JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
66479
View
1053
Reply

American Football (NFL)

[Copy link]

Author: hetrek       Show all posts   Read mode

Post time 17-4-2006 12:17 AM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 16-4-2006 09:44 AM

draft name die. ade beberape round dan dalam draft tu ade 32 pick tak silap aku. kalo dapat 1st draft ngan 1stpick, memang ko hebat giler la. kalo dapat lastlast tuh...kurang hebat la..ade jugak yang tak dapat langsung. draft ni macam amik player baru la, yang mudemude, yang baru grad, ...


attee, wehh!!!

draft ni mmg ada 32 pick sbb ada 32 teams, setiap round satu pasukan boleh pilih satu pemain. yg dapat first pick ni lazimnya pasukan yg tercorot musim lepas, second pick bagi yg kedua tercorot dan seterusnya. cuma agak keliru sikit bila ada pasukan yg dapat first pick 'trade' pick dia utk pemain lain dari kelab lain atau utk pemain ranking yg bawah sikit tapi sama 'terror'. ada juga kelab yg guna 'first pick' dia bukan utk pemain kolej yg terbaik musim lepas tapi dema dan ada target pemain yg dema benor2 perlukan utk posisi tertentu. selalunya first pick ni pemain 'high profile' di kolej dan kontrak yg ditawarkan mmg gila2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2006 03:00 PM | Show all posts
ha`aa..1st pick ni player yang toptop gitu, peyton manning, QB indianapolis colt dapat 1st draft ngan 1st pick, tahun brape aku tak ingat pulak..hebat la.

spitfire007, ko banyak tahu pasal american football, kalo ko jadi coach ke manager ke tak teringin ke? aku ingat nak main touchfootball kat umah aku nih, tapi kaki takde, bola takde, rules pun taktau..haha....ala..sume tu takde hal lah.

spit, dulu ko kate ko main kan?..ko main camne? main sajesaje je ke petangpetang camtu ke? bole tak ko creti skit pasal touchfootball nih..pasal aku pun tak familiar sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2006 03:07 PM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 17-4-2006 03:00 PM
ha`aa..1st pick ni player yang toptop gitu, peyton manning, QB indianapolis colt dapat 1st draft ngan 1st pick, tahun brape aku tak ingat pulak..hebat la.

spitfire007, ko banyak tahu pasal amer ...


attee, wehhh!!!

teman setakat main2 gitu-gitu aje dgn rakan2 malaysia kat park dekat romah kami. selalunya kami main masa winter bial ada snow. kalau jatuh dan dive2 tu tak laa sakit sangat. main pun takde2 tackle ganas... mostly touch football. rushing game pun jarang, selalu main air ball. rules pun tak byk yg apply...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2006 06:36 PM | Show all posts
spitfire007..ape beze touchfootball ngan flagfootball? ade beze ke? selain padang dan bola, ape lagi equipment nak main touchfootball ye? rule n regulation die aku dah amik kat internet..nanti aku bace. aku nak study skit
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2006 11:48 PM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 17-4-2006 06:36 PM
spitfire007..ape beze touchfootball ngan flagfootball? ade beze ke? selain padang dan bola, ape lagi equipment nak main touchfootball ye? rule n regulation die aku dah amik kat internet..nanti aku  ...


attee, wehh!!!

rasa teman bezanya tak banyok. dlm touch football, play tamat bila defence touch offence (rasanya ke dua tangan, satu tangan tak complete) manakala flag football mcm ribbon fotball juga atau benda yg sama.

touch football takde apa2 peralatan selain bola. bukan ada contact game pun sepatutnya. padang pun rasanya 20 meter cukuplaa. dapat satu first down, lepas tu terus first and goal. kalau panjang sgt mengah nanti yeop! tumpor kome. rules lain biasalaa 3 downs aje, tak de punting, takde extra point, just touchdowns offensive blocking dan defensive rushes/charges pun taklaa serius sgt tapi quarterback masih boleh kena sack for a lost of down tanpa kira yardage lost! touch footbal is not about yardage
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2006 02:48 AM | Show all posts
"tumpor kome" tu ape yer?

