Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
66606
View
174
Reply

TAEKWON-DO

[Copy link]

Author: musangbuluayam       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-9-2006 05:25 PM | Show all posts
wooo....mus penah kena keting tu mmg sakit giler.....
dah la mase lawan antara petandingan martial art lelain....mase tuh mus lawan silat....penonton gelak jer kt mus....kwn mus lak da x yakin mus leh menang sbb mus baru 2nd time lwn mase tuh....

tp.....yg bestnyer mus menang....hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 02:04 PM | Show all posts
mus.... martial art competition tu.... maknanya.... antara taekwondo, karate, judo, silat, etc..... mereka lawan each other ye? Cetala sikit.... mesti macam ayam ngan itik lawan kan.... segala macam step keluar..... heeh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 10:35 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 5-9-2006 02:04 PM
mus.... martial art competition tu.... maknanya.... antara taekwondo, karate, judo, silat, etc..... mereka lawan each other ye? Cetala sikit.... mesti macam ayam ngan itik lawan kan.... segala maca ...


hmm....memang agak kelakar...
tp first move kite leh kenal die  ni silat ker....taekwondo ker ape ke.....hahahaha
tp ramai komen taekwondo cm x kuat sbb pandai main kaki jer....
sedangkan point     2-tumbuk     1-sepak
(tumbuk cm taekwondo la....xleh swing.....sepak ni tertentu jer...cm turning kick, chopping  kick....)yg best (maybe x best) kepala x leh kaco....hahahah....
kadang2 mus x puas ati gk pasal point ni........why not 2 point tuk sume......
tp seb baek mus leh tumbuk ngan sepak.....

ade senior mus....kalah mase final sbb lawan die slalu tumbuk (dak silat la lwn die tuh)
die sepak...byk gk.....hiihihi sian die.....

mase tu dak karate dpt peserta terbaek....ye la....wakil masum la katekan....hahahahah

ade lg mac nk tau.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 10:37 PM | Show all posts
eh dak karate yg menang tu dak SUKMA.....hihihih
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 09:34 AM | Show all posts
hai....
akhirnya ada gak org bukak thread taekwondo ni eh?
dulu kino dah pernah bukak tapi terhilang masa proses pembersihan...

kino join taekwondo 16 years ago..
kino mula masa form 1...1990
masa tu kat sekolah asrama...ada WTF...kira time tu 1st batch la yg join ni...kelab baru...
then stop jap masa nak amik SRP...time tu dah brown 2...1992
naik form 4 kino amik black belt tahun 1993....errr...kalo kira skang ni dah 13 tahun kino pegang black belt tu...
after SPM benti sat....
masa matrik kat kulim takde WTF tapi ada ITF je...
kino hentam je join...sebab memang minat ngan martial arts ni...
oh ye...masa tunggu keputusan nak masuk matrik kino join karate...
best gak...lagipun instructor dia encem...muahahahahah
bila masuk matrik dua kat USM...kino join balik WTF...
masuk SUKMAS wakil U...tapi kalah ngan juara bertahan...huhuhuhu
bila naik 1st year...kino amik ko-k taekwondo selama 3 semester...
senang skit sebab memang dah biasa (senang nak lulus)....

[ Last edited by  kinokuniya at 21-9-2006 08:13 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 09:38 AM | Show all posts
sambung lagi (sambil tambah kredit)...

ekceli masa memula join WTF ni bapak kino yg suruh...
mak tak kasi....dia takut anak dia injured...ehhehe...
memang pun...asal balik je dari training...lebam2...bengkak sana sini...
pernah masa form 2 patah tulang rawan idung sebab kene back thrust...dah le budak lelaki yg tendang
dia tak sengaja...berdiri sebelah menyebelah...tapi masa dia bagi back thrust kaki tersasar and kene idung kino...huhuhuhuhu...bengkok idung...

kino selalu masuk tournament...
masa kat perlis masuk tournament peringkat state...
dapat le pingat perak...dah kat U pun ada gak masuk...
ada yg kalah ada yg menang...

best oooo join TKD ni...
errr...kino kenal hubby kino pun kat gelanggang taekwondo....
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 12:27 PM | Show all posts
hehe kino..... kalau gaduh2 ngan hubby jangan make use of taekwondo tau.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2006 08:05 AM | Show all posts

Reply #27 macademia's post

huhuhuhu tak de gaduh pun...
ehhehe....apa susah....since nak kalahkan dia susah (walaupun dia red 2)...kino ajak dia gi training...dah sure dia kene tunduk kat kino dalam kelas....heheheheh kelassss gitu....menang gak tu!!!

kino rasa dah karat dah sendi2 nih seme...last gi training tahun 2000....mula 2001 kino keje...dah takde time...kawin tahun 2003....pregnant...dah anak 2...hmmm...lagi la takde time...tunggu la my baby boy ni dah beso skit...kami satu family gi training...hehehhehe....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2006 05:15 PM | Show all posts
sori da lame x tgok forum tkd ni
xleh nk mencelah la...
bru2 ni msuk free fight lg...tuk sem 3 kt u la....
tp kalah...hahaha
lawan ngan dak matrik ngan u lain

mac...ade bace pasal ultimate warrior x????
nape forum u x dpt smbutan huh????
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 09:20 AM | Show all posts
musang,

ultimate warrior x? ada dengar hari tu.... dengar cerita kecoh org complain hal pertukaran waktu registration ye?

