JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
114381
View
971
Reply

Cycling / Biking

[Copy link]

Author: kayrail       Show all posts   Read mode

agelgold This user has been deleted
Post time 17-1-2007 09:14 AM | Show all posts
supaya lebih banyak masa boleh dihabiskan menunggang basikal dan bukannya membaiki basikal
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2007 09:16 PM | Show all posts
agel,
betul tu. sherrina mmg nak yg betul2 reliable tapi taklah tahap pro punya. yg penting dapat menampung sherrina yg berat ni (org berat leh ke naik beskal, takut leper aje tayarnya :geram:  )

dah pi usha buat kali terakhir. tak jadi amik Le Run nnt sebab yg ada skrg made in China, kualiti low. Amik Nexus dalam 400 plus helmet RM70 (ok ke? tebal dan selesa gak. tak le nipis mcm helmet RM25 kat Carrefour), odometer ngan lampu extra. budget2 tak lari 600 lah.
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 18-1-2007 09:08 AM | Show all posts
nexus ni model shimano ke? eh, tapi itu dia punya gear aje . kat kedai mana dapat 400 ni?

[ Last edited by  agelgold at 18-1-2007 09:10 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2007 11:39 AM | Show all posts
wah..bagus..cycling is goof for ur health....aku sedia membantu kalau ada apa2 persoalan pasal mtb or roddie nih..

Nexus tu is the brand of the manuf's yang keluarkan beskal tu..means dia punya frame punya brand (nexus is from china)...so dia punya parts..maybe diorang rojak..usualy for lower-end maybe...contoh di bawah :

1) Some shimano components gearing, crank , brake (eg altus, acera, )
2) Forks - maybe (RST, suntour others)



Pertama2 seklai nak beli basikal..make sure the size u choose is right..

for small size rider : 14"-15" or S size
Medium is : 16"
large is : 17" 18"

Ada sesetengah frame support 14.5" or 15.5"

aku kata penting sebab frame atau geometry basikal yang betul mempergaruhi cara kayuhan..(banyal lagi perkara actually sagging, gearing dll)..salah
geometry tu yang badan akan sakit2, kaki sakit..mcm2 la..
Tapi for a start as newbie..cukup aku katakan pilih saiz yang betul dahulu, tapi aku doubt cheaper bike nih have the smaller size..selalu 17" atas..

last but not least..Helmet jangan lupa!!! dont ride without ur helmet..esp. going offroad..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 12:27 AM | Show all posts
azhar,
thanks so much for the info. Really need it sebab pening gak nak beli basikal nih. Maklumlah dulu2 basikal cuma BMX aje, la ni mcm2 brand...tatau mana yg sesuai.

gear nye tak silap Shimano sebab nampak sticker shimano kat gear. kene double check balik nnt. Helmet dapat tawar RM70, dah check dalam nampak bagus lah dr yg RM35 di Carrefour. Sherrina rasa sherrina akan go for 17" frame sbb saiz sherrina besar dan berat. kalau kecik kang patah pulak bike tu

agel,
kedai tu kat taman melawati. tak banyak kedai beskal kat sini. itu aje yg nampak hidup, ada satu lagi tu asik tutup aje. ada satu lagi kedai jual pro punye bike, proton bike rega ribu...perghhhh

yang best kedai tu siap baki 1 tahun atau 2 tahun free repair service.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 12:36 AM | Show all posts


sbut psl beskal .. pemili aku bru angkut 1 beskal gym ni hahahahahahahahahaa ..
pueh ati aku xyah beskal jauh2 ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2007 10:24 PM | Show all posts
muahahaha, bike setempat pun siap ada botol air tuuu....dasatt
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 22-1-2007 10:11 AM | Show all posts
azhar,

aku ni pun typical malaysian shopper. mana aku nak carik helmet yg bagus (safety), kaler & design menarik serta MURAH.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2007 11:32 AM | Show all posts
Lokasi ko? murah mcmana tuh..?..oklah...actaully jgn takut vist pro bike punya shop..aku akui mmg harga brg beskal yang branded kalahkan moto punya harga anytime...for helmet..we are talking safety here...
a good medium range aku rasa not less than RM150..

1 more visit below flee market thread (aku bukan promote), sometimes buying s/hand with better quality and standard lagi ok dari beli b/new.

