JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
112702
View
970
Reply

Cycling / Biking

[Copy link]

Author: kayrail       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-8-2006 02:38 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by karambunai at 2-8-2009 15:59

Mountain biking / road bike
hi guys / gals,

ada tak antara korang yang minat cycling road / off road?
korang bawak basikal apa (brand) dan komponen apa?

lagi satu kat kl kedai basikal high-end banyak ke???:nerd:

[ Last edited by  dexa at 30-3-2009 07:11 ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2006 03:07 PM | Show all posts

Reply #1 kayrail's post

hehe lagi satu thread yg penulisnya ntah minat ntah tidak... klw tul minat citer laaa lebih sket psl sukan nih

wat penuhkan bod jerrrr :geram:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2006 10:36 AM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 18-8-2006 03:07 PM
hehe lagi satu thread yg penulisnya ntah minat ntah tidak... klw tul minat citer laaa lebih sket psl sukan nih

wat penuhkan bod jerrrr :geram:



relaks la bro....memang minat mountain biking nie..cuma nak carik other enthusiast nak share pengalaman
dalam set-up bike and tempat2 yang dah diteroka.....,.

intro sikit...sukan ni sebenarnya dah lama kat malaysia ni...contohnya SUKMA 2006 di kedah ada anjurkan mountain bike
Mountain bike ni banyak  jenis die...cross country, downhill, trial dan free ride.

Cross country nie mcm merentas desa la...cuma guna basikal...
downhil ni turun bukit...naik selalunya angkat basikal ke atas...
trial dan free ride ni..mcm bmx la...free style...sikit...

jenis-jenis basikal ni pun byk....nak explain tak reti sgt...sebab tu nak tanya....

fyi, aku byk buat cross country kat sini.....

takde niat nak penuhkan bod ni :pmuka:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2006 07:07 PM | Show all posts
banyak sebenarnye kedaikedai basikal kat kl...
membe aku punye adik ade main...
baru form 4..dalam geng die..die sorang je budak kecik...
yang laiin sume dah besar...
basikal mahal giler...
haritu ade tengok tv..xfreshtv espisod lame la gak..
die ade la tunjuk kejohanan basikal offroad nih kat selangor..
nanti kalo ade lagi..join lah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2006 09:30 AM | Show all posts
A BUMP FOR U..

Takpa aku akan meriahkan thread nih!! walaupon aku dah resign kayuh..i'm one of the x-riders...apa nak share.???roddie? Mountain...kayrail..dari penang ke..for sure pernah join KOTRT jamboree...anyway i love this healthy sports so much ..tapi dah resign atas sebab2 tertentu..hehehe..Kedai kat kl..KSH, or Boon Foo (Bikepro) je yg famous or Joo Ngan punya kedai..

My previous MTB bike setup:
Frame: Giant XTC Team (NRS)
Gruppo: XT campur2 XTR, LX pon ada..
Wheelset: UST Mavix Crossrocc..
Stem/Seatpost: Easton/Thomson
Hmm...lagi apa aa..?

MY roddie setup:
Frame: Ciocc Pryde
Gruppo: Full Ultegra
Wheelset: Mavic Ksyrium

aku rajin2 nanti aku pos gambor...mana trek dah aku ride..di serta tempat:

Utara:
5 hill (parit buntar)
Mount Eskrine (Penang)
Tiger Hill (Penang)
Balik Pulau Merdeka (Round Island)
Sungai Sedim
Batu Kawan
1st KOTRTS jamboree..
Bukit Bendera
Bukit Mertajam Celcom Tower.
Gunung Jerai..

Ipoh:
Pos slim (cameron)
Super v bukit tambun (tah ada lagi ke track ni)
Ulu Kinta-pos org asli..
120km ride Ipoh-Sungai Siput-Tanjung Rambutan-Sg Siput Ipoh..

Selatan
Kiara
Batu Dam (cantik)
Sg semenyih
FRIM


Thats for now..

Bro kalau ko kat penang pi kedai Gary (CCI Cycle) jalan apa aku tak tau kat tapi kat area perangin mall..or kedai maverick (Cycletron) kat area megamall prai..

