Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
121256
View
971
Reply

Cycling / Biking

[Copy link]

Author: kayrail       Show all posts   Read mode

Post time 30-1-2007 08:57 AM | Show all posts
ada sherrina...tiap2 tahun mesti ada..tapi makin suram..
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 30-1-2007 09:12 AM | Show all posts
ari ahad ari tu ada nampak geng la tua ni kat shah alam. training kot
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 09:40 AM | Show all posts


thn ni tak lalu johor sbb banjir ke nk jimat kos?

[ Last edited by  redCeri^cet at 30-1-2007 09:41 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 10:04 AM | Show all posts
Aksi dramatik hutan rimba
Oleh Fairuz Zaidan




BAGAIKAN pesta! Begitulah yang dapat digambarkan bila melihat gelagat sekumpulan peminat sukan mountain bike atau basikal bukit beraksi di hutan rekreasi di Taman Lembah Kiara, Taman Tun Dr Ismail (TTDI), Petaling Jaya.

Di sebalik kesukaran mereka mengayuh basikal menuruni bukit dan laluan tidak, menyusuri trek sempit dan pelbagai rintangan denai tidak terduga, ternyata hanya satu jawapan yang mampu disimpulkan - kepuasan!

Sebenarnya, senario sebegitu sudah lazim bagi peminat sukan berbasikal itu kala hujung minggu sekali gus menjadikan trek tanah merah di dalam hutan sebagai medan mempamer bakat mengendalikan basikal lasak.

Ketika membuat liputan hujung minggu lalu, tidak kurang daripada 70 pemilik basikal bukit dari dalam dan luar negara menguji keupayaan merentasi trek sukar di dalam hutan.

Basikal daripada jenis downhill dan cross country menjadi pilihan peminat sukan berbasikal itu, ditambahkan lagi dengan suasana iklim hutan hujan di negara ini yang benar-benar menguji keupayaan penunggang.



Johar Othman, 42, seorang peguam, sudah lebih tiga tahun bergiat aktif dalam aktiviti berbasikal downhill selepas beralih daripada basikal jenis cross country sejak diperkenalkan oleh rakannya.

Apa beza kedua jenis basikal ini?

Basikal downhill atau turun bukit lebih laju dan mampu melakukan pelbagai aksi ekstrim termasuk melompat, hentakan pada batu kasar dan memberi keseimbangan serta daya keselamatan ketika ditunggang.

Manakala jenis cross country masih boleh menyusuri bukit tetapi tidak lasak sebagaimana downhill. Basikal ini tidak boleh untuk melakukan lompatan dan aktiviti ekstrim lain,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 10:32 AM | Show all posts
13 pasukan LTdL sudah tiba di Langkawi

KUALA LUMPUR
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 04:14 PM | Show all posts

Reply #84 Syd's post

woww...good info..boleh la aku menambah ilmu pasal beskal ni...Tenkiu
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 04:38 PM | Show all posts

Reply #79 Azhargoth's post

pasukan Le tua skang ni mmg tengah top la kat Msia ni sapa tak kenal..especially..rider dia Anuar manan dah menang ktg sprint masa Jelajah Malaysia ari tu..tak tau la plak ada kena mengena ngan First Cartel nih..Apapun aku mmg respect ngan dorang ni..hasrat nak majukan sukan berbasikal kat Msia ni mmg boleh dipuji....Tak mustahil la rider dorang satu ari nnti dpt pegi international nye level..sbb ramai power  nye org dok support kat belakang..Arap ada byk lagi kelab mcm Le tua ni kat Msia.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 04:50 PM | Show all posts

Reply #82 agelgold's post

geng way2ride ahad lepas pun ada ride kat Shah Alam gak..kitorg start kat Akuarium terus ke Puncak ALam..kayuh lebih kurang 100km..boleh tahan gak route kat situ.. bukit bukau dia..bikin kapla lutut bisa goyang dong..heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2007 11:51 PM | Show all posts
perghhhh, 100km...pengsan. Bagus gak skrg ni sukan basikal makin popular. Tak sepopular bola sepak tapi makin lama makin ramai menyertainya. At least utk aktiviti riadah. Dan yg sgt sherrina bangga, aktiviti berbasikal juga telah terbukti membantu dalam proses pemulihan pesakit kanser

