JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
112739
View
970
Reply

Cycling / Biking

[Copy link]

Author: kayrail       Show all posts   Read mode

Post time 24-1-2007 09:55 PM | Show all posts
nak tanya helmet brand apa yg elok dan sepatutnya sherrina cari? begitu juga dengan glove....apa yg bagus?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 11:50 PM | Show all posts
Cycling/Le Tour de Langkawi: Sayuti gives priority to studies, pulls out of national team
24 Jan 2007
Arnaz M. Khairul

THE Cabinet Committee for Sports may comprise 15 ministries. The Sports Ministry and Education Ministry have agreed to a joint committee to look into developing sports in schools and welfare of student-athletes.

Yet, all these are not much help to cyclist Sayuti Zahit.

The 22-year old Universiti Malaya sports science student, after pulling out of the National Sports Council (NSC) programme prior to the Asian Games, has now pulled out of the national team for Le Tour de Langkawi (LTdL) because the university will not release him from studies to undergo a two-week training camp and for the 10-day (Feb 2-11) duration of the Tour.

Sayuti, when contacted, said he had no choice but to pull out citing exams which are due next month and the need for a three-week lay-off as the main reasons.

"I was advised by the administrators (Universiti Malaya) to skip the Tour and I think, if it means that I will have to re-sit the semester, Id rather be in class," said Sayuti.

"It would have been difficult to fit in because the national teams training camp is in Seremban. So, I wouldnt have been able to go for classes in between training sessions."

Thus national coach Aminuddin Sulaiman had to move up reserve Yusof Nasir of Selangor to the sprinters slot in the new-look team for LTdL led by Kuala Lumpurs Suhardi Hassan.

Yusof, at 26, will now be the oldest rider in the squad, which also includes Fauzan Ahmad Lutfi (Police), Safwan Sawai (Kedah), Rauf Nor Misbah (Selangor) and Ahmad Fallanie Ali (Kuala Lumpur).

Peraks Thum Weng Kin is now the sole reserve.

Aminuddin said he is ready to take a chance with a young squad who have nothing to lose, and he has also asked for the squad to be kept together as part of a long term plan that will include the Sea Games in December and next years LTdL.

"I can see the climbing strength is there with Suhardi, Fauzan, Safwan and Rauf. Fallanie will be the all-rounder and Sayuti was supposed to be the sole sprinter," said Aminuddin.

"This was the shape of the team, but with experience lacking, my only worry is about how they will cope with the highest level of cycling. Of course we cant compare ourselves to the European teams yet, but this team has nothing to lose."

Although that is not the case with Sayuti.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 06:09 AM | Show all posts
Pelumba kita jagoan bukit

KUALA LUMPUR
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 09:26 AM | Show all posts

Reply #48 dexa's post

Yup betul..Putrajaya terang benderang so kayuh malam pon selamat..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 10:55 AM | Show all posts

Reply #47 Azhargoth's post

Tiap tiap hari rabu malam..kitorg mmg nite ride kat putrajaya..Tapi x slalu la dpt join..masalah masa..ada gak group2 lain spt P2K..PCC etc..buat nite ride ni dorang strt kat depan IOI mall puchong..terus ke ptrjaya...tapi laluan kat situ agak bahaya..xpenah join pun ..seram..la tgk keta laju2..

aku ni just ride for fun je la..mana ada kuat..dpt cucuk angin belakang dorang jap tu pun dah cukup bagus..heheh...

kalau 40km dalam masa 10 minit tu dah dikira power..kalau dlm race dah lepas breakway ni..heheheh..Masalah umur aku rasa tak jadi masalah..kalau training cukup..senang2 jer dpt sayurkan org muda..ada abg sorang tu..umur dah 50 lebih..tiap kali kayuh mmg kena blasah ngan dia la..naik segan lak kitorg..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 11:22 AM | Show all posts

