JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
112736
View
970
Reply

Cycling / Biking

[Copy link]

Author: kayrail       Show all posts   Read mode

Post time 19-1-2007 12:36 AM | Show all posts


sbut psl beskal .. pemili aku bru angkut 1 beskal gym ni hahahahahahahahahaa ..
pueh ati aku xyah beskal jauh2 ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 10:24 PM | Show all posts
muahahaha, bike setempat pun siap ada botol air tuuu....dasatt
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 22-1-2007 10:11 AM | Show all posts
azhar,

aku ni pun typical malaysian shopper. mana aku nak carik helmet yg bagus (safety), kaler & design menarik serta MURAH.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2007 11:32 AM | Show all posts
Lokasi ko? murah mcmana tuh..?..oklah...actaully jgn takut vist pro bike punya shop..aku akui mmg harga brg beskal yang branded kalahkan moto punya harga anytime...for helmet..we are talking safety here...
a good medium range aku rasa not less than RM150..

1 more visit below flee market thread (aku bukan promote), sometimes buying s/hand with better quality and standard lagi ok dari beli b/new.

My2sen..
http://bicyclebuysell.com/

dalam web page tu belah atas kiri kanan ada iklan kedai beskal..yang ada jual good helmet from beginner to pro..boleh call dulu..survey harga..kalau taknak datang..kata cari range yg sekian2...

Bikepro - Mr. Tan Boon Foo
KSH  (TTDI) - Mr. Leong..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2007 08:49 PM | Show all posts
thanks Azhar..nnt nak usha2 lah kedai tu tapi serius baru aku tau nape cycling ni tak meluas diterima. Mahal betoi bike nye dengan accessories nye helmet dan segalanya......silap2 kalau nak serius ngan sports ni 10K tak lari lah....
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 10:26 AM | Show all posts
Hehe..tak payah sampai 10k cik sherinna oi..lain la kalau dah addicted or dah extreme..takat weekend warrior or riadah dah ok dah tu...yup betul mmg tak dinafikan cycling nih tak meluas..banyak faktor actually..

1) MASA..korang tahu tak org hari Sabtu or Ahad tak kerja..tu la time nak bangun lewat sikit..kalau cycling Sabtu atau Ahad la bangun paling awal2 sekali...nak2 kalau track tu jauh..ada sampai lepas subuh pun dah bertolak..

2) Of course the PRICE..anyway mende ni subjektif..mcm keta juga la kan..yang mampu drive BM yang kurang drive  cheaper car.., tapi yg tak best nya majoriti diorang ibarat drive Bimmer. tu yg kekadang segan..pas tu terpengaruh..upgrade..upgrade..sampai harga sebijik moto!

3)MINAT? kadang2 tu dulu ada 2-3 memba..awal2 mmg minat tapi lama..mungkin tak tahan ke apa ke..diorang kata cam kena seksa je..haha..climb hill..offroad ..hah so lama2 terus tak kayuh dah...


The best is to form a group of ur own...cycling sesama sendiri, pas tu group ko sebulan sekali ke join la ride ramai2 ni sebagai contoh aku bagi yang ok ialah
- PCC
- Hash..

anway kat KL tu mcm2 group ada dah..

yg ni pon ok, semua kawan2 tu ----> http://www.geocities.com/derojakMTB/index.html

Hash ni bagus...dia ada sweeper..dia ada 2 kinds of ride modarate or extreme..yang modarate tu ramai la pompuan (wife) anak2 pon join sama.., so tak heavy la kira mcm familiy ride..Mat Salleh ramai join ride nih..
aku pernah join sekali masa tu Hash buat di Rawang..track apa tak ingat..

Or yang paling best is the KOTRT ride..ni setahun sekali di Penang...limited space sampai budak2 singapore pon turun..just imagine nearly 300 riders membanjiri dan kayuh...

More info ---> http://www.kotrt.com.my/

..aku dulu masa dok kl..pernah kayuh malam from Shah Alam to Putrajaya ramai2..(road bike..) mmg best gila..

tapi bila dah join group2 ni kayuh mmg best adventure....

nanti ler aku rajin aku upload gambar lama2 aku kayuh dulu..those were the days..since aku dah stop for a while cycling..

