JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
67952
View
1053
Reply

American Football (NFL)

[Copy link]

Author: hetrek       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-4-2006 09:38 PM | Show all posts |Read mode
hai, ade tak sesape yang minat american football kat sini? aku minat sangat ngan sukan ni, kire dah jatuh cinte la ngan sukan nih, teringin nak main american football, tapi kat malaysia takde peluang la kan, nak carik bola die pun aku tak jumpejumpe, jadi sesape yang minat sukan nih bagitau la eh, mane la tau kotkot kite bole wat satu team ke kan..ceewah..tak mustahil ape, skarang kat malaysia dah ade team hoki ais, baseball pun dah ade, siap ade liga tu, kuar kat scoreboard, basketball lagi la ade, meraterate, jadi kalo sesape yang ade minat tu, kite kongsi sesame okeh.....tak kesah la, pasal team ke, movie american football ke, muzik ke, game kat pc/ps2 ke, hantam semua, aku teringin nak jadik line backer, trase syok tangkap orang nih, movie lak aku paling minat friday night light, syok beb crite tuh, lagi wat aku teringin nak main football nih, soundtrack die pun aku minat, layan abis, game punlayan, tapi dalam banyakbanyak americanfootball punye game, aku minat madden la, tak kesah la tahun brapenye asalkan madden, aku barubaru ni main madden06 kat ps2, layan siyot, skarang ni tak main lagi dah, ps2 takde, tu pun gune housemate punye kat universiti aku blaja, skarang dah abis blaja dah mane lagi nak main, haha, orait..harapharap ade la membermember yang minat sukan ni eh....kalo cukup, kite wat satu team ok..regard.....

[ Last edited by  Ax at 1-11-2006 09:02 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2006 09:40 PM | Show all posts
kat sini biar aku crite skitskit pasal american football ni yer...

dalam sukan ni ade 3 unite atau kategori pemain dalam sesebuah pasukan iaitu pasukan menyerang (offense), bertahan (defense) dan pasukan khas (special team). setiap team hanye akan ade 11 pemain sahaja dan totalnye ade 22 pemain dalam padang.

ok..kite ke pasukan menyerang dulu....

pasukan menyerang ialah pasukan yang akan berusaha untuk mendapatkan point. dalam pasukan menyerang ade 11 pemain iaitu, 1 quaterback (QB), 5 yang akan jadi lineman (blocker) dan 5 yang akan menyerang ke depan.

5 lineman ni ade name die masingmasing, iaitu 2 tackles(T), 2 guard(G) dan 1 centre(C). Tugas mereka ialah block pihak lawan dari menerpa ke arah QB. mereka ni akan berbaris dengan C di tengah, kiri kanan die ialah G dan tepi keduedue barisan tu ialah T. (T G C G T). 5 lineman ni wajib..takleh kurang, kene 5 jugak.

itu ialah lineman, skarang kite gi lagi 5, posisi mereka ialah wide receiver (WR), tight end(TE) dan running back). tugas WR ialah berlari ke depan dan tangkap bola yang akan dihantar kepade mereka oleh QB. pas dapat bole mereke akan berlari bersame bola tersebut sejauh mungkin tanpa ditackle oleh pihak lawan. TE pula ade ade pilihan, mereka ni bole jadi blocker bersama lineman atau menangkap bola seperti WR, berpandukan kepade strategy yang camne mereka nak gune. tugas RB pula ialah berlari bersama bola yang telah diberikan kepade mereka, posisi RB ialah belakang QB, jadi QB tak payah baling bola jauhjauh macam nak bagi kat WR, bagi macam nak pass baton je. bile RB dah dapat bola, mereka akan berlari ke depan melalui ruangrunag yang terbuka yang telah dibuka untuk mereka oleh lineman. RB juge bole menangkap bola seperti WR dan TE jika mereka inginkan strategy begitu.

