Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
66541
View
174
Reply

TAEKWON-DO

[Copy link]

Author: musangbuluayam       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-8-2006 12:31 AM | Show all posts |Read mode
hmmm.....korang yg blajar taekwon-do rase ITF ke WTF ke GTF lagi best....

kalo korang nk tau kt U ak kitorg ade black belt dr sume tu, ITF, WTF ngan GTF.....

so bila latihan mcm2 fatwa, cara latihan & pattern ak blaja....

rame kate ITF ngan GTF ni cm soft sket...stuju ka?????.....tp kuat tumbuk....WTF ni pantas n kuat....stuju ka?????...

so, mana lagi best.....ITF ka, WTF ka, GTF....

[ Last edited by  dexa at 7-3-2008 09:30 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 03:52 PM | Show all posts
WTF is recognized worldwide...... ITF kureng ....ITF kasar sebab boleh punch muka... tapi dengar Azalina is holding ITF black belt..... so dia lebihkan ITF kut...... GTF..... the least popular and least well known..... hari tu tgk Dr Fazley ajar budak2 AF Taekwondo GTF.... macam kelakar aje.....

Badan sukan malaysia hanya iktiraf WTF..... tapi masalah dalaman Taekwondo masih buat sukan itu terumbang ambing.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2006 03:30 PM | Show all posts

Reply #2 macademia's post

hmmm.....tu la...mase ak sparring dlm ITF...ak rase lagi seram dr sparring WTF.....
sparring WTF ni cmbest skit......tp dok main kaki jer.....tp still leh guna penumbuk kan.....ak lwn guna due2....hahaha....

ape masalah dlmn taekwondo huh????
cite skit.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 09:16 AM | Show all posts
musang ambik both WTF dan ITF ke.....

ITF punya level pun rendah..... meaning that if you black belt ITF.... then you switch ke WTF... you hanya akan dapat maybe blue belt aje....

masalah tu kan kecoh sesangat..... azalina pun dah naik hot, dan membabitkan WTF korea.....maleh la ceta.... besok2 la......ehhehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2006 07:55 PM | Show all posts

Reply #4 macademia's post

o0o0..cenggitu rupenye.....sy bru msuk taekwondo ja...belt HIJAU lagi....kalo ITF, lawan pakai baju ITF la, kalo WTF lawan pakai WTF la.....tp sy daftar ITF,  sbb U sy ni...ITF nyer persatuan....

kt sini lak....kalo WTF masuk ITF kna pakai belt merah kot.....

tatau lak kalo ITF pegi WTF pakai biru jer....

tp pndgn sy black belter sy tu....ikut orang tu la kuat ke x.....bkn ikut WTF ke ITF ke GTF....stuju x????
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2006 03:28 PM | Show all posts
pengalaman aku mase belajar dolu2 ler.....

aku WTF...ader member2 aku yg kat WTF dah baper sem masih blue belt, biler masuk ITF jer, grading 2-3 kali dah dapat red belt....

kiteorg penah training sebelah ITF...macam takde beza sgt r...cuma mase training nih WTF lebihh agresif sket sbb...lg pon sbb member2 aku nih mmg kecoh2, so bila training suka psyko junior, etc ler.....tp aku tgk ITF mcm baik sket r....teuguk pon smooth jer...kalo WTF kalo buat taeguk takde suare,mmg sah tak pass ler.....hehehe...

aper2 pon,ikut kan sejarah...taekwondo nih mmg asal dari organisasi yg sama WTF, cuma sbb ader hal yg x sependapat so diaorg pecah buat ler ITF dgn GTF (kalo tak salah aku ler)....sbb tuh ler WTF recognized by Olympic Games sumer....sbb dia lebih senior.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2006 04:14 PM | Show all posts