takde punt maksudnye kire turnover la kat situ ye?

kalo QB kene sack, lost of yard tak kire la? maknenye masih 2nd/3rd/4th to 10?

pastukan spit, camne ko kire 10 ela tu? ko budjetbudjet je ke? ke ko ade wat line ke ape ke

hmm..2 soalan terakhir ni soalan umum, yang eye paint kat muke dieorang tu apende sebenarnye? kiwi kasut ke? saje je letak kan? kasi nampak garang....satu lagi, hmm, sluar dieorang tu nampak ketat sangat lah, tak merbahaye ke? terkoyak ke...aku sakitsakit takde hal nak main, tapi kalo bab sluar die nih...ish..segan aku nak pakai.

sori le banyak tanye...malu bertanye taktau pape.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2006 09:19 AM | Show all posts
attee, wehhh!!!

'tumpor kome' loghat perak bermakna 'mati laaa anda semua' kepenatan! mmg takde punt dan turn over tukor side aje... padang pun main one way aje, satu aje end zone. bila turn over, tukor side mcm main konda-kondi. kalau QB kena sack, undor saje ke belakang, lagi jauh nak dpt first down.

utk dapatkan 10 yard tu, bubuh leee tanda dgn apa2. janji ada tanda utk first down.

yg bubuh kat puma bawah mata tu sebenornya 'anti-glare' tak bagi silau lampu stadium tapi kadang2 hanya hiasan 'war paint' mcm red indian tu. dema guna camoflage paint atau cosmetic color supaya senang nak cuci bola abih main. kalau pakai kiwi kasut buleh juga tapi nak basuh karang, nak ambik ayor sembahyang payah pulok.

pasae seluor tu mmg ketat, supaya opponent tak buleh tarik nanti terlondeh..hah ha ha.... seluor tu diperbuat dari material yg kukuh, tak risau lee terkoyak. kalau takat main2 saje touch football bukan ada takle-menackle ni, pakai seluor sukan biasa/track bottom pon OK. teman pun tak sior pakai seluor mcm tu, nampok selambak aje nanti (kusss .... sensored)...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2006 10:52 AM | Show all posts
haha..aku pun segan nak pakai suar camtu...

hmm..ko tautak..ade sorang rakyat jepun main jadi QB ntuk pasaukan mane tak aku tak ingat lak...tapi penah ade la..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2006 01:11 PM | Show all posts
woit haku tak tahu pun ada thread nih, makacih kat hetrek sbb bukak topik nih, double thumbs up to you.. aku nak bukak thread psl football dulu tapi hesitate sbb basketball yg lagi popular kat mesia drpd football pun tak laku, ini kan pula football.. sorry weih rakyat malaysia, aku akan sebut football jer utk refer American football.. aku sebut soccer utk refer kat football kat UK nun.. aku peduli apa..

eh apa yang korang dok bincang nih aku tak baca pun wakahakh..

aku scan scan jer baca thread nih.. dah masuk page 2 dah pun.. tapi sapa cakap football nih kasar.. mmg pun.. tp kalo korang badan kecik tapi pantas berlari elok jadi runing back lah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2006 01:17 PM | Show all posts
Originally posted by spitfire007 at 17-4-2006 12:17 AM


attee, wehh!!!

draft ni mmg ada 32 pick sbb ada 32 teams, setiap round satu pasukan boleh pilih satu pemain. yg dapat first pick ni lazimnya pasukan yg tercorot musim lepas, second pick bagi ...

ya know what porf. aku mmg suka abiss dengan system US nih.. mmg teratur giler.. banding dengan UK.. walaupun boring sket sbb org kata apa tak syok lah strict sangat.. kejap2 berenti.. tapi aku punyer point bukan takat kat system play jer.. system draft nih.. bab kata kawan aku dulu, kalau ada team yang kaya giler banyak duit pun belum tentu dapat top players dr college.. sbb priority akan diberi kat team yang paling tercorot dalam liga.. kecuali lah team yg kaya tu tercorot dalam liga.. macam NY Knicks dalam NBA skrang hehe.. cuba prof tengok soccer kat UK dan Europe.. team kaya bolot abiss player yg power2.. mana lah team miskin mampu nak beli..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2006 02:06 PM | Show all posts
Originally posted by ai****eru at 18-4-2006 01:11 PM
woit haku tak tahu pun ada thread nih, makacih kat hetrek sbb bukak topik nih, double thumbs up to you.. aku nak bukak thread psl football dulu tapi hesitate sbb basketball yg lagi popular kat mesi ...