5 yang menyerang ni tak semestinye 2 WR, 2 TE dan 2 RB. bole jadi 5 WR ke, 2 RB 3 WR ke, 2 TE 2 RB ke..manemane la asalkan taklebih 5 dan tak kurang 5, asalkan 5. tengok kat strategy merekela, kalo nak main rush, gune la RB, nak pass jauhjauh gune WR. tapi tak semestinye bile ade 4 WR 1 RB dieorang nak deep pass, skali dieorang pass kat RB. pihak lawan akan tengok la nak gune strategy bertahan yang camne.

lagi sorang tu quaterback (QB), tugas die pass bola la. QB bole gak berlari ke depan kalo takde open receiver dan ade ruang untuk die berlari.

cukup la 11 pemain menyerang..skarang kite ke 11 pemain pertahanan.

macam menyerang jugak, dieorang ni ade posisi masingmasing, line backer (LB) untuk jage RB pihak lawan, RC, LC, FS dan SS (aku taktau masksud die, tapi tugas die jage WR pihak lawan), dieorang ni (RC, LC, FS, SS) ni dikenali sebagai defensive back. manakale selebihnye dikenali sebagai defensive ends (DE) dan defensice tackle(DT). DE dan DT tugas mereka ialah untuk meroboh kan lineman pasukan lawan dan menangkap QB pihak lawan sebelum QB tu mengepass bola.

dan satu lagi pasukan ialah pasukan khas(special team)..pasukan khas terdiri kepade 2, iaitu pasukan khas menyerang dan pasukan khas bertahan. pasukan khas ni untuk dapat kan extra point bile dah dapat touchdown dan bertahan bile pasukan lawan nak wat extra point. pasukan khas ni ade kicker (K) dan punter(P). K ni untuk wat extra point lepas touchwodn, manakala P ni untuk sepak bola tu jauhjauh bile team tu tak dapat mara 10 ela lagi. tugas K dan P ni amat penting dan slalunye tugas dieorang hanye satu..sepak bola. teammate lain susah payah main sukan, tugas dieorang hanye sepak bole je..nampak senang, tapi penuh tanggungjawab. selain K dan P, ade la gak posisi lain untuk melindungi K dan P nih...aku dah malas nak tulis name posisi dieorang nih, tapi tugas dieorang block je la.

tu la serba sedikit mengenai american football...aku tau mesti pening punye..lagilagi takde gamba rajah..nanti kalo aku dapat wat, aku masukkan gambarajah posisi dieorang nih...

ade jugak pemain dari unit menyerang main unutk unit bertahan, tengok team la jugak. kalo tak ramai orang..dieorang main 2 2 unit, takpun sebab dieorang ni hebat sangat, bagus dan kuat make main untuk 2 2 unit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2006 09:41 PM | Show all posts
Sebenarnye..permainan american football ni die berdasarkan strategy..bebtulbetul tactical...secare asasnye..ko kene mara 10ela dalam 4 kali percubaan..sebagai contoh..percubaan pertame mara 2ela..cubaan kedue mara 4ela..total, ko dah mara 6ela kan...cubaan ke 3 ko dapat mara sampai 5ela..skarang ko dah lepas 10ela dari tempat ko start tadi dan tambah 1ela...kalo tak lepas 10ela..pasukan sebelah akan serang lak..giliran kite bertahan..pening kan?

hehe..biase la..aku pun pening gak dulu...tapi bagi aku sukan ni betulbetul berpandukan tactical dan teamwork..tak macam bola sepak..die tak ikut tactic sangat..ok..macam dalam 1st try, ko nak main pass...maka ko akan bermesyuarat (huddle) sebelum permaian (dalam movie kan slalu nampak..yang lastlast sume akan kate BREAK sambil tepuk tangan) yang ko akan pass kat wide receriver (WR) contohnye..ko suruh die lari 5ela ke depan pastu belok kanan..maka...bile bola tu dah di snap..WR ko akan lari 5ela ke depan dan belok ke kanan...bile ko nampak je die dah kosong..ko pun pass la kat die...gitu laa...lepas tu tengok la die jatuh kat mane..kalo die jatuh dalam area 10ela ke bawah..maka jadi lah 2nd...2nd down to 5..sebab die jatuh kat ela 5...