forum i? bukan ke ni forum you....... heheheh

also dengar cerita MTF competition kat cheras very challenging....... anak mac tak jadi join (frust la) sebab coincide with her other activities.... sebenarnya boleh nak selit2 masuk.... tapi mac pun busy sangat masa tu......
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 11:46 AM | Show all posts
hi
MA dari Korea bukan TKD jer kan... Ada Tang Soo Do dan HapKido
Asal usul TKD ialah seni beladiri Taekkyon yang banyak guna kaki dan dalam pakaian tradisional. Semasa Perang Dunia Ke 2 General Choi telah memberi nafas baru dan menggunakan sistem Karate kedalam TKD. Dia berasal dari Korea Utara jadi perpecahan negara itu menyebabkan ada beberapa guru TKD tidak mengiktirafnya. Jadi General Choi membawa ITF ke Vienna sebagai ibu pejabat sementara WTF pula beribupejabat di Korea Selatan.
Selepas General Choi mati salah seorang grandmaster iaitu Park Jung Te telah membuka TKD GTF.
Di Malaysia Master Sabree Salleh adalah salah seorang yang setia dengan General Choi (sebab dia belajar terus dari General Choi) maka dia meneruskan perjuangan ITF sampailah lewat 90an terdapat perbalahan ROC yang tidak membenarkan banyak persatuan yang sama akar membatalkan penubuhan ITF. Jadi Master Sabree Salleh setelah berjumpa Master Park terus membuka GTF Malaysia. Sekarang ni ITF boleh mendaftar. Antara Master ITF ialah Dwen..


Beh oo tengok Master Sabree Salleh Demo masa 80 an. Dia kan nampak boroi sket tapi dapat pecahkan 3 keping kayu yang dipegang 20 cm dari atas kepala dia....

Selain dari TKD Azalina pernah masuk Choi Kwang Do. Ni serpihan TKD oleh Grandmaster Kwang Jo Choi instructor TKD yang dikatakan lebih saintifik dari TKD...  :hmm:

[ Last edited by  tdpp2006 at 25-9-2006 11:51 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2006 12:35 PM | Show all posts
thanks for your info tdpp..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2006 02:42 PM | Show all posts
ITF ke WTF kah sama sahaja..
di sebabkan WTF di itraf ITF terus tenggelam...
ITF di anak tiri..sebenar nya yg original dari korea adalah ITF...
ramai yg peserta yg handal dari ITF..
apa kata kita cadangkan ITF dgn WTF sparring....siapa yg memang itu lah yg terbaik..dan di itraf oleh persatuan..kalau WTF tuduh ITF tak bagus , dan ITF tuduh WTF tak bagus itu tak adil
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2006 02:59 PM | Show all posts

Reply #33 nangada's post

sebenarnya...antara ITF atau WTF...pada saya sama je...dedua pun best...mana lebih hebat tu bergantung kepada org yg belajar tu...kalo dah memang tak hebat....dia masuk ITF ke..WTF ke..pun tetap tak hebat....

hai nangada....lama tak nampak
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2006 09:33 AM | Show all posts
yela .... tak kisahlah both ITF and WTF okay.....

Tapi kalau yang berhajat dgn masuk competitions.... masuk WTF la.... sebab boleh pergi jauh..... boleh masuk SUKMA, even OLIMPICS,......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-10-2006 11:46 PM | Show all posts
masing2 ada pendapat
tula..ak pn rase wtf ngan itf best....
tp ak x bape tau sgt pasal gtf la...
sape2 ade info...
gtf ni malaysia punya ke....
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2006 12:50 PM | Show all posts
Originally posted by musangbuluayam at 3-10-2006 11:46 PM
masing2 ada pendapat
tula..ak pn rase wtf ngan itf best....
tp ak x bape tau sgt pasal gtf la...
sape2 ade info...
gtf ni malaysia punya ke....



GTF tu Presiden dia Dato Sabree Salleh dan dulu Grand Master dia Park Jung Tae kedua - duanya bekas murid Gen Choi dan bekas anggota ITF. Dulu ada masalah ngan ROC pasal pendaftaran TKD dan ITF memula tak leh daftar jadi Sabree buat dengan izin Park tubuhle GTF...
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2006 01:06 PM | Show all posts
huhu bnyknyer TK Federation... wat family day meriah nih :lol
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-10-2006 01:31 PM | Show all posts
o0o0...patutla black belter GTF ak nyer pattern same cm ITF jer.....

ai reuk....slamat join...
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2006 02:02 PM | Show all posts
Originally posted by nangada at 2-10-2006 02:42 PM
ITF ke WTF kah sama sahaja..
di sebabkan WTF di itraf ITF terus tenggelam...
ITF di anak tiri..sebenar nya yg original dari korea adalah ITF...
ramai yg peserta yg handal dari ITF..
apa kata ki ...


Persatuan Tkd pertama di Korea ialah KTA, dan badan itulah skang ni yang jadi sumber tkd wtf. basically wtf system relies on kta. itf pula ditubuhkan di kanada oleh gen choi. gen choi tu pun salah seorang dari ahli kta sblm dia kluar dan buat itf. jadi dari tarikh pendaftaran mmglah itf dulu dari wtf, tapi tak boleh nak guna tu sebagai alasan itf yang asli sbb dia dulu dari wtf sbb wtf ni hanya international body, syllabus pakai dari kta.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078096s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list