Reply #48 dexa's post

dulu masa saya buat latihan untuk triathlon
saya latih kat putrajaya --
best  juga - pagi2 -  weekend tak ada kereta --

kalau sesiapa suka cycling -
kat putrajaya  memang  lancar dan best  kat sana --

*now saya cuma ada mountain bike
(dulu ada racing bike)
kalau ada dough lebih  boleh la beli racing bike pula
tapi  mahal ya amat   --

Hi..dexa..skang ni masih aktif lagi ke ngan triathlon ni..??mmg la putrjaya tempat yg paling sesuai kalau nak training..jln elok..keta pun tak byk..kira selamat la..klau dpt kayuh mlm lagi best..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 11:26 AM | Show all posts

Reply #56 dill9642's post

adusss..!!!sori kengkwn..terlupa nak delete dexa nye post..heheh..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 12:01 PM | Show all posts

Reply #51 sherrina's post

helmet n glove ni ada bermacam brand..off course yg branded tu reganya mmg mahal la..smpi beratus RM..ini terdpt di KHS atau Bikepro or kedai Joo Ngan..kalau dapat beli yg macam tu lagi best pasal kualiti dia baik..pakai pun rasa syiook..Tapi klau sherrina rasa nak yg biasa2 ajer..kat kedai beskal biasa pun ada jual rasanye..reganya dlm 30-40 rm..mmg la beskal nye aksesori n spare part ni ngalahkan moto reganya..letih gak nak layan..heheh
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 25-1-2007 02:58 PM | Show all posts
aku ngaku la aku jahil bab basikal. ada sekali tu aku pegi kedai basikal. nampak satu basikal ni cantik aa pada mata aku. sekali aku belek-2 kat bawah, aku tgk takde stand. aku tanya aa. ni stand dia mana? aku rasa dia pun mengerti tahap kejahilan aku maka dia pun jawab aa baik-2. dia kata basikal-2 mcm ni mmg tak ada pasang stand.

korang simpan basikal macam mana? sandar kat dinding? letak kat bawah? ke, macam mana?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 04:29 PM | Show all posts

Reply #59 agelgold's post

hehe..takpa nanti xpert la..dia ada detachable stand dia (taruk kat tayar belakang) brand minuora..or kalau tak sandarkan beskal tu pada dinding..yang gantung pakai cangkuk kat dinding pon ada jugak..yg mahal jenis clamp pon ada..tapi tak perlu ler..selalu kalau ride..tak sandar baringkan je..mmg tak perlu stand sebab bukan nak parking tinggal lama2...tinggal alamat putih mata la...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 04:39 PM | Show all posts

Reply #59 agelgold's post

Actually..stand tu ada dijual..boleh dipasang bila perlu...takde la melekat je kat basikal tu..kalau dlm rumah pulak especially flat....kita bole lekatkan kat dinding dgn memasangkan klip spt yg bro tgk kat kedai..jadi takda la kacau umah nye space..klau kat luar umah ....just sandar je la..kat mana2
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 07:17 PM | Show all posts
tadi lepak umah cousin yg juga minat cycling tapi sejak dah ada dua anak ni dia sangkut basikal kejap.....tapi tgh usha2 nak main balik. Sembang2 dia kata ada kedai bike buat promotion di Wangsa Melawati. Gi la usha petang tadi. Choices di kedai dia quite good lah tapi tak sehebat kedai2 di PJ dan TTDI yg famous tu. Campur2 bike, helmet, lampu depan belakang, tukar rim, glove....peh...RM700.....makin panjang pulak budget aku nih.....tapi takut gak nak amik bike cikai2 sebab bila consider weight sherrina, dia suggest amik yg elok yg leh tampung berat.