My2sen..
http://bicyclebuysell.com/

dalam web page tu belah atas kiri kanan ada iklan kedai beskal..yang ada jual good helmet from beginner to pro..boleh call dulu..survey harga..kalau taknak datang..kata cari range yg sekian2...

Bikepro - Mr. Tan Boon Foo
KSH  (TTDI) - Mr. Leong..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2007 08:49 PM | Show all posts
thanks Azhar..nnt nak usha2 lah kedai tu tapi serius baru aku tau nape cycling ni tak meluas diterima. Mahal betoi bike nye dengan accessories nye helmet dan segalanya......silap2 kalau nak serius ngan sports ni 10K tak lari lah....
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 10:26 AM | Show all posts
Hehe..tak payah sampai 10k cik sherinna oi..lain la kalau dah addicted or dah extreme..takat weekend warrior or riadah dah ok dah tu...yup betul mmg tak dinafikan cycling nih tak meluas..banyak faktor actually..

1) MASA..korang tahu tak org hari Sabtu or Ahad tak kerja..tu la time nak bangun lewat sikit..kalau cycling Sabtu atau Ahad la bangun paling awal2 sekali...nak2 kalau track tu jauh..ada sampai lepas subuh pun dah bertolak..

2) Of course the PRICE..anyway mende ni subjektif..mcm keta juga la kan..yang mampu drive BM yang kurang drive  cheaper car.., tapi yg tak best nya majoriti diorang ibarat drive Bimmer. tu yg kekadang segan..pas tu terpengaruh..upgrade..upgrade..sampai harga sebijik moto!

3)MINAT? kadang2 tu dulu ada 2-3 memba..awal2 mmg minat tapi lama..mungkin tak tahan ke apa ke..diorang kata cam kena seksa je..haha..climb hill..offroad ..hah so lama2 terus tak kayuh dah...


The best is to form a group of ur own...cycling sesama sendiri, pas tu group ko sebulan sekali ke join la ride ramai2 ni sebagai contoh aku bagi yang ok ialah
- PCC
- Hash..

anway kat KL tu mcm2 group ada dah..

yg ni pon ok, semua kawan2 tu ----> http://www.geocities.com/derojakMTB/index.html

Hash ni bagus...dia ada sweeper..dia ada 2 kinds of ride modarate or extreme..yang modarate tu ramai la pompuan (wife) anak2 pon join sama.., so tak heavy la kira mcm familiy ride..Mat Salleh ramai join ride nih..
aku pernah join sekali masa tu Hash buat di Rawang..track apa tak ingat..

Or yang paling best is the KOTRT ride..ni setahun sekali di Penang...limited space sampai budak2 singapore pon turun..just imagine nearly 300 riders membanjiri dan kayuh...

More info ---> http://www.kotrt.com.my/

..aku dulu masa dok kl..pernah kayuh malam from Shah Alam to Putrajaya ramai2..(road bike..) mmg best gila..

tapi bila dah join group2 ni kayuh mmg best adventure....

nanti ler aku rajin aku upload gambar lama2 aku kayuh dulu..those were the days..since aku dah stop for a while cycling..

[ Last edited by  Azhargoth at 23-1-2007 10:30 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 23-1-2007 11:21 AM | Show all posts
thanks azhar. RM150 tu boleh makan akal la jugak.

tang harga memang isu dalam cycling ni. aku pernah pegi KSH, nak ushar basikal. dia tanya apa budget aku. aku segan nak cakap. aku kata, "your average spec bike, what is the lowest price?". sekali dia sebut RM1xxx. terus terdiam aku. tapi sebab tak nak malu, aku angguk-2 aje la. lepas tu tanya pulak basikal-2 lain. tu dia, RM2xxx, RM5xxx! sampai RM7xxx pun ada! aku tanya lagi kenapa nak belanja sampai banyak tu. dia cakap ada orang nak comfort bla bla bla. aku angguk lagi. aku cakap, thank you, lain kali datang lagi :hmm:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 12:43 PM | Show all posts
ok ler agelgold...mcm ni la..1K above pada aku org tu tak "nak start" seriously into cycling..mcm aku cakap kat atas..takat nak kayuh rilek..round2..secara tak langsung riadah..yang lower..think lam RM300-500 pon ok dah..slowly..kot2 minat lagi mendalam..upgrade..or jual beli lain..

