CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 48352|Reply: 122

Bihun Sup Utara

[Copy link]
Post time 1-7-2006 09:27 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaiku/Good Morning semua,

saya org baru disini kiranya baru nak belajar memasak la nie.. hihii.. :nyorok:

saya nak tanya ada tak saper2 yg tau resepi utk buat bihun sup utara yg bihunnya warna kuning & isinya daging tu.. saya teringin sgt nak buat sbb mak & ayah tak leh makan ayam.. so ingat nak buat bihun sup utara nie la sbb pakai daging..

kalau ada sesapa yg tau harap boleh la bantu.. or kalau dah ada kat sini so sorry sbb dah puas cari tp tak jumpa.. :pray:

terima kasih semua..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


sue This user has been deleted
Post time 1-7-2006 09:47 AM | Show all posts
nampaknyer kita serupa.. masih mencari tp masih x terjumpa....

ni pinjam gambar shida..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2006 10:27 AM | Show all posts
harap2nya ada lah yg sudi tolong kita kan.. kot ada org2 utara yg boleh bantu ker..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2006 10:52 PM | Show all posts
kalau raya mmg selalu mertua kakliza masak..
kakliza tuliskan resepinya dulu..nanti kakliza buat baru letakkan gambarnya..

BIHUN SUP UTARA

Bahan A
1 paket bihun      ]  rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit         ]

Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda [potong besar]
300 gm perut
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya

Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]

Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2006 11:06 PM | Show all posts
Bihun sup utara ni makan dengan pes cili. bukan dengan kicap cili.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2006 06:08 AM | Show all posts
Bihun sup utara ni yang sedapnya sebab ada rasa pedas-pedas sikit, manis sikit dan daging tu ada lemak jernih tu. Kat belah utara ni, senang juga nak cari. Akak selalu pi makan kat gerai bihun di pasar Penaga. Resepi tak ada lah pulak cuma nak tunjuk gambar saja.



Ni bihun sup utara tapi dia guna ayam.

[ Last edited by  zettyhani at 2-7-2006 06:10 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-7-2006 06:23 PM | Show all posts
nak sedap boleh jugak guna tulang daging hok gemuk2 tuh..
rebus skali dgn isi daging..
nak sedap lagik jgn lupa lobak putih jeruk yang dicincang [lupa plak nama apa nie..]
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2006 09:21 PM | Show all posts
sedapnya ,tenguk gambar pun dah rasa lapar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2006 09:53 PM | Show all posts
Kat tempat saya beli kalau yang special ada perut lembu.
Pes cili tu ada sapa2 tak ada resepi, yg saya beli halus betul, bijik cili pun langsung tak nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 01:35 AM | Show all posts
alamak, ni mmg favourite nih...masa duduk mengaji kat utara dulu senang nak dpt, skrg ni alahai susah betul, kena tunggu pasar malam tiap hari jumaat jer baru buleh jumpa...then penjualnya selalu bagi sambal lada kicap tu jer, tapi sbb dulu masa dok utara makan sup ni dgn sambal pes lada merah tu, mmg tak sah kot tak mintak, agaknya sbb ada org yg tak biasa makan sup utara ni tak berapa sgt makan dgn pes merah tu kot...anyway, ka liza, mekasih sesangat dgn resepi tu, saya nak try buat lah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 08:59 AM | Show all posts
Originally posted by smeetasmitten at 2-7-2006 09:53 PM
Kat tempat saya beli kalau yang special ada perut lembu.
Pes cili tu ada sapa2 tak ada resepi, yg saya beli halus betul, bijik cili pun langsung tak nampak.


pes cili tu depa beli dah siap le. bukan buat sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 09:01 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 2-7-2006 06:23 PM
nak sedap boleh jugak guna tulang daging hok gemuk2 tuh..
rebus skali dgn isi daging..
nak sedap lagik jgn lupa lobak putih jeruk yang dicincang  


haah depa taruk lobak jeruk.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 12:00 PM | Show all posts
ha'ah bihun nie rasanya leh jumpa kat utara je...masa duduk kat tg. tokong dulu setiap sabtu ada pasar malam...memang beli kat akak yg jual bihun tu...sedap...kenkadang beli yg campur perut atau yg daging je..diaorg punya nasi lemak pun sedap..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-7-2006 12:20 PM | Show all posts
wahh best nyerr... terima kasih byk2 yea kak liza...

weekend nie mesti nak kena cuba niee... eee dah terliur dah niee... slurppp...

terima kasih sekali lg kak liza... :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 12:39 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 3-7-2006 08:59 AM


pes cili tu depa beli dah siap le. bukan buat sendiri.

yer ker..?!
aku ingat depa buat sendiri..ishh..takkan laa cabai tu nak beli plak..bukan susah mana pun nk buat..kecuali depa guna cili boh yang dah siap pack tu laa kot..
then tumis laa n tambah apa yang patut..
kot lerr..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 3-7-2006 12:39 PM

yer ker..?!
aku ingat depa buat sendiri..ishh..takkan laa cabai tu nak beli plak..bukan susah mana pun nk buat..kecuali depa guna cili boh yang dah siap pack tu laa kot..
then tumis laa n tamba ...


confirm depa beli. pasal masa aku sekolah dulu, ada sorang makcik tu menege laksa. pun taruk cili tu jugak. kompom beli dalam botol besar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-7-2006 01:48 PM | Show all posts
pes cili merah tu bukan susah mana nak buat...

Pak mentuaku punya resipi..

Cabai serbuk
Cuka
Gula Garam
Ayaq

Masak ataih api pelan bagi hilang bau cuka & cili agak masak
Ekjas la byk mana bahan tu secukup selera...OK selamat cuba

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2006 06:08 PM | Show all posts
hmmm...baru lst wk asben bwk gi makan bihun sup utara nih kat tasik permaisuri....sedap gilos...dah lama tak makan bihun sup utara + sos tu....
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 10:23 AM | Show all posts
achu punya resepi utk pes cili beehoon sup utara cam ni,

- serbuk cili paket ( cth BABA's)
- minyak

tumis je serbuk cili dgn minyak sampai garing/masak cili serbuk (nampak kehitaman sikit)
masukkan garam & gula sesedap rasa..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2006 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 2-7-2006 06:23 PM
nak sedap boleh jugak guna tulang daging hok gemuk2 tuh..
rebus skali dgn isi daging..
nak sedap lagik jgn lupa lobak putih jeruk yang dicincang  



kat sini dipanggil lobak masin, trademark bihun sup utara ni kan kene rebus tongkol2 tulang yang besar2 tu..kira lps amik daging tu masukkan balik tulang dlm periuk besar tu...bihun tu jgn lupa kasi kuning ye...kalu tak kuning tu bukan bihun sup utara nama dia..cuma kelemahan dari segi pemakanan ler..bihun sup asli tak guna byk sayur cuma daun sup+daun bawang je, sikit bawang goreng + lobak masin, cabai...lain semua daging dengan lemak2 (yg lemak + urat tu yg bess).. eheh teringat lak zaman sekolah dulu2 ada sorang pakcik jual bihun sup mmg ramai pelanggan tetap dia..hari2 lps sekolah makan bihun sup

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-5-2024 03:48 PM GMT+8 , Processed in 0.114851 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list