JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
114383
View
971
Reply

Cycling / Biking

[Copy link]

Author: kayrail       Show all posts   Read mode

agelgold This user has been deleted
Post time 24-1-2007 10:33 AM | Show all posts
kata orang malu bertanya sesat jalan. malu gak aku nak bertanya ni. tapi... slick tire tu macam mana ek? aku ada terbaca, kalau kita pakai MTB yg ada suspension apa bagai tu atas road, kita akan jadi lebih penat. jadi, kalau kita memang nak kayuh keliling taman rumah aje, lebih baik pakai road bike. gitu?

lagi satu, kat mana aku boleh carik cycling pants? segan aa dah tua-2 nak pakai cycling shorts
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 10:46 AM | Show all posts

Reply #37 Azhargoth's post

Aliman tu kenal sesangat le..tapi dia lebih kpd Mountain bike..aku kayuh road ngan way2ride..kalau nak chat ngan aliman leh la layan website jomkayuh.com.. PCC.. slalu gak join ride ngan dorang ni especially hari ahad..

Naper dah off kayuh..??rasanya kat Perak tu ramai gak geng2 yg layan kayuh ni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 12:12 PM | Show all posts

Reply #41 agelgold's post

hi..agelgold..bagus la kalau dah melibatkan diri dlm xtvt berbasikal nih..yg membezakan slick tire ngan tire biasa ni adalah sizenye kecik dan berbunga halus.. kira sesuai utk onroad..kalau offroad tu mmg kurang sesuai la..

MTB yg pakai suspension ni biasanya digunakan utk acara downhill(turun bukit)..mmg la agak memenatkan kalau dikayuh di atas jln biasa sbb dia sentiasa bergerak..macam duduk atas spring gitu....
p/s azhargoth..tlg betulkan klau aku silap ckp sbb aku kureng skit pasal mtb ni..

klau nak beli cycling pant kat kedai beskal area KL/SEL..ni rega dia bole tahan gak la mahai nya..beli je seluar aerobic yg dijual kat Giant etc..pastu pakai je cycling short dari luar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 12:37 PM | Show all posts

Reply #36 sherrina's post

takpe..pelan2..janji semangat mahu kayuh tu ada..nanti bila dah ada beskal boleh la kayuh sama2..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 02:13 PM | Show all posts
Originally posted by dill9642 at 24-1-2007 12:12 PM
hi..agelgold..bagus la kalau dah melibatkan diri dlm xtvt berbasikal nih..yg membezakan slick tire ngan tire biasa ni adalah sizenye kecik dan berbunga halus.. kira sesuai utk onroad..kalau offro ...


ko dah cakap betul tu....ok..MTB ni basicly ada 3 jenis tapi kat mesia ni yg famous 2 jenis je

1. Rigid (hardtail)
2. Full Sus. (Suspension)
Lagi satu aku jarang dpt tgk skang.. 3. Softail (older model KSH) dulu ada softail..

Rigid ni mcm frame beskal biasa tu la..tadak apa2 suspension..l
Benifit: Lebih ringan, sesuai untuk on road..murah

Full-sus..ada suspension, frame mahal..untuk off-road..lago x-treme for downhiller..yang ni mmg berat kaw2..
So full-sus ada untuk all-mountain dan downhill..yg downhill ni la yang dah mcm rupa motor scrambler tuh...

Actually bukan nak kata rigid tak leh off road..aku dulu mula2 kayuh pakai Hardtail belasah je downhill..tapi tak leh seslaju orang pakai full-sus la..

Betul yg ada suspension mmg akan letih kayuh road sebab dia ada 'bobbing' nak tau lanjut google ---> mountainbike bobs, bobbing, giant nrs

sebab apa? sebab dok terbuai2 so banyak ennergy kita habis kat yang terbuai2 tu dari full force (kita kayuh) di transfer ke tayar..

Mostly latest bike ni suspension je boleh lock...sama dengan suspension depan....so kalau nak onroad lock...so no more bobbing...
Nak offroad bukak lock...sambil turun bukit tu jgn lupa jerit "Geronimooo"...yihaa...adui those were the days la..

Aku pakai Giant NRS Team full-sus

dill9642 ko mesti pernah kayuh FRIM gan Batu DAM..

[ Last edited by  Azhargoth at 24-1-2007 02:17 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 04:19 PM | Show all posts

Reply #45 Azhargoth's post

perrrgghh..penerangan yg cukup jelas tu..harap forumer kat sini yg ada minat berbasikal ni leh la ambil info ni buat panduan..

