JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53338
View
463
Reply

Kepulauan Maldives

[Copy link]

Author: greenwoodpencil       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-9-2006 10:39 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by bdk2 at 12-1-2012 03:04

sape pernah pergi maldives?.. citer sikit pengalaman, restrictions ke ape........aku cadang nak pergi cuti kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 10:35 AM | Show all posts
Greenwoodpencil,

I went there on my 2nd honeymoon, a few months before the tsunami.  Beautiful place but depends on where you choose to stay.

Apa2 pun, I suggest u carik hotel kat North Atoll coz it's closer to Male.  Plus, the waters pun cantik.

Bila nak pi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2006 06:04 PM | Show all posts
Originally posted by jasmine_dpc at 4-9-2006 10:35 AM
Greenwoodpencil,

I went there on my 2nd honeymoon, a few months before the tsunami.  Beautiful place but depends on where you choose to stay.

Apa2 pun, I suggest u carik hotel kat North Atoll ...


x tau bile.. bile time yg bagus gi sane? budget bape habis? .. coz green nak kawin ujun tahun.. ..so tahun depan la nak honeymoon.. green ni suke outdoors..dah ada lesen SCUBA. leh gi dive kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 10:34 AM | Show all posts
Green,

Oh, congratulations in advance!  Now busy preparing for the big day ke?

I went there in May.  Time tu OK sesgt nak pi.  Weather cam kat sini lah.  Best!  I habis, er, about 20K gaks.  Mmg sesuai for honeymooners lah.  No kids, couples only(unless u choose hotels for families kan).  Hotel I, TV pun takde dalam bilik coz they really want you to relax and spend time with your partner.  Don't expect to shop coz there's nothing much in Male.  Souvenirs pun not that great lah.  Hehe!  But, one good thing is, Maldives is a Muslim country, so, food is not a problem lah.

Dah decide nak stay mana?  Apa2 pun, don't stay at Angsana(unless you mmg nak pi spa dia), or Banyan Tree.  Both hotels takde tempat for u to snorkel.  Pantai pun tak cantik sgt.  Rooms cantik lah, no doubt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 10:42 AM | Show all posts
Oh yes, lupa laks, I takde lesen scuba pun.  Even nak pi for lessons pun takut,  last2 takat snorkel depan bilik je la.  Hehe!
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 10:59 AM | Show all posts
eeeiii....maldives....my dream vacation....tgk kat travel & living astro tu pon dh meleleh air liur, slurppppp.......
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 01:56 PM | Show all posts
waa? betul ke 20K?
itu duk kat 5star hotel ke?
eh..i thought in 5k only? atau itu salah ??

aku berangan..kalau aku kawen..honeymoon kat maldives atau mautiritus..

kalau mahal sgt..terpaksa lah gi goldcoast lah.. murah sket kan?? ada tak dlm round rm5-6K??

berangan ajer laa.. hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 03:10 PM | Show all posts
teringin gak nk pi...
anak buah ada kawan yg asal dr situ tp study kat sini...

kat sana ramai Muslim kan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2006 05:46 PM | Show all posts
Originally posted by jasmine_dpc at 5-9-2006 10:34 AM
Green,

Oh, congratulations in advance!  Now busy preparing for the big day ke?

I went there in May.  Time tu OK sesgt nak pi.  Weather cam kat sini lah.  Best!  I habis, er, about 20K gaks.   ...

erm tu pasal nak gi sana.. senang sikit nak makan pasal negara islam.. tapi 20K tu byk gak tuh.. ermm green dah 8 yrs in relationship..so macam kawin ni xde la beria sgt..macam org couple setaun dua. just rugi je x pakai lesen SCUBA..sebab i found out SCUBA is the best way to relaks..best..ermm so jasmine ku pakai travel agent mane?.. macam manaorg kat sana ok x?..currency?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2006 12:29 PM | Show all posts
Duyong95,

Takpe, pasang angan2 dulu.  Ada rezeki nanti, pi lah.  Maldives is very beautiful!

