted) = 1 cup shortening OR 7/8 cup vegetable oil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 03:32 PM | Show all posts
calender pun nak tanya pasal biskut marmar carrie. Camner ia jadi cantik bila letak icing. Adakah:-

cara 1 - terap terlebih dahulu kemudian ratakn icing di atasnya @

cara 2 - canai dan ratakan icing kemudian terap.

:hmm::hmm::hmm: pernah buat tp x jadi cantik can dlm gambar kak liza
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 03:59 PM | Show all posts
kak liza,

cream of tartar tu aper??bole dapat kat pasaraya ker?slalu kak liza beli kat ner..saya nampak bahan ni kat dlm resepi kak-marble cheese cake......tulunnnnnn..kalau kek tu saya kukus bole tak??
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 05:10 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 11-9-2006 03:59 PM
kak liza,

cream of tartar tu aper??bole dapat kat pasaraya ker?slalu kak liza beli kat ner..saya nampak bahan ni kat dlm resepi kak-marble cheese cake......tulunnnnnn..kalau kek tu saya kukus bo ...


maklang tolong mana yg mampu ye...

cream tartar ada dijual dipasaraya...kalo kat bake supplier pun ada..
marbel chiskek tu rsepi roylazim tu boleh dikukus..maklang nak wat malam ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 05:14 PM | Show all posts
Originally posted by aniraz at 11-9-2006 02:15 AM
saya ni baru nak belajar masak...

kalau ak buat mee rebus i ad satu baha dia adalah tetel.

apa tetel tu ye?

Originally posted by chempaka_ku at 11-9-2006 07:01 AM


kalau tak silap...daging lebihan, daging berlemak, urat-urat dan yang sewaktu dengannya....


daging tetel tu adalah daging yg ada lemak sikit2 tu..dikenali juga daging cincang..
tapi kalau gunakan daging biasa pun ok..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 05:20 PM | Show all posts
Originally posted by calenderbiru at 11-9-2006 03:32 PM
calender pun nak tanya pasal biskut marmar carrie. Camner ia jadi cantik bila letak icing. Adakah:-

cara 1 - terap terlebih dahulu kemudian ratakn icing di atasnya @

cara 2 - canai dan rataka ...


kalau cara 2 lebihhan tepung lepas terap tu cam ner nak gaul balik dan terap balik?

buat cara 1 .. nak dapatkan icing yg lawa kena lah buat icing tu sedang elok jer tak cair sgt tak pekat sgt. jadi bila kita buh atas kuih dia tak sememeh.

lama tul tak buat kuih ni.. dulu2 siap buh memacam kaler lagi ising nya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 06:08 PM | Show all posts
Originally posted by calenderbiru at 11-9-2006 03:32 PM
calender pun nak tanya pasal biskut marmar carrie. Camner ia jadi cantik bila letak icing. Adakah:-

cara 1 - terap terlebih dahulu kemudian ratakn icing di atasnya @

cara 2 - canai dan rataka ...


kalau ikut cara kkliza mmg kakliza buh topping dulu..
pastu baru bakar.. api kena slow [160'C] selama 15-18 minit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 06:20 PM | Show all posts
Originally posted by GubRa_80 at 11-9-2006 03:59 PM
kak liza,

cream of tartar tu aper??bole dapat kat pasaraya ker?slalu kak liza beli kat ner..saya nampak bahan ni kat dlm resepi kak-marble cheese cake......tulunnnnnn..kalau kek tu saya kukus bo ...


cream of tartar ni macam serbuk baking powde atau soda bikarbonate jugak...warna putih..jenis serbuk..
selalunya mmg ada jual kat kedai pasaraya tu..

mmg bahan ni dicampurkan dalam adunan kek keju..
kek keju marble tu bleh juga dikukuskan..tapi kena gunakan api paling slow sebab kalau kuat/besar apinya kek akan merekah...


[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 15-9-2006 11:03 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 07:42 PM | Show all posts
Assalamualaikum semua,

Saya nak tanya, macamana nak buat popia goreng yang salut ngan sambal tu? Cara nak buat sambalnya sekali ye.. Tima kacih:tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 11:34 AM | Show all posts
a'kum chef2 sekalian,

saya nak tanye, apa beza ayam kampung ngan ayam biasa tu? ke takde beza? kalo ada beza, bleh tak bg tips2 masak ayam kampung ni? mekasih..:tq:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 04:59 PM | Show all posts
Originally posted by iman at 12-9-2006 11:34 AM
a'kum chef2 sekalian,

saya nak tanye, apa beza ayam kampung ngan ayam biasa tu? ke takde beza? kalo ada beza, bleh tak bg tips2 masak ayam kampung ni? mekasih..:tq:


kakliza rasa ayam kapung ni dagingnya agak pejal dan keras...tak memek macam ayam biasa..
so kalau masak ayam kampung perlukan amsa yg lebih lama untuk melembutkan dagingnya
ayam biasa ni masak sekejap jer dah mula nak hancur..

itu yg kakliza tahu..
dari segi harga..ayam kampung mmg lebih mahai...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 10:49 AM | Show all posts
kalu seperti yg k liza ckp 2 maksudnya canai...terap...baru buh icing. Yg jadi muskilnya camner blh jadi cantik ya. Kalau buh topping kemudian bakar x cair ker icing 2 k liza?

camner cara2 k liza buh topping nk kasi cantik jer.......nk beli biskut marmar carrie ni mahal....sbb 2 nk buat sendiri

[ Last edited by  calenderbiru at 13-9-2006 10:51 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 11:00 AM | Show all posts
nunu dah banyak kali buat cheese kek kan selalu basenya tertanggal daripada kek tu. nape ek? ke sebab nunu padatkan sangat base tu? bukan ke kalau lagi padat lagi elok?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 11:16 AM | Show all posts
nunu buat chilled cheesecake ke bakarnya?..base tu mmg kena pdt skit..kl tak nnt berderai bila nak potong..tp setakat ni teja buat ok je lekat kt kek
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 12-9-2006 04:59 PM


kakliza rasa ayam kapung ni dagingnya agak pejal dan keras...tak memek macam ayam biasa..
so kalau masak ayam kampung perlukan amsa yg lebih lama untuk melembutkan dagingnya
ayam biasa ni mas ...



:tq::tq:
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 12:03 PM | Show all posts
macam mana nak guna apricot gel ek? sapu terus kat fruit tart ker or kena capo ngan benda2 lain. harap2 boleh tulun jawap. tq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058286s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list