Actually ..aku kayuh roadbike je..MTB ni memang tak penah guna pun selama kayuh beskal ni..so xpenah la kayuh kat FRIM n BATU DAM tu..

Senang2 leh la lawati way2ride.com..kat situ byk xtvt..siap ngan gambar skali..nick aku dalam forum tu Awe69..aku pakai roadbike..specialized tiruan..tu je yg aku mampu pakai..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 05:12 PM | Show all posts

Reply #46 dill9642's post

i see..so pernah kayuh gi putrajaya tak? aku pernah from shah alam? did it once nite ride..gan budak2 kelang....

ko ni mesti kuat ni budak roddie..mau2 average speed 40 atas...aku 40 atas lam 10 min bole la..pas tu jam jantung dah bagi warning...kena slow la...dah tua..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 07:28 PM | Show all posts
Originally posted by Azhargoth at 24-1-2007 05:12 PM
i see..so pernah kayuh gi putrajaya tak? aku pernah from shah alam? did it once nite ride..gan budak2 kelang....

ko ni mesti kuat ni budak roddie..mau2 average speed 40 atas...aku 40 atas lam  ...



dulu masa saya buat latihan untuk triathlon
saya latih kat putrajaya --
best  juga - pagi2 -  weekend tak ada kereta --

kalau sesiapa suka cycling -
kat putrajaya  memang  lancar dan best  kat sana --

*now saya cuma ada mountain bike
(dulu ada racing bike)
kalau ada dough lebih  boleh la beli racing bike pula
tapi  mahal ya amat   --
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 07:30 PM | Show all posts
Pelumba berlatih di Senawang
Oleh Azidan Nahar

Laluannya miliki ciri jelajah

SENAWANG di Negeri Sembilan menjadi markas latihan skuad lumba basikal negara yang kini melafazkan tekad mahu mempamerkan semangat juang tinggi dalam Le Tour de Langkawi (LTdL 2007) walaupun tidak menaruh harapan besar untuk edisi kali ini.

Ketika ini skuad bimbingan jurulatih, Aminuddin Sulaiman itu sudah lebih seminggu mengadakan latihan intensif di kem latihan berkenaan sebagai persiapan membabitkan lapan pelumba utama skuad negara.


GALAS HARAPAN: Suhardi menjadi sandaran
skuad negara pada LTdL musim 2007.



Selepas Jelajah Malaysia (JM2007) mereka terus ke sini menjalani latihan. Kini tumpuan saya kepada kepantasan, ketahanan fizikal dan pendakian,
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:52 PM | Show all posts
thanks semua, nak usha kedai KSH tak berani lah...tu taraf pro2 aje....usha kedai2 kat sini ajelah. Budget pun kecik, janji leh guna pi keje....

singgit....dua inggit......lima inggit.......sikit lagi cukup lah duit nak beli beskal ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:55 PM | Show all posts
nak tanya helmet brand apa yg elok dan sepatutnya sherrina cari? begitu juga dengan glove....apa yg bagus?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 11:50 PM | Show all posts
Cycling/Le Tour de Langkawi: Sayuti gives priority to studies, pulls out of national team
24 Jan 2007
Arnaz M. Khairul

THE Cabinet Committee for Sports may comprise 15 ministries. The Sports Ministry and Education Ministry have agreed to a joint committee to look into developing sports in schools and welfare of student-athletes.

Yet, all these are not much help to cyclist Sayuti Zahit.

The 22-year old Universiti Malaya sports science student, after pulling out of the National Sports Council (NSC) programme prior to the Asian Games, has now pulled out of the national team for Le Tour de Langkawi (LTdL) because the university will not release him from studies to undergo a two-week training camp and for the 10-day (Feb 2-11) duration of the Tour.

Sayuti, when contacted, said he had no choice but to pull out citing exams which are due next month and the need for a three-week lay-off as the main reasons.

"I was advised by the administrators (Universiti Malaya) to skip the Tour and I think, if it means that I will have to re-sit the semester, Id rather be in class," said Sayuti.

"It would have been difficult to fit in because the national teams training camp is in Seremban. So, I wouldnt have been able to go for classes in between training sessions."

Thus national coach Aminuddin Sulaiman had to move up reserve Yusof Nasir of Selangor to the sprinters slot in the new-look team for LTdL led by Kuala Lumpurs Suhardi Hassan.

Yusof, at 26, will now be the oldest rider in the squad, which also includes Fauzan Ahmad Lutfi (Police), Safwan Sawai (Kedah), Rauf Nor Misbah (Selangor) and Ahmad Fallanie Ali (Kuala Lumpur).