ah..time kaseh ai****eru (ai****eru ni iloveyou kan?), ko minat football gak ke? knape ko tak bukak awalawal, aku dah 2 forum aku bukak topik same, yang ke3 ni jugak ade yang reply. aku cadang nak carik, kumpul peminat football sari malaysia, kalo dah ramai, bole la wat team kan...tak mustahil..ais hoki dan baseball dah ade kat Malaysia..basketball lagi belambak..tak mustahil football akan wujud jugak kat Malaysia nih. aku skarang nak blaja touchfootball, mane tau nanti dah paham skitskit, bole la aku main kat umah aku ni ha..wat notis..football treeout (macam crite the logestyard..haha, padahal tryout..die sebut treeout).
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2006 09:42 PM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 18-4-2006 02:06 PM


ah..time kaseh ai****eru (ai****eru ni iloveyou kan?), ko minat football gak ke? knape ko tak bukak awalawal, aku dah 2 forum aku bukak topik same, yang ke3 ni jugak ade yang reply. aku cadang  ...

kalo aku ngan ko jer borak dalam ni aku tak kisah hetrek keke

nak form team kalo nak lawan betul susah la hetrek.. aku 5'4" 120 lbs jer.. nak jd player football kena laa tinggi, berat, dan sasa.. aku ni main bola (soccer) pun selalu sakit2.. ni kan pulak football.. lagi banyak contact.. tapi kalo setakat nak main petang2 tu boleh laa.. ko pakai jer bola rugby tu.. tak banyak beza pun.. size jer yg beza.. bola football lagi besar tak silap aku.. nak pegang pun susah.. kalo QB tu kena tangan besar laa baru sedap baling..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2006 01:49 AM | Show all posts
attee, wehhh!!!

ai****eru,

bola football tu kecik sikit dari bola rugby dan hujung2nya lebih tirus supaya lebih aerodynamic.

kalau setakat touch football tak perlu form full team. dia takde specialised squads, cuma ada satu aje. demalaa offence demalaa defence.

tak payah ramai2, 6 org per team udoh cukup...

OFFENCE
1 x QB

3 x linemen (1 center/snapper, 2 offensive guards)

2 x wide recciver

masa teman main dulu pun mana ada center yg snap, QB mmg udoh siap pegang bola (ala shotgun formation) dan buat timing... hike, hike hike...HIKE!

kadang2 kami main 4-5 org aje per team

DEFENCE
4 x linemen

2 x safety
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2006 06:09 AM | Show all posts
ohoo kalo takat main touch football petang2 sonok jugak tuh.. omputih pun banyak main petang2 pun tak full team lah.. 4 org pun boleh.. takder snap, QB boleh baling jer takleh lari, D takleh tackle QB hikhik.. dulu aku penah aa main ngan budak2 melayu.. main belakang rumah jer padang tak luas pun.. camtu la mainnya.. tapi aku tak pandai sgt tangkap bola tu pasal tgn aku kecik.. nak jadi QB rendah pulak.. prof., kalo ramai yang boleh main boleh buat special team yer tak haha..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2006 11:24 AM | Show all posts
ish..main special team je tak syok laa...haha

aku ade bace rule untuk touchfootball nih..tapi pening la, aku tak dapat nak gambarkan dalam kepale aku. kalo ade visual ke video ke ok la gak kan, cepat skit tangkap.

ade satu rules tuh aku bace dalam emericanfootball la, bukan touchfootball, die kate offensive line takleh gune tangan mase bloking. hmm...samne tu? aku tak paham la, tak gune tangan, nak gune ape lak, ape maksud die takleh gune tangan. aku try carik balik akt mane aku bace..tapi tak ingat dah. ye ke dah ha?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2006 04:03 PM | Show all posts
attee, wehh!!!