Reply #6 blue^panther's post

bkn ker ikut history ITF yg ditubuhkan lu.....
WTF is reccognize by world mgkn sbb WTF lebih utamakan sparring......
ITF lak....utamakan seni @ cara martial art yg diajar oleh tuan guru ITF ni.....
sbb per huh....kalo latih ngan ITF org die senyap2.....
kalo latih ngan WTF, org  die bising2......
adakah sbb INSTRUCTOR ITF skema....
or slalunya org yg masuk ITF ni skema2...
@ latihan WTF lebih penat, so diorg psyko or amik nafas ngan jerit2 tuh....ITF lak sbb x penat so bile penat tarik nafas skek2 jer.....

jawab jgn x jawab
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2006 11:37 AM | Show all posts
mmm.... tak tau mac nak jawab.....

sebenarnya, mac tak de join taekwondo pun.....HAHAH...... tapi anak2 mac wakil negeri dalam taekwondo......   bulan sept ni ada pertandingan kat Cheras dan Bukit Jalil........ bulan lepas ada kat Trengganu...... (semua WTF)

WTF sekarang ni byk sangat pertandingan.... sebab dah banyak sangat berpecah into different groups...... minggu lepas..... ada meeting nak gabungkan balik persatuan2 dan club2 ni..... harap2 dapatla selesaikan masalah politik dalaman dulu.......

tapi kawan mac.... anak2nya ambil both WTF dan ITF...... dia yg ceritakan kat mac hal2 ITF..... anak dia dalam ITF dah dapat coach certificate pun..... walaupun masa tu baru 11 tahun.... ITF tak seorganized WTF.... group dia kecik...... group ITF malaysia nak pergi bertanding kat Bulgaria pun...... takde budget...... kena sdn bhd...... sanggupke nak keluar duit sendiri.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2006 11:41 AM | Show all posts
sebenarnya cara pembelajaran taekwondo ni depends on your SIR.... kalau Sir you seorang yg agresif..... even masa white belt pun dia akan ajar sparring cara brutal....... Sir anak mac lebih kepada seni taekwondo itu sendiri....... dia akan make sure students faham pergerakan seni belt mereka baru boleh naik belt..... so lambat sikit nak naik belt dgn dia.... whereas sir lain, mac tgk every 3 months pun boleh naik belt........ tapi step hancus le..... janji sparring brutal.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2006 07:10 PM | Show all posts

Reply #9 macademia's post

wow, wakil negeri....baper umor anak mac.....

Loh siannye ITF.....worldwide pn cm MALAYSIA ker....

sbb tu sparring ITF x masuk OLIMPIK kot.....


musang rase taekwondo patut gabung balik....ITF,WTF, ngan GTF...
BEST la camni leh pegi mane2 blajar....
nk tau sbb per....
martial art lain slalu tgok taekwondo sbg 1 martial art yg lemah n pelbagai cara dibuat tuk lwn org taekwondo......
musang penah masuk 1 FIGHT yg mana semua martial art leh join....
yg masuk KARATE, SILAT, TAEKWONDO, n per tah cm taekwondo gk dr sarawak.....
yg menang byk budak silat ngan karate......
walopun taekwondo yg msuk tu wakil U cm musang.....
musang pn dpt no 3 jer.....mmg a bit frust la mase tuh...

so ITF, WTF, ngan GTF....(MALAYSIA)
kalo gabung n latih the best, msti org pandang tinggi balik kt taekwondo MALAYSIA.......
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 08:49 AM | Show all posts
hmmm musang..... anak mac sekolah rendah lagi......

ooo musang masuk ye pertandingan yg semua martial art masuk tu..... anak mac tak pernah masuk.... sebab timing selalu tak kena..... mac pun tak dapat ambik cuti....

nak harap wtf, itf dan gtf gabung.... jangan harapla..... minggu lepas msn panggil semua kelab2 taekwondo wtf .... dok suruh gabung...... pun tak selesai lagi...... banyak sangat politik.... itu baru wtf....