[ Last edited by  Azhargoth at 23-1-2007 10:30 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 23-1-2007 11:21 AM | Show all posts
thanks azhar. RM150 tu boleh makan akal la jugak.

tang harga memang isu dalam cycling ni. aku pernah pegi KSH, nak ushar basikal. dia tanya apa budget aku. aku segan nak cakap. aku kata, "your average spec bike, what is the lowest price?". sekali dia sebut RM1xxx. terus terdiam aku. tapi sebab tak nak malu, aku angguk-2 aje la. lepas tu tanya pulak basikal-2 lain. tu dia, RM2xxx, RM5xxx! sampai RM7xxx pun ada! aku tanya lagi kenapa nak belanja sampai banyak tu. dia cakap ada orang nak comfort bla bla bla. aku angguk lagi. aku cakap, thank you, lain kali datang lagi :hmm:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 12:43 PM | Show all posts
ok ler agelgold...mcm ni la..1K above pada aku org tu tak "nak start" seriously into cycling..mcm aku cakap kat atas..takat nak kayuh rilek..round2..secara tak langsung riadah..yang lower..think lam RM300-500 pon ok dah..slowly..kot2 minat lagi mendalam..upgrade..or jual beli lain..

Betul mcm dia cakap..untuk comfort dan lain2..terus terang aku kata..(no offence) kalau basikal yang lowest range..of course no. 1 geometry dia mungkin out..kalau bagi aku bawak..usah nak sampai 10km pon maunya sakit pinggang segala..nak off road..? rasanya offroand yg rata boleh la kot...so tu dia punya cons..la..aku rasa aku dah cerita dah dalam psoting kat atas...

apa2 pon jgn patah semangat..taknak kata aku kata kena ambik beskal yg mahal baru ok..tepuk dada tanya selera...ok..yang penting ikut kemampuan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 05:11 PM | Show all posts

Reply #33 Azhargoth's post

hi ..azhargoth..tengok kau nye statement ni cam otai psal beskal ni..slalu weekend kayuh mana..??aku ada gak join group beskal nih..mungkin kau penah dengar nama way2ride..nak kata aktif tu tak la jugak..kira kayuh syok syok jer..lebih kepada excercise..dah berumur nih nak kena keluar peluh lebih skit..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 05:19 PM | Show all posts
hi sherrina...dah start kayuh ke belum...jgn lupa sebelum naik tu..kasi strectching la sikit kasi urat2 kendur..baru tak mudah cramp...happy ride ok
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 11:42 PM | Show all posts
hi semua,
bestnya tgk thread ni makin aktif. belum lagi, sherrina baru terjumpa satu member cycling gak geng2 keramat di forum PCC. maybe nnt nak join geng dorang for easy ride waktu malam, test MB dorang and tgk samada ingat lagi tak cara kayuh beskal atau dah totally lupa. Pehhh dulu time skolah siap layan wheelie pastu main lepas2 tangan aje tu. Dah tua ni dah bertahun basikal BMX tu tersadai, ntah2 nak balance pun dah tak reti :nyorok:

Azhar,
tu lah pikir2 balik objektif utama nak ada basikal sebab nak ride pegi keje, pegi bank. I guess start dengan beskal lopek dulu lah budget RM600 lah (pehhh, ni dah stretch banyak dari budget asal) termasuk helmet, glove, light dll.....sherrina mostly roadie tapi nak pakai road bike tayar halus semacam. Seram lak, boleh tampung ke tak sherrina ni. layan MB tapi org kata MB heavy sket kalau pakai atas tar. poning jugak nihhh

p/s: kat mana nak cari glove yg takde jari? kat Tesco RM9 tapi keras kulitnya dan bhgn atas tu dikait2 mcm sarang labah2...dah pelik rupanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 08:56 AM | Show all posts

Reply #34 dill9642's post

takla otai..aku dah tak kayuh dah..anyway refer posting aku kat depan kat mana aku dah kayuh..way2ride..yes...korang ada join Presidential ride PCC (Bikepro) ramai group join eg Phoniex Dragon..lain i cant remember..ko geng2 Aliman ke? sorry kalau silap..

Happy cranking..!

