Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
66603
View
174
Reply

TAEKWON-DO

[Copy link]

Author: musangbuluayam       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-5-2007 12:10 AM | Show all posts
nk tanye...ade cara2 nk spliting....@ kangkang luas2 tuh...haha

tlg bg step....fyi, ak ni masuk mase da tua...19 thun...huhu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2007 12:26 AM | Show all posts

ni cth nyer

[ Last edited by  musangbuluayam at 1-5-2007 12:27 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 12:07 PM | Show all posts

Reply #82 musangbuluayam's post

ishhhhhhhhhhhh
mati la saya kalau kena buat cam tu -
koyak seluar la nanti -

saya tak flexi  -
tapi orang yang involve tae kwan do sokmo
flexi
musang pun, ye?
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2007 12:08 PM | Show all posts
Petanda positif skuad taekwondo
Oleh Alias Abd Rani

SATU emas, empat perak dan tiga gangsa antara kejayaan pertama taekwondo negara pada Kejohanan Taekwondo Terbuka Vietnam yang berakhir semalam sekali gus membuktikan harapan kontinjen negara ke Sukan Sea Korat, hujung tahun ini semakin cerah.

Emas tunggal diraih menerusi Haslinda Ismail kategori junior manakala Wan Nur Latifah Wan Yussof yang kecundang pada suku akhir dua tahun lalu bangkit untuk meraih perak bagi kategori finweight. Pingat perak lain pula diperolehi menerusi Elaine Teo dan Rusfedry.

Pemenang pingat emas Sukan Sea Manila 2005, Che Chew Chan juga tidak ketinggalan untuk meraih pingat gangsa bersama-sama Nurul Nadia Mohamad dan Nik Muhammad Izat sekali gus meletakkan kontinjen negara antara pasukan yang terbaik di Asia.

Kejohanan yang berlangsung empat hari itu membabitkan beberapa negara Asia lain yang menjadi pencabar utama kepada atlit negara antaranya Thailand. Laos, Iran dan tuan rumah Vietnam serta Indonesia.

Menurut Wan Nur Latifah, dia yang tewas kepada atlit Thailand dua tahun lalu tidak pernah putus asa untuk bangkit menebus kekecewaan walaupun berdepan masalah kekurangan masa untuk menjalani latihan.

Sedikit kehampaan buat saya kerana pada mulanya mensasarkan pingat emas tetapi hanya meraih perak. Tetapi saya bangga kerana mampu membuktikan kontinjen negara tetap unggul.

Kalau dinilai tahap pencapaian keseluruhan, kami amat berbangga kerana ia menunjukkan potensi baik walaupun menyedari bakal dicabar beberapa kuasa Asia yang sedang menunjukkan kebangkitan,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2007 02:58 AM | Show all posts
ak xleh la...tu bkn gmbr ak...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2007 05:07 PM | Show all posts
aku dulu amek ITF...tinggal satu level lagi nak black belt tapi sbb aku accident so aku tinggalkan terus dunia taekwondo..Dr Sabree was the Master masa tu...tapi sepanjang latihan tu aku suka sbb stamina lebih masa kat ITF, aku pnah tengok bebudak kat skolah aku dulu WTF cam lembik sket ar...dulu tempat training kat Seksyen 8 s.alam yg ader lot2 kedai
Reply

Use magic Report

assyifaa This user has been deleted
Post time 4-5-2007 06:57 PM | Show all posts
masa latihan, sakit tak









darsita suka buat sex cara berdiri tonggeng. dia mengadap pc.
naim enjut buret darsita dari arah buntut, masa yg sama tangan darsita click mouse

untuk delete thread.sambil buat sex, darsita delete thread lagi wooo. classss..
Reply

Use magic Report

snoogle This user has been deleted
Post time 6-5-2007 11:32 PM | Show all posts
nop pain, no gain. sakit pun jap je..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2007 10:18 AM | Show all posts
Azalina accepts appeal, MTA now back in business

KUALA LUMPUR: The Malaysian Taekwondo Association have been accorded their original status following withdrawal of the revocation of their registration two years ago.

Youth and Sports Minister Datuk Azalina Othman Said said in a statement yesterday that she had accepted the MTA's appeal, which was accompanied by several pledges that she believed were sincere.

Sports Commissioner Tan Sri Elyas Omar had revoked the MTA's registration on May 6, 2005 on grounds that the association had hindered the development of the sport and in the public interest as provided under Section 20 (1) (e) of the Sports Development Act 1997.