Betul mcm dia cakap..untuk comfort dan lain2..terus terang aku kata..(no offence) kalau basikal yang lowest range..of course no. 1 geometry dia mungkin out..kalau bagi aku bawak..usah nak sampai 10km pon maunya sakit pinggang segala..nak off road..? rasanya offroand yg rata boleh la kot...so tu dia punya cons..la..aku rasa aku dah cerita dah dalam psoting kat atas...

apa2 pon jgn patah semangat..taknak kata aku kata kena ambik beskal yg mahal baru ok..tepuk dada tanya selera...ok..yang penting ikut kemampuan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 05:11 PM | Show all posts

Reply #33 Azhargoth's post

hi ..azhargoth..tengok kau nye statement ni cam otai psal beskal ni..slalu weekend kayuh mana..??aku ada gak join group beskal nih..mungkin kau penah dengar nama way2ride..nak kata aktif tu tak la jugak..kira kayuh syok syok jer..lebih kepada excercise..dah berumur nih nak kena keluar peluh lebih skit..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 05:19 PM | Show all posts
hi sherrina...dah start kayuh ke belum...jgn lupa sebelum naik tu..kasi strectching la sikit kasi urat2 kendur..baru tak mudah cramp...happy ride ok
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 11:42 PM | Show all posts
hi semua,
bestnya tgk thread ni makin aktif. belum lagi, sherrina baru terjumpa satu member cycling gak geng2 keramat di forum PCC. maybe nnt nak join geng dorang for easy ride waktu malam, test MB dorang and tgk samada ingat lagi tak cara kayuh beskal atau dah totally lupa. Pehhh dulu time skolah siap layan wheelie pastu main lepas2 tangan aje tu. Dah tua ni dah bertahun basikal BMX tu tersadai, ntah2 nak balance pun dah tak reti :nyorok:

Azhar,
tu lah pikir2 balik objektif utama nak ada basikal sebab nak ride pegi keje, pegi bank. I guess start dengan beskal lopek dulu lah budget RM600 lah (pehhh, ni dah stretch banyak dari budget asal) termasuk helmet, glove, light dll.....sherrina mostly roadie tapi nak pakai road bike tayar halus semacam. Seram lak, boleh tampung ke tak sherrina ni. layan MB tapi org kata MB heavy sket kalau pakai atas tar. poning jugak nihhh

p/s: kat mana nak cari glove yg takde jari? kat Tesco RM9 tapi keras kulitnya dan bhgn atas tu dikait2 mcm sarang labah2...dah pelik rupanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 08:56 AM | Show all posts

Reply #34 dill9642's post

takla otai..aku dah tak kayuh dah..anyway refer posting aku kat depan kat mana aku dah kayuh..way2ride..yes...korang ada join Presidential ride PCC (Bikepro) ramai group join eg Phoniex Dragon..lain i cant remember..ko geng2 Aliman ke? sorry kalau silap..

Happy cranking..!

[ Last edited by  Azhargoth at 24-1-2007 09:14 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:10 AM | Show all posts

Reply #36 sherrina's post

mtb nak atas road for roddie..guna slick tire...guna pattern tayar berat ler...good kalau ko dah kenal geng riders nih...ko boleh tanya diorang lagi dengan jelas..kalau nak beli barang kat mana kedai2 lain..aku sebut 2 kedai bikerpro gan KSH to sebab aku dah biasa gan Tan Botak tuh, dulu la..hmm..tah2 dia dah tak kenal aku dah..tapi aku rasa dia kenal...dok berhabis duit gan dia...

Apa2 pon Sherinna..ambik feel dulu..than maybe boleh seriously involved.

FYI aku bukan di Klang Valley..dah balik Perak..so boleh help u lam forum virtuallly je ler..to get real exprience and real opinion get involved gan real riders mcm  dill9642.

[ Last edited by  Azhargoth at 24-1-2007 09:13 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:18 AM | Show all posts
azhar,
thanks. maknanya body MB leh pakai slick tire utk guna atas jalan?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:35 AM | Show all posts

Reply #39 sherrina's post

yup slick for MTB..not roddie..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043639s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list