[ Last edited by  Azhargoth at 24-1-2007 09:14 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:10 AM | Show all posts

Reply #36 sherrina's post

mtb nak atas road for roddie..guna slick tire...guna pattern tayar berat ler...good kalau ko dah kenal geng riders nih...ko boleh tanya diorang lagi dengan jelas..kalau nak beli barang kat mana kedai2 lain..aku sebut 2 kedai bikerpro gan KSH to sebab aku dah biasa gan Tan Botak tuh, dulu la..hmm..tah2 dia dah tak kenal aku dah..tapi aku rasa dia kenal...dok berhabis duit gan dia...

Apa2 pon Sherinna..ambik feel dulu..than maybe boleh seriously involved.

FYI aku bukan di Klang Valley..dah balik Perak..so boleh help u lam forum virtuallly je ler..to get real exprience and real opinion get involved gan real riders mcm  dill9642.

[ Last edited by  Azhargoth at 24-1-2007 09:13 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:18 AM | Show all posts
azhar,
thanks. maknanya body MB leh pakai slick tire utk guna atas jalan?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:35 AM | Show all posts

Reply #39 sherrina's post

yup slick for MTB..not roddie..
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 24-1-2007 10:33 AM | Show all posts
kata orang malu bertanya sesat jalan. malu gak aku nak bertanya ni. tapi... slick tire tu macam mana ek? aku ada terbaca, kalau kita pakai MTB yg ada suspension apa bagai tu atas road, kita akan jadi lebih penat. jadi, kalau kita memang nak kayuh keliling taman rumah aje, lebih baik pakai road bike. gitu?

lagi satu, kat mana aku boleh carik cycling pants? segan aa dah tua-2 nak pakai cycling shorts
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 10:46 AM | Show all posts

Reply #37 Azhargoth's post

Aliman tu kenal sesangat le..tapi dia lebih kpd Mountain bike..aku kayuh road ngan way2ride..kalau nak chat ngan aliman leh la layan website jomkayuh.com.. PCC.. slalu gak join ride ngan dorang ni especially hari ahad..

Naper dah off kayuh..??rasanya kat Perak tu ramai gak geng2 yg layan kayuh ni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 12:12 PM | Show all posts

Reply #41 agelgold's post

hi..agelgold..bagus la kalau dah melibatkan diri dlm xtvt berbasikal nih..yg membezakan slick tire ngan tire biasa ni adalah sizenye kecik dan berbunga halus.. kira sesuai utk onroad..kalau offroad tu mmg kurang sesuai la..

MTB yg pakai suspension ni biasanya digunakan utk acara downhill(turun bukit)..mmg la agak memenatkan kalau dikayuh di atas jln biasa sbb dia sentiasa bergerak..macam duduk atas spring gitu....
p/s azhargoth..tlg betulkan klau aku silap ckp sbb aku kureng skit pasal mtb ni..

klau nak beli cycling pant kat kedai beskal area KL/SEL..ni rega dia bole tahan gak la mahai nya..beli je seluar aerobic yg dijual kat Giant etc..pastu pakai je cycling short dari luar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 12:37 PM | Show all posts

Reply #36 sherrina's post

takpe..pelan2..janji semangat mahu kayuh tu ada..nanti bila dah ada beskal boleh la kayuh sama2..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 02:13 PM | Show all posts
Originally posted by dill9642 at 24-1-2007 12:12 PM
hi..agelgold..bagus la kalau dah melibatkan diri dlm xtvt berbasikal nih..yg membezakan slick tire ngan tire biasa ni adalah sizenye kecik dan berbunga halus.. kira sesuai utk onroad..kalau offro ...


ko dah cakap betul tu....ok..MTB ni basicly ada 3 jenis tapi kat mesia ni yg famous 2 jenis je

1. Rigid (hardtail)
2. Full Sus. (Suspension)
Lagi satu aku jarang dpt tgk skang.. 3. Softail (older model KSH) dulu ada softail..

Rigid ni mcm frame beskal biasa tu la..tadak apa2 suspension..l
Benifit: Lebih ringan, sesuai untuk on road..murah

Full-sus..ada suspension, frame mahal..untuk off-road..lago x-treme for downhiller..yang ni mmg berat kaw2..
So full-sus ada untuk all-mountain dan downhill..yg downhill ni la yang dah mcm rupa motor scrambler tuh...