tak boleh guna tangan maknenya tak boleh pegang/genggam dgn jari any parts of the defensive's body or clothing. dia boleh block atau tolak gunakan tapak tangan, pergelangan tangan lengan atau  sekuruh badan.

kalau dlm full game, nanti dapat flag dan kena penalise 10 yds.

umpire akan buat announcement, "Holding, no. 73, offence, 10 yards, x down!"...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2006 04:06 PM | Show all posts
wahh..bole jadi referee la ko nih...ayat diepun ko leh hapal, haha...mekaseh
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2006 04:36 PM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 19-4-2006 04:06 PM
wahh..bole jadi referee la ko nih...ayat diepun ko leh hapal, haha...mekaseh


attee, wehh!!!

enam season teman dok tengok menda ni... dah hafal...

"Illegal start, no. 75, offence, five yards, still second down!"...bila offence bergerak sebelum snap

"Encroahmentt, no. 95, defence, five yards, still second down!"... bila defence melepasi line of scrimmage sebelum snap

"Unsportsman like conduct, no. 97, defence, 20 yards penalty, first down" ... kalau tak sporting spt kasari opponent selepas wisel

dll
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2006 05:19 PM | Show all posts
"Unsportsman like conduct, no. 97, defence, 20 yards penalty, first down" ... kalau tak sporting spt kasari opponent selepas wisel---> mak aih..jauhnye..20yards..

hmm..aku ade prasan, bile foul je, ref baling bendere kuning? apsal ha? aku nengok pelik je..tiup la wisel ke kan..ni nak balingbaling kain kuning tu gak..hmm

dulu aku pelik nengok, kalo ade iklan nfl kat tv, die tunjuk player dalam padang siap ngan dialong lagi, aku pk camne la die rakam kan suare tuh, nak kate ade mikropon macam shooting kat situ takde lak, nak kate die dubbing balik, takkan la..dah lame pastu baru aku tau, die letak radio kat pad badan. kan? kan? die letak kat situ la kan mini mikropon die?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2006 05:20 PM | Show all posts
ko kat us tu minat sukan ape lagi spit? skateboard tak minat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 12:02 AM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 19-4-2006 05:19 PM
"hmm..aku ade prasan, bile foul je, ref baling bendere kuning? apsal ha? aku nengok pelik je..tiup la wisel ke kan..ni nak balingbaling kain kuning tu gak..hmm

dulu aku pelik nengok, kalo ade iklan nfl kat tv, die tunjuk player dalam padang siap ngan dialong lagi, aku pk camne la die rakam kan suare tuh, nak kate ade mikropon macam shooting kat situ takde lak, nak kate die dubbing balik, takkan la..dah lame pastu baru aku tau, die letak radio kat pad badan. kan? kan? die letak kat situ la kan mini mikropon die? ...


attee, wehh!!!

baling bendera tu utk visual effect dan visual signal, senang nampok. dlm hiruk pikok stadium tu mana player dak dengor bunyi wisel yg seciput tu, apatah lagi penonton yg duduk kerusi paling sayup kat belakang sana, dan paling penting bagi penonton TV di romah! bila nampok aje mendera kuning tu dah tentu ada infraction. lagipun, umpire yg kat tengoh tu aje yg boleh tiup wisel, referee (ada ramai dema ni teman tak ingat berapa ramai) yg lain tu perhatikan saja dan kalau nampok kesalahan dema tak buleh tiup wisel, cuma baling flag sbg isyarat pd umpire utk hentikan pernainan...

pasal dialog dlm padang tu ada dua cara dema dapatkan.

pertama, mmg ada mikrofon dema pasang dalam helmet (ni eskperimen aje dulu, yak tahu lee kut2 skrg regular practice) bbrp pemain terpilih, terutamanya QB. ada juga team yg buat gini utk hantar isyarat 'play' pada QB, jadi tak payohlee pakai isyarat tangan mcm cara dulu2. jadi selalunya QB sorang aje yg pakai mikrofon dan earphone.