[ Last edited by  Azhargoth at 16-9-2006 09:38 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2006 11:23 AM | Show all posts
kalau senang2 sila la lawati website..way2ride.com..kat sini macam2 ada..road n mountain bike..boleh bercerita pasal basikal sepuas puasnye...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 08:21 AM | Show all posts
sherrina smalam usha basikal kat kedai basikal. wah, rega beskal skrg bleh tahan mahal ek. at least RM250 paling cikai lah.

nak tanya, apa brand beskal yg bagus skrg? bukan tahap naik bukit lah, takat guna kat bandar aje. pastu nak tanya apa mende yg org guna utk ikat beskal kat kete? yg sherrina slalu nampak org taruk kete atas bumbung kete. tak silap ada yg lekat beskal kat belakang kete. apa alat yg dorg guna ek?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2007 02:52 PM | Show all posts
Cycling/Jelajah Malaysia 2007: First stage could decide red jersey
06 Jan 2007
Arnaz M. Khairul

THE leaders red jersey is up for grabs in the Jelajah Malaysia, replacing the traditional yellow, but interestingly it could be decided right from the first stage from Bentong to Kuantan today.

Both the longest stages of the seven-stage tour have been slated for the opening two days of a predominantly flat race, and this is likely the case for a reason.

It is an unusually long 194.7-kilometre ride to start a stage race, but the undulating surfaces in the early part of todays stage could see the 120-strong peloton being broken up sooner than later, with a strong breakaway expected to survive.

And the recipe within has all the ingredients to indicate such a result today.

The Giant Asia team will start with at least two protagonists, who could lead the charge from a breakaway, like defending UCI Asia Tour champion Ghader Mizbani and Irishman Paul Griffin, but any of their efforts will drag one of six Japanese, led by veteran Yoshiyuki Abe, along.

They wont leave without an eager Polygon Sweet Nice breakaway specialist Yevgeniy Yakovlev, who is sure to be up front biding his time looking for an opportunity to go for broke, along with Asian Games champion Wong Kam Po of the Pocari Sweat-Hong Kong team.

All 45 Malaysians spread over eight local teams, unless a different doctrine than that practiced for the past decade is drummed into them, arent likely to be part of these efforts. They are likely to form their own bunch at the rear of the peloton, waiting for a bunch sprint finish.

The only Malaysians known to have risk-management skills and the guts to do something extra are national team rider Ng Yong Li, Kuala Lumpurs Ahmad Fallanie Ali, Putrajayas Sayuti Zahit and the Le Tua duo of Nor Umardi Rosdi and Ahmad Haidar Anuawar.

The longest stage is tomorrows 197.8-kilometre ride from Kuantan to Kuala Terengganu, which also begins with undulations going out of Pahangs capital, thus what doesnt happen today, should tomorrow.

And all along the tour there are chances for the sprinters in the peloton to get their rewards, and this is where some of the locals could spread some cheer around the country.

This is continental team Le Tuas forte and they have two trump cards in Anuar Manan and Ahmad Haidar, while Terengganu will be lining up 21-year-old Arif Syukri Sabti, who could be springing some real surprises in the bunch sprint finishes.

But the real threat in the sprints will definitely be Marco Polos Russian fastman Sergey Kudentsov, who starts the tour having won stages in his past two races
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2007 03:50 AM | Show all posts
Anuar mengejutkan hari pertama - Basikal Jelajah Malaysia

KUANTAN
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2007 11:48 AM | Show all posts
Ijima laung amaran awal
Oleh AIDA ADILAH MAT

AMARAN awal dilaungan daripada skuad kebangsaan Jepun, apabila pelumba harapannya, Makoto Iijima muncul sebagai juara peringkat pertama siri Jelajah Malaysia (JM2007) dalam saingan sejauh 194.7km dari Bentong ke Kuantan, semalam.

Bagaimanapun, gelaran juara itu tidak mudah diraihnya apabila dikejar rapat pelumba Hong Kong, Pro Cycling, Lam Kai Tsun yang ketinggalan 0.01 saat dibelakangnya dan Mehdi Sohrbi dari Pasukan Tabriz Petrochemical ketiga.

Iijima menamatkan saingan 4 jam 29 minit 44 saat apabila memecah dari kelompok besar sebanyak dua kali ketika berada di 40km terakhir sebelum terpaksa bertindak sendirian di 20km terakhir ekoran gagal berkomunikasi bersama rakan sepasukan yang lain.

Kemenangan pertama pasukan Jepun itu meletakkan Iljima selaku pendahulu meraih jersi Merah sebelum meneruskan cabaran peringkat kedua Kuantan ke Kuala Terengganu dengan jarak laluan 197.8km.

