JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53270
View
463
Reply

Kepulauan Maldives

[Copy link]

Author: greenwoodpencil       Show all posts   Read mode

Post time 23-10-2010 09:56 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 09:58 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 10:02 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 10:03 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 10:04 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2010 02:31 AM | Show all posts
whitequeen, thanks for the pic...u baru balik dr maldives ke...share la sket info2 yg menarik...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2010 04:16 PM | Show all posts
Reply 86# opie5662

sori..baru perasan soalan ni..saya ni tak pandai nak bercerita..kami naik mas ke male. mas only hv daily flight ke male. flight kul 9.50pm. smp male dah mlm kul 11 local time so terpaksa overnite kat male. sbb klu nak ke resort island kena seaplane tranfer plak n those yg arrive 3.30pm mmg kena overnite kat male. we chose to stay kat hulhule hotel sbb plg dekat dgn airport. x yah naik speed boat dah. tp mahal la per nite. klu kat m'sia mmg tak teringin nak byr mahal2 mcm tu untuk hotel room. esok pg baru ke kuredu island naik seaplane..best gak la sbb first xperience naik kapal kecik mcm tu. n bole tgk view yg cantik dr atas..n kami nampak dolphine dr atas tu..teruja sgt masa nampak dolphin byk2 tu dr atas..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 04:45 PM | Show all posts
Reply 85# whitequeen


cantiknyerrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2011 11:44 PM | Show all posts
Reply 87# whitequeen


   and if u don't mind boleh share tak how much your budget pg haritu
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 01:13 AM | Show all posts
brapa the whole budget nak pi maldives ni from ticket flight to hotel, mkn minum semua la?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 08:36 AM | Show all posts
waaaa....tengok laut membiru tu geram betul la...rasa nak terjun terus jer
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:36 AM | Show all posts
Reply  whitequeen


   and if u don't mind boleh share tak how much your budget pg haritu
misswi7 Post at 30-1-2011 23:44



sori tak berapa ingat the exact amount tp rasanya we spent abt rm10k kut utk 5h4m kat sana..yg rugi skali sbb kena bermalam kat male sbb smp mlm..hotel tu mahal byk tp that's the only hotel yg plg dekat dgn airport. nak jalan kaki pun bole.

this is the breakdown

1.  flight kul-male rm2840/2pax
2.  hulhule island hotel(overnite)rm800+ tak ingat exact amount tp usd272
3. kuredu island resort + return seaplane transfer usd1250 rasanya ni dlm rm3500
4. activities n tour di kuredu +/-usd600 abt rm1800
5. day use room holiday inn male usd180 rasanya ni rm770..tak ingat dah
6. whale submarine 2pax usd160, i think ni dlm rm500+

mkn kami hanya ambik room n breakfast. tak ambik half/full board sbb w'pun maldives negara islam hanya di male saja yg wajib serve halal food. so bwk food sendiri. so b'fast just mkn roti je mainly tp tu pun dh cukup sbb mcm2 roti ada utk dimakan.

hope this help..pegi la..maldives is such a beautiful place..luv it..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2011 05:36 PM | Show all posts
hari nih tetibe rajin dok surf pasal maldives..maklumle, mmg tingin sgt nk pi sane..MAS nye ticket dpt dlm RM1.7++...tp saje test AA turun kat sri Lanka & pas tuh amek sri lanka airlines turun male dapat tiket harga 1.3++...aduhai..menduga iman sungguh nih...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 01:33 PM | Show all posts
bile mau smpai sni............
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 11:00 AM | Show all posts
sori tak berapa ingat the exact amount tp rasanya we spent abt rm10k kut utk 5h4m kat sana..y ...
whitequeen Post at 1-2-2011 10:36



nak tnya, hotel u duduk mne? share la pict. Bestnye la haiii.. Teringin sgt sgt sgt nk p.. nnti cite eh.

tq in advance
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2011 03:21 PM | Show all posts
Reply 93# opie5662


    perghhh..cadangan yg menarik tu RM1.3k for 2 ?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2011 06:39 PM | Show all posts
Hai,