Actually bukan nak kata rigid tak leh off road..aku dulu mula2 kayuh pakai Hardtail belasah je downhill..tapi tak leh seslaju orang pakai full-sus la..

Betul yg ada suspension mmg akan letih kayuh road sebab dia ada 'bobbing' nak tau lanjut google ---> mountainbike bobs, bobbing, giant nrs

sebab apa? sebab dok terbuai2 so banyak ennergy kita habis kat yang terbuai2 tu dari full force (kita kayuh) di transfer ke tayar..

Mostly latest bike ni suspension je boleh lock...sama dengan suspension depan....so kalau nak onroad lock...so no more bobbing...
Nak offroad bukak lock...sambil turun bukit tu jgn lupa jerit "Geronimooo"...yihaa...adui those were the days la..

Aku pakai Giant NRS Team full-sus

dill9642 ko mesti pernah kayuh FRIM gan Batu DAM..

[ Last edited by  Azhargoth at 24-1-2007 02:17 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 04:19 PM | Show all posts

Reply #45 Azhargoth's post

perrrgghh..penerangan yg cukup jelas tu..harap forumer kat sini yg ada minat berbasikal ni leh la ambil info ni buat panduan..

Actually ..aku kayuh roadbike je..MTB ni memang tak penah guna pun selama kayuh beskal ni..so xpenah la kayuh kat FRIM n BATU DAM tu..

Senang2 leh la lawati way2ride.com..kat situ byk xtvt..siap ngan gambar skali..nick aku dalam forum tu Awe69..aku pakai roadbike..specialized tiruan..tu je yg aku mampu pakai..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 05:12 PM | Show all posts

Reply #46 dill9642's post

i see..so pernah kayuh gi putrajaya tak? aku pernah from shah alam? did it once nite ride..gan budak2 kelang....

ko ni mesti kuat ni budak roddie..mau2 average speed 40 atas...aku 40 atas lam 10 min bole la..pas tu jam jantung dah bagi warning...kena slow la...dah tua..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 07:28 PM | Show all posts
Originally posted by Azhargoth at 24-1-2007 05:12 PM
i see..so pernah kayuh gi putrajaya tak? aku pernah from shah alam? did it once nite ride..gan budak2 kelang....

ko ni mesti kuat ni budak roddie..mau2 average speed 40 atas...aku 40 atas lam  ...



dulu masa saya buat latihan untuk triathlon
saya latih kat putrajaya --
best  juga - pagi2 -  weekend tak ada kereta --

kalau sesiapa suka cycling -
kat putrajaya  memang  lancar dan best  kat sana --

*now saya cuma ada mountain bike
(dulu ada racing bike)
kalau ada dough lebih  boleh la beli racing bike pula
tapi  mahal ya amat   --
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 07:30 PM | Show all posts
Pelumba berlatih di Senawang
Oleh Azidan Nahar

Laluannya miliki ciri jelajah

SENAWANG di Negeri Sembilan menjadi markas latihan skuad lumba basikal negara yang kini melafazkan tekad mahu mempamerkan semangat juang tinggi dalam Le Tour de Langkawi (LTdL 2007) walaupun tidak menaruh harapan besar untuk edisi kali ini.

Ketika ini skuad bimbingan jurulatih, Aminuddin Sulaiman itu sudah lebih seminggu mengadakan latihan intensif di kem latihan berkenaan sebagai persiapan membabitkan lapan pelumba utama skuad negara.


GALAS HARAPAN: Suhardi menjadi sandaran
skuad negara pada LTdL musim 2007.



Selepas Jelajah Malaysia (JM2007) mereka terus ke sini menjalani latihan. Kini tumpuan saya kepada kepantasan, ketahanan fizikal dan pendakian,
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:52 PM | Show all posts
thanks semua, nak usha kedai KSH tak berani lah...tu taraf pro2 aje....usha kedai2 kat sini ajelah. Budget pun kecik, janji leh guna pi keje....

singgit....dua inggit......lima inggit.......sikit lagi cukup lah duit nak beli beskal ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045533s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list