Pemenang Tour Of Japan 2004 itu berkata, kemenangan itu adalah langkah pertama buat dirinya dan pasukan Jepun untuk terus mengekalkan rentak juara di saingan JM2007 yang menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM150,000.

Kemenangan ini penting buat pasukan untuk meneruskan cabaran peringkat berikutnya. Saya gembira dengan kemenangan ini dan berharap boleh terus mengekalkan kayuhan cemerlang.

Laluan esok (hari ini) juga memberi kelebihan kepada pakar pecut. Mungkin saya boleh mengekalkan jersi Merah,
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2007 12:39 AM | Show all posts
sherrina nak beli basikal tapi tatau jenis apa nak beli. takat nak ride dlm 5-10km pergi dan balik keje.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 06:06 AM | Show all posts

Reply #11 sherrina's post

mountain bike pun okay --
tok sah yang terlalu berat sangat -
tapi tayar yang lebar sikit --
safer -
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 06:06 AM | Show all posts
Anuar cemerlang di sebalik insiden kemalangan

KOTA BAHARU
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 9-1-2007 09:50 AM | Show all posts
kalau nak labur, tengok pengunaan la. kalau nak beli MTB yang mahal, tapi rasa-rasa setahun tak sampai dua kali nak pegi off-road, baik lupakan. beli sahaja road bike. dah tentu boleh pakai buat pegi pasar beli sayur. tapi kalau nak yang cikai, kat giant, tesco pun ada jual. kalau kedai yang "serius", susah nak jumpa yang bawah 500
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2007 01:45 PM | Show all posts
smalam usha kat kedai Le Run MB RM420. Ok tak? Tgk jenama lain Montana kot RM200 mcm tak yakin. Satu lagi yg famous Nexus. Dlm RM200-RM300 lah. Yg penting tak mudah rosak sebab tujuan utama pegi mengajar dalam 20km pegi balik pada sabtu dan ahad dan hari2 biasa dlm 10km pegi balik aje. Tak sampai tahap naik bukit masuk hutan lagi lah. Buat masa ni just utk keje.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 05:53 AM | Show all posts
Anuar juara kali kedua

KUALA KUBU BHARU
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2007 06:13 AM | Show all posts
Mehdi pelumba terbaik Jelajah Malaysia

PUTRAJAYA
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2007 02:06 PM | Show all posts
Kejayaan penganjur Jelajah Malaysia wajar dipuji

TIRAI Jelajah Malaysia 2007 yang dilabuh, kelmarin di Putrajaya berjaya dianjurkan secara sederhana tetapi penuh meriah dengan aksi hebat pelumba tempatan dan luar negara.

Berbeza dengan perlumbaan besar seperti Le Tour de Langkawi (LTdL), penganjur Jelajah Malaysia 2007, Ten Speed Events Sdn Bhd yang diterajui oleh Datuk Astaman Abdul Aziz mengamalkan sikap kesederhanaan bagi memastikan kelancaran keseluruhan perlumbaan.

Dengan menggunakan lori kontena sebagai pentas penyampaian hadiah, hotel penginapan tiga bintang serta menggunakan tenaga kepakaran tempatan untuk melancarkan perjalanan jelajah kali ini, sikap kesederhanaan penganjur tidak mencacatkan langsung perjalanan jelajah yang berstatus 2.2 ini.

Tidak banyak kelemahan besar timbul sepanjang jelajah tertua di negara ini cuma penganjur terpaksa berdepan dengan cabaran cuaca apabila terpaksa menghentikan perlumbaan peringkat tiga dari Kuantan ke Kuala Terengganu akibat banjir teruk.

Kejayaan penganjuran jelajah tahun ini pastinya membanggakan peminat sukan lumba basikal tempatan bahawa satu lagi jelajah di Malaysia akan menjadi terkenal di rantau ini.

Penyertaan 11 pasukan luar, tidak menenggelamkan kehebatan lapan pasukan tempatan yang menyertai jelajah kali ini dengan pelumba tempatan, Anuar Manan paling menyerlah apabila mendominasi jersi hijau sebagai raja pecut dari peringkat satu hingga peringkat akhir perlumbaan serta muncul sebagai pelumba tunggal menjuarai kemenangan berganda pada dua peringkat perlumbaan itu.