cara kedua dema pakai dish lutsinar yg mcm satelit dish astro tu. kalau mike perhatikan kat tepi padang tu, ada bbrp individu yg bawak dish ni kehulu-kehilir dan halakan pada org2 tertentu. tapi dema ni org yg berkecuali, selalunya samada dari NFL sendiri atau NFL Films atau stesen2 TV yg buat liputan. gunanya utk gimik siaran atau utk dokumentari NFL Films. dema tak benorkan team curi dialog atau kod pihak lawan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 12:15 AM | Show all posts
Originally posted by hetrek at 19-4-2006 05:20 PM
ko kat us tu minat sukan ape lagi spit? skateboard tak minat ke?


attee, wehh!!

i am a sportsman, and i watch all kind of sports, which i like laa...

skateboard antara sukan yg teman takde minat dan tak tengok sgt, cuma kadang tertengok, takpelaa

teman juga minat baseball. team feveret teman Milwaukee Brewers, walau pun dema ni saban musim asyik tercicior aje bila sampai masa playoff. ini sukan musim panas, April to October. Football is a winterish game, September to February.

masa teman di wisconsin dulu, winter dema agak teruk juga dgn suhu selalu di bawah paras beku, jadi sukan outdoors kurang. dema lebih gemor main bowling (dan minum beer). teman pun main bowling tapi tak se'terror' mana sangat. kadang2 tak sampai 100 pun score teman. longkang sering menjadi sasaran.

teman juga tengok ice-hockey, tapi wisconsin takde team full pro. yg ada semi-pro dan teamnya Milwaukee Admirals. kalau ada masa, pegi juga tengok dema main. sanggup drive dari Green Bay ke Milwaukee (200 miles) nak tengok dema main. kadang2 kalau udoh boring sangat takde apa nak buat, teman pergi tengok org2 wisconsin main sukan curling. alaaa... yg golekkan tongkol konkrit (yg mcm ayam golek tu) atas ais pakai ice-skates dan gunakan berus dan mop kawal pergerakan tongkol tu : : :pmuka:. peraturan dia lebihkurang lawn bowl juga tapi dia gunakan bulatan konsentrik ring mcm bullseye sasaran menembak. sapa boleh golekkan paling hampir dgn bullseye, dia menang!
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 02:59 AM | Show all posts
aku rasa kan skrang mmg semua team pakai microphone kat helmet tu sng nak communicate b/w coach dan QB. then QB direct pada players yg lain. ohoo prof. minat byk sukan jugak yer. aku pun suka byk games gak. bola tu wajib la. after dtg sini, aku start layan basketball dulu sbb team univ. aku masuk Final Four. then layan football bila Green Bay masuk final conference, baseball pulak aku start layan masa 2004 World Series, syok abis tgk Boston menang lawan NY Yankees. walaupun skrang ni team univ. aku barai, GB packers pun barai, Brewers tu takyah citer laa mmg every year pun camtuh. tahun ni cam ok sket laa. takder la tercorot. boleh menang gak dengan Mets ari tu., tapi aku stilll layan semua games nih. Winter Olympic pun aku layan jugak. kenal lah aku sapa Sasha Cohen hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 06:38 AM | Show all posts

Reply #48 ai****eru's post

basketball korg dpt masuk final four? terer tu... u aku asyik klh memanjang,, nak gi sokong pun tak bersemangat..aku start layan college football last season ..  suke sgt ngan team texas longhorn..tapi kat US ni, aku tangkap cintan same snowboard.. season ni, walopun snow kurang best, aku dah gi snobod 7-8 kali gak la... sorry off topic..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2006 06:41 AM | Show all posts

Reply #47 spitfire007's post

sukan curling ke ? first time aku tgk sport ni time winter olympic game.. mmg tak paham sungguh la.. cam tak de purpose je sport ni.. ehehehe.. ice hockey pun best juge, tapi tak de peluang nak gi tgk game ice hockey.. eh.. peluang ade, duit tak de..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044278s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list