Meanwhile, the MTA president, Ho Kam Paw, said that they were deeply touched by Azalina's decision and planned to continue their endeavour to develop the sport in the country.

He said that their first task was to meet the Olympic Council of Malaysia to express their intention to send a team to compete at the SEA Games in Korat in December.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2007 12:24 PM | Show all posts
peh...kalo aku yg buat tu..
mau patah kelengkang...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2007 02:59 PM | Show all posts

Reply #90 akughi's post

ceh aku hingat ko pon ahli tkd gak
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2007 01:19 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by Urban_Iz at 9-3-2007 10:22 AM
untuk sesapa yang ikut Taekwondo tu, sila
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2007 01:05 PM | Show all posts
hurm..dulu masa training taekwando under team junior RMN, klo nk bg kaki kita bley kangkang luas2 tuh..dulu tiap2 hari rina klo dok tgk tv ke, dok baca buku ke..rna buat..sikit..sikit ler..tak de laa trus la..la tuh dh strech trus...lama2...even..klo takat nk buat chopping kick..master dh tahu..rina bley kick kicking pad yg lebih tinggi dr kepala rina...klo nk rina kick..master soh rina angkit tgn..then tuh ukuran ketinggian kicking pad tuh..tuh zaman dolu2 masa active laa...laa nie..ank dok strech sket pun seksa..sbb dh lma x buat..org kata..practice make perfect..klo nk..kene buat sikit..sikit ler..klo nk kicking tuh laju..takde cara lain..ikat kaki dgn tiub beskal..buat cmtuh 2weeks..gerenti kicking kita laju gile..
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2007 09:13 PM | Show all posts

Taekwondo

Malaysian exponents fail to shine in qualifiers

PETALING JAYA: Malaysian taekwondo exponents have failed to secure early qualification for the Beijing Olympics from the ongoing world qualifiers in Manchester.

Of the four Malaysians who took part, seasoned campaigner Elaine Teo came closest when she overcame Olympic bronze medallist Yaowapa Boorapolchai of Thailand to enter the quarter-finals of the women's flyweight (below 49kg) competition.

But the 2004 Olympian failed to reach the last four, losing 1-2 to Nazgil Talchigulova of Kazakhstan.

Che Chew Chan, a silver medallist in the World University Games in Thailand in August, failed to clear the first round hurdle.

Manila SEA Games gold medallist Rusfredy Petrus Tokan was beaten in the second round of the men's flyweight (below 58kg) category. The second Malaysian man in the fray, Mohd Afifuddin Omar, was eliminated in the first round of the featherweight (below 68kg) competition.

Only the top three finishers in the eight weight categories qualify for the Olympics.

The Malaysian exponents still have a shot at securing places in the Olympics when they take part in the Asian qualifiers in Ho Chi Minh City from Nov 30-Dec 2.

The top three exponents in the respective weight categories from the continental qualifiers will also make it to Beijing and coach R. Dhanaraj has decided to send the same four exponents.

Elaine has a good chance to secure a second appearance in the Olympics because there is one fewer exponent to contend with in the Asian qualifiers. Taiwan's Shu Chun-yang was the women's flyweight winner in the world qualifiers.

The Philippines' Tshomlee Go is the only exponent from South-east Asia to make it to the Beijing Olympics from the qualifiers in Manchester in the men's flyweight category.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2007 06:47 PM | Show all posts
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ...
sebenarnya sama ada itf atau wtf atau gtf ... tak de yg nak kata latihan lembik ... tu terpulang kepada instructor ... kene ingat ada sesetengah instructor ni menyara diri dengan mengajar taekwondo ... camne aku tau .. sbb instructor aku dulu x keje sangat .. dia sibuk ngan ngajar bebudak taekwondo ... tetapi berbeza ngan sesetengah instructor ... actually kitaworang panggil instructor ni .. chief ...
chief kitaworang tu .. dulu belajar direct ngan orang korea dekat embassy ... so dia pun ngajar kitaworang stail korea kukkiwon nyer ...
bayang aje laa .. warming up .. dah ambik 1 setengah jam ... pastu baru start ngan basic stance ... lepas tu punch .. pastu baru basic attack ngan counter attack ..
pastu sparring .. last skali baru laa belajar taegeuk ... tobat2 adela dalam 3-4 jam ...