Jelajah Malaysia yang lebih menitikberatkan pembangunan pelumba tempatan berjaya mencapai objektifnya apabila beberapa nama seperti Anuar, Suhardi Hassan (Kuala Lumpur), Mohd Harrif Salleh (Majlis Sukan Negara) dan Amir Mustafa Rusli (MSN) berjaya memberikan saingan kepada pelumba luar.

Pelumba tempatan yang menyerlah pada jelajah kali ini bakal diserapkan oleh Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dalam skuad negara bagi menghadapi LTdL edisi ke-12 yang akan bermula 2 hingga 12 Feb ini.

Astaman berkata penganjur merancang untuk menambah dua peringkat lagi pada perlumbaan jelajah tahun depan untuk memberi lebih peluang kepada pelumba melalui laluan sehingga ke selatan tanah air.

Kami akan memohon kepada Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) untuk menambah dua lagi peringkat perlumbaan. Saya juga berharap untuk menganjurkan jelajah berbasikal di Sabah dan Sarawak pula,
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 16-1-2007 11:21 AM | Show all posts
kalau dah memang pakai hari-2 macam tu, labur lebih sikit pun takpe sherrina
Reply

Use magic Report

xiaoyuer82 This user has been deleted
Post time 17-1-2007 01:15 AM | Show all posts

Reply #19 agelgold's post

ya kah  ??? kenapa  ah ?  :
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 17-1-2007 09:14 AM | Show all posts
supaya lebih banyak masa boleh dihabiskan menunggang basikal dan bukannya membaiki basikal
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2007 09:16 PM | Show all posts
agel,
betul tu. sherrina mmg nak yg betul2 reliable tapi taklah tahap pro punya. yg penting dapat menampung sherrina yg berat ni (org berat leh ke naik beskal, takut leper aje tayarnya :geram:  )

dah pi usha buat kali terakhir. tak jadi amik Le Run nnt sebab yg ada skrg made in China, kualiti low. Amik Nexus dalam 400 plus helmet RM70 (ok ke? tebal dan selesa gak. tak le nipis mcm helmet RM25 kat Carrefour), odometer ngan lampu extra. budget2 tak lari 600 lah.
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 18-1-2007 09:08 AM | Show all posts
nexus ni model shimano ke? eh, tapi itu dia punya gear aje . kat kedai mana dapat 400 ni?

[ Last edited by  agelgold at 18-1-2007 09:10 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 11:39 AM | Show all posts
wah..bagus..cycling is goof for ur health....aku sedia membantu kalau ada apa2 persoalan pasal mtb or roddie nih..

Nexus tu is the brand of the manuf's yang keluarkan beskal tu..means dia punya frame punya brand (nexus is from china)...so dia punya parts..maybe diorang rojak..usualy for lower-end maybe...contoh di bawah :

1) Some shimano components gearing, crank , brake (eg altus, acera, )
2) Forks - maybe (RST, suntour others)



Pertama2 seklai nak beli basikal..make sure the size u choose is right..

for small size rider : 14"-15" or S size
Medium is : 16"
large is : 17" 18"

Ada sesetengah frame support 14.5" or 15.5"

aku kata penting sebab frame atau geometry basikal yang betul mempergaruhi cara kayuhan..(banyal lagi perkara actually sagging, gearing dll)..salah
geometry tu yang badan akan sakit2, kaki sakit..mcm2 la..
Tapi for a start as newbie..cukup aku katakan pilih saiz yang betul dahulu, tapi aku doubt cheaper bike nih have the smaller size..selalu 17" atas..

last but not least..Helmet jangan lupa!!! dont ride without ur helmet..esp. going offroad..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 12:27 AM | Show all posts
azhar,
thanks so much for the info. Really need it sebab pening gak nak beli basikal nih. Maklumlah dulu2 basikal cuma BMX aje, la ni mcm2 brand...tatau mana yg sesuai.

gear nye tak silap Shimano sebab nampak sticker shimano kat gear. kene double check balik nnt. Helmet dapat tawar RM70, dah check dalam nampak bagus lah dr yg RM35 di Carrefour. Sherrina rasa sherrina akan go for 17" frame sbb saiz sherrina besar dan berat. kalau kecik kang patah pulak bike tu

agel,
kedai tu kat taman melawati. tak banyak kedai beskal kat sini. itu aje yg nampak hidup, ada satu lagi tu asik tutup aje. ada satu lagi kedai jual pro punye bike, proton bike rega ribu...perghhhh

yang best kedai tu siap baki 1 tahun atau 2 tahun free repair service.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.831704s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list