selain pass..kite bole gak main rushing..atau berlari..bile bola tu dah di snap..ko passing kat running back (RB)..maka die akan berlari ke depan..manakale teammate lain akan menghalang pihak lawan dari jatuhkan ko..kire cam perisai la teammate kite nih...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 10:06 PM | Show all posts
main rugby lagi masyuk....
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2006 10:49 PM | Show all posts
gua main rugby dulu, jadi flanker kiri/kanan hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2006 01:43 AM | Show all posts
hehe..aku tak main rugby..aku taktau la camne rasenye..ikut sejarahnye..american football ni memang asal dari permainan rugby...dieorang adjustadjust skitskit...aku nampak la persamaannye dan nampak la jugak perbezaannye...rugby kurang kasar..american football memang kasar....sebab tu pakai pad..tackle orang sampai terpelanting tu perkare biase...padang die pun same gak...ade lineline ela..same tapi lain gak..ade extra point pas dapat score..yang penting..nak bawak bola tu masuk kat kawasan lawan untuk score...same tapi tak serupe.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2006 01:48 AM | Show all posts
Originally posted by zenslack at 14-4-2006 10:49 PM
gua main rugby dulu, jadi flanker kiri/kanan hehehe


attee, wehh!!!

sama laaa kita... teman open side flanker, pakai jersey no. 7 itu yg 007 belakang nama teman tu..

ttg american football ni, team feveret teman adalah Green Bay Packers sbb dulu teman belajor di situ...Univ. of Wisconsin-Green Bay. 4 season teman duduk situ awal 80an dulu tapi masa tu Packers ni kantoi! boleh kira team belasahan tapi bila main dgn arch-rival Chicago Bears dan Detroit Lions, teruja juga. paling best bila lawan Tampa Bay (dulu laa sebelum dema naik sampai jadi cempion).

tahun 90an Packers naik balik sampai menang superbowl sekali lagi. sepanjang duduk sana tak peronah dapat tengok game di Lambeau Field sbb sentiasa sold-out. tengok screen besor luor stadium adelee tapi sejuk nak mampos
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2006 10:57 AM | Show all posts
awal 1980an...ko ni mesti dah jadi bapak orang, yetak? takpe ke aku komunikate "aku" "ko" "aku" "ko" nih, tak selese lak aku. kang panggil uncle cam klaka la pulak, haha. spitfire007, aku nak tenye ko la pasal american football, ko tak try main ke mase kat states dulu? wakil universiti ke?dulu bola die gune pigskin, skarang dah gune sintetik, tapi kalo time kite nak beli tu die cakap la ni gune pigskin ke atau sintetik. ni pun aku tanye member kepade member aku. kat Malaysia ni takde jual ke bola nih. barangbarang die die, apebende la pun. pastu, hmm...spitfire007, aku nak tanye pendapat ikhlas ko mengenai sukan nih.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2006 02:08 PM | Show all posts
Australian Football lebih kurang macam American Football Ker???
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2006 03:00 PM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 15-4-2006 10:57 AM
awal 1980an...ko ni mesti dah jadi bapak orang, yetak? takpe ke aku komunikate "aku" "ko" "aku" "ko" nih, tak selese lak aku. kang panggil uncle cam klaka la pulak, haha. spitfire007, aku nak tenye ko la pasal american football, ko tak try main ke mase kat states dulu? wakil universiti ke?dulu bola die gune pigskin, skarang dah gune sintetik, tapi kalo time kite nak beli tu die cakap la ni gune pigskin ke atau sintetik. ni pun aku tanye member kepade member aku. kat Malaysia ni takde jual ke bola nih. barangbarang die die, apebende la pun. pastu, hmm...spitfire007, aku nak tanye pendapat ikhlas ko mengenai sukan nih.


attee, wehhh!!!

hantamlaaa apa pun jangan sampai org kate kurang ajor sampai mencarur2 udohleee... mmg teman ni udoh jadi bapak org dah. teman pegi US dulu pun 1983 lepas SPM.

masa kat US dulu mana nak main, badan dema besor2 belaka tapii ada 2-3 org budok malaysia ada main. mostly jadi place kicker utk team kolej. paling femes... Rosli Ibrahim main utk Univ. of New Mexico. tak tahu apa jadi pada dia lepas tu. kalau takat main dgn kawan2 semelayu adeleee.