Peraks Thum Weng Kin is now the sole reserve.

Aminuddin said he is ready to take a chance with a young squad who have nothing to lose, and he has also asked for the squad to be kept together as part of a long term plan that will include the Sea Games in December and next years LTdL.

"I can see the climbing strength is there with Suhardi, Fauzan, Safwan and Rauf. Fallanie will be the all-rounder and Sayuti was supposed to be the sole sprinter," said Aminuddin.

"This was the shape of the team, but with experience lacking, my only worry is about how they will cope with the highest level of cycling. Of course we cant compare ourselves to the European teams yet, but this team has nothing to lose."

Although that is not the case with Sayuti.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 06:09 AM | Show all posts
Pelumba kita jagoan bukit

KUALA LUMPUR
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 09:26 AM | Show all posts

Reply #48 dexa's post

Yup betul..Putrajaya terang benderang so kayuh malam pon selamat..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 10:55 AM | Show all posts

Reply #47 Azhargoth's post

Tiap tiap hari rabu malam..kitorg mmg nite ride kat putrajaya..Tapi x slalu la dpt join..masalah masa..ada gak group2 lain spt P2K..PCC etc..buat nite ride ni dorang strt kat depan IOI mall puchong..terus ke ptrjaya...tapi laluan kat situ agak bahaya..xpenah join pun ..seram..la tgk keta laju2..

aku ni just ride for fun je la..mana ada kuat..dpt cucuk angin belakang dorang jap tu pun dah cukup bagus..heheh...

kalau 40km dalam masa 10 minit tu dah dikira power..kalau dlm race dah lepas breakway ni..heheheh..Masalah umur aku rasa tak jadi masalah..kalau training cukup..senang2 jer dpt sayurkan org muda..ada abg sorang tu..umur dah 50 lebih..tiap kali kayuh mmg kena blasah ngan dia la..naik segan lak kitorg..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 11:22 AM | Show all posts

Reply #48 dexa's post

dulu masa saya buat latihan untuk triathlon
saya latih kat putrajaya --
best  juga - pagi2 -  weekend tak ada kereta --

kalau sesiapa suka cycling -
kat putrajaya  memang  lancar dan best  kat sana --

*now saya cuma ada mountain bike
(dulu ada racing bike)
kalau ada dough lebih  boleh la beli racing bike pula
tapi  mahal ya amat   --

Hi..dexa..skang ni masih aktif lagi ke ngan triathlon ni..??mmg la putrjaya tempat yg paling sesuai kalau nak training..jln elok..keta pun tak byk..kira selamat la..klau dpt kayuh mlm lagi best..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 11:26 AM | Show all posts

Reply #56 dill9642's post

adusss..!!!sori kengkwn..terlupa nak delete dexa nye post..heheh..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 12:01 PM | Show all posts

Reply #51 sherrina's post

helmet n glove ni ada bermacam brand..off course yg branded tu reganya mmg mahal la..smpi beratus RM..ini terdpt di KHS atau Bikepro or kedai Joo Ngan..kalau dapat beli yg macam tu lagi best pasal kualiti dia baik..pakai pun rasa syiook..Tapi klau sherrina rasa nak yg biasa2 ajer..kat kedai beskal biasa pun ada jual rasanye..reganya dlm 30-40 rm..mmg la beskal nye aksesori n spare part ni ngalahkan moto reganya..letih gak nak layan..heheh
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 25-1-2007 02:58 PM | Show all posts
aku ngaku la aku jahil bab basikal. ada sekali tu aku pegi kedai basikal. nampak satu basikal ni cantik aa pada mata aku. sekali aku belek-2 kat bawah, aku tgk takde stand. aku tanya aa. ni stand dia mana? aku rasa dia pun mengerti tahap kejahilan aku maka dia pun jawab aa baik-2. dia kata basikal-2 mcm ni mmg tak ada pasang stand.

korang simpan basikal macam mana? sandar kat dinding? letak kat bawah? ke, macam mana?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 04:29 PM | Show all posts

Reply #59 agelgold's post

hehe..takpa nanti xpert la..dia ada detachable stand dia (taruk kat tayar belakang) brand minuora..or kalau tak sandarkan beskal tu pada dinding..yang gantung pakai cangkuk kat dinding pon ada jugak..yg mahal jenis clamp pon ada..tapi tak perlu ler..selalu kalau ride..tak sandar baringkan je..mmg tak perlu stand sebab bukan nak parking tinggal lama2...tinggal alamat putih mata la...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044103s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list