Saya ada soalan nak tanya. Saya dapat email dari Agoda pasal menang percutian ke Maldives.

http://pages.reply.agoda-rewards ... p;org=1&lang=23

Agak-agak boleh percaya ke korang rasa?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2011 06:28 PM | Show all posts
whitequeen,
mmg cantik sesangat, subhanallah... tak terkata cantiknya aerial view tu.
ko snorkel ke scuba tu?  gambar bilik xde ke?
admire & berangan je lah yg dpt aku rasa... lain ler aku dpt duit terbaring (ye la terpijak sket jer coverage tapak kaki tu - xckp rasanya.. so kl terbaring tu... haaa kot lah cukup ahahhaha)
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2011 08:52 AM | Show all posts
alamak bestnye maldives...ni yg nk pi booking flight trus ni....
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 08:53 AM | Show all posts
Maldives syurga kepulauan dunia
Oleh AHMED SYAHRIL ZULKEPLY
rekreasi@utusan.com.my


JETI ikan di Maldives sentiasa sibuk dengan nelayan menjual hasil tangkapan masing-masing.

SESEKALI berada di tepi pantai, sambil menikmati makanan yang dijual di sekitarnya memang menyeronokkan. Apatah lagi apabila ditemani tiupan angin sepoi-sepoi bahasa sambil memandang ke arah panorama ciptaan tuhan yang agak sukar diterangkan dengan kata-kata.

Antara kepulauan yang kini menjadi perhatian ramai pelancong dan pengembara ialah Maldives yang merupakan sebuah negara kepulauan di tengah Lautan Hindi.

Lokasi itu bukanlah sebarangan tempat yang mudah untuk dikunjungi. Ini kerana, untuk ke sana pengunjung memerlukan belanja yang besar bagi membeli tiket penerbangan dan harga hotelnya juga cukup mengejutkan jika ia diumumkan.

Bagaimanapun jika dibandingkan dengan kepulauan lain, Maldives diibaratkan seperti syurga dunia.

Maldives sering dijadikan sebagai tempat idaman ramai pengunjung yang ingin menikmati ketenangan.

Selain itu, Maldives juga sering dikunjungi para selebriti ternama dunia memandangkan ia menyediakan pelbagai kemudahan bertaraf lima bintang.

Pulau Maldives dikelilingi ribuan pulau, namun hanya 200 daripadanya didiami manusia dengan kepadatan penduduk seramai 300,000 orang.

Namun menariknya, beribu-ribu pengunjung datang ke pulau tersebut setiap tahun biarpun negara tersebut hanya terkenal dengan industri perikanan sejak berkurun lamanya.

Walaupun nelayan masih memainkan peranan penting dalam kedudukan ekonomi negara tersebut, kini industri pelancongannya juga menjana pendapatan lumayan sejak beberapa tahun kebelakangan ini sehingga dijadikan sebagai hasil paling penting buat Maldives.

Rata-rata pengunjung memilih Maldives kerana kepulauan itu dikelilingi pantai yang amat cantik di samping menawarkan lokasi percutian yang bebas daripada perhatian awam.

Bagi mereka yang berpeluang berkunjung ke Maldives bolehlah mengunjungi destinasi menarik yang ditawarkannya.

Antaranya adalah pasar ikan Male. Pasar ikan itu merupakan tempat paling sibuk di bandar tersebut dan ia juga kawasan perniagaan utama penduduk tempatan pada waktu siang.

Waktu kemuncaknya adalah ketika para nelayan tempatan pulang membawa hasil tangkapan masing-masing.

Sebaik sahaja ikan-ikan tersebut diletakkan di atas lantai, orang ramai akan mengerumuni kawasan tersebut bagi mendapatkan ikan-ikan segar yang berkualiti tinggi.

Selain daripada ikan, barangan tempatan lain yang boleh dibeli adalah buah-buahan dan bunga segar.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069901s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list