idoklee pulok keme beli bola ori 'pigskin'. cuma beli bola plastic/sintetik jenama Spalding. muroh sikit tapi mike kena paham. dlm masyarakat dema tu tak kira diperbuat dari bahan apa, panggilan 'pigskin' tu adalah nama umum utk bole football tu...dulu teman ada bawak balik 2 biji (tahun 1989) tapi dua2 udoh kondem sbb tiub getoh dlmnya udoh reput. tinggal satu aje pun skrg jadi pameran di bilik opis teman

pada pendapat teman, permainan ni baik juga dari segi taktikal tapi tak pratikal nak main di malaysia ni sbb kos peralatan dia tinggi dan saiz pasukan yg besor. tapi kita boleh buat main 'touch football' atau 'ribbon footbal'. ribbon footbal ni main tanpa body tackle, cuma jika kita berjaya tarik reben yg lawan yg bawak bola tu, dikira tackle laa mcm touch football juga. lagipun posisi pemain terlalu specialised.

pada teman juga, ia ada sikit persamaan dgn rugby...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2006 04:36 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 15-4-2006 02:08 PM
Australian Football lebih kurang macam American Football Ker???


tak..lain, tapi secare asasnye, same la, dalam erti kate lain, same tapi tak serupa. Australian Football [Australian Football League (AFL)]ni die tak pakai pad safety macam american football, die cam rugby. tapi baju dieorang tak macam rugby lak, baju dieorang sleaveless, habis masam bau ketiak kalo bergomol, haha.  aku pun sebenarnye tak tau sangat pasal sukan ni. first time aku tengok sukan ni kat tv mane tah dulu, dulu la...dah lama dah..(cam DR.M cakap)..mulemule aku tengok, apsal pelik semacam je sukan nih, nak kate rugby bukan pulak, aku pun tanye la sesape aku tanye, tapi takde sape tau, aku tau pasal AFL ni pun aku tengok cd game, oooo...baru la aku tau sukan ni Autralian Football....macam american football gak, autralian football ni pun asalnye dari rugby, di bawa ke australia dan diubah suai dengan persekitaran di sana mengikut cite rase tempatan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2006 04:53 PM | Show all posts
spitfire007....

1983...aku baru lahir mase tuh, haha..lecturer aku pun gi us tahun awal 80an gak.

wah, tak sangke ade orang melayu main sukan nih, jadi kicker pun hebat  jugak, kicker antare orang penting gak tuh. dalam satusatu pasukan tu kicker hanye ade satu tugas sahaja, sepak bola itu. macam david beckham gak la,specialize...nanti kalo aku ade pengaruh, aku nak carik pakcik rosli ibrahim tuh. bukan senang orang melayu nak main wakil universiti, brape kerat je. dulu ade sorang tu main tennis...sape tah name die, siap jadi cover utusan lagi tuh......ade sesape ingat?

touch football atau ribbon football...aku ade dengar gak pasal sukan nih, macam american football tapi takde tackel, hanye tarik reben lawan je kan. menarik gak tuh. tak melibatkan ramai orang dalam satu pasukan, macam praktis biase je aku tengok. elok la tuh...kurang kecederaan. tak silap aku, touch football ni kat states pun ade liga die sendrikan?hm...aku kurang pasti....

selain kat us, negare lain yang main american football ni tak silap aku canada ngan beberape negara eropah. dan jepun satusatunye negare dari asia yang ade sukan american football secare profesional, dari peringkat sekolah, kolej (spitfire007, knape kat us die panggil kolej ha? knape tak panggil universiti?) dan peringkat professional. dieorang ade liganye sendiri. kalo diperhatikan...negare jepun ni die ade sukan macam kat us gak, dieorang ade sukan basketball, wresling, baseball, american football...hoki ais aku tak tau lak. aku rase mungkin kesan peperangnan dunie ke2 tu kot......