Glove dia about RM50 tapi sedap dan lembut lah drpd yg RM9 kat Tesco tu. Keras. Helmet dia tu mcm ragu2 sket, nak usha kedai lain plak tgk camno.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 08:42 AM | Show all posts

Reply #62 sherrina's post

mmg la beskal ni baru2 nak kayuh..pegi kedai semua nak...

anyway sherinna..for a RM50 glove tu dah glove yang ok tuh...seingat aku..aku beli FOX punya glove pon baru RM38...if not mistaken la...make sure beli MTB punya half finger glove..kain dia bukan dari lycra..dia kasar sikit..bawah ada padding tebal usually kulit..beza gan roadbike punya material dia nipis and made from lycra..
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 26-1-2007 10:14 AM | Show all posts
aku dah tengok way2ride punya forum. aku rasa geng ni agak "heavy" la untuk aku. sampai cite cukur bulu kaki pun ada. segan aa aku. aku ni kayuh pakai track suit ngan kasut power aje.

tgk la nanti macam mana. sama ada aku kayuh sensorang keliling tasik aje ke. aku pilih berbasikal ni sebagai alternatif senaman. aku rasa macam malas dan tak larat nak buat senaman lain. tapi aku sedar akan kepentingan untuk mengeluarkan peluh dan bersenam tu. lagipun dulu aku memang berbasikal. cuma tak serius aje. lepas tu basikal dah ilang. keje dah byk, tido dah kuat dan macam-2 alasan lagi lah. ni la baru nak mula balik.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 03:38 PM | Show all posts

Reply #64 agelgold's post

.agelgold..tak kesah  la..kayuh pakai track sut ngan kasut power..janji niat mahu kayuh tu ada...kesihatan perlu diutamakan..dpt kayuh 2x seminggu pun dah kira ok..

way2ride nye forum ni ada byk golongan sbb tu la dia nmpk heavy skit..tapi member semuanye friendly..takde citer pasal lain except basikal je..ada yg otai..ex m'sia rider..kayuh syok2 je ..mcm aku ni..nnti senang2 leh la join ride..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 10:39 PM | Show all posts
azhar,
thanks...tatau plak ada jenis utk roadie and MB. kene check balik...mmg nak amik yg half finger pun sebab yg full punya mcm panas aje...half finger nampak rugged sket....hehehe....pikir2 balik rega rasanya pi balik kedai first lah yg Kedai Basikal Taman Melawati. Kedai tu rega bleh timbang2 dan slightly cheaper. The best part free service for 1 or 2 years...bleh kawtim lagiiiiii  

hmmm, kalau nak tau pelumba beskal negara yg famous tu sapa nama, Affendy kot dok tak jauh dr umah sherrina. Mana tau kot leh blajo ngan dia dan kayuh ngan dia....perghhhh. dulu slalu nampak dia kayuh tapi la ni tak perasan lak. tatau kot dia dah fully resign ka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 02:04 PM | Show all posts
Originally posted by dill9642 at 25-1-2007 11:22 AM
dulu masa saya buat latihan untuk triathlon
saya latih kat putrajaya --
best  juga - pagi2 -  weekend tak ada kereta --

kalau sesiapa suka cycling -
kat putrajaya  memang  lancar dan best   ...



hi dill --
saya baru nak start semula
and if i wanna run in triathlon again
saya nak masuk yang kat a farmosa tu
yang tu olympic distance...
dill interested ka in it?

*btw ada thread untuk triathlon juga di sini -
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 02:07 PM | Show all posts
Pelumba ke Langkawi lebih awal
Oleh Asrol Awang

PELUMBA negara kini berada di Pulau Langkawi, Kedah dalam persiapan terakhir menjelang perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL) mulai 2 hingga 11 Febaruari ini.


Jurulatih negara, Aminuddin Sulaiman berkata, kehadiran lebih awal di Langkawi diharap dapat memberi keyakinan kepada pelumbanya untuk berada pada prestasi terbaik mereka.

Dalam tempoh seminggu di Langkawi, beliau akan memberikan keutamaan dari segi persefahaman dan ketahanan fizikal bagi meraih kejayaan yang bermakna pada perlumbaan pertama.

"Ini kerana sejak seminggu lalu, Senawang, Negeri Sembilan menjadi lokasi latihan skuad lumba basikal negara yang lebih menekankan dalam aspek kayuhan.

"Purata kayuhan 180 kilometer sehari yang menjadi latihan asas skuad negara memberi keyakinan kepada saya bahawa mereka mampu memberi saingan sengit.