Hana,

20K tu in RM.  Coz everything is in USD sana.  I pun teringin nak pi Mauritius.  But then, I don't want to waste time flying.  Tu decided pi Maldives.  A few hours je flight dia.  Fly malam, kol 10 ke 11 gitu, sampai sana around 9pm their time.  Kiranye sampai2 tu, terus tido, besok boleh enjoy kat beach.  Hehe!

Mas916,

Maldives tu a Muslim country.  I think semua org pun Muslim.  Takde yang non-muslims.

Green,

I pun dah a few years in the relationship, then, baru kawin.  Hehe!  But then, lain sket kot pi holiday ngan boifren, compared to pi ngan husband.  Kekeke...  Anyways, I pi sendiri.  Just beli ticket kat travel agent and mintak dia bookkan sekali the Resort.  Maldives currency is rufiyaa(MVR).  But then, rugi if u ada banyak MVR.  Coz nak tukar balik to RM, rugi.  So, better tukar to USD.  Plus, everything pun in USD.  Oh yes, orang sana, baik2 and very polite!  You'll be surprise to know that their President pakai Proton Saga as their official car tau.  Bangga!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2006 09:34 PM | Show all posts
Originally posted by jasmine_dpc at 6-9-2006 12:29 PM
Duyong95,

Takpe, pasang angan2 dulu.  Ada rezeki nanti, pi lah.  Maldives is very beautiful!

Hana,

20K tu in RM.  Coz everything is in USD sana.  I pun teringin nak pi Mauritius.  But then ...

the rest tu dah cantik....tapi tang duit tu la....nak korban kan 20 K for a few days jer...erm
gi sana u naik air line mane?..ada custom charge x? airport change ke? visa camne?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 10:41 AM | Show all posts
Green,

Er, I yang mahal tu accomodation.  Coz I dok water chalet.  I pi sana for 8 days.  I naik MAS.  Time pergi, direct flight.  But, balik, stopover kat Colombo.  Airport dia kecik jek.  Visa tak yah, I rasa.  Lupa dah.

What's your budget like?

[ Last edited by  jasmine_dpc at 7-9-2006 12:01 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 04:58 PM | Show all posts
i just came back from maldives... couple weeks ago..
green, mcm jasmine kata dia hbs around 20k..

mmg mahal cost dia..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2006 05:03 PM | Show all posts
Currency dia guna Rufiyaa.. mmg duit kita lebih besar nilainya compared to them..
tapi barang2 dia & living cost dia agak mahal.
souvenir mmg x de sgt coz sume imported..
except yg diaorg tak import ikan jer.. Tuna..
everyday i ate tuna.. sebab Maldives kan pulau2..so mmg takde pertanian..
mcm beras sume import dari sri lanka..
kalau u pg beli brg2 pun baca kat label mesti imported..

every menu & food mesti ada ingedient Tuna..
tapi what i can tell u, Maldives mmg cantik..
tapi kena pandai pilih which island lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2006 11:32 PM | Show all posts
Originally posted by stapler at 7-9-2006 05:03 PM
Currency dia guna Rufiyaa.. mmg duit kita lebih besar nilainya compared to them..
tapi barang2 dia & living cost dia agak mahal.
souvenir mmg x de sgt coz sume imported..
except yg diaorg t ...

stapler.. nak tau gak cost u pegi tuh.....bape abeh...citer sket kat mane yg best situ..?a pe tips and tricks.?  iyer la tempat org kan..mesti ada pantang larang..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 11:22 AM | Show all posts
Hi Stapler,

Syioknye u baru balik!  Mesti masih fresh kan?  Did u get tanned?  You dok mana?  How long u pi?(Sorry, banyak nar soklan).  Hehe!

Oh, mmg duit kita lagi besar.  But then, seme barang dorang are USD priced.  Tu buat everything pun mahal tu.

Green,

To me, yang buat best or tak best tu, is the resort itself.  Coz one resort, one island.  Kalu pilih resort ok pun, but pantai tak cantik, to me, tak best gaks.  Apa2 pun, u choose resort yang tak jauh from Male lah.  Coz nanti, satu hal nak kena naik speedboat jauh2.