anak mac mmg hantu taekwondo...... training 3 kali seminggu.....everytime training sampai 3 jam....... itu yg mac pun banyak input pasal taekwondo ni..... sbb mac pun lepak kat training centre tu...... tapi adik2nya yang ambik taekwondo tu..... macam tak minat sangat..... adiknya sorang white belt, sorang blue belt..... setakat belajar aje..... takdela nak masuk pertandingan apa2.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2006 07:06 PM | Show all posts

Reply #11 macademia's post

o0o0....MUS pn GILER minat gk kt taekwondo ni....

martial art la kirenyer.....

mus slalu gk masuk tournament n ade la menang no 2, 3.....

mac....anak2 mac ade masalah slalu injured x.....

kawan mus slalu injured kt kaki....sbb tersepak musnyer block....kt siku @ penumbuk....hahaha

sian kwn mus......
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 09:00 AM | Show all posts
masa pertandingan.... ada few times anak mac kena kepala.... ada sekali tu terus kena KO sbb kena dekat bahagian kepala yg bahaya....kesian anak mac terus di arah kene immediate first aid..... yela.... dia masa tu darjah 3.... opponent dia darjah 6.... mac gerenti opponent dia ni tipu bab weight...... (masa tu peringkat negeri...tapi dapat gak gangsa...hehe)

tapi anak mac KO kan opponents dia pun ada gak....

Injury? mmm tak payah cakapla.... blue black badan dia..... masa training pun selalu terkena sbb dia selalu training dgn boys...... selalu la bila habis training..... terdengkut2 jalan 2-3 hari.....

mus ni sebenarnya brapa tahun?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2006 09:17 AM | Show all posts

Reply #13 macademia's post

hahah...mus da kt Universiti....kt sini baru aktif....
so 20 ke 21 tahun huh.....hahaha...
0o0o0o anak mac girl eh.....
hihi.....

mac....
mase tgok pertandingan mac rase boys ke gurlz yg lebih agresif....
mase kt masum, mus tgok gurlz nyer lg agresif....tp mungkin boys nyer sepakan lagi padu la.....
@ boys ni lebih tumpu nk point...
stuju x?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 11:48 AM | Show all posts
yela anak mac girl..... 12 tahun.... isnin depan UPSR..

obviously lelakinya pertandingan lagi dasyat..... macam nak bunuh orang gamaknya....heheh terpikir gak, if anak lelaki mac nak masuk pertandingan, ngeri jugak memikirkannya..... heheh...susah2 takyah sparring la... buat poomsae aje.....hehehe....

girls pun pandai nak ambik point..... tapi masalahnya boys kick lagi power beribu2 lemon.... girls lemah....

mac terpikir nak suruh anak mac ni slow down sikit bila masuk sek men.....tak tau lah dia setuju ke tak.... bukannya apa.... entahlah..... sport ni kasar la..... tapi mac dulu tak minat langsung taekwondo ni.... anak mac masa darjah 2 yg berbulan2 merayu2 kat mac nak belajar taekwondo.... heran gak dgn dia ni.... sbb perwatakan, rupa dan peribadi anak mac ni.... nampak lembut2  dan lady like aje.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2006 04:18 PM | Show all posts

Reply #15 macademia's post

hihi...kalo anak laki mac masuk baru nmpk skit kejantanannyer....haha...

kt tmpt mus pn ade lady like tp org sparring ngan die sume seram ngan die.....suke jerit kasar.....mase die lawan....heheh.....

it's ok....ikut die la....kalo wakil malaysia n dpt membanggakan malaysia...lagi bagus....x gitu.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2006 01:41 PM | Show all posts
suker dgr citer2 korang ni ler.....
akceli dah lama tinggalkan donia taekwondo nih.....
pas dpt black, tak lama pastuh terus abis stud...pas grad mmg mak tak kasik join dah...
dia kater pompuan tak elok terkangkang cam tuh.....
nnti takde saper nk.... (takut gak masin mulut mak aku tuh...)  isk isk sedih tol la masa tuh...
ingat nk cont, dapat jdik couch asst pon jadik ler....teringin nk ajar budak2 sekolah....
sbb mmg ada member2 dah start ajar2 budak sekolah...mmg best jer....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2006 03:17 PM | Show all posts

best kn

Originally posted by blue^panther at 31-8-2006 01:41 PM
suker dgr citer2 korang ni ler.....
akceli dah lama tinggalkan donia taekwondo nih.....
pas dpt black, tak lama pastuh terus abis stud...pas grad mmg mak tak kasik join dah...
dia kater pompuan  ...