"Pada masa sama, LTdL sememangnya disertai pelumba handalan dunia dan Asia yang memerlukan latihan intensif bagi meraih kejayaan memberangsangkan," katanya.

Ditanya latihan yang dilakukan setakat ini, Aminuddin berkata, beliau berpuas hati dengan komitmen pelumbanya yang begitu komited terhadap latihan yang dilakukan setiap hari.

Katanya, purata kayuhan 180 kilometer sehari, termasuk di laluan berbukit memberi keberkesanan bukan sahaja dari segi teknik kayuhan, malah ketahanan fizikal dan mental.

"Apa yang pasti, tiga tumpuan utama yang diberi penekanan adalah kepada kepantasan, ketahanan fizikal dan pendakian yang menyaksikan tiga pelumba mampu mencapai keputusan terbaik.

"Tiga pelumba berkenaan adalah Suhardi Hassan, Mohd Rauf Nur Misbah dan Mohd Falanie Ali yang diyakini mampu meraih gelaran raja bukit berdasarkan tahap kemampuan mereka.

"Saya perhatikan tiga pelumba ini mampu melakukan kayuhan di kawasan berbukit dan keputusan terbaik mampu dilaksanakan dengan jayanya," katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 02:45 PM | Show all posts
Kam Po bersama pasukan profesional Hong Kong

Ketuai rakan sepasukan di LTdL yang rata-rata berusia 22 tahun

EMPAT tahun berlalu selepas kali terakhir Wong Kam Po beraksi dalam Le Tour de Langkawi (LTdL) tetapi itu tidak bermakna pelumba berusia 32 tahun paling berjaya dalam sejarah berbasikal Hong Kong itu sudah kehilangan sengatnya.

Kam Po hadir ke edisi ke-12 LTdL kali ini sebagai juara lebuh raya Sukan Asia dan dengan memenangi satu peringkat dalam pecutan beramai-ramai di Jelajah Malaysia baru-baru ini, dia menambah satu lagi keistimewaan dalam kayuhannya.

Sebagai pemenang pertama dan tunggal Asia dalam peringkat LTdL apabila memenangi pendakian ke Cameron Highlands pada 2000, Kam Po kali ini kembali dengan pasukan baru Hong Kong Pro Cycling Team.

Sudah lebih empat tahun sejak kali terakhir saya berkayuh dalam LTdL. Sebenarnya saya mahu berkayuh dalam jelajah ini setiap tahun kerana ia perlumbaan terbesar di Asia dan satu-satunya perlumbaan di Asia yang mendapat tumpuan peminat di Eropah.

Pasukan saya tidak cukup bagus untuk mengambil bahagian dalam perlumbaan ini sejak beberapa tahun lalu, jadi saya tidak dapat datang atas tiket pasukan campuran. Tetapi tahun ini, Hong Kong Pro Cycling Team cukup gembira apabila diundang. Semua rakan sepasukan saya masih muda, bawah 22 tahun tetapi mereka sudah banyak peningkatan,
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2007 02:48 PM | Show all posts
Hutang lapuk: First Cartel dikena tindakan mahkamah

Kerana perkhidmatan dan penggunaan bilik hotel untuk perlumbaan LTdL

ISU hutang lapuk berjumlah RM7.9 juta milik penganjur Le Tour de Langkawi (LTdL) sejak dua tahun lalu, First Cartel, tambah rumit apabila syarikat itu dikenakan tindakan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, kelmarin.

Notis penggulungan syarikat itu dikeluarkan mahkamah hasil permohonan Syarikat Malacca Straits Inn Sdn Bhd, pemilik hotel Equatorial Melaka, untuk mendapatkan bayaran hutang tertunggak berjumlah RM177,741.30, termasuk faedah dan kos, daripada perkhidmatan dan penggunaan bilik hotel untuk perlumbaan LTdL 2005.

Ekoran keputusan itu, semua urusan First Cartel, termasuk urusan dengan semua pemiutangnya, akan dikendalikan oleh penanggung rasmi yang dilantik mahkamah.