[quote]
Kanser payu dara Rosmawati makin pulih dengan berbasikal

KUALA LUMPUR 28 Jan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2007 09:06 AM | Show all posts
insyallah kalau di izinkan allah boleh hilang kanser tuh...same goes to Lance Armstrong..juara Tour de France 7 kali..

http://en.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2007 09:08 AM | Show all posts

Reply #88 dill9642's post

hebat..hebat..aku roadbike..kat perak dulu from ipoh..ikut jalan lama satu round sampai sungai siput jalan belakang..patah balik ke ipoh..semua baru 84km..dah patah pinggang, lagi 20km nak sampai..kayuh lenggang kangkung..sambil borak2..dah pancit....hehe
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 31-1-2007 09:45 AM | Show all posts

Reply #88 dill9642's post

hehe... aku nampak. umah aku kat situ. aku pun kuar rumah time macam tu jugak
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2007 02:43 PM | Show all posts

Reply #91 Azhargoth's post

tu la..bebudak nih ckp flat road jer..apa lagi layan jer la...rupa2nya indah kabar dari rupa..dgn bukit bukau nye...maaakkkiiih...bukan takat nak patah pinggang..raba bon*** cam tak ada..balik umah terus terpeliuukk..heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2007 02:51 PM | Show all posts

Reply #92 agelgold's post

laaa...awat tak tegur..kalau tak boleh la kenal kenalan..nanti lenkali boleh la join ride sama2..umah area mana tu..??kitorg pun first time kayuh kat Shah Alam nih..route dia kira best gak la..mungkin akan repeat tapi tak tau bila..nanti lenkali kalau nmpk tu tegur2 le..heheheh
Reply

Use magic Report

agelgold This user has been deleted
Post time 31-1-2007 03:59 PM | Show all posts

Reply #94 dill9642's post

heheh... nanti lah bila dah "bersedia", baru join.

rumah kat seberang akuarium tu la. bukan yg banglo tepi jalan tu. atas sikit.

jalan puncak alam tu aku dah biasa lalu sebab ada sedare kat area sana. naik kereta pun kena drop gear, tak terbayang la kalau naik beskal . tapi takpe, insya'allah satu masa nanti boleh join
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2007 04:18 PM | Show all posts

Reply #89 sherrina's post

memang nak pengsan rasanya..almaklum la dah berumur nih..sib baik la kaki tak cramp..kalau tak jenuh nak nolaknye..

skang ni kat KL/SEL ni peminat beskal tak kira la road atau MTB dah semakin ramai..yg bangga tu high class nye org spt lawyer,manager etc pun ada gak yg involve..
beskal dorang ni jgn citer la..tengok pun mahu meleleh air liuq...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2007 05:18 PM | Show all posts
LATEST EVENT:

Sunday MTB Ride
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2007 08:37 PM | Show all posts

Reply #97 sherrina's post

saja nak tanya sherrina...

kalau pakai basikal.... nanti bow nak sangkut kat mana? hehehee

dulu saya pakai basikal gak  (racing type)... masa kat univ.... yang bestnya masa enjut kat highway kejar tanker petronas naik bukit..... pastu kena himpit ngan keta.... terbarai atas bahu jalan.... nasib baik OK...

sedihnya... basikal kena curi.... depa potong rantai mangga...

sekarang nak berbasikal dah tua.... sesekali tu try jugaa....
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2007 08:21 AM | Show all posts
ban,
muahahaha.....samada bukak part2 masuk dlm beg atau sangkut kat bahu melintang ke belakang ala2 robinhood.

mak aihhh...mujur hang masih hidup. awat lah berani nak celen tanker...bahaya woo...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2007 10:48 AM | Show all posts
Originally posted by sherrina at 2-2-2007 08:21 AM
ban,
muahahaha.....samada bukak part2 masuk dlm beg atau sangkut kat bahu melintang ke belakang ala2 robinhood.

mak aihhh...mujur hang masih hidup. awat lah berani nak celen tanker...bahaya woo...


ahak ahak... robin hood naik beskal......

celen tanker.... skrg dah tak buat dah... nak celen anak cycling pun dah tak larat....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080651s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list