:setuju: best kn borak ni....
baper lame ko da tinggal....ade blatih mende lain x???
taekwondo ni fitness penting kn.....
ak pn ade lg 3 thun kt U ni...harap2 pas abis std...ak pn leh share ngan org2 laen gk....
mmg patut pempuan kna jaga......tp ak x tau la effect kt korang.....sbb ak laki...hahah...
ak ni masuk mase da 19tahun.....susah sket la....nk kangkang smpi habis tuh....xleh lg.....tp ade gk laki yg still leh kangkang smpi abis...ko ade practice la x...ade org kate susah kalo lame x wt pastu nk wt blik.....
hahaha...terngarut lak.....

ah..alang2 nk tny korang ade care nk kangkang tu...ak da tue ni....kwn ak kate kangkang ni bukti kite leh sepak tinggi....

:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 09:28 AM | Show all posts
blue panther....

mula2 anak mac nak masuk taekwondo.... i told her NO.... sebab i said I dont like to see girls terkangkang2 ......heheh..... then she said.... budak2 ballet and gymnastic pun kangkang2 jugak....hehehhe...... berbulan2 la dia pujuk.... baru mac give green light.....

anak mac from a very big club..... so..... bila dah dapat black belt.... mmg Sir akan suruh tolong ajar budak2 white belt..... tapi tak ajar 100%.... tolong2 aje la.....

anak mac dah few months cuti from training...... hopefully dia cepat dapatkan balik stamina dia sebab Sir suruh dia masuk competition kat Cheras tu...... tapi still depends on bila Sir nak evaluate fitness dia tu...... kalau tak fit.... maybe masuk poomsae aje kut...sebab Sir kata anak mac buat pattern.... cantik ......

hehe musang..... mac pernah ada sekali tu nak geli anak mac dari belakang.... dia terperanjat and instant reflexnya ialah terus siku mac..... adeh..... sakitnya.....heheheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2006 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by musangbuluayam at 31-8-2006 03:17 PM



:setuju: best kn borak ni....
baper lame ko da tinggal....ade blatih mende lain x???
taekwondo ni fitness penting kn.....
ak pn ade lg 3 thun kt U ni...harap2 pas abis std...ak pn leh shar ...



musang,

mula2 buat mmg sakit r..... kebetulan aku yg paling tinggi kt kelas tuh,so sir tu mcm asik nk suh aku wat demo jer..... org lain training ngan partner memasing,aku kene training ngan sir tuh.... sbb ketinggian aku mmbuat takde saper nk training ngan aku, so aku asik takde partner.... ader sekali tuh,kene naikkan kaki kt bahu partner then hug partner tuh....ni utk train kaki kita kick tinggi r.... bayangkan ler aku kene wat ngan sir tuh.... dah la dia tinggi giler, smpai sakit2 kaki aku....pengalaman masa mula2 tuh mmg teruk r.... sebulan gak r jalan kengkang....hehehe....tp dah lama2 ok jer....tp kalo dah lama tak training badan mula sakit2....even skrg pon, walaupon aku tak join taekwondo lagik....aku still rajin jogging n wat exercise sket2..... kalo tak badan tuh macam sakit2 r....letih2.....


mac,

blu pon sama gak mcm tuh dolu...... roommmate blu dulu tau blu nih penggeli kan.... slalu r nk usik2 kengkononnyer....... tp ader skali tuh blu TERsepak tulang keting dia, tobat dah dia terus tak nk wat lagi.....hehehehe.....

[ Last edited by  blue^panther at 2-9-2006 02:40 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091610s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list