Notis penggulungan syarikat itu diberikan Pesuruhjaya Kehakiman, Rohana Yusof kepada syarikat Malacca Straits Inn Sdn Berhad yang diwakili peguam, Sheena Sinnappah dan Valerie Fernando daripada firma guaman Sheena, Valerie and Partners.

Sheena, ketika dihubungi semalam, mengesahkan perkara itu.

Notis penggulungan itu dituntut Syarikat Malacca Straits Inn Sdn Bhd sebagai usaha mendapatkan semula wang yang tidak dibayar First Cartel selepas menggunakan hotel mereka untuk LTdL 2005,
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2007 06:09 AM | Show all posts
Kiwi sahut cabaran LTdL

KUALA LUMPUR - New Zealand, pasukan tetap pada awal kemunculan Le Tour de Langkawi (LTdL) mengesahkan penyertaan ke jelajah berbasikal kali ke-12 itu pada Februari ini.

Mereka akan diketuai pelumba pasukan Credit Agricole, Julian Dean yang juga juara Kejohanan Kebangsaan New Zealand dalam perlumbaan lebuh raya buat kali pertama sepanjang kariernya.

Satu kenyataan akhbar di sini hari ini, menyebut, pasukan New Zealand cukup popular sejak era pengenalan LTdL dengan pelumbanya, Glen Mitzhell pernah menjuarai salah satu peringkat edisi 1996.

Pelumba lain skuad Kiwi seperti Graeme Miller, yang diberi jolokan 'Silver Fox' dan Ric Reid tidak ketinggalan pernah menghiasi tajuk akhbar di negara ini dengan persembahan hebat mereka.

New Zealand yang turut menurunkan pelumba harapannya, Tid Gudsell dan skuad itu kini dibimbing oleh jurulatih dari Kanada, Jacques Landry yang turut berpengalaman dalam LTdL.

Gudsell, 22, bermula dengan Tour Down Under yang berakhir minggu lalu dengan menyarung jersi kebangsaan tetapi menggunakan helmet pasukan ProTour Francaise des Jeux (FDJ).

Dia dikatakan muka baru kelab Perancis itu tetapi akan berkayuh sebagai pelumba pilihan New Zealand kerana mempunyai kelebihan berlatih di bawah terik matahari di Hemisfera Selatan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2007 10:34 AM | Show all posts

Reply #62 sherrina's post

bagus la klau ada cousin yg minat ngan beskal ni.. shierrina bleh la tanya dia apa2 psal beskal..yg penting ada la teman masa ride nnti..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2007 10:48 AM | Show all posts
LTDL around the corner..napa la..makin lama makin mcm takda sengat je LTDL...last 2 years tak salah aku..siap a steraming live lagi kat net...dapt jugak aku follow kat opis sebab keje..last year 2006 apa pon tarak...rider2 hebat yang ada nama serta taem ternama pon makin kurang join..rasanya discovery channel tahun ni pon tak join.maybe prepare race yang lebih prestige gamaknya....

dill9642 : tak join blue ride ka nanti. ?

[ Last edited by  Azhargoth at 29-1-2007 10:52 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2007 11:13 AM | Show all posts

Reply #66 sherrina's post

fullamak...shierrina berjiran ngan si Fendy ka..?best la klau camtu..boleh la hari2 gi umah dia cakap pasal beskal...hehehh gurau jer..buat masa ni Fendy still lagi kayuh..mungkin tak serancak dulu..slalu la jumpa ngan dia klau kayuh kat Genting sempah..lagipun skang ni dah jadi bisnesman..bz..sambil kayuh sambil jual spare part..hehehhe...
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2007 11:44 AM | Show all posts

Reply #67 dexa's post

habis skang ni dexa tgh off season laa...heheheh..wokey la tu..nnti bila start balik boleh la ride sama2..kenkwn ramai la yg join duathlon ni trialthlon ni,agak malang xbleh nak join sbb xbleh nak lari..lutut  injured..klau masuk pun acara relay je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059089s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list