Haa.. Stapler, time u sampai tu, ada tak, depa suruh tinggalkan ur passport kat err.. apa ntah namanye tu?  I mula2 cam heran gak.  Ye la, tak ke bahaya main tinggal2 passport gitu je kan.  But then, dorang nak confirmkan flight?  Ke something like that lah.  In the end, besoknye tu, dapat our passports back.  Cuak gak le memula tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 03:59 PM | Show all posts
cost yer? aiseh..nak buat breakdown dia ;-)

Jasmine, i pg x lama..
ok, flight dalam 3hr 50 min lbh kurang la.. direct flight.
beza masa lebih kurang 3 jam la dgn waktu m'sia..

Green, bak kata jasmine, the resort yg buat rasa best atau tak.. coz satu resort satu island.
and i was informed that ada lebih kurang lebih 1000 pulau2 yg ada di maldives..
coz maldives consist of 10% land and 90% lautan..
i sampai2 jer, airport dia kat satu pulau.. and kena naik bot pergi ke Male (ibu negara dia)
Male tu very small.. u jalan kaki pun boleh round satu Male..
org sana jenis kalau jalan dia akan sebut, 10min walking distance, atau 2 min walking distance..
tak main KM2 mcm kita...
nak pegi mana2 mmg naik bot.. i pun mcm pelik la mula2..
tapi dah itu main transportation dia..
naik bot ni dahmcm naik bas mini..

i x sempat nak tanned2 ni jasmine..
i pegi sambil2 ada kerja skt..
tapi ada beberapa pulau yg i sempat pergi..
ada yg i tak ingat nama dia..
antaranya Full moon (paling cantik i rasa..)
Bandos, Hulumale (New Town, pulau yg ditambak.. bercantum dgn airport...)

mmg i ckp u..cantik.. masa i pg Full Moon tu, rasa tak nak balik..
Allah is almighty.. cantik giler..
ikan warna-warni, berenang2 je keliling i...
biru, kuning, purple... air, jgn citerla.. jernih sesangat...

tapi u are restricted to bring any coral out..secebis sebutir pasir pun jgn..
if they found, u blh kena denda USD500...
i bgtaulah, bcoz my maldivian fren dah warn i siap2..
kalau u teringin sgt nak makan ikan kaler2 tu, u blh masak kat sana..
dia tak marah..ambiklah..but to bring it out..sorry..

night scenery kat laut mmg marvellous..
dgn deru ombak kecil.. angin sepoi2 bahasa..
lagi2 if u duduk kat chaley atas air.. bak kata jasmine pg honeymoon mmg best la..
nyaman jer.. u duduk atas pangkin chaley, u blh tgk ombak kecil and ikan kaler2 tu..
jelas, blh nampak eventho malam.. mmg cantik sgt Green..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2006 06:02 PM | Show all posts
Stapler,

Ha'ah, sbb I pergi dah lama.  Banyak yang tak ingat.  Now ni, ingat dah.  Ha'ah la, mmg tak leh bawak keluar corals2 tu kan?  Time I pi, the tambak tu tgh under construction.

I dok water chalet, tu buat mahal tu.  Tapi best lah, you bukak pintu, terus terjun masuk air.  Pastu paling best, ada baby sharks tuh.  Hehe!  And petang2, boleh pi feed stingrays.  Jinak betul.

Stapler, you brought back my beautiful memories!  Thank you!  I mmg plan nak pi sana lagi.  Tunggu baby besar sket.  Now baru 3 bulan.  Kalu bawak pun, tak guna.  Hehe!

Oh, kalau I jadik u, sah2 tak jadik kerja.  Jadik vacation ada lah.  Kekekeke...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2006 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by jasmine_dpc at 8-9-2006 11:22 AM
Hi Stapler,

Syioknye u baru balik!  Mesti masih fresh kan?  Did u get tanned?  You dok mana?  How long u pi?(Sorry, banyak nar soklan).  Hehe!

Oh, mmg duit kita lagi besar.  But then, seme ba ...

best gak... kene cari budget ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 12:20 PM | Show all posts
green, i advise u to study and explore abt maldives before pergi..
baca apa yg patut or explore kat internet..

kalau u ada tgk channel travel & living semalam pun ada documentary re maldives..
kalau u tgk mesti melonjak2 hati u nak pg..
mmg marvellous maldives...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.829903s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list