lembik tak lembik .. aku balik taekwondo mmg kene migrin sket .. tengok cam ade huruf transparent C .. kat mana .. siap muntah2 lagi .. tapi alhamdulillah la ...

best tak best belajar ngan chief kita worang .. macam2 teknikdia ajar .. termasuk la kick yg paling famous ..iaitu backtrust kick .. ... backtrust ni .. ade beberapa jenis .. antaranya jenis yg mengejar ... ade yg jenis untuk counter ... time tu kita worang selalu kejar jenis kick .. kalau kick .. kaki ngan kain seluar tu belaga .. dan menimbulkan satu bunyi zappp ... menandakan tendangan tu padat ...

time aku belajar .. kita worang tak kira belt ... sebab semua berdasarkan usaha sendiri ... ngko mungkin brown belt .. dan kita worang just green belt .. tetapi time sparring .. kalo ko belt je naik otak tak naik .. time sparring .. malu woooo belt tinggi kalah ngan belt rendah .. so kita worang yg jenis camni .. tahan belt .. lebih kepada sharping kick ngan fighting skills. Pun begitu .. just seronok main dalam club tersendiri .. x perna nak gi lawan club lain ..

skarang ni .. instructor yg ada .. kekadang tengok tu .. ajar sambil lewa... xde fitness langsung .. mungkin takut kalau ajar keras .. bebudak tu penat ngan sakit .. so .. kurang laaa pulus masyuk...

berbalik kepada chief kami time tu ... time bukak penggal persekolahan .. seme budak wajib join .. so adalah penyertaan dalam 50 ke 60 orang .. bila dah nak akhir penggal tinggal dalam 7 atau 8 orang .. but still fun..

Taekwondo is not just an art.. it is also a medium for us .. to meet and share .. the same passion ... learn the fighting skill ... its like a family ... where we take care each other ... skang ni pun walau dah lama x join .. kalau jumpa .. still kawan. Still share all the memories ... good and bad.. tau je la bila sparring .. manaade kawan .. seme lawan .. tapi bila bunyi wisel .. well .. pecah muka .. pecah gigi .. asam garam dalam perlawanan ...


btw ... aku join taewondo .. time sekolah menengah .. form 2 .. ingat nak join karate .. tapi skola cuma ada taekwondo .. wtf stf ... naik hingga green
time univ ... naik sampai brown black ...

tournament... singapore open silver .. masum bronze ...
skarang ni .. nak buat 360 jumping backtrust pun dah tak larat .. dulu 360 jumping spin kick pun dah out ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2007 06:54 PM | Show all posts
nak tambah sket ...
mungkin korang rasa taekwondo ganas ni .. mmg laa .. basically .. xde mercy ..
tetapi kalau rasa sparring is not for you .. perhaps you should try ...
taekwondo demonstration team ...
setiap kelab taekwondo patut ada ni ...
keje xde lain .... pecah sana sini ....
lari lompat jarak jauh...pastu tendang

ni la yg jarang diorang develop di dalam taekwondo club...

haku dah boring buat demonstation ni ... dari sek men ke univ ...
tetapi bende ni actually build up self esteem .. and self believe ...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 06:20 PM | Show all posts
ku dulu itf
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2007 09:21 PM | Show all posts
ITF dan GTF kurang ada jumping movement seperti WTF, jumping movement di jalanan sebenarnya sangat bahaya. Masalahnya akan datang kalau bertemu grappler seperti Judo, Jiujitsu, Aikido, BJJ, Sambo, dll, terutamanya semasa jarak sesama lain sangat dekat.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 12:05 PM | Show all posts

Reply #97 Wong Onn Yong's post

aku stuju ... dalam wtf banyak so call fancy movement ..
tetapi wong ... actually tu terpulang kepada individu ... kemahiran menguasai badan ... menguasai jarak tempur ... dan kebolehan execute on the right time ...
semua ada advantage dan semua ada disadvantage ...

tau nape tak semua orang sesuai untuk satu2 gaya tempur ... sebabnya tidak semua orang mempunyai badan yang boleh menyesuaikan diri dengan gaya tempur berkenaan ...

semua berkaitan dengan speed, ability to harness the power and to release it at the right time .. ability to control your emosion and dont get fooled by your anger ... ability to absorb your exponent power and transform it to your advantages
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 01:44 AM | Show all posts

Reply #1 musangbuluayam's post

aku yg wtf tu tali pinggang merah 1 nk masuk 2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082276s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list