sebenarnye aku terase gembire sangat nih, dah 2 forum aku wat topik pasal sukan nih, yang ke3 ni gak ade orang balas, agaknye yang 2 lagi tu tak aktif sangat kot. papepun, aku nak carik orrang yang ade interest dalam sukan nih, tukatuka pandangan, pendapat, belajar dan mungking bermain gak satu hari nanti, touchball pun touchball laa.....spitfire007, kat malaysia ni ko rase ade jual tak bola nih?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2006 05:02 PM | Show all posts
hah...ruparupanya spitfire007 nih profesor madya............
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2006 07:15 PM | Show all posts
Rosli Ibrahim ni bukan yg org FAM tu ke..? aku ada baca somewhere

sapa2 nak buat team ajak aku... tapi aku nak jadi wide receiver sebab aku suka terbang2... :bgrin:

tapi mampu ka nak beli equipment2 dia...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2006 06:08 AM | Show all posts
aku skali skala layan gak NFL ni.. cume aku tak paham sgt cam ne sistem die...banyak sgt team,banyak division.. banyak bowl.. aku lebih layan NCAA football. kat US, college football pun famous.. cam NF gakL,NCAA football is quite big.. banyak division, banyak conferences, banyak bowl.. antara team yg power in NCAA - USC, Texas Longhorn, Penstate, Mich, Notre Dame.. some of players in NCAA, bile dah grad transfer ke NFL.. aku sanggup turun stadium support college aku..  best!
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2006 08:14 AM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 16-4-2006 06:08 AM
aku skali skala layan gak NFL ni.. cume aku tak paham sgt cam ne sistem die...banyak sgt team,banyak division.. banyak bowl.. aku lebih layan NCAA football. kat US, college football pun famous.. ca ...


attee, wehh!!!

NFL mana ada byk bowl... Superbowl aje... paling ada pun toilet bowl lepas main atau tengok game. yg byk bowl tu NCAA... college level!

yg 'dijemput' utk bowl-bowl  ni adalah teams yg tersenarai dlm peringkat kebangsaan dema.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2006 08:15 AM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 15-4-2006 05:02 PM
hah...ruparupanya spitfire007 nih profesor madya............


attee, wehh!!!

alamak! kantoi teman... jgn laa cakap kuat2! :geram: :pmuka: :hatdown:
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2006 08:19 AM | Show all posts
attee, wehh!!!

kolej teman Virginia Tech. masa teman kat sana selalu pegi tengok home games... free!! cuma yg hampenye masa teman di sana VT ni belasahan aje, cuma baru2 ni masuk ranking top 10 dan dan dua kali masuk Rose Bowl (bowl yg tertinggi) tapi kalah pada Miami dan apa ke team lagi satu tu dan jatuh ranking n0. 2. tahun lepas pun udoh elok duduk kat atas, kalah satu game terus merundum... tapi menang bowl juga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2006 09:31 AM | Show all posts
Originally posted by Nesta13 at 15-4-2006 07:15 PM
Rosli Ibrahim ni bukan yg org FAM tu ke..? aku ada baca somewhere

sapa2 nak buat team ajak aku... tapi aku nak jadi wide receiver sebab aku suka terbang2... :bgrin:

tapi mampu ka nak beli equ ...


trime kaseh...dah dapat satu, tapi skarang aku ingat nak kompol dulu peminatpeminat sukan nih, nanti dah ramairamai baru la kite pk camne nak bawak ke peringkat ke seterusnya, pasal equipment tu, nantinanti la kite pkirkan bersamesame, gune sponsor ke, duit sendri ke, kbs ke, kat malaysia ni banyak sumbernye.  main tanpa pakai equipment pun ok gak, macam rugby jugak la kan, tapi beringat la jugak, jangan sampai injured. pastu aku taktau sangat rules die, aku cume bacebace dari internet ngan ikut game ps2 je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2006 09:44 AM | Show all posts
Originally posted by chuckiey at 16-4-2006 06:08 AM
aku skali skala layan gak NFL ni.. cume aku tak paham sgt cam ne sistem die...banyak sgt team,banyak division.. banyak bowl.. aku lebih layan NCAA football. kat US, college football pun famous.. ca ...



NCAA tu untuk budakbudak kolej kan?...lepas highschool, pastu kolej, tu yang ade NCAA scholarship, pastu kolej baru masuk profesional,NFL. mase nak masuk pro tu die ade pemilihan, draft name die. ade beberape round dan dalam draft tu ade 32 pick tak silap aku. kalo dapat 1st draft ngan 1stpick, memang ko hebat giler la. kalo dapat lastlast tuh...kurang hebat la..ade jugak yang tak dapat langsung. draft ni macam amik player baru la, yang mudemude, yang baru grad, 1st year ko kat nfl, dipanggil rookie, 2nd year baru panggil pro.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047972s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list